caenfrdeites

La Policia Local alerta dels risc de llençar cendres als contenidors

Imprimir correu electrònic

XopsCada hivern, les cendres mal apagades procedents de les llars de foc provoquen l’encesa de contenidors de residus a la via pública. Aquests dies, la Policia Local ha registrat dos incidents a l’àrea soterrada del carrer Tenor Vinyes. En aquest cas, la imatge que il·lustra la notícia correspon a un incident similar que es va produir el gener de 2021 al carrer dels Xops.

Per evitar nous ensurts, recordeu que:

- Cal vigilar que les cendres no continguin brases i que estiguin ben apagades abans de llençar-les als contenidors de rebuig.

- Per evitar que cremin en somort, cal deixar-les reposar un parell de dies i assegurar-se que ja no fan caliu abans de llença-les.

Si les cendres estan enceses s’inicia un procés de combustió que pot durar hores i que culmina amb l’incendi del contenidor i el consegüent perill de propagació a vehicles, arbres o tendals d’edificis.

Monòxid de carboni

Coincidint amb una baixada de les temperatures, també augmenta el risc que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d’un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o en casos de poca ventilació.

El monòxid de carboni és un gas incolor, inodor, insípid i no irritant que es produeix quan combustibles com el gas, la fusta, el carbó o el petroli no es cremen completament. En l’àmbit domèstic, es pot produir a xemeneies, calderes, escalfadors d’aigua, assecadores de gas, estufes i forns de cuina que no funcionen bé.

Els primers símptomes d’intoxicació per monòxid de carboni s’assemblen als de moltes malalties comunes i es poden confondre fàcilment, ja que no hi ha sensació d’ofec ni d’asfíxia. Els símptomes són: mal de cap o mareig, nàusees, acceleració del ritme respiratori, dolor al pit o a l'estómac, comportament erràtic, debilitat muscular i somnolència, cansament, problemes visuals, manca d'alè i pèrdua de consciència.

Si experimenteu aquests símptomes i cessen quan sortiu a l’exterior i us toca l’aire, llavors és probable que a l’interior de l’estança hi hagi una concentració excessiva de monòxid.

En aquest cas:

- Obriu les portes i finestres per ventilar l'habitació.

- No deixeu mai la persona intoxicada exposada a la font de monòxid de carboni. Si la persona està conscient, ajudeu-la a sortir i porteu-la a un indret més ventilat.

- Apagueu l’aparell i tanqueu la clau de subministrament de gas.

- Truqueu immediatament al telèfon d’emergències 112 per avisar els sanitaris d’emergència.

llar de focDiòxid de carboni

L’asfíxia associada a una ventilació insuficient també pot ser deguda a la presència de diòxid de carboni, que redueix l’oxigen a l’aire fins a nivells que poden resultar letals.
Com en el cas del monòxid de carboni, aquests accidents no es poden detectar de forma anticipada i hi ha poc marge de reacció, d’aquí la importància d’actuar preventivament:

- Garantiu una ventilació suficient a les estances que escalfeu amb aparells de gas, carbó, llenya, xemeneies o similars, i també a les estances on s’ubiquen les calderes.

- No obstruïu mai les reixetes de ventilació.

- No aneu mai a dormir deixant un aparell encès si no té ventilació cap a l’exterior.

- No deixeu mai un braser o una estufa de llenya, carbó o similar en una habitació completament tancada: mantingueu una porta o una finestra amb una obertura suficient per fer-hi circular l’aire.

- El gas s’acumula especialment als llocs baixos, per això cal tenir una cura especial als soterranis.

Consells de manteniment

- Reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.

- No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat.

- A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert i recordeu que cal escombrar les cendres regularment.

- No feu servir mai dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior.

- Eviteu fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó.

- Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts.

- Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d’oxigen i aire net.

- Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.

- No acosteu les estufes a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu roba sobre l’estufa ni les cobriu amb cap objecte, ja que podríeu provocar un incendi.

- En cas d’absència prolongada, tanqueu la clau de pas dels combustibles de casa vostra.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat

Buscador

Apreta intro per cercar
caenfrdeites