Apreta intro per cercar
93 555 12 34

El ple aprova un pressupost de 7,3 milions per a 2020

Imprimir correu electrònic

Després de dues hores i mitja de debat, el ple de l’Ajuntament de Teià va aprovar dijous, 30 de gener, el pressupost municipal per a l’exercici 2020 amb el vot favorable d’ERC-Compromís amb Teià i el vot en contra de tots els grups de l’oposició: JxCat, GT, Cs i PSC.

A diferència d’anys anteriors, enguany l’aprovació dels comptes s’ha endarrerit un mes a causa de la baixa de la interventora.

ingressos 2020Estabilitat econòmica

El regidor d’Hisenda, Yago Albert, va exposar les línies mestres dels nous comptes. En conjunt, el pressupost ascendeix a 7.358.016 euros. Això és un 0,5% inferior al de 2019, ja que es preveu ingressar 34.000 euros menys fruit de la baixada de l’Impost d’Obres i Construccions (ICIO), la reducció de les transferències de capital procedents d’altres administracions, així com per les bonificacions introduïdes per incentivar la instal·lació de plaques solars i afavorir els cotxes híbrids i elèctrics.

Tot i l’ajust del coeficient de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per no incrementar la pressió fiscal, s’estima que la recaptació pujarà 50.000 euros a causa de les revisions cadastrals puntuals i de l’ocupació de nous habitatges. La previsió d’ingressos per plusvàlues es modifica a l’alça en la mateixa proporció fins arribar als 530.000 euros “per ajustar l’import a la recaptació real d’altres exercicis, però deixant sempre un marge de prudència”.

En canvi, els ingressos per obres es redueixen en relació a l’exercici anterior, tot i que la promoció del Blanqueig representa una injecció a les arques municipals pròxima als 200.000 euros.

Deute i crèdit

Albert va explicar que se seguirà amortitzant deute, fins acabar l’any a un “nivell de confortabilitat” del 16% “que ja voldrien tenir altres ajuntaments”. Enguany s’espera passar d’1.374.629 euros a 1.1.173.608, la qual cosa representa la meitat de l’import que es devia als bancs el 2016.

A més, el regidor va confirmar se seguirà fent ús del crèdit d’interès zero de 175.000 euros facilitat per la Diputació de Barcelona per ajudar a completar les inversions previstes.

inversions 2020Principals actuacions

L’alcalde, Andreu Bosch, va ser l’encarregat d’explicar les principals actuacions programades per a 2020. Sumaran un total de 277.000 euros i les podeu veure en detall en el requadre adjunt. Bosch va precisar que les inversions en l’escola El Cim i en la pista exterior de l’AE Teià formen part, en realitat, de projectes més complexos amb càrrec al pressupost del 2019. Aleshores, es van destinar 149.447 a l’escola i 229.790 euros a la primera fase de l’adequació de la instal·lació esportiva.

El Govern va subratllar altres “apostes polítiques” com l’increment de 10.000 euros de la partida de Festa Major, els 5.000 euros per celebrar el desè aniversari del celler romà de Vallmora o els 20.000 euros per millorar la línia C15 i dur a terme un “projecte pilot de bus a demanda”. També va destacar els 7.500 euros dedicats a la creació de sengles partides de “Drets civils” i una altra per a la donació familiar del fons d’art de Gerard Rosés, així com el rènting d’una segona màquina escombradora per als Serveis Municipals.

A més, l’alcalde va anunciar la signatura d’un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la cessió de la planta de fangs situada al paratge de la Bomba per adequar-la com a magatzem dels Serveis Municipals.

despeses 2020Pressupostos participatius

El regidor de Participació Ciutadana, Jordi López, va explicar que el Govern intentarà posar en marxa la segona edició dels pressupostos participatius durant el segon trimestre de 2020, un cop s’hagin enllestit els projectes guanyadors de 2019. López va relatar que el nombre de propostes seleccionades, juntament amb els requisits del procediment administratiu per a la contractació dels treballs, havien tensionat l’estructura dels negociats de Secretaria i de Serveis Tècnics, però va aclarir que “és una experiència maquíssima” a la qual el Govern no hi renuncia.

La portaveu de GT, Núria Andinyac, va destacar la importància dels pressupostos participatius com a “eina complementària per destinar inversió a àmbits que han estat descuidats”. L’alcalde va admetre que “hem d’equilibrar els terminis perquè la maquinària interna treu fum, però en som els defensors número 1”, va reblar.

Més serveis

El regidor d’Hisenda va defensar que el pressupost de 2020 “aposta netament per la prestació de serveis” i ho fa amb un increment del 7% en la partida de recursos humans “amb l’ànim de millorar l’atenció a la ciutadania” i “recuperar els nivells de personal anteriors a la crisi” de 2007. “El 2% correspon a l’augment de la massa salarial dictat per llei, i el 5% està associat a la contractació de diversos professionals”. Dins del capítol 1 s’ha previst cobrir les places d’un tècnic d’administració general (TAG) “per preparar el trànsit de futures jubilacions a l’àrea de Secretaria” i d’un auxiliar administratiu a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC), així com l’ampliació de les jornades del tècnic del Joventut -que passaria del 50% actual al 100%- i de la tècnica de Medi Ambient -que passaria del 50% al 80% per assumir també les competències en matèria de Salut Pública. Aquest canvi també provocarà l’augment de la dedicació de l’enginyer.

A més, el pressupost preveu la convocatòria d’una plaça de caporal de la Policia Local, la incorporació d’un periodista i la contractació externa d’un conserge per a les instal·lacions esportives del pavelló i del camp de futbol de Sant Berger.

Junts per Catalunya

El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va criticar el pressupost perquè no té “visió de poble” i va alertar que “som davant d’una nova i imminent recessió econòmica”. Si bé va celebrar l’ampliació del contracte del tècnic de Joventut “perquè és una inversió de futur”, Ribas es va mostrar contrari a consolidar el gruix d’una despesa “que ve per quedar-se” i va recordar els anys en què ERC “va allargar més el braç que la màniga”, la qual cosa va obligar els governs posteriors a prendre “mesures impopulars amb cost a les urnes”.

En el torn de rèplica, l’alcalde es va mostrar molest perquè “feia temps que no sentia aquesta cantarella” i va fer una lloança de les fites i equipaments “absolutament imprescindibles” aconseguits aleshores, com la Biblioteca, l’Escola Bressol, la pavimentació dels carrers del centre urbà, l’accés al cementiri o els 113 habitatges de protecció oficial de la Plana.

Ribas es va congratular per l’increment de la partida de Festa Major i va expressar el seu desig de “recuperar els 80.000 euros de pressupost que teníem fa 15 anys, com pertoca a un municipi com el nostre”.

JxCat va reivindicar més recursos per a Cultura, Esports i Educació, i considera que la inversió a l’escola El Cim és insuficient “per a un centre vell i ple de mancances”. El principal grup de l'oposició va demanar més personal a Serveis Municipals, ja que, tot i estar-hi a favor, “no podem viure dels plans d’ocupació”. Per últim, va lamentar que no s’hagi creat una “bossa d’ajuts a famílies monoparentals que permeti equiparar-les a les famílies nombroses”.

L’alcalde es va referir al Cim com “un clàssic dels pressupostos” i va detallar que la inversió realitzada en el col·legi al llarg del mandat anterior ascendia a 400.000 euros, a banda del manteniment. Pel que fa als plans d’ocupació de persones aturades, Bosch s’hi va mostrar com un entusiasta d’aquesta modalitat d’inserció laboral i va anunciar la contractació imminent de tres operaris per reforçar els Serveis Municipals durant un període que oscil·la entre els 6 i els 18 mesos.

Gent de Teià

La representant de GT, Núria Andinyac, va assegurar que el Govern havia fet “cas nul als seus suggeriments en matèria de Medi Ambient, Educació i Esports” i va dissentir del fet que “no es prioritzin les inversions a curt i mig termini”. La regidora va posar en dubte la “sostenibilitat” econòmica del capítol de personal i la va vincular al risc d’haver d’apujar els impostos o d’aprimar la plantilla. Andinyac va recordar la gestió “majestuosa” que va fer Bàrbara Furment durant el mandat 2011-2015.

La regidora va inquirir si els ajuntaments d’Alella i El Masnou aportarien diners per als actes de commemoració dels deu anys de Vallmora i va mostrar la seva estranyesa perquè s’hagi atès abans la instal·lació de gespa artificial al camp de futbol que no pas la “petició anterior” del Centre Excursionista Teià per disposar d’un rocòdrom que “doni satisfacció a l’activitat extraescolar” d’escalada, “amb el risc d’anar a un altre lloc”. GT també va exigir una “partida fixa real” per al Cim i la redacció d’un Pla de Comunicació.

El regidor de Comunicació, Jordi Casanovas, va recordar que “l’Ajuntament ja disposa d’una diagnosi elaborada per la Diputació l’any 2018 que ara cal actualitzar i adaptar a la realitat actual i a les necessitats canviants de les xarxes socials”. Per la seva part, l’alcalde va recordar que la “responsabilitat del celler romà recau en l’Ajuntament de Teià perquè es troba situat dins del seu terme municipal i perquè és un Bé Cultural d’Interès Local”, i va apuntar que “cada any obtenim subvencions de la Generalitat per a la conservació i prospecció del jaciment”. Per a Bosch, “Vallmora és un actiu que a GT només ha sabut valorar l’anterior portaveu, Teresa Casellas”.

Ciutadans

El portaveu de Cs, David Basi, va assegurar que “els pressupostos són continuistes i no aporten res de nou, tret de la supressió dels pressupostos participatius”. Basi considera que era “un bon moment” per preveure punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, impulsar l’eficiència energètica i adquirir vehicles sostenibles per a la flota municipal. En l’àmbit social va plantejar un l’establiment “d’ajuts progressius” per avançar cap a un “horitzó de gratuïtat de l’escola bressol municipal” i la programació de cursos d’idiomes durant l’estiu. Va criticar la “poca inversió a l’escola El Cim” i la manca de “polítiques de conciliació familiar per a persones grans” que, al seu torn, permetrien oferir “noves oportunitats laborals a les dones”. Per acabar, Basi va mostrar la seva oposició al pagament de la quota d’adhesió de l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i va denunciar “la filiació política” del periodista extern que redacta les informacions perquè “va concórrer a les eleccions municipals a la llista de la CUP d’Alella”.

En aquest punt, l’alcalde va demanar “respecte per les opcions personals” i va fer una “defensa aferrissada” de la seva “professionalitat”. Bosch va dir que els Serveis Tècnics estudien la instal·lació de punts de recàrrega en el Pla de Millora Urbana del Blanqueig. D’altra banda, la regidora de Promoció Econòmica, Mercè Alòs, va informar Basi que l’Ajuntament “reenfocarà l’app de comerç” que volia posar en marxa davant “la poca resposta” dels botiguers i l’opinió desfavorable dels tècnics de Cabrera de Mar, El Masnou i Premià de Dalt que havien treballat amb l’aplicació.

Partit dels Socialistes

En el cas del PSC, el seu portaveu va assegurar que “el pressupost confirma els nostres temors” i va sentenciar que era “impropi d’un govern d’esquerres”. Segons Joaquim Roca, “hi falten idees i ambició”. Per als socialistes, “la inversió és raquítica” i per això proposen “apujar el tipus de gravamen de l’IBI un 0,10 per aconseguir 400.000 euros més”, ja que “no recaptem prou impostos per fer tot el que volem fer”.

El regidor d’Hisenda va recordar al PSC que “no es pot comparar el coeficient del 0,745 de Teià amb el 0,874 de Cabrera o el 0,876 de Vilassar de Dalt sense tenir en compte el valor cadastral”.

Noves retribucions

El ple també va aprovar el nou règim de retribucions, indemnitzacions i assistències dels càrrecs electes amb els vots a favor d’ERC-Compromís amb Teià, GT, Cs i el PSC, i l’abstenció de JxCat.
L’alcalde va explicar que es tractava d’una reforma del sistema establert l’any 1999 instada pels grups de la corporació amb un sol representant (GT, Cs i PSC) per tal de dotar-los d’una retribució més justa. Per aconseguir-ho, s’amplia el cobrament d’indemnitzacions per assistències de 2 a 3 comissions informatives mensuals. “La mesura representa un increment lineal del 5%, per sota del 7% de creixement de l’IPC acumulat des de 2012”, va resumir.

Francesc Ribas, en nom de JxCat, va confessar que “ens sentim dolguts perquè hi ha un tracte discriminatori cap al nostre grup”, atès que els portaveus de GT, Cs i PSC percebran una retribució per assistències superior a la seva. “Queda lleig dir-ho, però és així”, va assenyalar.

Per a GT, el pas de 2 a 3 comissions retribuïdes “almenys és un gest”. Andinyac va recalcar que “això no és un voluntariat. Tenim una responsabilitat amb els votants i el més just i coherent seria valorar la feina que es fa en tots els àmbits” i no sols en les reunions. Per al PSC, es tracta d’una “retribució simbòlica comparada amb altres ajuntaments”.

A partir d’ara, amb efectes retroactius a data 1 de gener, el règim de retribucions dels càrrecs electes de l’Ajuntament de Teià queda establert de la següent manera:

indemnitzacions 2020

Els regidors de l'equip de govern Montse Riera, Jordi Casanovas, Èrica Busto, Jordi López i Olga Parra tenen reconeguda una dedicació parcial de 15 hores setmanals amb una retribució bruta de 787,5 euros mensuals, i les corresponents pagues extres.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat