Imprimir aquesta pàgina

Campanya de control de les distraccions al volant

25 abril 2022 ~

distraccionsD’acord el calendari de treball del Servei Català de Trànsit amb les policies locals de Catalunya i els Mossos d’Esquadra, la Policia Local de Teià s’ha adherit a la campanya de control de distraccions al volant Quan condueixis aparca el mòbil, que es durà a terme del 25 d’abril a l’1 de maig.

En concret, la campanya té com a objectiu incrementar la seguretat viària i conscienciar als conductors de la perillositat de manipular dispositius mòbils quan utilitzen el vehicle, ja que es consideren una de les principals pràctiques de risc al volant.

La campanya fixa l’atenció en dos articles del Reglament General de Circulació, el 18.1 i el 18.2, d’una banda, i el 76.g, de l’altra.

L’article 18.1 prohibeix conduir utilitzant pantalles visuals que siguin incompatibles amb l’atenció permanent a la conducció. Literalment, el text diu que el conductor “ha de tenir cura especialment de mantenir la posició adequada i que la mantinguin la resta dels passatgers, i de la col·locació adequada dels objectes o animals transportats perquè no hi hagi interferència entre el conductor i qualsevol d’ells. Es considera incompatible amb l’obligatòria atenció permanent a la conducció l’ús pel conductor amb el vehicle en moviment de dispositius com ara pantalles amb accés a Internet, monitors de televisió i reproductors de vídeo o DVD”.

Auriculars i telèfons

L’article 18.2 prohibeix utilitzar dispositius de telefonia mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació que requereixi la seva intervenció manual durant la conducció. En concret, no es permet de “conduir i utilitzar cascos o auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so”. També “es prohibeix fer servir durant la conducció dispositius de telefonia mòbil i qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, excepte quan el desenvolupament de la comunicació tingui lloc sense emprar les mans ni usar cascos, auriculars o instruments similars”.

Navegadors i detectors de radars

L’article 76, al seu torn, prohibeix “utilitzar, subjectant-lo amb la mà o mantenint-lo ajustat entre el casc i el cap de l’usuari, dispositius de telefonia mòbil mentre es condueix, conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil en condicions diferents a les anteriors, conduir utilitzant manualment navegadors o qualsevol altre mitjà o sistema de comunicació, així com portar en els vehicles mecanismes de detecció de radars o cinemòmetres”.

200 euros i 6 punts

D’acord amb aquests articles, les infraccions descrites durant la conducció seran sancionades amb una sanció de 200 euros. D’acord amb els darrers canvis normatius, la multa porta associada la sostracció de 6 punts del carnet de conduir.