Apreta intro per cercar
93 555 12 34

El pessebre artístic recrea Teià a principis de segle XX

Imprimir correu electrònic

Pessebre 03Enguany, el Grup de Pessebristes de Teià fa 10 anys. Per celebrar-ho, els seus membres han decidit reproduir com era el poble fa un segle.

El resultat és una maqueta a escala 1:33 de 3,70 metres d’amplada per 4 metres i mig de fondària. En aquesta porció de terreny hi ha representat el marge esquerre del tram de la Riera comprès entre el carrer de Berenguer de Raudors i el carrer de les Escales. Es tracta d’una visió historicista, però també amb elements de lliure interpretació i d’altres d’inventats, com l’infern.

Pessebre004Un dels integrants del col·lectiu, Francesc Valls, explica el procés que han seguit. “Ens hem basat en fotografies d’època aportades per Jordi Balada i Joan Tarradas”. En primer terme hi apareixen els plàtans centenaris de la rambla i La Unió. Es tracta, en certa manera, d’un homenatge a un equipament emblemàtic on han exposat els seus pessebres durant una dècada. “Volem que l’espectador identifiqui l’espai que visita i l’ajudi a situar-se”, explica Valls. “Si s’hi fixa bé, s’adonaran que en comptes de la comissaria de Policia hi ha una antiga botiga de queviures”, apunta.

A més d’aquest edifici n’hi ha d’altres de molt representatius, com ara les cases de cós de la Riera i dels carrers interiors, i la gran masia fortificada de casa Pol. Entre els elements de detall destaquen els batiports i les ventalles dels portals, així com les cornises i ràfecs dels conjunts arquitectònics. També hi juguen un paper destacat els efectes sonors i els jocs de llums que representen la nit i el dia.

Pessebre007Un any de feina

La planificació i elaboració del pessebre és una feina col·lectiva molt laboriosa que exigeix temps, molta dedicació i una certa especialització. El Grup de Pessebristes és format per una dotzena de persones, comptant-hi els col·laboradors: Jordi Balada, Joan Maria de Castellar, Jaume Companyó, Ferran Farran, Francesc Gavilán, Loida Gavilán, Manel Guallar, Josep Guitart, Gerard Hernández, Carles Martínez Litus, Ana María Pérez, Joan Tarradas i Francesc Valls. En el record de tots hi ha el mestratge d'en Jaume Bardavio, que va dirigir els sis primers pessebres, i d'en Pep Servera.

Treballen en equip, però cadascú té les seves preferències. En Jaume Companyó, per exemple, es cuida dels elements de forja com ara balcons, barris i fanals; en Litus s’encarrega de fer les escales d’accés als diferents desnivells; en Francesc Gavilán s’ocupa del muntatge elèctric i el pintor Joan Maria de Castellar fa màgia amb els seus pinzells.

Pessebre006L’ambientació es tria al febrer. Els últims anys, el pessebre s’ha inspirat en Tossa de Mar, Sant Jaume de Frontanyà i Beget. L’únic cop que es va representar Teià va ser el 2012, coincidint amb el 50è aniversari de la nevada de 1962.

Un cop feta l’elecció, es preveu la disposició dels elements que configuraran la maqueta i es distribueixen les feines. El grup té el seu taller a les golfes de ca la Cecília. A partir de Setmana Santa es comencen a fer les cases i després de l’estiu s’incrementa el ritme i cada setmana s’inverteixen un parell o tres de dies de feina. El seu temps no té preu. Complementàriament, el Grup compta amb un pressupost de 1.300 euros que els facilita l’Ajuntament per a la compra de material, com ara escuma de poliuretà, pintura i dissolvent. Aquest pressupost sempre queda justet i per això es completa amb les aportacions voluntàries que els visitants fan a la guardiola que hi ha a l’entrada de La Unió.

CONCURS FOTO PESSEBRE 01Llibre de visites i concurs d’Instagram

El pessebre ocupa el centre de la sala d’exposicions. Al seu voltant s’han recreat 9 espais amb alguns elements destacats de les edicions anteriors i s’ha editat un vídeo amb imatges retrospectives.

Per commemorar el desè aniversari, l’Ajuntament ha obsequiat el Grup de Pessebristes amb un llibre d’honor en què apareix un recull fotogràfic de tota la colla, seguit d’un plec de pàgines en blanc perquè els visitants puguin deixar constància de les seves impressions. A més, la Regidoria de Cultura ha impulsat un concurs fotogràfic a Instagram amb l’etiqueta #PessebreTeià2019. El termini per participar-hi finalitza el 7 de gener i qui guanyi serà obsequiat amb un àpat per a dues persones al restaurant can Gassó.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat