Després del clavegueram, toca pacificar el trànsit de la Riera

Riera final 01El 3 i 4 de desembre es va pavimentar la plaça de l’1 d’octubre. Amb aquesta intervenció es donen per finalitzades les obres de renovació del clavegueram de la Riera, tot i que el passeig ja es va obrir al trànsit la setmana prèvia a la Festa Major.

Tot i la seva complexitat, els treballs es van executar en el termini previst. Es van iniciar el 5 de juny i es van dividir en sis fases. Cada tram es va organitzar en diversos sectors, per tal de facilitar al màxim la mobilitat. Un cop assolit l’objectiu, l’Ajuntament vol expressar el seu agraïment per la comprensió i esperit constructiu als residents, als veïns del poble en general i a tots els comerciants.

El llistat de feines acomplertes és el següent:

- S'han instal·lat 835 metres lineals d’un nou col·lector de 80 centímetres de diàmetre, la qual cosa multiplica per 6,5 la capacitat hidràulica, que ha passat de 350 a 2.400 l/s.

- S’han substituït i allargat totes les escomeses de connexió de les finques veïnes.

- S’ha farcit amb formigó la canonada vella perquè no col·lapsi i provoqui esvorancs.

- S’han creat dos sobreeixidors, un sota la plaça de l’1 d’octubre i un altre al torrent de les Monges amb l’objectiu de maximitzar la seguretat de la infraestructura i evitar que la canonada no entri mai més en càrrega i inundi els habitatges.

- S’han construït 36 pous de registre per facilitar la conservació i neteja de la canonada.

- S’ha fresat i pavimentat tot el passeig de la Riera, des de la plaça de l’1 d’octubre fins al torrent del Molí, en una longitud de 1.430 metres.

- S’ha pintat una nova senyalització horitzontal, d’acord amb les recomanacions del Pla Local de Seguretat Viària.

riera02A més, l’Ajuntament ha dut a terme les millores complementàries següents:

- S'ha instal·lat una nova canonada d'aigua potable i un tritub de telecomunicacions per a la fibra òptica.

- S’han col·locat dos radars pedagògics a l’alçada de la plaça de Catalunya per reduir la velocitat.

- S’ha il·luminat amb balises la rotonda de la plaça de l’1 d’octubre.

- S’ha millorat l’enllumenat nocturn de tots els passos de vianants.

- S’ha millorat la visibilitat i s’han protegit els passos de vianants amb reserves d’estacionament de motocicletes abans i després de cada punt de creuament.

- S’han alliberat les voreres de motocicletes.

- S’han anivellat els escocells de l’arbrat viari per crear un sol nivell de circulació i evitar ensopegades.

Després de vacances, la Policia Local iniciarà una campanya informativa per fer complir les normes bàsiques de circulació i civisme a l’entorn del passeig de la Riera, d’acord amb la senyalització existent. Passat un temps prudencial, els avisos donaran pas a les sancions.
Llegir més ...

Comerç i Ajuntament llancen tres campanyes de Nadal

nadalLa Regidoria de Promoció Econòmica i els comerços de Teià han presentat la campanya Per Nadal, Teià hi guanya amb el comerç local, que es compon de tres promocions per incentivar les compres al poble entre Nadal i Reis.

‘La panera del Mercat’
Cada paradista del Mercat Municipal sortejarà una panera pròpia confeccionada amb la col·laboració de l’Ajuntament. Per participar en el sorteig, caldrà realitzar-hi almenys una compra entre 10 al 24 de desembre i emplenar la corresponent butlleta. Les paneres contenen productes típics de Nadal i vals promocionals per gastar a les quatre parades que hi participen.

‘La doble panera’
Ajuntament i comerços sortejaran també dues paneres valorades en 500 euros cadascuna amb productes i serveis de tots els comerços adherits a la campanya. En molts casos, el producte o servei ja estarà definit i tindrà sempre un valor superior als 30 euros. En d’altres casos, el guanyador de cada panera podrà arribar a un acord amb l’establiment per pactar el premi.

Nadal InstagramLa campanya arranca el 10 de desembre i finalitzarà el 5 de gener. Com en d’altres edicions, els clients hauran de dipositar en una urna el seu tiquet de compra amb el nom i cognoms i un telèfon de contacte. A mitjan gener es realitzarà un sorteig públic per extreure els dos guanyadors, així com dues persones reserves, que seran assabentats telefònicament. En cas que un dels guanyadors no sigui localitzat en el període de 7 dies, es procedirà a contactar amb la persona de reserva.

‘Una foto té premi’
La tercera iniciativa és un concurs d’Instagram entre els clients de més de 12 anys dels establiments que s’hi ha adherit. S’anomena Una foto té premi i consisteix a penjar una imatge amb el venedor o bé davant de l’establiment on s’ha realitzat la compra i etiquetar-la amb el hashtag #NadalTeià. Un jurat seleccionarà les tres fotografies més originals presentades fins al 5 de gener i posteriorment se n’escollirà la guanyadora per votació popular a Instagram, que s’endurà un val per 60 euros en compres al poble o per un àpat entre els establiments participants.
Llegir més ...

El Gran Recapte i La Marató de TV3 no fan vacances

gran recapteCom cada any pels volts de desembre, Teià se suma a les dues iniciatives solidàries més importants que es fan a Catalunya: el Gran Recapte del Banc dels Aliments i La Marató de TV3.

Els passats 30 de novembre i 1 de desembre, 35 voluntaris i voluntàries van col·laborar en la quarta edició del Gran Recapte a Teià, coordinats per Càritas. Enguany es van establir quatre punts de recollida: els supermercats Condis i Mercadona, can Marcual i el Mercat Municipal. Com a novetat, entre els participants hi havia vuit nois i noies de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Turó d’en Baldiri.

De fet, la setmana vinent és previst que la campanya s’estengui a l’Esplai Itaca, la Biblioteca municipal i els centres educatius Bambi, Els Galamons, El Cim i Turó d’en Baldiri. D’aquesta manera, del 10 al 15 de desembre, alumnes, famílies i professors podran deixar-hi oli, llet, llegums i conserves als espais especialment habilitats. Aquestes donacions s’afegiran als 7.000 quilos recollits fins ara, una part dels quals seran gestionats des del nou centre distribució solidària d'aliments de Càritas, ubicat a la planta baixa de la rectoria.

marató TV3 2018Primers actes de La Marató
A casa nostra, l’Ajuntament i algunes entitats han organitzats diversos actes de sensibilització per recollir fons per a la investigació del càncer, que enguany centra l’atenció de La Marató. El passat 22 de novembre, la Biblioteca de can Llaurador va organitzar una xerrada a càrrec de l’oncòloga de l'Hospital Clínic Laura Vidal, en el marc de la Setmana de la Ciència.

El proper diumenge, 9 de desembre, el Club de Pitch & Putt Barcelona-Teià organitza el seu tradicional torneig solidari amb La Marató. El mateix dia, el Club Excursionista Teià farà les activitats mensuals de senderisme exprés i running exprés de 9.30 a 11h pels voltants de la població. Com sempre, les dues activitats són gratuïtes i obertes a tothom, però es recolliran donacions entre els participants.

Entre setmana, el Casal de la Gent Gran acollirà el dijous 13 de desembre a les 18.15 la xerrada titulada La investigació dona vida, a càrrec de la Fundació La Marató.

Epicentre al carrer de Pere Noguera
El plat fort de La Marató tindrà lloc el diumenge 16 de desembre al carrer de Pere Noguera. Durant tot el matí, l’Esplai Itaca organitzarà jocs de cucanyes per a la quitxalla; els Dimonis de Teià faran un taller de màscares per pintar-les i endur-se-les a casa, i l’ADF Teià muntarà una paradeta de tions. En paral·lel, el Club de Tennis Barcelona-Teià celebrarà sengles tornejos de tennis i pàdel a benefici de La Marató. El Club Excursionista també hi destinarà la recaptació de la sortida d’11,5 km per als socis que haurà fet el dia abans, 15 de desembre, a la Cellera de Ter i el Pasteral.

Guardioles solidàries
Com de costum, una quinzena de botigues i negocis del poble hi posaran el seu granet de sorra mitjançant la col·locació de guardioles solidàries per als seus clients: Cafè de Baix, Cafeteria-Degustació Xocolat, Ca la Rosi, Carns J. Mónico, Ferreteria Roca-Ribes, Forn de Llenya Mateu, Granja Anna, La Palma, Loteries i apostes de l’Estat, Pastisseria Biel, Queviures can Marcual, Perruqueria i Estètica Elisabeth Creus, Perruqueria Montse Anaya i Supermercat La Catalana 2. A més a més, a la Papereria Riera 8 també es vendrà el disc de La Marató.
Llegir més ...

Teià millora el servei de bus i sol·licita la integració dins la primera zona tarifària

C8 dissabteDes de la darrera ampliació dels horaris de bus directe amb Barcelona, ara fa dos anys, l’Ajuntament de Teià ha instat en diverses ocasions la Generalitat de Catalunya per incorporar-hi noves millores. Finalment, aquestes gestions comencen a donar fruits i a partir de l’1 de desembre Teià gaudirà tots els dissabtes feiners de l’any de 5 expedicions d’anada (amb sortida la plaça de l’1 d’octubre a les 9h, 10.30h, 17h, 18.30h i 20h) i 5 de tornada (amb sortida de la plaça d’Urquinaona a les 9.45h, 11.15h, 17.45h, 19.15h i 20.45h).

L’alcalde, Andreu Bosch, diu que d’aquesta manera se satisfà la demanda existent al municipi per gaudir de connexions directes amb la ciutat durant el cap de setmana. Bosch explica que “es tracta d’un primer pas” i recorda als Serveis Territorials de Transport de Barcelona que “ara cal ampliar l’oferta d’autobús de dilluns a divendres, ja que molts usuaris es queixen de l’aglomeració de passatgers en les primeres expedicions del matí”. Per a l’alcalde, “no és tolerable” una situació que obliga alguns viatgers a fer tot el trajecte drets o a deixar-los a terra per manca de places.

Nova parada al torrent del Molí
Coincidint amb la finalització de les obres de pavimentació del passeig de la Riera, l’Ajuntament ha habilitat una nova parada de la línia C15 entre Teià i l’estació de tren d’Ocata. La nova parada se situa a l’extrem de la línia i n’allarga el recorregut 240 metres, fins al torrent del Molí, amb l’objectiu d’atansar el servei als veïns de la part alta del poble.

Zonificació ATMPetició conjunta a l'ATM
El ple del passat 22 de novembre va aprovar també una moció en què se sol·licita que les estacions de tren del Masnou i Ocata formin part de la primera corona tarifària de la Regió Metropolitana. La petició, que ha estat impulsada per l’associació cívica Ocata Activa, va ser elevada al ple pel grup municipal de GT i secundada per ERC-Compromís amb Teià i el PDeCAT.

La proposta respon a la voluntat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) d’integrar dins la primera zona tarifària un total de 18 municipis que fins ara es troben a la segona corona, com ara Barberà del Vallès, Molins de Rei, Ripollet, Sant Cugat del Vallès o Sant Vicenç dels Horts. Malgrat no formar part de l’AMB, els plens municipals d’Alella, el Masnou i Teià sol·liciten el mateix tracte per als seus veïns.

El text denuncia “el greuge històric” que pateixen els residents al Baix Maresme en matèria de mobilitat obligada per raons laborals o d’estudis, i alerta d’un nou “greuge comparatiu en veure com canvien de zona i veuen reduïts els preus dels seus bitllets municipis que estan força més allunyats que Teià de la ciutat de Barcelona”.

En termes econòmics, la inclusió d’Alella, el Masnou i Teià dins la primera corona suposaria un estalvi molt significatiu per als usuaris del transport públic d’aquests municipis, que passarien a pagar 10,2 euros per una targeta T-10 en comptes dels 20,1 euros actuals. La T-Mes també es reduiria sensiblement dels 72,7 euros de la Zona 2 als 54 euros que costa a la Zona 1.

Per tot plegat, el ple de Teià enviarà còpia de la resolució a l’AMB, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i el Departament de Territori de la Generalitat, i iniciarà en breu les gestions de forma mancomunada amb els ajuntaments del Masnou i Alella.
Llegir més ...

Teià executarà 10 propostes dels pressupostos participatius

participatius2018bEl passat divendres 16 de novembre va tenir lloc a l’Espai can Llaurador l’acte de presentació del resultat de la votació dels pressupostos participatius de Teià, que es va desenvolupar per via telemàtica entre el 24 de setembre i el 31 d’octubre. La regidora de Participació Ciutadana, Sílvia Marcos, va explicar que hi han pres part 497 votants, la qual cosa representa el 9,14% dels cens d’habitants majors de 16 anys.

“És una dada molt bona”, va dir Marcos, “que és deguda, en bona part, a l’esforç per garantir el dret de vot dels col·lectius amb més dificultats d’accés a les noves tecnologies”, mitjançant la instal·lació de punts de votació itinerants a diferents veïnats i equipaments, incloent-hi la visita als pisos de la gent gran.

Comparada amb altres poblacions del Maresme, Teià només té per davant Argentona amb un 10,5%, amb la diferència que el seu ajuntament fa més anys que els va posar en pràctica i que hi destina mig milió d’euros: una xifra molt llaminera que n’incentiva l’interès.

