Imprimir aquesta pàgina

Tota l’activitat haurà de tancar a les 00.30h per fer front a una situació “més que pèssima”

13 Juliol 2021 ~

corba covidAhir a la tarda, el Govern de la Generalitat va anunciar la reactivació d’algunes restriccions per intentar frenar la incidència de la pandèmia. A continuació destaquem les principals mesures adoptades, vigents des d’avui, 13 de juliol:

Tancament a les 00.30h

A la pràctica, qualsevol l'activitat haurà de quedar tancada a dos quarts d'una de la matinada: restaurants, bars, locals d’oci, concerts i esdeveniments socials i culturals.

Pel que fa a la restauració, a aquesta hora haurà d'acabar també el servei a domicili.

Públic assegut

En el cas dels esdeveniments culturals, el públic haurà d'estar assegut.

A més dels límits d'aforament, caldrà garantir un espai de 2,5 metres quadrats per persona.

Reunions de 10 persones

Les trobades socials hauran de ser de 10 persones com a màxim en qualsevol àmbit –públic o privat, interior o exterior–, llevat que es tracti de convivents.

Espai públic

El Govern prohibeix menjar i beure en grup a la via pública, exceptuant els àpats dels casals d’estiu.
El govern també recomana als ajuntaments que limitin l'accés a parcs altres espais públics exteriors entre les 00.30 i les 6h.

Altres recomanacions

Les mesures anunciades ahir s’afegeixen a altres recomanacions fetes per la Generalitat en les últimes setmanes: la necessitat d’ús de la mascareta, evitar les concentracions, reduir la interacció social o ventilar els espais tancats.

Situació “més que pèssima”

En la roda de premsa celebrada ahir, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va reconèixer que “les dades de la pandèmia són més que pèssimes. El percentatge de pacients menors de 40 anys a les UCI ha passat del 4% al 25%, i l'edat mitjana a l'UCI ha baixat de 63 a 50.”

El nombre de casos setmanals detectats a Catalunya és el més gran de la pandèmia. En termes absoluts, els positius entre 50 i 70 anys superen clarament els casos de Setmana Santa i els que es produeixen entre els 30 i els 50 arriben a màxims històrics. Entre els casos de contagi hi ha cada cop més persones amb la pauta completa de vacunació a causa de l’alta transmissibilitat de la variant delta. El seu predomini ja és del 80% a moltes parts del país. En aquest punt, Argimon ha emfasitzat que “les vacunes no són 100% efectives, però ajuden a evitar els casos greus”.

contacte estretPCR i vacunes

Segons les autoritats sanitàries, la pressió assistencial ja “és més forta del que seria desitjable”. I encara ho serà més al llarg dels propers quinze dies. De fet, el grup d'investigadors BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya sosté que el la situació real és “encara pitjor” que la detectada, ja que la taxa de positivitat se situa al voltant del 17%, molt per sobre del 5% que l’Organització Mundial de la Salut pren com a indicador per controlar la pandèmia.

Per evitar-ne el col·lapse, els Centres d’Assistència Primària (CAP) han deixat de fer proves PCR i tests d’antígens als contactes estrets de persones que han donat positiu. En comptes d’això, se’ls ha recomana que s’aïllin i facin una quarantena de 10 dies a casa.

En aquests moments, als hospitals hi ha 1.058 persones ingressades a conseqüència de la Covid-19, 209 de les quals estan en situació crítica.

D’altra banda, les últimes dades del Departament de Salut recullen que 827 professionals sanitaris estan de baixa per Covid. És l’1%, però preocupa perquè coincideix amb les vacances de part del personal enmig del creixement sobtat dels ingressos. Per això, en alguns hospitals, com el Clínic, s’ha començat a vacunar els fills adolescents del personal sanitari, per reduir el risc que puguin contagiar-se i encomanar-ho als treballadors.