Imprimir aquesta pàgina

L'Esplai Itaca, Tei de Plata, i Josep Villagrasa, Teianenc de l'Any

13 Novembre 2017 ~

Tei 2017Ahir diumenge al migdia, la sala gran de La Unió es va omplir a vessar per acollir la cerimònia de lliurament dels guardons honorífics Tei de Plata i Teianenc de l’Any. En la seva 28a edició, el premi que cada any atorga l’Ajuntament de Teià a una persona o entitat en reconeixement a la seva trajectòria ha estat per a l’Esplai Itaca.

Pau Barbolla i Núria Basora van recollir el guardó de mans de l’alcalde, Andreu Bosch, en nom de l’equip de monitors. També va parlar Jaume Rosell en nom dels fundadors. Tots tres es van adreçar al públic i van tenir paraules d’agraïment.

La concessió del guardó coincideix amb el trentè aniversari de la fundació de l’Esplai per una colla de persones sota l’empara parroquial de mossèn Joan Déu.

Al llarg d’aquest temps, per l’Esplai hi han passat centenars de nens, adolescents i joves teianencs, que han gaudit de l’educació en el lleure basada en els valors del proïsme i la construcció d’una societat i un món en pau i més justos.

premis 2017bActualment, l'Esplai compta amb 24 monitors i vora de 120 infants de 7 a 17 anys distribuïts en diversos grups d’edat: Xinxalaines (7 i 8 anys), Xalocs (9 i 10), Falcons (11 i 12), Cracs (13 i 14), Joves (15 i 17) i Premonitors (17 i 18). Les seves activitats es concentren els dissabte de 17h a 19:30h, tot i que de tant en tant s’hi fan sortides de cap de setmana i cada estiu s’organitzen colònies i convivències.

Entre els mèrits que acrediten la concessió del guardó, l’Ajuntament en destaca “la implicació de l’entitat en el municipi” i “la seva predisposició a col·laborar amb la majoria d’iniciatives cíviques”, com és el cas de la seva participació en els diversos consells sectorials de Cultura, Educació i Cooperació, entre més. També es valora molt positivament “el seu paper com a element cohesionador i vertebrador dels infants i joves, establint un vincle amb Teià mitjançant uns objectius pedagògics de respecte personal, social, ambiental i espiritual”.

Nou reglament
Enguany, la nominació del Tei de Plata s’ha fet amb el consens de tots els grups municipals mitjançant una comissió informativa plenària i després que s’hagués aprovat un reglament que estableix l’obligació de redactar una memòria descriptiva de la trajectòria del nominat.

teianencTeianenc de l’Any
La cerimònia va incloure també per primer cop el lliurament del premi al Teianenc de l’Any. Es tracta d’un reconeixement ciutadà a una persona del poble per haver protagonitzat algun fet destacat durant l’any en curs. La seva proclamació es fa per elecció popular a través d’un procés participatiu de presentació de candidatures i posterior votació. En aquesta primera edició, els finalistes han estat la jugadora de bàsquet Cèlia Carbonell i l’atleta Josep Villagrasa, que n’ha resultat el vencedor per seva idea de córrer la Marató de Barcelona amb els Gegants de Teià en favor dels refugiats de la guerra de Síria.

La regidora de Participació, Sílvia Marcos, va lliurar un ram de flors a Carbonell i va distingir Villagrasa amb una placa gravada amb el segell personal d’Epictet, l’esclau encarregat del celler romà de Vallmora. “A partir d’ara, la persona guanyadora d’aquest premi rebrà aquest testimoni del segle II dC del primer teianenc conegut”, va explicar Marcos.