Per a la regidora, l’experiència és positiva i irreversible: “els pressupostos participatius representen una nova manera d'entendre la relació entre la ciutadania i les institucions, ja que afavoreixen el debat i la reflexió col·lectiva sobre quines són les prioritats municipals”.

L’alcalde, Andreu Bosch, va afirmar que “ens sentim orgullosos d’aquest procés, que ha estat impecable”, i va demanar un aplaudiment per a Marcos, a qui s’hi va referir com una “lluitadora incansable d’aquest projecte”, i per als membres de la Comissió de seguiment. En nom seu, Gisela Clavell va donar les gràcies a tots els votants i va augurar als pressupostos participatius “un futur molt important per davant perquè dependrà dels polítics, però sobretot de tots nosaltres”.

votsL’escola, mobilitzada
Tal com establien les bases del procés, cada elector podia emetre tants vots com volgués fins a exhaurir el topall dels 100.000 euros, de manera que el nombre total de sufragis supera, lògicament, el d’electors.

La primera posició ha estat per al projecte de millora de la climatització de l’Escola El Cim, amb 236 vots. La comunitat educativa del centre es va mobilitzar per fer sentir les seves reivindicacions, ja que també ha estat seleccionat en tercera posició i 180 vots un altre projecte per pacificar el trànsit i senyalitzar la zona escolar amb retolació lluminosa.

En segon lloc i 215 vots ha quedat el projecte per recollir les aigües pluvials de la teulada del refugi del Vedat, pressupostat en 2.120 euros. D’aquesta manera, l’ADF Teià posarà la cirereta al 11.000 euros que li ha concedit recentment per la Diputació de Barcelona en la convocatòria dels premis de prevenció d’incendis de 2018.

propostes guanyadoresLa gent gran, satisfeta
La quarta proposta més valorada, amb 133 suports, ha estat la instal·lació d’una carpa exterior al Casal de la gent gran de ca la Cecília. Els avis i àvies presents a l’acte van celebrar-ho brindant amb cava. Suposarà una inversió de prop de 27.000 euros i la Comissió de seguiment va advertir que se n’haurà de fer un reglament d’ús.

El cinquè lloc va ser per a una campanya cívica per acabar amb els excrements de gossos a les voreres i zones verdes, amb 132 vots. De fet, la millora i embelliment de l’espai públic va regir en la resta de casos: col·locació de jardineres a la Riera (115 vots); rètol d’entrada a Teià a l’avinguda de Joan XXIII, a la partió amb Alella i El Masnou (87 vots); adequació d’un parc infantil al costat de la piscina municipal de Sant Berger (76 vots); millora de l’enjardinament de la rotonda del carrer de Tarragona (71 vots) i substitució de les bandes reductores de velocitat que hi ha al carrer de Josep Puigoriol per evitar les vibracions i el soroll de les actuals (63 vots).

El cost total inicialment previst per executar els projectes guanyadors és de 88.018 euros. Tal com va informar la regidora de Participació, els 12.000 euros que sobren es dotaran igualment en el pressupost municipal de 2019 per si alguna de les propostes n’acaba costant una mica més o bé per donar-hi cabuda a una altra si es poden realitzar per menys diners.

Els ‘skaters’ hauran d’esperarparticipatius2018a
La construcció d’unes pistes d’skate al parc de can Llaurador era una reivindicació d’un grup de joves i adolescents i les seves famílies. Va quedar en sisena posició, amb 124 vots, però en va quedar exclosa perquè l’elevat import del projecte (72.600 euros) feia que ja no quedés prou pressupost en aquell ordre de prelació.

Tant la regidora com l’alcalde van tenir paraules d’ànim per als joves: “És un bon projecte i tot just són els primers pressupostos participatius, així que no defalliu”, va dir-los. Durant el refrigeri, l’alcalde es va quedar conversant amb alguns dels impulsors de la proposta i va assegurar-los que “tots els partits polítics hauran de saber llegir els resultats i prendre’n nota”.
Llegir més ...

Teià rebrà aigua de la dessaladora del 19 al 27 de novembre

aigua01Com ja va passar durant uns dies el passat mes de març, Teià i altres poblacions del Baix Maresme experimentaran un canvi puntual en l’origen de l’aigua destinada al consum domèstic de les llars. Del 19 al 27 de novembre, aquests municipis rebran aigua procedent de la planta dessaladora de Blanes en una proporció del 75% barrejada amb aigua del Ter. A partir del dia 28 es tornarà a la normalitat.

El canvi de procedència de l’aigua subministrada és totalment aliè a l’Ajuntament i a l’empresa concessionària del servei d’abastament, Sorea. L’estratègia d’explotació dels recursos hídrics depèn de l’Agencia Catalana de l’Aigua (ACA), d’acord amb l’estat de les reserves d’aigua o bé per altres circumstàncies de tipus operatiu. En aquesta ocasió, l’arribada d’aigua de la dessaladora obeeix als treballs de manteniment que Aigües Ter-Llobregat (ATLL) ha de dur terme a l’estació potabilitzadora de Cardedeu. Aquesta instal·lació situada al Vallès és la que habitualment abasteix el Baix Maresme amb aigua de la conca hidrogràfica del Ter en un percentatge que se situa entre el 95 i el 100%.

Diferències de gust i olor
L’aigua dessalada ofereix totes les garantia sanitàries que estableix la normativa reguladora de les aigües de consum humà, si bé té una percepció organolèptica diferent pel que fa al sabor i l’olor. La causa és deguda a les diferències en la proporció de sals minerals: l’aigua del Ter té una mineralització mitjana, amb una proporció majoritària de calci i bicarbonats, mentre que l’aigua dessalada té una mineralització molt més dèbil.

Tall de subministrament el dia 19
D’altra banda, Sorea ha informat que el proper dilluns 19 de novembre es produirà un tall en el subministrament de 9 a 14h en el servei a les llars situades a la carretera d’en Sarró; els carrers de can Bassols, Comte de Godó, Sebastià Dalmau, Empordà, Eucaliptus, Pompeu Fabra i Salvat-Papasseit; la plaça de les Ordidores i Teixidores i els torrents d’Aroles, can Lladó, can Móra i can Mateu.
Llegir més ...

L’ADF Teià guanya el premi de prevenció d’incendis de la Diputació

voluntaris ADFLa Diputació de Barcelona ha concedit el premi Rossend Montané a la planificació i gestió d’incendis forestals de 2018 a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Teià perquè pugui tirar endavant el seu projecte d’Aprofitament dels recursos naturals de la finca del Vedat: aprofitament de l’aigua de les sobreeixides de les fonts de l’Ajupit, gràcies als 11.000 euros amb què està dotat el guardó.

Els voluntaris de l’ADF han rebut la notícia amb gran satisfacció, ja que això els permetrà de dur a la pràctica els seus plans al llarg de l’any vinent. “Comptem amb una dotzena de membres i algunes persones que realitzen serveis a la comunitat”, explica el seu president, Francesc Casals. “No som gaires –confessa– i som tots 30 anys més grans de quan vam començar”. Per això es mostra encantat amb la idea que el projecte pugui engrescar altres persones a col·laborar-hi. “Ens trobem cada diumenge al refugi del Vedat per treballar al bosc i tota la mà d’obra és gratuïta”.

VedatL’aigua, un bé preuat
Al Maresme, l’aigua sempre ha estat un bé escàs. Partint d’aquesta premissa, l’ADF ha destinat molts esforços a localitzar i recuperar les antigues fonts de la muntanya. És el cas de la font de l’Ajupit, restaurada el 2003. “Estava colgada sota un metre i mig de terra al fons d’una torrentera i es diu així perquè els picapedrers que la utilitzaven s’havien d’agenollar per omplir els càntirs”, explica Casals.

Durant aquella campanya, l’ADF va canalitzar l’aigua que en sobreeixia fins a una font de nova construcció, més accessible, que van batejar com a font de l’Ajupit II. A més, hi van fer un abeurador per als animals. Ara, l’ADF vol fer una passa més: crear una xarxa de conduccions subterrànies i integrar-hi un parell de dipòsits per emmagatzemar els sobrants de totes les fonts del Vedat, que és una finca forestal de propietat municipal. Aquestes cisternes també anirien soterrades o revestides de pedra seca perquè quedin integrades en l’entorn, per la qual cosa les seves mides i capacitats són relativament modestes.

Fonts dels AjupitsExtinció d’incendis
La primera fase consistirà en la neteja i estassada de la zona amb mitjans mecànics i manuals: desbrossadores i motoserres. En segona instància s’instal·laran les canonades i es construirà un pericó o pou de decantació per filtrar l’aigua i eliminar-ne el solatge, abans de la seva entrada als dipòsits. En total se’n col·locaran un de 2.500 litres, més amunt, i un altre de 800 litres, més avall, que alimentaran sengles boques d’aigua equipades amb ràcord universal per a ús dels Bombers. El desnivell garantirà que hi hagi pressió suficient per carregar les motobombes dels camions i que puguin ser utilitzades com a hidrants per a l’extinció d’incendis.

Per a més endavant hi ha la previsió de completar la xarxa de canonades amb tres ramals més interconnectades amb l’aiguamoix de l’antiga pedrera del Garrofer d’en Manel i les altres dues fonts de la finca: la del Senglar i la de les Perdius. “D’aquesta manera, podrem enviar aigua cap al vessant de la muntanya on faci falta en cas de sequera”, diu Casals.

Premi Teia 01 ALTAHomenatge a Pep Servera
El veredicte del premi es va fer públic dissabte 10 de novembre en la festa celebrada al Teatre Auditori de Llinars del Vallès davant de 350 persones vinculades a les ADF, les associacions de propietaris forestals i els municipis de la demarcació de Barcelona.

La distinció va ser recollida de mans de la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi de la Generalitat, Montserrat Barniol, per Gisela Clavell, vídua del voluntari Pep Servera. Molt emocionada, Clavell va explicar que “l’ADF Teià compta amb pocs recursos econòmics, però amb un gran capital humà”. El president de l’Agrupació explica que Servera “era aparellador i tant els plànols com les partides del pressupost les havia fetes ell, de manera que el projecte i el premi també són seus”.

Felicitacions
La distinció de la Diputació ha merescut l’elogi unànime de tots els grups municipals amb representació al consistori: ERC-Compromís amb Teià, GT i PDeCAT. La regidora de Medi Ambient, Montse Riera, assegura que la tasca dels voluntaris forestals “no té preu” i “va molt més enllà de la prevenció d’incendis”, ja que tenen cura del patrimoni natural i històric, i també actuen com a cos d’emergència en cas de pluja, vent o neu.

Pressupostos participatius
Com a entitat, l’ADF Teià també va presentar una proposta a la primera edició dels pressupostos participatius, el desenllaç dels quals es donaran a conèixer el proper divendres 16 de novembre a les 18.30h. Es tracta d’una actuació complementària valorada en 2.120 euros consistent a recollir les aigües pluvials de la teulada del refugi del Vedat i incorporar-les a aquesta xarxa d’aprofitament.
Llegir més ...

Distingeixen l’escola Bambi amb el Tei de Plata i Laia Dosta com a Teianenca de l’any

Tei2018Dissabte al vespre va tenir lloc l’acte de lliurament dels dos guardons honorífics del municipi: el Tei de Plata que atorga l’Ajuntament a una persona o entitat com a reconeixement a tota una trajectòria, i el premi al Teianenc de l’any que es decideix pel vot popular de la ciutadania. Com de costum, la celebració es va fer a la sala gran de La Unió en el marc de la Festa Major de Sant Martí.

Enguany, el Tei de Plata ha estat per al centre d’educació infantil Bambi pels seus 50 anys d’història i per promoure de forma ininterrompuda al llarg de tot aquest temps “una educació basada en una bona relació afectiva i estimuladora amb els infants per tal de proporcionar-los seguretat i alegria i ajudar-los a créixer i compartir”.

El guardó destaca “la tasca del Bambi al servei de les famílies i els infants del municipi”, especialment mentre va ser l’única escola bressol del poble. Per aquestes raons, el centre “forma part de les vivències de la infància de moltes generacions de teianenques i teianencs que hi han fet els seus primers aprenentatges”.

L’Ajuntament també ha reconegut la implicació del Bambi en el Consell Educatiu Municipal i la dinamització que en fa de celebracions tradicionals com el Carnestoltes o, anteriorment, de la Festa de la Vellesa.

El mèrit de tot això recau en bona part en la fundadora de l’escola i la seva empenta. Marta Ripol va començar l’activitat l’octubre de 1967 al número 34 del passeig de la Riera. “Va començar ocupant un petit espai de l’edifici i al llarg d’aquests 50 anys ha anat ampliant l’espai, adequant-lo i adaptant-lo a l’augment del nombre d’alumnes”. Actualment la directora és la filla de la Marta, l’Agnès Soler. Totes dues van pujar a l’escenari a recollir el guardó i a adreçar unes paraules d’agraïment al públic.

Bambi 50 anys
Reconeixement col·lectiu
Com ja va succeir l’any passat amb l’Esplai Ítaca, el Tei de Plata de 2018 ha tingut també un cert caràcter col·lectiu, ja que “en tots aquests anys al Bambi hi han treballat moltes persones de Teià com a educadores, però també a la cuina, a les feines de neteja i manteniment, al suport psico-pedagògic, com a monitores dels casals d’estiu, als tallers extraescolars d’anglès o als tallers musicals per a nadons”. L’estimació i la projecció social de l’escola va quedar a bastament acreditada en la càlida i multitudinària inauguració de l’exposició commemorativa del seu 50è aniversari que es va fer del 8 al 24 de juny a La Unió.

DostaPremi a la cooperació
Per la seva part, la segona edició del premi al Teianenc de l’any va ser per a la cooperant internacional Laia Dosta. Amb només 23 anys, la fundadora i coordinadora del projecte Djouma treballa actualment a Uganda en un projecte per a l’empoderament de 900 dones i la seva comunitat. Dosta, que té previst instal·lar-se a Mali quan acabi els seus estudis a la universitat, va fer una crida a pensar globalment i actuar localment.

La guanyadora va estar acompanyada a l’escenari dels altres dos candidats: el taxista David Centeno i la mare de l’actor Marc Soler, que aquell dia tenia funció al teatre Poliorama amb la companyia Dagoll Dagom.

La regidora de Participació, Sílvia Marcos, va felicitar tant als premiats com als nominats i es va mostrar “especialment satisfeta perquè per primera vegada totes les guardonades són dones” i perquè la participació en la votació electrònica per escollir el Teianenc de l’any s’ha incrementat en relació a la primera edició.

Llegir més ...

La cultura popular impregna la diada de Sant Martí

IMG 20181104 WA0003La Festa Major és el millor i més complet aparador de la riquesa de la tradició popular teianenca. El passat cap de setmana en vam veure les primeres mostres: una plantada i cercavila de gegants diumenge al matí, precedides dissabte al vespre d’un ball de lluïment de bèsties de foc, un correfoc infantil i un gran aquelarre protagonitzat per la Colla de Dimonis que va omplir foc i sofre els carrers del centre urbà, amb la participació de l’Escola d’Arts Escèniques Bibiana Morales.

‘Relleno’, sardanes i repic de campanes
Demà dissabte, 10 de novembre, es reprenen les activitats a l’entorn de la diada de Sant Martí. A migdia, la plaça de missa serà l’escenari del ball de llancers protagonitzat pels dansaires de Teià Tradició Viva i altres colles vingudes de Martorelles, Sant Feliu de Buixalleu i Sant Feliu de Codines.

A les 14h es farà el primer repic de campanes i a les 18h l’envelat de can Bruguera acollirà el concert de gala de Festa Major, a càrrec de l’Orquestra Europa. En acabat, a les 20h tindrà lloc l’acte de lliurament dels guardons del Tei de Plata i del Teianenc de l’any a La Unió.

L’endemà diumenge a les 9h es farà la segona repicada de campanes per celebrar la festivitat del patró. A les 11h se celebrarà l’ofici de Festa Major i la cantada dels goigs per part del cor parroquial, i, en acabat, es farà la tradicional fotografia de grup amb tots els Martins i Martines del poble i es donarà pas a una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Granollers. A la mitja part de l’aplec s’oferirà als assistents un tast de relleno: les típiques pomes farcides de carn.

Al vespre, la Comissió de Festes convidarà tothom a pa amb vi i sucre mentre es projecta el recull d’imatges de la Festa Major, i aquesta s’acomiadarà definitivament fins l’any vinent amb una botifarrada i l’encesa del campanar de l’església amb pirotècnia.
Llegir més ...

Teià reconeix la tasca dels clubs esportius

Premis Esport 2018L’Ajuntament vol reconèixer públicament la tasca que realitzen els clubs de Teià en l’àmbit de la pràctica esportiva, l’educació en valors, la promoció d’hàbits saludables i la projecció exterior del municipi.

Amb aquesta voluntat, el passat 31 d’octubre es va donar un nou encuny a la Festa de l’Esport local. Pel matí, de 10.30 a 13.30h, el parc de can Godó i la plaça de les Ordidores i les Teixidores es van omplir de tota mena d'atraccions gegants (karts ecològics, megacistella, botty, camp de futbol 3x3...) que van fer les delícies dels infants i les seves famílies.

A les 18h, es va celebrar un acte protocol·lari a La Unió per reconèixer la tasca formativa i els èxits assolits pels clubs i els esportistes individuals de la població. L’acte va tenir una durada d’una hora i mitja i va ser conduït de forma amena per la coordinadora d’activitats del Poliesportiu, Sònia Corchero, i el monitor Adrià Zamora.

El titular de l’àrea, Jordi Casanovas, està satisfet amb el format de l’acte i assegura que “els participants n’estan molt contents”. Hi van assistir unes 200 persones, que van ser obsequiades amb una copa de cava. El regidor explica que “preteníem que la festa fos un lloc de trobada i comunió entre les entitats i que tot el protagonisme fos seu. Per això vam demanar-los que elles mateixes proposessin els premis entre els seus associats”.

Esport02Guardonats
Els presidents dels clubs van ser els encarregats de lliurar els guardons, acompanyats per l’alcalde, Andreu Bosch, el regidor d’Esports i els representants del grup municipal de GT Núria Andinyac, Abel Ballesteros i Oriol Ribera.

Pel que fa als clubs de futbol, el CF Joventut Teià va promocionar els seus equips en categoria prebenjamí i aleví “per l’esforç i un projecte amb valors”. El Club Atlètic Teià de veterans va ressaltar “la trajectòria com a jugador i entrenador” de Josep Enric Garcia. I el Teià Futbol Cinc va concedir dos premis individuals –un per a Gerard Arbós per la seva “fidelitat al club” i un altre per al jove Iván Domínguez, a títol pòstum– i un de col·lectiu per a l’equip infantil femení com a “campió de lliga i de la Copa Barcelona”.

El Club Patinatge Teià va reconèixer “l’evolució i la projecció mostrades en les seves primeres competicions” per part del grup de Mitjanes 1, “la constància i la companyonia” del grup de Mitjanes 2, així com el grup de federades des d’Iniciació B fins a Certificat “per tots els èxits aconseguits al llarg del seu recorregut”.

El Club Excursionista Teià també va destacar “la trajectòria vinculada al club i a la muntanya” de Joan Torà, així com la temporada de la ultrafondista Núria Villegas com a “guanyadora de diverses curses de renom a nivell català i espanyol” i la parella formada per Oriol Mas i Adrià Vall pel seu paper en el campionat de Catalunya de raids d’aventura. A més, el CET va premiar Xavi Capdevila, Jordi Oliva i Teresa Sabater com a responsables de la secció infantil i juvenil “per la creació d’una activitat esportiva pionera en el format d'extraescolar”.

Per la seva part, l’Agrupació Esportiva Teià va honorar la “vinculació al club des de les categories base” d’Àngel Ferrer i va concedir una menció especial a Teresa Llopis, Maria Manté i Quim Zudaire “per la coordinació de l’entitat”.

Per últim, l’Ajuntament va completar la nòmina de guardonats amb un reconeixement a la treballadora municipal Francesca Raméntol “per la dedicació, constància i esforç diàri al Poliesportiu El Cim”.

Per la seva idiosincràsia, el clubs Dòmino Teià, Judo Amics Teià, Petanca Teià i Tennis Barcelona-Teià també van ser-hi presents, però no van proposar candidats.

Aposta formativa i inversora
Amb anterioritat al lliurament de premis, els responsables de la Regidoria d’Esports van projectar unes diapositives informatives sobre el nombre de persones que fan esport al poble. Es calcula que l’11% de la població realitza activitat física en alguna de les dotze entitats esportives del municipi. A més, hi ha 550 esportistes de 5 a 14 anys inscrits en activitats extraescolars promogudes per l’Ajuntament i les entitats, i 2.200 teianencs participen en algun dels 30 actes esportius puntuals que s’organitzen anualment.

En el capítol d’inversions, la Regidoria destina cada any 35.000 euros al foment de l’esport a través de subvencions i convenis als clubs locals, i 30.000 euros més al funcionament i millora del Poliesportiu i les piscines municipals.

A més del parc de calistènia inaugurat aquest any, l’Ajuntament té previst d’instal·lar una nova estructura exterior de CrossFit i d’iniciar la instal·lació de gespa artificial al camp de futbol municipal de Sant Berger abans no acabi l’any. De cara a 2019, el consistori estudia la viabilitat de l’ampliació de la sala d’activitats del Poliesportiu, així com l’adequació, per fases, de la pista poliesportiva de l’AE Teià, fruit de l’acord de cessió d’ús a favor del municipi.
Llegir més ...
Subscripció a aquest canal RSS

Cercador

pressupostosParti
recollida de mobles
NADONS2017
activatCaminant2
idCATmobil
Seu Electrònica
enllumenat
suvbencions2018
bn efact
Durant la navegació s'instal·laran cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de facilitar aquesta navegació i realitzar estadístiques de l'ús del web.
Si continua navegant, entendrem que accepta la instal·lació de les esmentades cookies.