caenfrdeites
Butlletí Municipal 146
Butlletí Municipal 146
Subvencions a entitats 2022
Subvencions a entitats 2022
Piscina Municipal temporada 2022
Piscina Municipal temporada 2022
Butlletí municipal. Maig 2022
Butlletí municipal. Maig 2022
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
ArrowArrow
Slider

NOU SERVEI DE CITA PRÈVIA ONLINE!
Els serveis de l'Ajuntament resten oberts al públic amb cita prèvia
Podeu sol.licitar-la a l'Oficina d'Atenció Ciutadana al telèfon 93 540 93 50 en horari habitual o bé a citaprevia.teia.cat
Recordeu que també podeu utilitzar els nostres tràmits online

El ple demana que l'Estat reguli el preu de l’electricitat

Imprimir correu electrònic

ple setembreEl ple municipal del passat 23 de setembre va aprovar per unanimitat una moció d’ERC-Compromís amb Teià per exigir al Govern espanyol que adopti mesures per frenar l’escalada de preus de l’electricitat, que ha generat una “gran alarma social”.

El text denuncia que l’especulació amb el preu de l’energia “ha esdevingut un problema estructural que afecta milions de famílies i que ocasiona una clara pèrdua de competitivitat per al teixit empresarial”. El regidor d’Hisenda, Yago Albert, va criticar “la lògica del mercat oligopolístic” i “els enormes beneficis que generen les elèctriques a partir d’un bé essencial” mitjançant “el buidatge dels embassaments”.

La moció constata que “la rebaixa de l’IVA i la suspensió temporal de l’impost a la generació s’han demostrat clarament insuficients” i advoca per una reforma a fons del sistema “que doni pas a un model més diversificat amb participació de la ciutadania mitjançant l’impuls de les comunitats energètiques locals, les cooperatives energètiques i l’autoconsum basat en energies renovables”. Per això insta l’Estat a implantar-hi “un mecanisme de control públic amb un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent”, tot abocant-hi “els recursos procedents dels fons Next Generation de la Unió Europea”.

Repercussions locals

Molt previsiblement, l’increment de la factura elèctrica farà crèixer la pobresa energètica entre la població, i molts veïns i veïnes s’adreçaran als seus ajuntaments per demanar-los ajut. Davant d’aquest escenari, la resolució sol·licita a l’Estat “un fons extraordinari a favor del món local per cobrir l’augment de sol·licituds que estan rebent els Serveis Socials” i “l’ampliació de la cobertura del bo social per reduir la càrrega a les famílies més vulnerables”.

En l’àmbit municipal, l’Ajuntament de Teià “es compromet a executar actuacions d’estalvi energètic en els equipaments municipals, facilitar els projectes d’autosuficiència energètica i promoure la sobirania energètica mitjançant l’impuls d’una comunitat energètica local que permeti fer arribar energia neta i de proximitat a tota la població”. En aquest punt, els grups de Cs i el PSC van tornar a expressar dubtes sobre la lentitud i els obstacles dels Serveis Tècnics a les instal·lacions particulars de plaques solars. L’alcalde, Andreu Bosch, va atribuir-ho a un pic de feina en el departament i va assegurar que darrerament se n’han autoritzat moltes.

Suport al refugiats

El ple va aprovar una altra moció d’ERC “en defensa dels drets humans i per promoure l’acollida i l’asil de persones refugiades de l’Afganistan”. El text va rebre el suport de JxCat i GT, mentre que els grups de Cs i el PSC s’hi van abstenir.

El representant de Cs, David Basi, va lamentar que “les nostres aportacions s’han rebutjat dues hores abans d’iniciar el ple” i va assegurar que “compartim el fons de la declaració institucional, però no la forma. No és una declaració que busqui el consens, que hauria estat facil, sinó no un acte de propaganda”, va concloure.

El regidor del PSC, Joaquim Roca, va defensar que “el govern d’Espanya ha dut a terme de forma inequívoca l’evacuació de persones i famílies afganeses, en coordinació amb altres països”, i va precisar que “encara ara se segueixen fent tramitacions”. Roca va dir que la mateixa moció s’havia pogut transaccionar en altres ajuntaments “i aquí no s’ha discutit” perquè “s’ha presentat de forma unilateral”. A més, “creiem que s’ha quedat molt curta i superada en el temps”, va reblar.

La portaveu d’ERC, Èrica Bustos, va assegurar que les alternatives de Cs i PSC “diuen el mateix que la moció amb altres paraules” i l’alcalde va convenir que “la transacció és un mecanisme útil per cercar el consens, però també és legítim que de vegades el grup proposant vulgui mantenir el text original” per raons de matís polític.

En aquest cas, el text critica la intervenció “colonial” de la coalició internacional i de les seves “forces d’ocupació”, que “no han servit per evitar el col·lapse de les institucions, ni per assentar les bases d'un futur millor per a la seva població”. La moció exigeix que la Unió Europea cessi “la venda d’armes a tercers països que donen suport polític i material al règim talibà” i demana a l’Estat espanyol que “obri un contingent per gestionar l’acollida de refugiats des de Catalunya, i que la Generalitat redistribueixi als ajuntaments els recursos econòmics necessaris”.

Neteja de la riera

En el torn de preguntes dels regidors, el PSC va reclamar “una mica més de cura” a l’hora de retirar les pedres i la sorra del passeig de la Riera, especialment pensant en les persones amb afeccions respiratòries, després de l’episodi de pluges de la setmana passada: “Hi havia una gran polseguera. Semblava el Londres antic de les pel·lícules i no es podia circular sense mascareta”.

El responsable de Serveis Municipals, Jordi Casanovas, va atribuir la situació a una tempesta “excepcional” que va deixar “molts punts crítics”. Va explicar que “la prioritat ha estat netejar primer les rotondes i els accessos als veïnats de muntanya, els torrents i els passatges per entrar a les cases” i que “un cop garantida l’accessibilitat, i sempre que no torni a ploure, aleshores es fa una neteja a fons del passeig i de la resta de carrers”.

En aquest punt, l’alcalde va recordar que l’Ajuntament aspirar a soterrar la Riera i va anunciar que ben aviat l’Agència Catalana de l’Aigua remetrà l’actualització del projecte executiu de l’obra per aprovar-lo al ple. “Llavors haurem de buscar els 8 o 9 milions d’euros de finançament, a través del Ministeri de Transició Ecològica”, per la qual cosa va demanar el suport de tots els grups, especialment del socialista.

Podeu recuperar la gravació de tota la sessió plenària clicant en aquest enllaç.

Agenda

book club.jpg
Dilluns, 12 Setembre
19:00
Biblioteca de can Llaurador
XBM_racopoetic.jpg
Dijous, 15 Setembre
18:00
Biblioteca de can Llaurador
XBM ok  joc_de_taula.jpg
Dissabte, 17 Setembre - 17 Setembre
11:00 - 17:00
Biblioteca de can Llaurador
Xirriquiteula_LAIKA01.jpg
Diumenge, 18 Setembre
18:00
Teatre de la Flor de la Palma
contes de la mostra literaria.jpg
Dimarts, 27 Setembre
18:00
XBM WEB CIENCIA FICCIÓ.jpg
Dimecres, 28 Setembre
19:15

Exposicions

XBM expo Aloma.JPG
01 Setembre - 23 Setembre
08:00 - 17:00
ALOMA
Biblioteca de can Llaurador

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow
Slider
AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat

Buscador

Apreta intro per cercar
caenfrdeites