Imprimir aquesta pàgina

La Unió recrea la Festa Major a través dels vídeos d’Elisabet Mabres

05 Novembre 2020 ~

CARTELL E MABRES“No tenim la festa, però en tenim el record”. Amb aquestes paraules, la regidora de Cultura, Olga Parra, convida tothom a visitar la sala d’exposicions de La Unió per reviure l’esperit de la Festa Major de Sant Martí en tota la seva plenitud a través de cinc creacions audiovisuals. La mostra es podrà visitar des d’avui dijous, 5 de novembre, fins al dia 22.

Cinc vídeos

La instal·lació és el resultat de l’encàrrec que l’Ajuntament de Teià va fer l’any passat a l’artista plàstica Elisabet Mabres per documentar en imatges els principals esdeveniments de la Festa Major de Sant Martí.

Com explica la seva autora en un missatge que ha penjat al seu compte de Facebook, “la quantitat i la qualitat de la festa” va motivar-la a editar cinc vídeos temàtics, en comptes d’un de sol: Dimonis; Velles tradicions, que recull el concurs de ‘relleno’ i el ball de Gegants; Andròmines; Repicades, bombardes i altres jocs, i Capicua, amb el sopar, els concerts i el ball de l’envelat.

Els muntatges incorporen el corresponent acompanyament musical compost expressament per Carlos Pina i copsen a la perfecció l’ànima de cadascuna de les activitats. S’hi mostra el procés creatiu i participatiu, de principi a fi: des dels preparatius de l’esdeveniment per part dels voluntaris i dels membres de les entitats organitzadores fins a la seva concreció.

Les imatges en moviment transmeten una sensació vívida, com de recreació. Per això, la instal·lació duu per títol El record emfatitzat: la festa en audiovisual.

Els vídeos recullen l’emoció dels seus protagonistes, la interacció amb el públic i la reacció d’aquest últim. “Enregistrar i editar aquestes imatges ha estat com ballar una coreografia”, diu Mabres. Per aconseguir-ho, l’artista s’hi va barrejar entre els actors de la festa, com un participant actiu més. Tant és així que les guspires de les carretilles dels dimonis van cremar-li la pantalla del mòbil.

Una hora de durada

Fruit de la seva immersió en la festa, Mabres va acumular moltes hores de gravació que finalment han quedat condensades en una hora de durada, dividida en aquests cinc curtmetratges. Tots cinc es podran veure dins La Unió, convertida en una sala fosca, però per sentir el so caldrà que cada espectador porti de casa els seus propis auriculars, com a mesura de prevenció contra el coronavirus. També caldrà dur mascareta i l’aforament estarà limitat.

A més, cada nit, a la façana del centre cultural es projectarà els vídeo de la baixada d'andròmines i del correfoc per imbuir Teià en l’ambient de la Festa Major.