Apreta intro per cercar
93 555 12 34
XVII Caminada dels tres pobles
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
XVII Caminada dels tres pobles
XVII Caminada dels tres pobles
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

L’ADF Teià guanya el premi de prevenció d’incendis de la Diputació

Imprimir correu electrònic
voluntaris ADFLa Diputació de Barcelona ha concedit el premi Rossend Montané a la planificació i gestió d’incendis forestals de 2018 a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Teià perquè pugui tirar endavant el seu projecte d’Aprofitament dels recursos naturals de la finca del Vedat: aprofitament de l’aigua de les sobreeixides de les fonts de l’Ajupit, gràcies als 11.000 euros amb què està dotat el guardó.

Els voluntaris de l’ADF han rebut la notícia amb gran satisfacció, ja que això els permetrà de dur a la pràctica els seus plans al llarg de l’any vinent. “Comptem amb una dotzena de membres i algunes persones que realitzen serveis a la comunitat”, explica el seu president, Francesc Casals. “No som gaires –confessa– i som tots 30 anys més grans de quan vam començar”. Per això es mostra encantat amb la idea que el projecte pugui engrescar altres persones a col·laborar-hi. “Ens trobem cada diumenge al refugi del Vedat per treballar al bosc i tota la mà d’obra és gratuïta”.

VedatL’aigua, un bé preuat
Al Maresme, l’aigua sempre ha estat un bé escàs. Partint d’aquesta premissa, l’ADF ha destinat molts esforços a localitzar i recuperar les antigues fonts de la muntanya. És el cas de la font de l’Ajupit, restaurada el 2003. “Estava colgada sota un metre i mig de terra al fons d’una torrentera i es diu així perquè els picapedrers que la utilitzaven s’havien d’agenollar per omplir els càntirs”, explica Casals.

Durant aquella campanya, l’ADF va canalitzar l’aigua que en sobreeixia fins a una font de nova construcció, més accessible, que van batejar com a font de l’Ajupit II. A més, hi van fer un abeurador per als animals. Ara, l’ADF vol fer una passa més: crear una xarxa de conduccions subterrànies i integrar-hi un parell de dipòsits per emmagatzemar els sobrants de totes les fonts del Vedat, que és una finca forestal de propietat municipal. Aquestes cisternes també anirien soterrades o revestides de pedra seca perquè quedin integrades en l’entorn, per la qual cosa les seves mides i capacitats són relativament modestes.

Fonts dels AjupitsExtinció d’incendis
La primera fase consistirà en la neteja i estassada de la zona amb mitjans mecànics i manuals: desbrossadores i motoserres. En segona instància s’instal·laran les canonades i es construirà un pericó o pou de decantació per filtrar l’aigua i eliminar-ne el solatge, abans de la seva entrada als dipòsits. En total se’n col·locaran un de 2.500 litres, més amunt, i un altre de 800 litres, més avall, que alimentaran sengles boques d’aigua equipades amb ràcord universal per a ús dels Bombers. El desnivell garantirà que hi hagi pressió suficient per carregar les motobombes dels camions i que puguin ser utilitzades com a hidrants per a l’extinció d’incendis.

Per a més endavant hi ha la previsió de completar la xarxa de canonades amb tres ramals més interconnectades amb l’aiguamoix de l’antiga pedrera del Garrofer d’en Manel i les altres dues fonts de la finca: la del Senglar i la de les Perdius. “D’aquesta manera, podrem enviar aigua cap al vessant de la muntanya on faci falta en cas de sequera”, diu Casals.

Premi Teia 01 ALTAHomenatge a Pep Servera
El veredicte del premi es va fer públic dissabte 10 de novembre en la festa celebrada al Teatre Auditori de Llinars del Vallès davant de 350 persones vinculades a les ADF, les associacions de propietaris forestals i els municipis de la demarcació de Barcelona.

La distinció va ser recollida de mans de la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat, Montserrat Barniol, per Gisela Clavell, vídua del voluntari Pep Servera. Molt emocionada, Clavell va explicar que “l’ADF Teià compta amb pocs recursos econòmics, però amb un gran capital humà”. El president de l’Agrupació explica que Servera “era aparellador i tant els plànols com les partides del pressupost les havia fetes ell, de manera que el projecte i el premi també són seus”.

Felicitacions
La distinció de la Diputació ha merescut l’elogi unànime de tots els grups municipals amb representació al consistori: ERC-Compromís amb Teià, GT i PDeCAT. La regidora de Medi Ambient, Montse Riera, assegura que la tasca dels voluntaris forestals “no té preu” i “va molt més enllà de la prevenció d’incendis”, ja que tenen cura del patrimoni natural i històric, i també actuen com a cos d’emergència en cas de pluja, vent o neu.

Pressupostos participatius
Com a entitat, l’ADF Teià també va presentar una proposta a la primera edició dels pressupostos participatius, el desenllaç dels quals es donaran a conèixer el proper divendres 16 de novembre a les 18.30h. Es tracta d’una actuació complementària valorada en 2.120 euros consistent a recollir les aigües pluvials de la teulada del refugi del Vedat i incorporar-les a aquesta xarxa d’aprofitament.

Agenda

La Colla Superlectora.png
Dimarts, 02 abril
17:00
Biblioteca de can Llaurador
les-causes-invisibles (1).jpeg
Dimecres, 03 abril
19:15
Biblioteca de can Llaurador
XBM ok  joc_de_taula.jpg
Dissabte, 06 abril - 06 abril
11:00 - 17:00
Biblioteca de can Llaurador
01.yangqin-21mar24.jpg
Diumenge, 07 abril
12:00
CMC La Unió
CLUB DU LIVRE ACCIDENT NOCTURNE.jpg
Dijous, 11 abril
19:00
Biblioteca de can Llaurador
Cartell - Caminada 3 pobles - 2024 - .png
Diumenge, 14 abril - 14 abril
08:15 - 13:00
Poliesportiu Municipal El Cim
02.-marlara-21mar24.jpg
Diumenge, 14 abril
12:00
CMC La Unió
XBM CLUB D ESCRIPTURA.jpg
Dilluns, 15 abril
18:30
Biblioteca de can Llaurador
WEB raco poetic.jpg
Dijous, 18 abril
19:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

CARTELL GERARD ROSES.JPG
08 Març - 28 abril
Expo Renate.jpg
04 abril - 04 Mai

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat