Apreta intro per cercar
93 555 12 34

L’ús de la mascareta esdevé obligatori fora de casa

Imprimir correu electrònic

mascaretaEl Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat avui dimecres una ordre del Ministeri de Sanitat que estableix l’obligació, a partir de demà dijous 21 de maig, d’usar la mascareta per part de totes les persones de 6 anys o més fora del domicili.

Aquesta disposició, que ja era d’aplicació en l’àmbit del transport públic des de l’11 de maig, s’estén ara a la resta de supòsits: al carrer, els espais a l’aire lliure i els espais tancats de pública concurrència, com ara botigues i establiments comercials.

A partir d’ara, els veïns i veïnes de Teià hauran de dur mascareta quan vagin a fer les seves compres o bé surtin al carrer a passejar en les diverses franges horàries que hi ha establertes.

També és obligatori el seu ús en cotxes particulars si hi viatja més d'una persona en cada fila de seients, tret que formin part de la mateixa unitat de convivència. En aquest cas, poden ocupar totes les places del vehicle sense necessitat de dur mascareta.

Vigència de la norma

L’ordre ministerial entrarà en vigor el 21 de maig i serà d’aplicació durant tota la vigència de l’estat d’alarma i les seves possibles pròrrogues.

A diferència de la mascareta, les autoritats sanitàries desaconsellen l’ús generalitzats dels guants de nitril o qualsevol altre material.

Supòsits obligatoris

- Han de dur mascareta totes les persones de 6 anys o més sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal de 2 metres.
Ús recomanable
- Tot i no ser obligatori, se n’aconsella l’ús entre els infants de 3 a 5 anys en els mateixos casos en què és obligatori per a la resta de persones.

Excepcions

- En podran quedar al marge les persones que tinguin dificultats respiratòries o que ho tinguin contraindicat per raons de salut o discapacitat degudament acreditades.
- També en podran prescindir les persones que practiquin esport d'alta intensitat, com ara atletisme o ciclisme.

Normes d’ús

Abans de posar-se-la, cal:
- Rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.
- Col·locar-la de manera que cobreixi bé la boca i el nas, sense espais entre la cara i la mascareta, només el suficient per poder respirar.

Un cop posada:
- No s’ha de tocar.
- Si es toca, cal rentar-se bé les mans.

A l’hora de retirar-la, cal:
- Fer-ho des de la part del darrere o les cintes que la subjecten, sense tocar la part que pugui estar contaminada.
- Rentar-la a 60 graus si és una mascareta casolana de roba o bé una mascareta de polièster reutilitzable, com és el cas de les 6.500 unitats que la xarxa de voluntariat local va distribuir bústia a bústia a tots els domicilis.
- Netejar la zona d'ajustament amb la cara, si és una mascareta autofiltrant.
- Llençar-la en una bossa tancada, si és d’un sol ús.
- En tots els models, és necessari canviar-se la mascareta tan aviat com estigui humida.

En acabat, cal rentar-se les mans abans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat