La Generalitat destina 12.000€ a la restauració del celler romà de Vallmora

Vallmora02Recentment han finalitzat els treballs d’arranjament i restauració que un equip d’arqueòlegs duia a terme en el celler romà de Vallmora per tal d’assegurar la preservació d’alguns elements, així com de mantenir la qualitat expositiva del jaciment en el seu conjunt.

Les feines realitzades s’han allargat diverses setmanes i han estat finançades en un 93% per la Generalitat de Catalunya a través del programa d’inversions en la gestió del patrimoni arqueològic per a 2016 que impulsa la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni. En concret, l’ajut concedit ha ascendit a 12.201€, que l’Ajuntament ha completat amb una aportació de 900€ més.

Vallmora premsaPetites intervencions
El conjunt monumental de Vallmora, ara reconvertit en Centre Enoturístic i Arqueològic, es va obrir al públic el juny de 2009. Malgrat les tasques de manteniment rutinàries que s’hi fan, alguns elements i estructures arqueològiques que es troben a l’aire lliure havien acusat al llarg d’aquests anys una progressiva degradació com a conseqüència de les inclemències meteorològiques. Per tal de redreçar la situació, a mitjan 2016 l’Ajuntament va encarregar la redacció d’un projecte tècnic d’execució i va sol·licitar el suport econòmic de la Generalitat.

Amb l’import atorgat, un equip d’especialistes ha efectuat diversos treballs de neteja i conservació sobre murs, revestiments i paviments. També s’hi han sanejat els recipients ceràmics de grans dimensions on s’emmagatzemava el vi laietà i les tombes d’època tardoromana situades en el nivell superior del jaciment, aplicant-hi un seguit de tractaments per pal·liar els efectes destructius dels agents biològics. A més, s’han substituïts els llibants de les premses de vi, així com la corda que transmet la força del torn d’una d'elles, ja que els raigs del sol l'havien recremada.

Dins el capítol d’obres, s’ha col·locat un passamà metàl·lic en un tram de l’itinerari, s’ha instal·lat un recobriment de xapa sobre un dels murs de contenció per evacuar l’aigua de pluja procedent de la coberta, i s’ha renovat la silicona de les juntes dels vidres de protecció d’un dels dipòsits de vi a l’aire lliure per evitar la filtració d’aigua.

Visita conseller de CulturaSuport institucional
Amb anterioritat a aquesta intervenció, el 2016 ja es va dur a terme una actuació per posar fre a l’erosió causada per l’aigua de pluja en un dels talussos del complex. En aquella ocasió es va refer el perfil del pendent, s’hi va col·locar una lona geotèxtil i es va recobrir amb pedra volcànica. Un cop acabades les obres, el jaciment va ser visitat el 7 d’abril pel director de l'Agència Catalana de Patrimoni, Àlex Susanna.

Coincidint amb l’estrena de la seva nova etapa, el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora va merèixer l’atenció del conseller de Cultura, Santi Vila, el passat 7 d’octubre, i el pròxim 17 de març s’espera la vinguda de la subdirectora general de Patrimoni, Elsa Ibar.
Tornar al principi

Cercador

Consultori Municipal

Horari Teia Estiu 2019
 
 
 
 

Piscines municipals 2019

piscina
recollida de mobles
NADONS2017
activatCaminant2
idCATmobil
Seu Electrònica
enllumenat
aulaestudi2019
 
 
 
 
suvbencions2019
 
 
 
 
bn efact
Durant la navegació s'instal·laran cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de facilitar aquesta navegació i realitzar estadístiques de l'ús del web.
Si continua navegant, entendrem que accepta la instal·lació de les esmentades cookies.