
Presentació
Olga Parra
Coordinadora del Lletrescena
Marià Espel
Regidor de Cultura
Arribem a la quarta edició de Lletrescena a Teià, amb el lema “Primer fou la paraula i el teatre!”. Fàcilment podem convenir que en l’art de la paraula, aquelles velles i belles paraules van ser, abans que res, dites... en un escenari, on sinó? Primer dites, després escrites i al llarg del temps vehiculades en diferents formes o gèneres, han anat confegint un corpus literari que en cada llengua parla de nosaltres i conforma una inestimable herència, que des dels antics grecs ens arriba travessant els anys amb les pàtines corresponents de cada tradició i cultura. Està clar, doncs, que res no surt del no res i per això aquest cop, de la mà d’en Xavier Albertí, comissari i gran coneixedor dels nostres clàssics teatrals, explorarem amb diversos entesos el seu llegat, amb la intenció de coneixe’ls i coneixe’ns millor, tot reivindicant el dret a fer-ho.
I a l’entorn d’aquest tema central, ho amenitzarem amb lectures ad hoc i, com ja és costum, tindrem teatre fet per professionals i amateurs, teatre familiar, presentacions de llibres, els tan celebrats Itineraris dramatitzats i la participació del grup de “Llegir el teatre” de la nostra biblioteca de Can Llaurador, que de nou acollirà, a més, els conductors d’altres grups homònims d’arreu del país. Amb l’escreix del sempre divers i sorprenent Negroni i dels nostres autors convidats de cap de setmana, que ens deixen escrites les seves noves belles paraules, inspirades en aquest suggeridor entorn que és Teià, i de les quals us en presentarem una mostra en el primer número de la col·lecció Lletrescenes, editat per Vibop en col·laboració amb l’Ajuntament de Teià, que naturalment us convidem a adquirir.
Repasseu el programa i segur que hi trobareu punts d’interès coneguts i probablement d’altres per descobrir. Us hi esperem!
Xavier Albertí
Comissari
Va néixer a Lloret de Mar (de fet, ell sempre n’ha dit Lloret. El mar hi és i no li sembla necessari recalcar-ho). Ha estat director d’espectacles (més de 130), de teatres , de festivals, d’actes institucionals i d’institucions. Ha creat textos, discursos, partitures i programes acadèmics. És acadèmic de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres i ha rebut premis de tots colors.
Li agrada molt el teatre de Pinter, de Pasolini o el de Thomas Bernhard i els seus espectacles oscil·len entre els autors clàssics i els contemporanis, des de Calderón, Lope de Vega o Shakespeare a Lluïsa Cunillé, Josep Maria Miró, Narcís Comadira o Paco Zarzoso.
És col·leccionista de rajoles, passió que li va néixer mirant quadres de Johannes Vermeer. És especialista en cupletistes.
Sempre ha pensat que la creació contemporània ha de tenir un profund coneixement de la seva tradició i del llegat de les generacions anteriors, per això reivindica la presència de Pitarra, Guimerà, Rusiñol o Sagarra en els nostres teatres.
Pro-
gra-
ma
del 25 al 30 de març

Dimarts
25 de març

Hora del conte: La tortuga faluga
Amb Laura Arnal
La Faluga és un dels pocs exemplars que queden de tortuga mediterrània a la serra de l’Albera. Quan comença a fer camí cap al cau on hiverna, es troba amb altres animals que li parlen d'una estació de l'any ben desconeguda per a ella, l'hivern. El desig de viure-la amb la seva pròpia closca començarà a créixer en ella. El farà realitat?
El relat està basat en el conte, escrit per la pròpia narradora, la Laura Arnal, amb el mateix títol, editat per Símbol Editors.
Adreçat a infants a partir de 3 anys.
Dimecres
26 de març

AIXEQUEM EL TELÓ!
Petita història del teatre català
Amb Xavier Albertí
Lectures a càrrec de Mont Plans i Oriol Genís
Un recorregut pels fets i persones que han fet possible la riquesa de creació dramàtica catalana que anirà acompanyada de lectures de fragments de textos teatrals de Pitarra, Guimerà, Rusiñol, Sagarra, Benet i Jornet i Cunillé.
Dijous
Espectacle teatral: Amb la claredat augmenta el fred
De Thomas Bernhard
Traducció de Clara Formosa, dramatúrgia de Pep Tosar i Evelyn Arévalo
Amb Pep Tosar, Imma Colomer i E. Arévalo
Una comèdia de saló sobre el mateix Thomas Bernhard. És sabut que a Bernhard (gran escriptor i dramaturg austríac, melòman, ferotge denunciador de l’extrema dreta) no li agradaven els reconeixements i les seves inevitables cerimònies. Tal era el malestar que li generaven els premis que va plasmar-lo en el seu llibre pòstum Els meus premis. A partir d’aquests testimonis autobiogràfics, Pep Tosar construeix un espectacle teatral aprofitant al màxim la intensitat obsessiva i la sàtira característiques de l’autor. Amb la claredat augmenta el fred –títol agafat d’un dels seus discursos d’agraïment– va desgranant anècdotes i paraules de cortesia que amb prou feines dissimulen el seu ànim rondinaire i mostren a través de la ironia i la comicitat les misèries de l’ésser humà i del panorama cultural que ens envolta, i del qual tots en som còmplices.
Entrada 5 euros
Venda anticipada a https://compres.teia.cat
Divendres
28 de març

Club de lectura de Teatre:
Marie, la Roja
Conversa amb el dramaturg Carles Mallol
Condueix Elisenda Guiu
Lectura a càrrec de membres de Llegir el teatre de la Biblioteca de Can Llaurador
Una història entre reixes i barrots sobre una dona empresonada, acusada per l’agressió a un policia en una manifestació, que intentarà tenyir la presó de roig i canviar la mentalitat de les altres preses gràcies al seu compromís amb les lluites socials i el feminisme.
Marie, la roja, amb dramatúrgia de Carles Mallol i direcció d’Ester Villamor, ens permetrà descobrir la faceta teatral de Rosa Maria Arquimbau, una de les escriptores catalanes més trepidants del segon terç del segle XX.

Espectacle teatral:
Guimerà: dones, poder i passió
Direcció Valeri Laguna i Francesc Parcerisas
Producció Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya- FGTAC
L’obra reivindica la faceta més combativa del pare del teatre modern català. L’espectacle recorda el discurs La llengua catalana, pronunciat pel dramaturg a l’Ateneu Barcelonès en la seva etapa com a president de l’entitat, i també porta a escena fragments de la seva trilogia mestra: Maria Rosa (1894), Terra baixa (1897) i La filla del mar (1900).
Amb aquesta producció, la FGATC s’afegeix als actes de commemoració del centenari de la mort de Guimerà amb una proposta escènica multidisciplinària que ha comptat amb la participació del Taller d’Assaig de Teatre (TAT) de Vilafranca, l’Associació Cultural Recreativa de Fals i el grup La Torre de les Gunyoles. A través dels monòlegs de la Maria Rosa, l’Àgata, la Nuri i la Marta, Guimerà dona veu a dones valentes que lluiten per escapar de la marginalitat i la subjugació. Les quatre protagonistes són encarnades per les actrius Sandra Olmedo, Txell Miret, Anna Fuhui Gol i Mireia Segura.
La interpretació dels textos és acompanyada per moviments de dansa contemporània de la ballarina Nàdia Pessarodona, i la interpretació musical de cançons de Lluís Giménez, a càrrec de Cinta i Josep Macià.
Dissabte
29 de març.

Trobada amb els conductors de Llegir el teatre
Programa específic per als conductors i conductores de Llegir el teatre (Biblioteques-TNC), obert a persones interessades amb inscripció prèvia a biblioteca@teia.cat
11h. Un cafè amb Xavier Albertí
Compartirem una sèrie de reflexions sobre la funció de les arts escèniques a la nostra societat. Com construir amb elles sentiments de pertinença, mirades ètiques o viatges profunds amb les paraules.
12 h. Sessió formativa / taller: Lectura i joc escènic
A càrrec de Lali Álvarez
Condueix Erola Albesa, periodista cultural
Aquest taller funcionarà com un joc de rol en el que els conductors dels clubs de lectura us posareu al rol del participant i se us proposarà una sessió imaginària d'un club de lectura en la qual podrem veure propostes on el joc escènic ens guiarà cap a una manera possible d'encarar les vostres sessions.

Itineraris dramatitzats
A càrrec d’actors i actrius del Teatre La Flor de la Palma
Recorregut per diversos espais singulars de Teià amb lectura dramatitzada de textos d’autors patrimonials clàssics catalans, seleccionats per Xavier Albertí.
Estrena del text de Rafa Aranda, guanyador en la categoria de “textos de teatre breu” de la Mostra Literària de Teià, 2024.
Entrada 5 euros. Gratuïta amb el carnet de la Biblioteca.
Imprescindible la reserva prèvia
Entrades anticipades a compres.teia.cat
Aforament limitat

Instal·lació lúdica familiar LILLIPUT
A càrrec de Tombs Creatius
Els contes s’expliquen amb paraules, amb versos, amb il·lustracions, al cinema, en dibuixos animats, al teatre, a la televisió…Però, i si els juguem? Podràs fer un petó a la Bella Dorment? Aconseguiràs que el bou es faci un pet per salvar en Patufet? Reconeixeràs la veritable sabata de la Ventafocs? Sabràs crear els sons dels Músics de Bremen? Atreveix-te a travessar la porta d’entrada a les històries de tots els temps per protagonitzar-les, reviure-les i fins i tot reconstruir-les. La fantasia, la sorpresa i les emocions t’esperen en aquest particular Lilliput.

La col·lecció Lletrescenes
Presentació del primer volum d’aquesta col·lecció que recull la creació dels autors residents del Lletrescena 2024, Carles Batlle i Ada Castells.
Amb: Montse Serra, editora de la col·lecció de VIBOP
Olga Parra, coordinadora de Lletrescena
Ada Castells, autora
Carles Batlle, autor

Presentació de llibres: Entrellats de teatre
Araceli Bruch, amb Les claus de Gràcia (Editorial Trípode)
Eduard Olesti amb Gossos dempeus (Club Editor)
Condueix Erola Albesa, periodista cultural

Conversa: El teatre vist per la novel·la
Descobrirem els aspectes de l’estructura dialògica teatral en les novel·les i també com el món del teatre és font d’inspiració de temes i personatges.
Modera Xavier Albertí
Amb Xavier Barroso, escriptor i guionista
Núria Perpinyà, escriptora i professora de Teoria Literària a la Universitat de Lleida.
Damià Bardera, escriptor i assagista, autor del llibre S’obre el teló

Conversa: El llegat teatral i els drets culturals de la ciutadania
Com tractem el nostre patrimoni literari i la seva presència/absència en les programacions teatrals. És aquests un dret que hauria de ser absolutament reconegut com ho són altres drets?
Modera Xavier Albertí
Amb Raül Garrigasait, director de La casa dels clàssics
Anna Maluquer, directora de la Fundació Palau
Lluís Calvo, poeta i autor del llibre Els llegats

Conversa: I primer fou la paraula... o el teatre?
Amb Xavier Albertí i Lluís Homar, actor i director teatral.
Dos grans amics, dos immensos professionals de l’escena, dos amants dels clàssics... parlaran sobre què ha de fer i com ho pot fer el teatre i la literatura per contribuir a la millora i benestar de la nostra societat. Conversa que acompanyaran amb la lectura d’alguns fragments dels “seus” clàssics de capçalera.
Diumenge
30 de març

Lletres en moviment:
Les cançons Improvisades
A càrrec d’alumnes de 3r l’IES Turó d’en Baldiri. A partir dels tallers realitzats amb Anaís Falcó.

Conversa:
Tirant Lo Blanc, ara
Amb Marius Serra, escriptor
Entrarem en el món de Tirant a partir de dues translacions, una de lingüística que salta cinc-cents anys del català medieval a l'actual i una altra de genèrica que salta de la novel·la al teatre.
I ho farem de manera interactiva amb un joc de cartes fet ad hoc per al Lletrescena. Tindrem cartes de dues menes: les unes amb expressions i les altres amb situacions. Semàntica i peripècia. Entre la cartomància i la prestidigitació, els assistents aniran triant cartes que em guiaran per desgranar els diversos aspectes que permeten veure avui els conflictes que mostra Tirant lo Blanc com un mirall dels que vivim a l'Europa contemporània.
Baixem el teló

Negroni:
Malalletra en concert
Concert d’aquest grup musical format per escriptors catalans, que neix el 2022 i s’estrena a la Llibreria Ona. Ens oferiran un binomi de versions de grups i músics reconeguts entre lectures de petits fragments dels seus propis llibres.
La Banda comptarà amb: Jordi Boixadós, Francesc Bombí, Jordi Campoy, Marta Carnicero, Maria Escalas, Lluís Llort, Salvador Macip i Elisenda Roca, com a autors, i amb el músic Sergi Corbella.
Autors de cap de setmana
Per segon any consecutiu, convidem dos reconeguts escriptors a passar tot el cap de setmana del Lletrescena a Teià, amb la idea que coneguin el poble i s’hi inspirin per escriure una narració curta o una peça de teatre breu que tindrà Teià com a escenari de l’obra. Això permetrà editar el segon volum de la col·lecció Llestrecenes.
Els escriptors convidats són: Màrius Serra (escriptor, periodista, autor de mots encreuats, traductor de l'anglès i enigmista) i Marta Marín-Dòmine (escriptora, traductora realitzadora documental i investigadora, va ser directora del Born Centre de Cultura i Memòria entre el 2021 i el 2023).
Mercat de llibres
A càrrec de la Llibreria QuatreCincU, amb la col·laboració de la Llibreria de la Diputació de Barcelona.
Dissabte, 11.30h a la plaça Sant Martí
Dissabte, 17.30h al Teatre La Flor de la Palma
Diumenge, 11h al parc de Can Godó
Parada d’informació i punt d’acollida:
Dissabte de 9 a 14 h i de 15.30 a 18 h a la plaça Sant Martí
Venda d’entrades: https://compres.teia.cat

La crònica
de la Neus
Espectacle teatral "Una experiència dramatúrgica entorn a Bernhard"
L'obra es podrà veure dijous 27 coincidint amb el Dia Mundial del Teatre, al teatre La Flor de la Palma.
"Amb la claredat augmenta el fred" és un espectacle de ...
Assaig general dels Itineraris dramatitzats
Jo de vosaltres no m'ho perdria!
Sense revelar detalls de quins seran els autors, ...
AIXEQUEM EL TELÓ!
Em dic Neus Mònico i durant els pròxims dies seré la cronista d'aquesta quarta edició de Lletrescena a Teià.
Desitjo que els meus escrits us serveixin i animin a estimar i formar part d'aquest món tan meravellós que...
Programa en PDF
Descarrega't el programa de Lletrescena 2025
Com arribar a Teià?
Dossier de premsa
Lletrescena 2024
Resum del Lletrescena 2024

