caenfrdeites
Butlletí municipal 144
Butlletí municipal 144
Mou-te pel zero a Teià!
Mou-te pel zero a Teià!
InfoEsports 2021-2022 al Poliesportiu
InfoEsports 2021-2022 al Poliesportiu
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

NOU SERVEI DE CITA PRÈVIA ONLINE!
Els serveis de l'Ajuntament resten oberts al públic amb cita prèvia
Podeu sol.licitar-la a l'Oficina d'Atenció Ciutadana al telèfon 93 540 93 50 en horari habitual o bé a citaprevia.teia.cat
Recordeu que també podeu utilitzar els nostres tràmits online

Teià reitera la negativa a cedir els seus estalvis a l’Estat

Imprimir correu electrònic

façanaL’alcalde de Teià, Andreu Bosch, va signar ahir dilluns, 10 d’agost, un decret en defensa de l’autonomia local i contra la pretensió del Govern espanyol d’apropiar-se dels romanents de tresoreria dels ajuntaments. D’aquesta manera, Teià expressa el seu rebuig a l’acord assolit pel Ministeri d’Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies perquè els ajuntaments lliurin a l’Estat els seus estalvis. Aquesta cessió tindria la condició d’un préstec a un interès del 0% si es torna en deu anys a partir del 2022, però afegeix la possibilitat que es torni a 15 anys amb un interès positiu del 0,05%.

L’alcalde qualifica de “xantatge” la maniobra de l’Estat i denuncia “el mal endèmic de l’infrafinançament” que pateix el món local. Bosch recorda que “el Govern espanyol ha fet i desfet a la seva mercè durant la pandèmia de la Covid-19, sense comptar amb la Generalitat ni els ajuntaments” i en critica la seva “política centralista”.

4 milions en disputa

En el cas de Teià, el romanent de tresoreria acumulat ascendeix a prop de 4 milions d’euros, però la Llei 27/2013 de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) aprovada en el seu dia pel PP i CiU no permet que l’Ajuntament en pugui disposar amb plenitud. En comptes d’això, aquest superàvit està dipositat i immobilitzat als bancs, que anualment hi apliquen un interès anual negatiu de fins al 0,5%. Per sortir d’aquest atzucac, els ajuntaments fa temps que reclamen, sense èxit, que es derogui la LRSAL i que els diners estalviats es puguin destinar a atendre les necessitats socials del municipi.

De fet, els passats 23 de març i 29 d’abril, el ple de l’Ajuntament de Teià va aprovar per unanimitat de tots els grups (ERC-Compromís amb Teià, JxCat, GT, Cs i PSC) una declaració institucional i una moció adreçada al Congrés i al Senat per disposar del romanent “sense condicions” i de manera “urgent”.

Manifest rotund

Pendent de la seva ratificació al ple de l’Ajuntament, la resolució de l’alcaldia adoptada ahir s’adhereix al manifest impulsat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
En concret, el text precisa que “l’Ajuntament de Teià no farà de creditor a l’Estat” perquè “els diners del consistori han de revertir en benefici dels nostres veïns i veïnes i de tot el teixit associatiu, empresarial i comercial que està patint una greu crisi derivada de la pandèmia”.

Subsidiarietat, autonomia i suficiència

El document apel·la a la Carta Europea d’Autonomia Local i a la Llei de Bases de Règim Local per defensar tres principis fonamentals: el de subsidiarietat, segons el qual “la gestió municipal s’ha de fer, únicament i exclusivament, en clau local i amb coneixement de les realitats i singularitats de cada població”; el d’autonomia local, raó per la qual “els alcaldes i alcaldesses hem sortit elegits a partir dels nostres programes electorals i tenim el dret i l’obligació d’actuar segons el que ens ha encarregat el poble”, i el de suficiència econòmica, pel qual “no podem permetre que de forma reiterada i barroera, l’Estat trepitgi altre cop les competències municipals”.

Crítiques al model d’Estat

El manifest fa altres consideracions de tall polític i ideològic. D’una banda, apunta que “els municipis catalans no hem de fer de banc d’un estat centralista, autoritari i fallit, amb molt poc respecte pels diners públics i que hem vist com ha malgastat en infraestructures innecessàries, en rescats a la banca, en armament o en mantenir una monarquia corrompuda”. I de l’altra, reitera “els valors d’una República social i democràtica”, així com “el compromís per fer possible el mandat de l’1 d’octubre com l'única alternativa per desvincular-nos de l’Estat espanyol, que representa la decadència política, econòmica i social”.

Agenda

FLORLAPALMAOP.jpg
11 Febrer
20:30
Teatre de la Flor de la Palma
c9ca41c5-bbb8-439c-b596-2fc26884b420.jpg
13 Març
18:00
Teatre de la Flor de la Palma

Exposicions

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider
AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat

Buscador

Apreta intro per cercar
caenfrdeites