Apreta intro per cercar
93 540 93 50
Activitats culturals a Teià
Programació esportiva a Teià 2023-24 (infoesports)
Butlletí municipal 149
Activitats culturals a Teià
Activitats culturals a Teià
Programació esportiva a Teià 2023-24 (infoesports)
Programació esportiva a Teià 2023-24 (infoesports)
Butlletí municipal 149
Butlletí municipal 149
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

Pablo Sanz reviu la seva estada a Teià com a xiquet de la Guerra Civil

Imprimir correu electrònic

llibre01El passat dissabte, 28 de maig, Pablo Sanz es va retrobar a l’Espai can Llaurador amb alguns dels fills i filles de Teià amb qui va compartir tres anys de la seva infantesa, quan va ser acollit com a refugiat de la Guerra Civil a la colònia sueca de can Wertheim. Entre el públic també hi havia descendents i familiars dels seus antics companys, així com les regidores d’Igualtat, Drets Civils i Cicles de Vida, Èrica Busto, i d’Educació i Cooperació, Montse Riera.

Sanz, que va complir 91 anys el passat octubre, és un lluitador infatigable per la recuperació de la memòria històrica. Resideix a la ciutat de València, on col·labora assíduament amb el Museu d’Història, l’Institut Obrer i la Fundació Francisco Largo Caballero.

Dissabte, Pablo Sanz va venir amb alguns companys de la Federació Universitària Escolar (FUE) i la historiadora Cristina Escrivà per presentar la tercera edició del seu llibre Mis recuerdos de niño en Teià, 1936-1939. L’alcalde, Andreu Bosch, va donar-los la benvinguda i va felicitar-los per la feina feta, que ha consistit en la revisió i ampliació conjunta de les seves memòries. Ara, l’obra disposa d’un número ISBN i es pot sol·licitar a totes les llibreries. El seu autor en va voler dedicar un expressament a la Biblioteca municipal de can Llaurador perquè tots els teianencs i teianenques el puguin consultar.

llibre03Fraternitat republicana

La presentació va anar precedida d’una xerrada de Cristina Escrivà sobre “la xarxa de refugis segurs que la República, en coordinació amb moltíssims ajuntaments de Catalunya i el País Valencià, va posar en marxa per acollir els infants i les famílies que havien estat evacuades dels fronts de guerra”, davant l’avanç de les tropes feixistes. Escrivà, que ha estat guionista de documentals, comissària d’exposicions i autora de nombrosos estudis sobre aquesta i altres temàtiques relacionades amb la Guerra Civil, també va fer donació del seu darrer treball, De las negras bombas a las doradas naranjas, a l’Ajuntament de Teià.

La monografia aborda l’èxode de desenes de milers de nens i nenes i la seva instal·lació en colònies col·lectives o de règim familiar que feien les funcions de llar i escola, basant-se en els principis de la coeducació i el contacte amb la natura i la realitat social.

A continuació va prendre la paraula Pablo Sanz. “Quan veig les imatges de la guerra a Ucraïna no puc deixar de pensar en les famílies que pateixen les conseqüències”, va admetre. Visiblement emocionat, l’autor va rememorar la seva sortida de Madrid cap a València i el seu trasllat posterior a Teià. Inicialment va ser acollit per la família Serra Forner, que el va rebre “com un fill”, i posteriorment a can Mateu, un cop es va poder reunir amb la seva mare i els seus sis germans i germanes.

Sanz es va mostrar eternament agraït a la gent del poble. “Ens feien sentir com un més. Ens van donar conills perquè en criéssim i gallines per collir-ne els ous. I les collites es repartien en parts iguals”, va apuntar.

Els dies d’escola acudia a la colònia de can Wertheim, patrocinada per l’ambaixada de Suècia. Sanz destaca l’obertura de mires del model educatiu escandinau, diametralment oposat al nacionalcatolicisme: “Fèiem gimnàstica, música, rítmica, botànica i folklore català, fins al punt que encara recordo totes les cançons”, va dir.

Va ser un parlament breu, però summament emotiu: “Sempre vinc a Teià amb molta alegria, però cada cop queda més entelada perquè em falten amics”, en referència als companys i companyes que ja no hi són. En aquest punt, l’alcalde va subratllar la importància dels testimonis escrits com el seu, que contribueixen a fixar la història col·lectiva.

llibre06Nou homenatge a les mestres

Durant la sessió es va projectar un vídeo de la trobada que va tenir lloc l’any 2010 entre Sanz i els seus amics i amigues de Teià, en ocasió de l’homenatge que l’Ajuntament va dedicar a les mestres voluntàries de les colònies de can Wertheim i can Godó: la seva germana Celia Sanz i Josefina Miralles.

Totes dues viuen a Madrid i han fet ara 100 anys. Per aquest motiu, l’alcalde va anunciar que aquest mes de juny les anirà a visitar per felicitar-les: “Els entregarem una rèplica del segell de plom del jaciment arqueològic de Vallmora, com a distinció institucional”, va explicar.

Per acabar, Sanz va regalar a l’Ajuntament una fotografia emmarcada de gran format feta per Juan Navarro en què apareix l’autor del llibre davant la façana de can Wertheim amb una bandera de Suècia, “la meva segona pàtria”, en paraules seves.

Agenda

WhatsApp Image 2023-09-15 at 18.14.41.jpeg
Dissabte, 30 Setembre
18:00
Teatre de la Flor de la Palma
Cara ABJ.jpg
Diumenge, 01 Octubre
10:00
WhatsApp Image 2023-09-15 at 18.14.41.jpeg
Diumenge, 01 Octubre
18:00
Teatre de la Flor de la Palma
club d'escriptura marta monedero.jpg
Dilluns, 02 Octubre
19:00
Lectura conte guanyador mostra lit de teiaEl planeta dels aliments Il·lustració Anna Font.jpg
Dimarts, 03 Octubre
17:30
expo mandales.JPG
Dimecres, 04 Octubre - 11 Octubre
06:00 - 00:00
Biblioteca de can Llaurador
Joan Mª de Castellar.png
Divendres, 06 Octubre - 29 Octubre
WhatsApp Image 2023-09-15 at 18.14.41.jpeg
Divendres, 06 Octubre
20:30
Teatre de la Flor de la Palma
WhatsApp Image 2023-03-12 at 12.36.42 (1).jpeg
Dissabte, 07 Octubre
11:00
Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Exposicions

cartell jpg.png
08 Setembre - 01 Octubre
expo mandales.JPG
03 Octubre - 28 Octubre
expo aparador de les meravelles.JPG
03 Octubre - 28 Octubre

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat