Apreta intro per cercar
93 555 12 34

Teià commemora l’Onze de Setembre amb ofrena floral i una concentració a la Riera

Imprimir correu electrònic

Diada 01Aquest matí ha tingut lloc l’acte institucional de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya al parc de can Godó, davant del monòlit en record dels defensors de les constitucions i institucions catalanes de 1714: el conseller en cap Rafael Casanova i el militar austriacista i veí de Teià Sebastià Dalmau.

Enguany, la celebració ha estat marcada per les mesures de seguretat contra el coronavirus. Això ha obligat a limitar l’aforament de públic i a disposar les cadires suficientment allunyades unes de les altres. També ha estat necessari restringir la participació dels veïns i veïnes a dues persones per cada entitat.

L’acte ha estat conduït per la regidora de Cultura i Sanitat, Olga Parra, i ha comptat amb la participació de la corporació i els grups municipals d’ERC-Compromís amb Teià, JxCat, GT i PSC, així com d’un gran nombre d’entitats socials, cultures i esportives.

La Colla de Gegants ha presentat el seu Ball nou, acompanyades pel músic Ramon Redorta, amb el vestit tradicional de flabiolaire, i les corals de Teià han interpretat el cant d'Els Segadors.

Diada 02Discurs de l’alcalde

Com cada Onze de Setembre, l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ha pronunciat el discurs institucional. El podeu descarregar-vos-en la versió íntegra al final de la notícia.

Bosch ha reivindicat “el binomi format per la societat civil i la classe política”, tal com va succeir “el 14 d’abril de 1931 i l’1 d’octubre de 2017”, per superar el “desencís actual” provocat per “la conjuntura política, agreujada per la pandèmia, i la situació dels nostres presos i preses polítics”. L’alcalde ha criticat “la voluntat de revenja de tot un Estat” i “la perversitat absoluta” d’una “justícia indigna, i de bona part la classe política espanyola”.

Enguany, l’alcalde ha combinat alguns fragments del manifest elaborat expressament per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) amb algunes reflexions de Raül Romeva, Jordi Cuixart i de l’exalcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs.

El text de l’AMI blasma la “submissió, per la força, a l’estat espanyol fa més de 300 anys” i denuncia “la situació de repressió que estem vivint avui en dia, amb la presó, l’exili i la persecució ideològica a l’independentisme en una situació de retallada de drets i llibertats en molts àmbits de la nostra societat”.

Diada 03aCitant l’exconseller d’Afers Exteriors, Bosch ha fet una crida a “recuperar el relat o l’objectiu de per què volem construir un país nou entre tots” i ha apel·lat a “mirar més endavant que no enrere”. Del president d’Òmnium, Bosch ha reivindicat “la unitat d’acció de l’1 i el 3 d’octubre de 2017, amb un poble alçat al carrer”. I de Godàs ha compartit el raonament que no n’hi ha prou “d’introduir elements de reflexió” entre l’independentisme, sinó que també cal “expressar dubtes, corregir posicions i parlar amb claredat” com a “actes de responsabilitat tant en la vida com en la política” per avançar en la resolució del conflicte amb l’Estat: “De l’actual atzucac no se’n surt per la via de solucions miraculoses indolores ni per una èpica del martiri que només condueix a amplificar la impotència política. I en això no hi ha pressa que valgui, sinó intel·ligència i una pacient sistemàtica de treball al servei de tothom qui forma part d’aquest país”.

diada 2020Actes complementaris

El dia abans de la Diada, l’Espai can Llaurador va acollir una conferència sobre Què cal saber de l’11 de setembre de 1714?, a càrrec de l’historiador Joaquim Albareda, que va destacar l’ascendència social del comerciant i coronel teianenc Sebastià Dalmau dins del món dels negocis i en la Guerra de Successió. A continuació, la Cobla Premià va oferir una audició de sardanes a l’era de la masia. La formació va interpretar Cel rogent, obra del compositor Víctor Barbé, que hi era present, i el qual l'havia dedicada, en el seu moment, a l'antiga Colla Sardanista de Teià, que duia el nom d'aquest cançó.

I aquesta tarda, entre les 16.30 i les 17.30h, Teià ha estat una de les 50 poblacions de Catalunya que ha acollit actes reivindicatius, i l’única del Maresme, juntament amb Arenys de Munt. En concret, l’ANC ha organitzat al tram mig passeig de la Riera, entre la plaça de Catalunya i el torrent de can Mateu, una concentració estàtica que ha aplegat un centenar de persones. A les 17.14h, s’ha fet un repic de campanes que ha durat 5 minuts.

D’acord amb l’autorització del Departament d’Interior, l’acte tenia un aforament màxim de 100 persones i, a més de dur mascareta, els participants havien de respectar les distàncies de seguretat i no formar grups de més de deu persones.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat