El 58,5% dels catalans votarien a favor de la independència, segons una enquesta a 3.000 persones

El 58,5% dels catalans votaria SÍ a la independència en cas que es realitzés una consulta sobiranista; mentre que el 19,3% votaria en contra. El 22,2% no han contestat, els és indiferent o s’hi abstindrien. Malgrat això, els sis superen els nos amb una proporció de 3 vots afirmatius per cada un dels vots negatius. De celebrar-se una consulta ara, 6 de cada 10 catalans votarien a favor de la independència, o el que és el mateix, més de 3 milions de catalans. Aquestes són dades que es desprenen d’una enquesta realitzada per l’empresa GAPS a 3.033 catalans i encarregada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El sondeig detalla també que un 82% està d’acord amb que Catalunya pugui fer una consulta per decidir lliurement sobre el seu futur, enfront el 13% que diu estar en desacord. A més, la participació d’aquesta consulta seria superior a la mitjana de les participacions de les eleccions a Catalunya de la democràcia. L’enquesta mostra que és probable que votessin el 84% dels enquestats.

Els factors que motiven el sí a la independència són en un 34% raons identitàries (per sentiment nacional o desig d’un estat propi, entre d’altres). No obstant això, aquests elements més emocionals no són els únics entre els partidaris del sí, que defensen una anàlisi més raonada de l’actual situació de la relació Catalunya-Espanya. Així, un 28% votaria sí a la independència per gaudir d’autonomia en la presa de decisions i en la gestió de recursos propis; un altre 28% per l’esgotament de la relació amb Espanya; i el 24% per millorar la situació actual del país. D’altra banda, els catalans que votarien en contra, ho farien també per factors identitaris en un 44%; o per dubtes sobre la viabilitat de la independència en un 21%. Aquests motius també es donen entre aquelles persones que s’abstindrien de votar.

Finalment, també s’ha preguntat si es creu que l’Estat espanyol permetria la celebració d’una consulta sobre la independència. La majoria dels catalans pensa que l’Estat no autoritzarà una consulta (70%) però consideren també que malgrat això s’ha de seguir endavant (48%). Un 33% aposta per seguir negociant amb l’Estat espanyol i només el 10,5% per descartar la consulta. Pràcticament 2 de cada 3 ciutadans de Catalunya creu que les institucions espanyoles no sabran trobar una solució a la situació (68%), mentre que la confiança en què les institucions catalanes solucionin l’actual situació es xifra en un 55%.

L’enquesta s’ha realitzat telefònicament a persones empadronades a Catalunya majors de 16 anys, distribuïdes en 6 àmbits territorials: Barcelona ciutat; Regió Metropolitana de Barcelona; Comarques Centrals; Província de Girona; Província de Lleida; i Província de Tarragona.

Tornar al principi

Cercador

Consells de seguretat

seguretat
recollida de mobles
NADONS2017
activatCaminant2
idCATmobil
Seu Electrònica
enllumenat
bn efact
Durant la navegació s'instal·laran cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de facilitar aquesta navegació i realitzar estadístiques de l'ús del web.
Si continua navegant, entendrem que accepta la instal·lació de les esmentades cookies.