Imprimir aquesta pàgina

Teià prohibeix l’accés al medi natural i fa una crida a la ciutadania a evitar les conductes de risc

10 Agost 2021 ~

Pla Alfa 11 agostCom ja va fer setmanes enrere coincidint amb episodis d’altes temperatures, l’Ajuntament de Teià dictarà demà dimecres un ban de l’Alcaldia en què prohibirà l’accés a la muntanya i a les pistes forestals que hi accedeixen a totes les persones que no resideixin en l’àmbit del Parc de la Serralada Litoral. La mesura entrarà en vigor des de demà a les 12h i fins al final de l’onada de calor, que s’estima que no remetrà fins dilluns vinent, dia 16.

Durant aquests dies, es prega a la població en general que eviti sortir a la muntanya i circular pels camins i pistes forestals, tant si és a peu, en bicicleta o en vehicle a motor. Aquesta limitació té com a objectiu reduir al màxim el risc que es pugui produir un incendi com a conseqüència de l’activitat humana al bosc, com evitar el perill per a la integritat física de les persones si s’hi troben envoltades pel foc.

Com Teià, és previst que la resta de municipis del Maresme i del Vallès Oriental adoptin restriccions similars.

Recomanació dels Agents Rurals

L’Ajuntament adopta aquesta decisió després de l’anunci fet per Protecció Civil i el Servei Meteoròlogic de Catalunya de l’arribada d’una onada de calor agreujada pels vents que arriben de la Mediterrània oriental i que portaran una quantitat important de cendra en suspensió a causa dels importants incendis que estan afectant Sicília, Grècia i Turquia.

Organismes con la Xarxa de Parcs de Diputació, a la qual pertany el Parc de la Serralada Litoral, i el mateix cos d’Agents Rurals s’han posat en contacte amb els ajuntaments perquè recomanin als seus veïns i veïnes la màxima prudència.

Segons la Generalitat, el país s’enfrontarà aquests dies a la situació de risc al medi natural més perillosa dels darrers 18 anys. El pic més fort l'esperem per dijous i divendres, quan s’esperen altes temperatures que poder superar els 40 graus i una baixada de les humitats relatives, amb poca recuperació nocturna.

L’Ajuntament recorda que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn, i demana que s’evitin totes les activitats que puguin suposar el mínim risc al medi natural. En aquest sentit, fa una crida a no fer servir serres radials, bufadors, desbrossadores i altres eines assimilables en un radi de 500 metres del bosc, ja que el 90% dels incendis són conseqüència de l’activitat humana, ja sigui per imprudències o per accidents.

onada de calorRisc molt alt

Des d’aquesta mitjanit, Teià es trobarà inclòs en la llista de 279 municipis catalans que es troben en el nivell 3 del Pla Alfa. Aquesta classificació considera “molt alt” el risc d’incendi. En paral·lel, Proteccio Civil manté en alerta el pla PROCICAT per onada de calor i en prealerta el pla INFOCAT pel risc d’incendi.

Si veieu foc o una columna de fum, truqueu immediatament al 112.