Comencen les actuacions contra l’escarabat 'Tomicus' a Teià

Tomicus TeiàEl passat dia 10 es van iniciar els treballs de tala i eliminació dels pins pinyers afectats per la plaga de l’escarabat Tomicus destruens a Teià. L’actuació forma part del paquet de mesures adoptades per l’Associació de Propietaris Forestals del Parc de la Serralada Litoral Central en els municipis de Cabrils, Vallromanes, Vilassar de Dalt i Teià. Segons fonts del Parc, les finques han estat escollides per l'elevat grau d’afectació, “amb més del 80% dels arbres malalts”.

A Teià s’hi faran dues intervencions, que abastaran un total de 13 hectàrees. De moment s’ha començat a actuar a l’entorn dels veïnats de l’Assumpció, les Delícies i Santa Fe, en la finca coneguda com la Gavatxa, entre el camí de la carena i el Molí. En les pròximes setmanes, els treballs s’ampliaran a la finca del Cau de la Guineu, entre el camí de la Serra i el torrent de can Lledó. L’actuació s’allargarà, com a màxim, fins al 28 de febrer: data límit perquè l’escarabat adult reprengui el seu cicle vital i emergeixi del tronc per colonitzar altres arbres.

Tomicus01Cost i procediment dels treballs
Sobre el terreny, les feines són executades per una brigada forestal equipada amb motoserres, una tanqueta amb pala excavadora i un camió de càrrega. Tot l’operatiu és coordinat i supervisat per l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació. Segons l’enginyera de la Secció de Restauració i Millora Forestal d'aquest organisme, Núria Ruiz, el procediment consisteix a talar i retirar del bosc tots els arbres morts i afectats, ja que constitueixen un focus d'infecció i un veritable perill d'incendi. “Per tal de no deixar-ne restes, estem retirant l’arbre sencer amb tronc i capçada cap a una zona d’apilat per ser estellat”.

La feina no acaba aquí: un cop eliminats els pins afectats, les brigades forestals procediran a “seleccionar i podar les alzines que quedin a bosc per tal que aquestes puguin desenvolupar-se correctament”. D’aquesta manera es pretén afavorir la successió ecològica d’una espècie per l’altra i avançar cap a un estadi de bosc més madur.

El cost total de les actuacions a Teià és de 35.000€, finançats a mitges per la Generalitat de Catalunya a través d’un ajut de 1.250€ per hectàrea, i per la Diputació de Barcelona per mitjà d’un conveni de col·laboració amb l’Associació de Propietaris Forestals del Parc de la Serralada Litoral Central. Precisament “per fer costat els propietaris i palesar el seu compromís amb la lluita contra el Tomicus”, l’Ajuntament de Teià s’ha inscrit recentment també com a membre d’aquesta Associació, segons informa la regidora de Medi Ambient, Montse Riera.

L’origen de la plaga
La sequera i la calor dels darrers anys, afegida a l’elevada densitat d’arbres a causa de la manca de gestió forestal, han afeblit els pins pinyers i els han fet vulnerables als atacs del Tomicus: un escarabat d'entre 3 i 5 mm de longitud que forada l'escorça del tronc i hi fa una galeria on diposita els ous. En eclosionar, les larves tallen la circulació de la saba i causen la mort de l'arbre. L'única solució es tallar els arbres afectats i retirar les seves restes perquè l'insecte no es reprodueixi i s'escampi

Tornar al principi

Cercador

Consultori Municipal

Horari Teia Estiu 2019
 
 
 
 

Piscines municipals 2019

piscina
recollida de mobles
NADONS2017
activatCaminant2
idCATmobil
Seu Electrònica
enllumenat
aulaestudi2019
 
 
 
 
suvbencions2019
 
 
 
 
bn efact
Durant la navegació s'instal·laran cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de facilitar aquesta navegació i realitzar estadístiques de l'ús del web.
Si continua navegant, entendrem que accepta la instal·lació de les esmentades cookies.