Apreta intro per cercar
93 555 12 34
XVII Caminada dels tres pobles
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
XVII Caminada dels tres pobles
XVII Caminada dels tres pobles
Pressupostos participatius 2024
Pressupostos participatius 2024
Nou POUM 2024
Nou POUM 2024
Mostra literària 2024
Mostra literària 2024
previous arrow
previous arrow
next arrow
next arrow

Teatre, exposició i taula rodona per commemorar el 25N

Imprimir correu electrònic

25N2022Avui divendres, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. A nivell general, la commemoració es veu enfosquida per les darreres dades que han donat a conèixer l’Hospital Clínic –que en deu mesos ha atès 556 víctimes d’agressions sexuals–i la Generalitat –cada hora, vuit dones demanen ajut al telèfon 112–, així com per les rebaixes de penes de presó que alguns jutges han decretat coincidint amb l’entrada en vigor de l’anomenada llei del 'Només sí és sí'.

A Teià, un any més, l’Ajuntament se suma als actes de commemoració. Durant tota la jornada, la façana del consistori estarà presidida per una pancarta amb el següent lema: Teià contra la violència masclista. A les 19h, diverses responsables municipals assistiran a la inauguració de l’exposició retrospectiva sobre el 20è aniversari del grup d’opinió Dones 21, on es llegirà una declaració consensuada per les principals institucions del país. El document, que us podeu descarregar íntegrament al peu d’aquesta notícia, recorda que “la violència masclista té moltes formes” i que l’impacte en les vides de qui la pateix “depèn en gran mesura de la garantia d’accés a drets bàsics per a la seva reparació”, des del dret a la seguretat, al dret a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la participació social i política.

El manifest assenyala les violències sexuals com “les més prevalents i naturalitzades”, i sostè que representen “un component central del patriarcat” pel poder que exerceixen. En primer lloc, “el poder de cosificar, d’humiliar, de dominar, de disciplinar, de generar por i de restringir la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones. El poder de crear l’expectativa social que els homes han de prendre la iniciativa en el sexe i no aturar-se fins rebre una negativa directa. Fins i tot el poder d’ignorar una negativa o de traspassar els límits amb la insistència”.

En segon lloc, “tenen el poder de produir un sentiment de vergonya per haver patit una agressió sexual, el poder de responsabilitzar i culpabilitzar les víctimes i supervivents (com anava vestida, què havia consumit, en quin lloc estava, si anava sola...) en lloc d’assenyalar l’agressor com a únic responsable”.

I en tercera instància tenen “el poder de posar en dubte la intenció de les denunciants i el poder de crear un imaginari en què les agressions les comet un desconegut a l’espai públic amb perfil psicòpata i depravat, malgrat que la major part ocorre en espais privats i els agressors més habituals no tenen un perfil concret. Les cometen amics, parelles, companys d’estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers”.

Gràcies a la mobilització, la sororitat i la conscienciació, “els feminismes han posat el consentiment al centre. La llibertat sexual inclou practicar sexe tan sovint com es vulgui i amb qui es vulgui, així com rebutjar fer-ho. Això interpel·la especialment als homes perquè es desprenguin dels estereotips i dels rols de gènere i perquè aprenguin a identificar en el seu entorn totes aquelles actituds i conductes que legitimen, banalitzen o que directament constitueixen violència sexual”.

I, en segon lloc, els feminismes exigeixen diligència als poders públics i que s’erradiquin totes les formes de violència institucional mitjançant tant polítiques de prevenció com de reparació, “les quals han d’estar suficientment dotades de recursos econòmics i requereixen la màxima col·laboració i cooperació interinstitucional i intersectorial”.

InèrciaTeatre a l’Institut

Aquest matí, l’alumnat de les tres classes de 3r d’ESO de l’Institut Turó d’en Baldiri ha assistit a la representació d’Inèrcia, una peça de Sílvia Siles i David Font sobre violència de gènere en l’etapa de la infància i l’adolescència. L’actriu interpreta el paper d’una noia que lluita contra ella mateixa i contra els seus records. Amb l’ajut d’un personatge desconegut, la protagonista intentarà identificar a partir de quin moment va canviar la seva vida i per què la culpa es va instal·lar al seu cervell.

L'obra inclou un espai de diàleg posterior amb el públic per reflexionar conjuntament sobre aspectes com les relacions tòxiques o els protocols d’abordatge dels centres educatius.

Exposició i xerrada

Aquest vespre a les 19h, el col·lectiu feminista Dones 21 inaugura a la Biblioteca una exposició que repassa els seus 20 anys de trajectòria. La mostra s’ha endarrerit un any, a causa de la pandèmia. L’activitat inclou una xerrada amb la directora de l’Observatori Cultural de Gènere, M. Àngels Cabré, i un pica-pica.

Esport segur

Amb motiu del 25N, la Regidoria d’Esports, a través del Poliesportiu Municipal El Cim, s’ha adherit al manifest del món de l’esport per refermar el seu compromís amb els drets de les dones “amb respecte, dignitat, igualtat, llibertat i joc net”.

Taller de defensa personal

Les activitats a l’entorn del 25N finalitzaran demà al matí amb un taller de defensa personal a La Unió per a dones majors de 14 anys. L’aforament és de 50 places i estan totes exhaurides.

Agenda

La Colla Superlectora.png
Dimarts, 02 abril
17:00
Biblioteca de can Llaurador
les-causes-invisibles (1).jpeg
Dimecres, 03 abril
19:15
Biblioteca de can Llaurador
XBM ok  joc_de_taula.jpg
Dissabte, 06 abril - 06 abril
11:00 - 17:00
Biblioteca de can Llaurador
01.yangqin-21mar24.jpg
Diumenge, 07 abril
12:00
CMC La Unió
CLUB DU LIVRE ACCIDENT NOCTURNE.jpg
Dijous, 11 abril
19:00
Biblioteca de can Llaurador
Cartell - Caminada 3 pobles - 2024 - .png
Diumenge, 14 abril - 14 abril
08:15 - 13:00
Poliesportiu Municipal El Cim
02.-marlara-21mar24.jpg
Diumenge, 14 abril
12:00
CMC La Unió
XBM CLUB D ESCRIPTURA.jpg
Dilluns, 15 abril
18:30
Biblioteca de can Llaurador
WEB raco poetic.jpg
Dijous, 18 abril
19:00
Biblioteca de can Llaurador

Exposicions

CARTELL GERARD ROSES.JPG
08 Març - 28 abril
Expo Renate.jpg
04 abril - 04 Mai

Serveis

La Deixalleria

La deixalleria Mancomunada Teià, Alella, el Masnou

Recollida de mobles

Servei de recollida de mobles i trastos vells

Certificat Digital IdCat

Et tramitem l'alta i renovació del certificat digital IdCat

OMIC

Oficina Municipal d'informació al Consumidor

Renovació del DNI

Servei de renovació del DNI a Teià

Benvinguda Nadons

Obsequi als nadons nascuts aquest any

Taxi a demanda

Nou servei de Taxi a demanda

Què pots fer?

Infoesports

Programa i horaris de les activitats esportives del Poliesportiu el Cim

Activitats a la Unió i Masia can Llaurador

Cursos i Activitats culturals a la Unió i Masia de can Llaurador

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora

Jaciment arqueològic d’època romana situat a Teià i gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià

Teià, camins de goig

Recorreguts memorables per Teià. Descarrega't aquest tríptic per conèixer els millors racons de la vila

AMI
Massarosa
Enoturisme d'Alella
Parc serralada litoral
Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat