Apreta intro per cercar
93 555 12 34

L’Ajuntament de Teià demana una nova regulació de caça

Imprimir correu electrònic

cartell batudaEl ple municipal de Teià, reunit ahir en sessió extraordinària, va aprovar per unanimitat una proposta per demanar que s’aprovi una llei catalana de caça compatible amb els usos públics dels espais protegits i que millori la seguretat de les persones en el medi natural.

El text es va acordar l’endemà que fos aprovat pel consell plenari del Parc de la Serralada Litoral, de manera que l’Ajuntament de Teià es converteix en el primer dels quinze municipis que en formen part a secundar la iniciativa.

L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, que és alhora el president del Parc, va explicar que la proposta “deriva de la pro activitat de l’òrgan gestor d’aquest espai natural durant els darrers anys per millorar la seguretat de les batudes de caça” i va anunciar que “s’anirà estenent als plens de tots els ajuntaments”.

Bosch va concretar que l’objectiu és que la Generalitat actualitzi la normativa, “ja que està desfasada i allunyada de la realitat dels usos de lleure i salut dels espais naturals”. La llei de caça data del 1970 i deriva a les societats de caçadors, com a titulars de les àrees privades de caça, la responsabilitat de respondre davant les destrosses ocasionades pels animals salvatges. L’alcalde recorda que la pandèmia ha incrementat la freqüentació de la muntanya per part de molts col·lectius, la qual cosa ha aguditzat el risc d’accident per arma de foc. De fet, el primer punt de la moció expressa el suport al ciclista que el passat 29 de gener va rebre un tret a Argentona i lamenta la mort d’una persona, pels mateixos motius, que recol·lectava pinyes a Santa Maria de Martorelles el 30 gener de 2021.

Fil a l’agulla

Arran d’aquests fets i malgrat no tenir competències de cap mena sobre l’activitat cinegètica, el Consorci del Parc de la Serralada Litoral va elaborar el passat mes de febrer una proposta de protocol de comunicació de batudes de senglar, i el 4 de març el Departament d’Acció Climàtica, que n’és l’administració competent, va presentar el Pla Estratègic del control de danys del senglar a Catalunya 2025, com a pas previ a la redacció i aprovació de la Llei de caça de Catalunya 2022- 2024.

El Consorci del Parc assegura que “la superpoblació de senglars és una problemàtica que cal combatre”, però considera que “l’eficàcia de les batudes és limitada i alhora són un risc per a la ciutadania que fa ús dels espais naturals”. En aquest sentit, el Consorci afirma que “els usos actuals del Parc i altres zones de bosc són incompatibles amb la caça, especialment en cap de setmana”, per la qual cosa “aquestes activitats no haurien de donar-se simultàniament”.

Aposta per l’esterilització

Les batudes són, avui dia, l’únic mecanisme de control de la plaga, però el Consorci del Parc diposita les seves esperances en els resultats “d’un projecte pilot per controlar la fertilitat de senglars en zones urbanes i periurbanes mitjançant un tractament d’immunocontracepció dut a terme des de 2017 en els parcs naturals de la Serra de Collserola Sant Llorenç del Munt i l’Obac”.

L’òrgan gestor del Parc també valora positivament les mesures urgents i temporals adoptades el 2020 i el 2021 pel Departament d’Interior de prohibició de batudes de caça major els caps de setmana en diversos espais naturals per minimitzar els riscos d’accident.

Proposta de resolució

És per tots aquests fets i arguments que els plenaris del Consorci del Parc i de l’Ajuntament de Teià insten al Departament d’Acció Climàtica i al Consell de Caça de Catalunya “perquè promoguin un canvi legislatiu per fer compatibles els usos i costums amb les pràctiques dels temps actuals” i sol·licita als organismes competents “que despleguin tots els efectius de control existents: agents rurals, mossos d’esquadra i policies locals, per tal de senyalitzar i controlar les batudes de senglar”.

La resolució també demana a la Diputació que financi “un projecte per al control de la fertilitat del senglar dins l’àmbit del Parc” i reclama al Departament d’Acció Climàtica que supediti les autoritzacions excepcionals per a batudes fora del període hàbil per a la caça del porc senglar, que finalitza l’últim diumenge de març, a l’observança d’un decret municipal de tancament temporal de la zona de batuda que prohibeixi l’accés a la resta d'usuaris. Aquesta mesura fa temps que s’aplica en el Parc Natural de la Serra de Collserola “i també es podria aplicar en el període hàbil en el Parc de la Serralada Litoral, amb molta concurrència d’ús públic, especialment en cap de setmana”.

Per últim, l’acord insta al conjunt de les administracions a promoure campanyes divulgatives per aportar coneixement a la societat sobre la problemàtica del senglar i altres espècies, com el cabirol, i les mesures que s’hi apliquen de seguiment i control. Per a l’alcalde, “aquí no hi ha ni bons ni dolents. Aquí hi ha una problemàtica que és la proliferació del senglar i que té una sèrie de connotacions molt polièdrica que afecta a l’ús públic i la seguretat en el medi natural, però que també causa danys a l’agricultura i provoca accidents a les carreteres”. La presència de senglars en els espais urbans cada cop és més habitual. “Per tant –raona Bosch–, la societat ha d’entendre que tenim una plaga que s’ha d’atenuar. I cal sensibilitzar en aquesta direcció”.

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 555 12 34 • ajuntament@teia.cat