Imprimir aquesta pàgina

25N: Teià clama a favor de l’apoderament femení

26 Novembre 2019 ~

25Nmercat002Ahir dilluns, 25 de novembre, Teià va posar fi a les activitats de sensibilització i apoderament femení organitzades a l’entorn del dia internacional contra la violència envers les dones.

Dissabte a la tarda, l’Associació Matriu va muntar l’anomenada ‘Fira de l’amor’ al parc de can Godó, acompanyada d’un espectacle teatral de denúncia i conscienciació contra la submissió que representen els tòpics de l’amor romàntic. Tot i el fred, hi van participar una trentena de dones de totes les edats.

L’endemà diumenge, el col·lectiu Dones 21 es va aplegar a les 12h a la marquesina del Mercat Municipal per realitzar una acció participativa que va causar un gran impacte. Sobre unes samarretes blanques hi van escriure el nom de les 92 víctimes de la violència de gènere fins a la data. Segons la regidora d’Igualtat i Cicles de Vida, Èrica Busto, “la voluntat és deixar-les penjades a la plaça de Catalunya durant aquesta setmana per donar visibilitat a la brutalitat de violència masclista”.

A més, el col·lectiu Dones 21 va llegir un manifest inspirat en la performance creada el 1977 En el dol i en la ràbia creada per les artistes nord-americanes Suzanne Lacy i Leslie Labowitz i que fins al 3 de desembre forma part de l’exposició Feminismes!’ del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). A continuació es va projectar la conferència sobre violència masclista amb què l’activista i impulsora de la iniciativa #Cuéntalo, Cristina Fallarás, va inaugurar el curs acadèmic 2019-2020 a la Universitat de Girona.

25NajuntamentManifest institucional i rap feminista

Ahir dilluns, els treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Teià van aturar uns minuts la seva activitat a les 12h per assistir a la lectura de la declaració institucional del 25N. La regidora Èrica Busto va ser l’encarregada de llegir-la.

El text denuncia “qualsevol tipus de violència masclista com una conseqüència de la desigualtat entre homes i dones, i com un instrument de les relacions de dominació” basades en la discriminació sexual, econòmica o simbòlica.

Davant del “degoteig constant d’assassinats –enguany s’han produït 32 feminicidis als Països Catalans i 92 a tot l’Estat espanyol–”, Busto va reclamar “una República catalana de base feminista que prioritzi acabar amb totes les violències envers les dones, també les violències quotidianes que passen més desapercebudes; una República amb polítiques públiques encaminades a la prevenció centrada en l’educació afectivo-sexual que generi noves maneres de relacionar-se”.

La regidora va reivindicar la “sororitat” de totes les dones –“volem ser lliures, no valentes”, va dir– i va apel·lar directament als homes perquè canviïn els seus rols: “Les dones portem anys treballant per generar el canvi. Quan ho fareu vosaltres? Quan us sentireu corresponsables amb les situacions de violència masclista?”

25NrapD’altra banda, la Regidoria de Cicles de Vida, a través del Casal de Joves, va organitzar també ahir un taller de rap feminista per als alumnes de 2n d’ESO de l’Institut d’en Baldiri. Com en les altres dues ocasions prèvies, l’activitat va comptar amb la col·laboració de la cantant de rap del Masnou Fanny. Properament s’editarà un videoclip amb les cançons creades durant la sessió.

La regidora Èrica Busto explica que l’objectiu és “obrir consciències i fer veure als joves que hi ha mil maneres de fer rap sense caure en els tòpics masclistes”.