Apreta intro per cercar
93 555 12 34

El Govern de Teià presenta el pressupost a la ciutadania

Imprimir correu electrònic

pressupost2020aAhir dijous, 23 de gener, el Govern municipal format per l’alcalde i set representants més d’ERC-Compromís amb Teià va presentar en audiència pública el seu projecte de comptes per a l’exercici 2020. L’acte va tenir lloc a sala gran de La Unió i va aplegar una vintena de veïns i veïnes, així com els regidors de la resta de formacions de la corporació: JxCat, GT, Cs i PSC.

La presentació pública del pressupost es va celebrar una setmana després d'una comissió informativa específica i una setmana abans del seu debat i votació per part del ple de l’Ajuntament, tal com estableix el reglament de Participació Ciutadana.

El titular d’Hisenda, Yago Albert, va facilitar el gruix de les explicacions, que posteriorment van ser complementades pels responsables de cada àrea durant el torn obert de precs i preguntes del públic.

Contenció

El Govern va presentar un pressupost de 7.358.000 euros, la qual cosa representa una reducció del 0,5% respecte de 2019.

En el capítol d’ingressos es preveu una caiguda lleu de la recaptació, fruit de tres factors: la congelació de taxes i impostos municipals; la possible disminució del nombre de llicències d’obres, i la previsió d’un “efecte moderat” de les bonificacions aprovades el mes d’octubre en els impostos de vehicles i de béns immobles per afavorir la sostenibilitat.

Per equilibrar els números, les despeses baixaran també en la mateixa proporció. Pel que fa al deute, es preveu seguir reduint-lo i passar del 19% de 2019 al 16% a finals de 2020.

pressupost2020bPersonal i inversions

Per àmbits d’actuació, el manteniment de carrers, instal·lacions, equipaments públics i la prestació de serveis a la ciutadania representa el 28% de la despesa, seguida de la gestió interna i la provisió de serveis generals (22%) i de la seguretat ciutadana (10,2%).

A nivell retributiu, les principals partides de personal es destinen a la Policia Local (663.685 euros), els serveis de Manteniment (494.720 euros) i administració general (427.970 euros). El regidor d’Hisenda va destacar que “el 2020 es farà una aposta qualitativa i quantitativa en recursos humans per millorar l’atenció i els serveis al ciutadà”.

Per la seva banda, l’alcalde, Andreu Bosch, va explicar el destí dels 277.113 euros que es dedicaran a inversió, així com algunes de les previsions del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2019-2023, que s'aprovarà a cavall de febrer i març. Les principals actuacions programades al pressupost són la construcció d’un col·lector al torrent de Sant Berger (98.113 euros), la finalització de les obres de reforma de la pista de bàsquet de l’Agrupació Esportiva Teià (39.000 euros) i l’arranjament de la piscina municipal (30.000 euros). També és previst fer millores a l’Escola El Cim per import de 25.000 euros i posar en marxa la tercera fase de pla de càmeres de vigilància amb la instal·lació de nous lectors de matrícules (20.000 euros).

Preguntes del públic

Els assistents a la presentació van formular diverses preguntes relacionades amb la pressió fiscal, les bonificacions a l’IBI per la instal·lació de plaques solars o la possibilitat d’ampliar el poliesportiu. Els veïns també van assenyalar la necessitat de millorar la pavimentació de carrers i voreres en diversos punts del poble, i els residents al veïnat de la Molassa es van queixar dels problemes ocasionats pel cablejat aeri de la companyia Telefònica.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat