Imprimir aquesta pàgina

Teià reclama concreció sobre el servei d’urgències del Masnou i l’equiparació del personal de neteja

08 Octubre 2020 ~

cap masnou01El ple municipal del 24 de setembre va debatre dues mocions relacionades amb l’àmbit sanitari.

En primer lloc, el PSC va presentar una proposta de resolució “per garantir la prestació del servei d'urgències 24 hores al Centre d’Atenció Primària (CAP) del Masnou”. El text es feia ressò de la mobilització ciutadana que s’ha organitzat en defensa de la sanitat pública i en contra de les retallades.

Fruit d’aquesta campanya, liderada per una plataforma veïnal dels tres municipis, diversos establiments comercials d'Alella, el Masnou i Teià tenen fulls per recollir signatures a disposició dels seus residents.

Origen de la mobilització

La reivindicació ciutadana té l’origen en dues decisions preses pel Departament de Salut.

Per raons organitzatives derivades de la gestió de la pandèmia, l’Institut Català de la Salut (ICS) va reduir el passat mes de març el servei d’urgències del Masnou el cap de setmana de 8 a 14h i els dies feiners de 20 a 22h. D’aquesta manera es pretenia destinar aquells recursos humans a reforçar altres serveis sanitaris que estaven molt més tensionats per l’emergència sanitària de la Covid-19. Per aquesta raó, la mesura es va considerar merament conjuntural.

A mitjan juny, però, va transcendir la intenció de l’ICS de suprimir íntegrament el servei a partir de l’1 de juliol i derivar els seus 40.000 usuaris potencials al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Badalona, a l’edifici del Doctor Robert. Aquesta possibilitat no havia estat consultada prèviament als ajuntaments dels municipis afectats, per la qual cosa van demanar-ne les explicacions oportunes. Com a resultat d’aquelles gestions, l’ICS va demanar disculpes per les formes i va deixar en suspens la decisió, en espera d’una proposta de reorganització integral dels serveis d’atenció primària a tot el Maresme.

Situació actual

Des de llavors, s’han succeït les reunions entre els responsables de l’ICS i els alcaldes i alcaldesses de la comarca. Segons la regidora de Sanitat de Teià, Olga Parra, “s’ha iniciat un pla per millorar l’assistència primària i hospitalària per fer-la més racional i eficient”, i garantir, alhora, un circuit diferenciat per als pacients de coronavirus i els que no ho són. Per a Parra, "l’objectiu de la reformulació hauria de ser l'enfortiment del model d'atenció primària" i adverteix que l'Ajuntament estarà amatent perquè Teià no perdi cap prestació.

ple setembreDebat polític

Durant el ple, tots els grups municipals van coincidir a demanar concreció al Departament de Salut, però amb matisos.

El portaveu del PSC, Joaquim Roca, va assegurar que “el CUAP de Badalona està saturadíssim, ja que dona servei a una població de 300.000 persones” i va demanar la reobertura del servei d’Urgències del Masnou “les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any” per atendre “les necessitats de les persones sense vehicle i amb mobilitat reduïda”.

La representant de GT, Núria Andinyac, va criticar “la mala comunicació del Departament, que ha desencadenat les mobilitzacions” i va recordar que “tenim Covid, però també tenim moltes altres patologies que s’han d’atendre sense necessitat de desplaçar-se a un altre lloc”. Per això es va mostrar partidària de “sumar aquesta moció a les signatures que s’estan recollint”.

També s’hi va adherir Cs, tot i que David Basi va observar que “el contingut podia ser una mica més ambiciós”.

La regidora de JxCat Gemma Rosell va qualificar la moció de “populista i sensacionalista”. Rosell va admetre que “els ajuntaments hem de vetllar pels nostres ciutadans”, però va recalcar que “la Generalitat té la competència exclusiva en matèria de sanitat”. La regidora va alertar que “la pandèmia continua, amb un risc elevat de rebrot” i va fer una crida a “no inflamar més la polèmica”. Rosell va advocar per dissenyar “un nou model de millora de l’atenció sanitària diària, amb seguiment a domicili, entre els tres municipis”.

Per últim, Olga Parra, d’ERC-Compromís amb Teià, va recordar que l’Ajuntament ja va traslladar el seu “enuig” a l’ICS “perquè no vam ser informats” i va aportar algunes dades sobre la baixa freqüentació i poca capacitat resolutiva del servei d’urgències del Masnou que caldria millorar perquè no s’hi poden fer analítiques o radiografies.

Al final, la moció va ser refusada amb els vots d’aquests dos grups.

Personal de neteja

En canvi, el ple va aprovar per unanimitat una moció de JxCat per al “reconeixement del personal de neteja dels centres assistencials, sanitaris i sociosanitaris com a personal essencial de risc” amb l’objectiu que puguin accedir a l’ajut extraordinari de productivitat. En concret, el text insta la Generalitat a reconèixer la seva feina, “imprescindible per evitar la propagació del coronavirus”, i a equiparar els treballadors i treballadores de neteja al personal auxiliar de geriatria perquè siguin recompensats amb una paga de 900 euros.