Apreta intro per cercar
93 540 93 50

El 14 de setembre es posa a prova el sistema d'alertes al mòbil

Imprimir correu electrònic

Prova alertes 14 setembreProtecció Civil de la Generalitat ha programat per al 14 de setembre una prova del sistema d’alertes a telèfons mòbils a diferents comarques de Barcelona. En principi, tothom qui tingui un mòbil intel·ligent i que resideixi o es trobi de trànsit al Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Barcelonès o el Baix Llobregat rebrà aquest missatge de text: "PROVA D’ALERTA DE PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. No truquis al 112, és una PROVA. En una emergència real rebries instruccions per protegir-te".

El missatge anirà acompanyat d’un soroll i una vibració que finalitzaran quan la persona el llegeixi i premi una tecla que li apareixerà en pantalla. Es tracta d’un soroll estrident diferent de la resta de sons que emet el telèfon en rebre una trucada o missatge, i que el destinatari sentirà encara que l'aparell estigui silenciat o bloquejat. El missatge no és un SMS. És un missatge per un canal diferent, específic, anomenat “difusió per cel·les”  o cell broadcast. Aquest tipus de missatges es mantenen en pantalla fins que es prem el botó “acceptar”. Per tant, si no heu sentit el missatge, el podreu veure més tard perquè queda a la pantalla. Un cop tancat el missatge, ja no es torna a mostrar. 

El text es rebrà en català i castellà o bé en anglès, segons quina sigui la configuració del terminal. En el cas del Maresme, el Vallès Oriental, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet, l’enviament de l’alerta s’ha planificat per a les 10 hores.

Tipus de mòbils

Els mòbils que tenen activada per defecte la recepció de missatges d’avís d’emergència són els Android amb versió de software 11 o superior i els iOs amb versió de software 15.6 o superior.

És possible que els mòbils amb versions de software més antigues rebin el missatge amb la capçalera “Alerta Presidencial”, seguida del text de l’alerta.

La Generalitat ha elaborat una guia amb els passos per activar els avisos d'emergència en mòbils de diferents marques. Podeu accedir al manual clicant aquí.

Seguretat viària

En cas que estigueu conduint quan rebeu l’avís, mantingueu la calma i no feu res que posi en perill la seguretat viària. Eviteu les frenades i els canvis sobtats de carril. 

Exigència europea

El sistema d’alertes de Protecció Civil es va posar en funcionament el passat mes de febrer, en compliment de la Directiva 2018/1972 del Parlament Europeu i del Consell, que obliga els estats membres de la Unió a disposar de sistemes d’alerta per a situacions d'emergència greu basats en l'enviament de missatges als telèfons mòbils de la població afectada.

És una eina pensada per comunicar a la ciutadania les instruccions que hauria de seguir de forma immediata per protegir-se quan es trobi a la zona afectada per una emergència, catàstrofe o accident greu. L’eina ja s’ha aplicat en situacions reals, i al llarg d'aquests mesos s’han realitzat diverses proves d'alertes al mòbil a les comarques de Lleida, Girona i Tarragona.

Horari i avaluació

Després del Maresme, el Barcelonès Nord i el Vallès Oriental, serà el torn de la ciutat de Barcelona (a les 11h), el Vallès Occidental (a les 12h) i el Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat (a les 13h).

Les alertes tenen un període o temps de vigència definit. Mentre duri aquest temps, qualsevol persona que entri dins la zona d’enviament d’alerta rebrà el missatge al seu telèfon mòbil.  Si en el moment d’enviar-se l’alerta no teniu cobertura, rebreu el missatge més tard sempre que es mantingui el període de vigència de l’alerta. 

La prova de Protecció Civil inclou una enquesta en què l’usuari del mòbil pot informar si ha rebut correctament el missatge, ja que el sistema no registra cap dada personal ni de cap altra tipus relacionada amb el telèfon mòbil o la persona propietària. Aquesta informació és anònima i permet millorar el funcionament del sistema. 

Ajuntament de Teià. Tots el drets reservats • C Pere Noguera, 12 • 08329 Teià • T 93 540 93 50 • ajuntament@teia.cat