Imprimir aquesta pàgina

Teià retrà homenatge al mestre perfumista Rossend Mateu

12 Mai 2022 ~

Rossend Mateu 2020Ahir dimecres, 11 de maig, es va conèixer la mort del mestre perfumista de Vilassar de Mar Rossend Mateu. La notícia va encongir el cor dels organitzadors del Maridatge dels Sentits, que poques hores abans acabaven de presentar davant la premsa, en un acte públic a Mataró, el programa d’aquesta edició. Per això, l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, la responsable d’Ainea Perfums, Irene Gisbert, i el director executiu del Beauty Cluster Barcelona, Ivan Borrego, van acordar que el Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent que se celebrarà a Teià el 26 de maig retrà homenatge a qui ha estat el president del jurat des de la primera edició.

Rossend Mateu era un dels pocs maîtres parfumeurs que tenim al nostre país i un dels grans referents de la perfumeria mundial. Al seu perfil d’Instagram, les mostres de suport a la seva família i els comentaris d’admiració pel seu tarannà, la seva trajectòria i el seu mestratge es compten per centenars i arriben des de tots els racons del planeta. “Des de l’Ajuntament de Teià i des de l’organització del Maridatge dels Sentits, colpits per la pèrdua sobtada de Rossend Mateu, us fem arribar el nostre condol més sincer, amb profund sentiment d’agraïment”, hi va escriure l’alcalde.

El juliol de 2020, i després d'uns mesos de gran incertesa i complexitat a causa de la pandèmia, es va celebrar la gala de lliurament dels premis del Concurs Internacional de Perfumeria; una ocasió en què l'alcalde va reconèixer el lideratge de Rossend Mateu distingint-lo amb una reproducció del signaculum romà de Vallmora com a present institucional. 

Trajectòria professional

Mateu ha estat mentor de molts dels perfumistes de la generació actual, a qui ha transmès el seu coneixement, passió i valors. Els qui el van conèixer destaquen “el seu talent natural unit a la seva autoexigència il·limitada, la seva vocació i compromís, la seva capacitat d'internacionalització i el seu paper com a referent en la història de la perfumeria espanyola”.

Es va formar de la mà de grans perfumistes internacionals a Grasse, Ginebra i París, i van ser creacions seves perfums tan icònics com Agua Brava de Puig, XS Extreme de Paco Rabanne o CH de Carolina Herrera. En els darrers anys, i després de més de quatre dècades com a especialista en perfums a la casa Puig, Rossend Mateu i el seu fill Joan van crear la seva pròpia marca de perfumeria d’autor. Junts han desenvolupat exquisides creacions basades en l’art i les antigues civilitzacions, així com una línia de fragàncies sense gènere amb gran èxit internacional.

En una entrevista recent, Mateu és definia com un “compositor de fragàncies” i un enamorat de el seu ofici, que era alhora la seva passió, “per trobar el millor perfum per a cada nou projecte”.

Jurat 2020President del jurat

Mateu ha estat el president del jurat del Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent des de la seva creació, ara fa 5 anys, i formava part del consell d’experts del Beauty Cluster. Irene Gisbert recorda que Mateu “es va involucrar al 100% en el projecte fent el triatge dels perfums finalistes i marcant les pautes d’avaluació. La seva pèrdua ens deixa un buit immens i ens sentirem sempre en deute amb ell per tot el que ens ha aportat”.