Imprimir aquesta pàgina

Teià impulsa el cinquè cicle de ‘Cinema amb valors’

14 Setembre 2022 ~

Dima PunkAhir dimarts, 13 de setembre, es va presentar a la Filmoteca de Catalunya la programació del Terra Gollut Film Festival 2022, que se celebrarà a diverses poblacions catalanes fins a mitjan octubre. Es tracta d’un certamen de cinema humanitari compromès amb la transformació social que té com a un dels seus objectius principals acostar a la ciutadania continguts audiovisuals que generalment no es veuen en els mitjans de comunicació i les plataformes generalistes.

Canvi personal

El festival pren el nom de la dels “golluts” de Ribes de Freser, una comunitat de nans que va ser marginada i discriminada a causa de la seva aparença física, provocada per una malaltia endèmica, fins a la seva desaparició.

El seu director, Joaquim Roqué, creu “en el poder transformador del cinema per remoure i captivar l’ànima de les persones, per contribuir a canviar el seu punt de vista respecte els problemes del món, per empatitzar-hi i comprendre’ls, perquè creiem cada persona sí que té el poder de canviar el seu entorn immediat”. Per això, el festival aspira, des de la modèstia, a ser “l’espurna que engega el canvi personal i contribuir a fer un món millor”.

Quatre projeccions

Teià és un dels 23 pobles que donen suport a aquesta iniciativa. De fet, en va ser un dels pioners fora de la comarca del Ripollès, on es va gestar. La col·laboració amb el festival es va iniciar el 2018, de la mà de la Comissió Municipal de Cooperació i Solidaritat en forma de cicle, sota el nom de Cinema amb valors.

Enguany s’hi ha programat tres sessions a La Unió i una quarta especialment destinada a l’alumnat de l’Institut Turó d’en Baldiri. Com sempre, tots els passis seran gratuïts i comptaran amb la presència de membres de l’equip de rodatge o producció de cadascun dels treballs. 

La primera projecció tindrà lloc el proper divendres, 16 de setembre, a les 21.30h, i anirà acompanyada d’un sopar a càrrec de l’associació de dones gambianes Bomuka. S’hi exhibirà el documental Dima Punk (2019), de la directora Dominique Caubet. La pel·lícula segueix pels barris populars de Casablanca durant vuit anys un noi marroquí que es fa dir Stof i que ha adoptat l’estètica i l’estil de vida punk. La cinta posa de manifest les dificultats que ha de superar un jove dels 17 als 26 anys per viure al marge dels cànons enmig d’una societat tradicional.

El 2 d’octubre a les 18 h s’hi farà un passi de sis curtmetratges sobre diversos aspectes de la vida i el medi ambient al Senegal. I el dia 16 s’hi exhibiran el curtmetratge Generació silenciosa, sobre el col·lectiu de persones grans LGTBI, seguit del llargmetratge El Palacio de las Pipas, un homenatge al cinema dirigit per Beatriz Velilla.