Els teianencs reciclen un terç dels residus que generen

Campanya ReaccionaEls hàbits de compra associats a la celebració de les festes de Nadal incrementen la generació de residus, per la qual cosa l’Ajuntament fa una crida al consum responsable de les famílies i a una gestió acurada i sostenible de la brossa domèstica. Per evitar la saturació d’algunes àrees de contenidors, el servei municipal de recollida s’ha reforçat amb un doble torn els dies 24, 27 i 31 de desembre. L’operatiu de Nadal també preveu serveis especials per als dies 5, 6 i 9 de gener, sobretot pel que fa a la fracció de paper i cartró.

Punt d’inflexió
Des que el passat 1 de maig va entrar en funcionament el nou servei de recollida de la brossa, l'Ajuntament es fa càrrec, a través de la nova concessionària, de tots els residus que es generen al municipi, incloent-hi les fraccions de vidre, envasos i paper i cartró que abans estaven delegades al Consell Comarcal.

Amb l'assumpció d'aquesta competència, ara l'Ajuntament té coneixement immediat i directe de les tones transferides a les diverses plantes de tractament, així com dels percentatges de recollida selectiva de cada fracció. Les dades globals entre maig i novembre són esperançadores, ja que després d’anys d’estancament s’ha constatat un increment substancial dels índexs de reciclatge gràcies a la renovació del parc de contenidors i l’ampliació de 28 a 90 del nombre d’àrees de recollida selectiva.

Gràfica reciclatge 2016El got mig ple
Des del mes de juny s’observen dues tendències molt positives: d’una banda, un augment del 170% de la fracció orgànica (de 91 tones a 245) i, de l’altra, una caiguda del 20% de la fracció resta (de 984 tones a 792).

Segons dades del Consorci de Residus Urbans del Maresme, el 2016 els veïns i veïnes de Teià hauran reciclat el 31,3% dels seus residus: un 16,2% corresponent a la fracció orgànica, un 4,8% al vidre, un 4,4% a paper i cartró, un 3,3% a envasos i un altre 2,6% a mobles i voluminosos.

Aquestes xifres no inclouen els residus portats selectivament a la deixalleria.

El got mig buit
Amb tot, el 68,7% dels residus generats a la població van ser dipositats en els contenidors amb tapa grisa corresponents a la fracció resta i, com a tals, no es van poder reciclar. El marc normatiu a Catalunya en matèria de residus penalitza econòmicament la incineració, la qual cosa representa un sobrecost per a l’Ajuntament.

Els organismes reguladors europeus estableixen que l'any 2020 el 50% dels residus municipals s'han de recollir de forma selectiva. En cas d'incompliment és probable que els cànons que graven la incineració de residus siguin modificats a l'alça, la qual cosa podria tenir repercussions fiscals sobre la taxa de la brossa que paguen els contribuents. En aquest aspecte Teià té molt camí a recórrer, ja que se situa més de 10 punts per sota de la mitjana comarcal en matèria de reciclatge.

Contenidors desbordatsDesbordaments i brutícia
Un altre problema és l’abandonament de mobles i electrodomèstics a la via pública i el mas ús dels contenidors per part d'alguns usuaris, que aboquen la brossa allà on no toca. Això genera una gran brutícia i un elevat nombre d'impropis que dificulta el procés de triatge i reciclatge. Per aquest motiu des de l'Ajuntament es recorda la necessitat de llençar cada fracció al seu contenidor, identificat amb el color gris per a la resta; marró per a l'orgànica; verd per al vidre; groc per als envasos, i blau per al paper i el cartró.

Per últim, el regidor de Serveis Municipals, Jordi Casanovas, recorda que “existeix un servei gratuït de recollida de voluminosos amb cita prèvia trucant al 93 790 55 60 o bé a través de l'adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Tornar al principi

Cercador

Consultori Municipal

Horari Teia Estiu 2019
 
 
 
 

Piscines municipals 2019

piscina
recollida de mobles
NADONS2017
activatCaminant2
idCATmobil
Seu Electrònica
enllumenat
aulaestudi2019
 
 
 
 
suvbencions2019
 
 
 
 
bn efact
Durant la navegació s'instal·laran cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de facilitar aquesta navegació i realitzar estadístiques de l'ús del web.
Si continua navegant, entendrem que accepta la instal·lació de les esmentades cookies.