Teià reclama la revalorització de les pensions

pensionsEl ple de l’Ajuntament celebrat el passat dia 15 de març va aprovar per unanimitat tres mocions: una de suport a l’escola pública catalana, una altra en defensa de la igualtat entre homes i dones, i una tercera a favor de la revalorització de les pensions.

El web municipal ja es va fer ressò de les dues primeres qüestions amb la publicació de sengles notícies els dies 1 i 7 de març, respectivament.

El català, llengua vehicular
A la moció en defensa de l'escola catalana i del model d'immersió lingüística també s’hi va afegir l’Agrupació Socialista de Teià, que no té representació al consistori, mitjançant la presentació d’un escrit d’adhesió al registre de l’Ajuntament.

La titular d’Educació, Montse Riera, va llegir el text, consensuat per la Federació de Municipis (FCM) i l’Associació de Municipis i Comarques (ACM), i va destacar el paper del català com a “llengua vehicular i comuna” i com a “eina de cohesió social i cultural”. La regidora de GT Núria Andinyac va exigir al Govern espanyol “que no jugui amb un model inclusiu que gaudeix d’un gran consens dins la comunitat educativa”, i Francesc Ribas, en nom del PDeCAT, va denunciar “la invasió de competències exclusives de la Generalitat amb finalitat substitutòria en base a l’aplicació de l’article 155”.

8 març 2018Paritat de gènere
Amb motiu de la commemoració, el 8 de març, del Dia de les Dones, el ple va aprovar una moció que reivindica la plena igualtat entre homes i dones a tots els nivells: social, professional i familiar. La regidora de Serveis Socials, Gemma Rosell, va fer un al·legat contra totes les formes de desigualtat i discriminació envers les dones i va reivindicar el dret a decidir sobre el propi cos. En representació de GT, Núria Andinyac va fer una crida “a seguir lluitant per estar al lloc on hauríem de ser” fins aconseguir la paritat.

Pensions dignes
Coincidint amb les darreres mobilitzacions del col·lectiu de pensionistes a tot l’Estat, el plenari també va aprovar una moció a favor de la recuperació el poder adquisitiu del sistema públic de pensions. La regidora de Gent Gran, Sílvia Marcos, va acusar el Govern del PP de “dilapidar el fons de pensions de la Seguretat Social que es va crear l’any 2000, que ha passat de tenir una reserva de 60.000 milions d’euros a haver de sol·licitar préstecs per satisfer els pagaments mensuals”.

Marcos va criticar “les reformes legals acordades pel PP i el PSOE, que han comportat l’augment dels anys de cotització i l’endarreriment de l’edat de jubilació per imposició de la Unió Europea, la qual cosa lesiona i suprimeix drets històrics conquerits per la classe treballadora”.

En la seva part resolutiva, la moció insta el Govern de l’Estat “a revaloritzar per llei l’actualització de les pensions d’acord amb l’Índex de Preus al Consum (IPC), a fixar un salari mínim de 1.000 euros al mes, a afavorir la negociació col·lectiva per recuperar el nivell salarial perdut des de 2007, així com a derogar l’article 135 de la Constitució per tal de prioritzar el pagament de les pensions per davant del deute”. Per últim, l’acord reivindica la creació d’un “marc català de relacions laborals, amb lleis pròpies per blindar els drets dels pensionistes i els cotitzants catalans”.

pistaConveni amb l’AE Teià
En l’àmbit estrictament local, el ple va acceptar la cessió del dret de superfície de la pista de bàsquet de l'Agrupació Esportiva Teià a favor de l’Ajuntament durant els pròxims 50 anys, en compliment del conveni signat entre les parts el passat 8 de febrer de febrer. L’alcalde, Andreu Bosch, va afirmar que es tracta d’un “exercici de responsabilitat recíproca i d’un repte compartit que resoldrà les mancances de seguretat de la instal·lació i la convertirà en un equipament esportiu complementari” als ja existents.

A continuació, el ple va donar llum verd a l’expedient per licitar el nou servei de neteja d’edificis municipals, ja que segons el regidor de Serveis Municipals, Jordi Casanova, “necessitem ampliar el nombre hores a causa de l’ús intensiu que s’està fent d’equipaments com l’escola, el poliesportiu i el camp de Sant Berger”. A proposta de la Regidoria d’Hisenda, el plenari també va autoritzar el pagament de 50.000 euros a diversos proveïdors per treballs i serveis efectuats amb càrrec a l’exercici de 2017, així com la creació de la plaça de tècnic de Medi Ambient a mitja jornada, tal com preveia la relació de llocs de treball i el pressupost municipal per a 2018.

Precs i preguntes
En el torn de suggeriments i preguntes, el grup municipal de GT es va interessar pel calendari d’execució de les obres de substitució del clavegueram del passeig de la Riera i va lamentar la “poca informació” que se n’oferia en el darrer Butlletí Municipal. “La gent està preocupada”, va advertir el regidor Oriol Ribera.

Sobre la primera qüestió, l’alcalde va explicar que l’obra ja ha estat adjudicada i que els treballs podrien iniciar-se a finals de maig. Bosch va anunciar que es farà una altra audiència pública per informar als veïns i que l’Ajuntament habilitarà un servei telefònic per atendre totes les incidències. Per últim, l’alcalde es va comprometre a editar “una publicació específica, si és necessari per qüestió de terminis”.

Sobre el Butlletí Municipal, GT va considerar que “és justet de continguts” i que “hauria de sortir amb molta assiduïtat per arribar a tota la població”, ja que no tothom s’informa a través de les xarxes socials. En aquest sentit, Ribera va reclamar que es dediquin “més hores al Butlletí i menys a les xarxes socials”, i va recordar que “GT havia fet butlletins de 28 pàgines perquè els fèiem nosaltres i no teníem el cost d’un periodista”.

El regidor de Comunicació, Andreu Porta i Espelt, va exposar que el 2018 “recuperarem la periodicitat més alta que ha tingut mai el Butlletí” i va defensar la importància de comptar amb “la visió equànime i rigorosa d’un professional, ja que si l’escrivíssim els membres del Govern la informació seria esbiaixada i no tindria la mateixa qualitat”. Porta va apostar per una comunicació amb vocació de servei públic a través de tots els canals, “capaç de donar a conèixer diàriament la informació a través de les xarxes socials a mida que es va produint” i va explicar que “les limitacions del Butlletí no són degudes a una problema de producció de notícies, sinó als costos de disseny, impressió i distribució associats a un mitjà en suport paper”.
Llegir més ...

L’Ajuntament de Teià fa costat a Proactiva Open Arms

PROACTIVA OPEN ARMSCom a membre del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Teià s’adhereix al manifest de suport a l’ONG badalonina Proactiva Open Arms després que les autoritats italianes li han confiscat un vaixell i acusen els seus tripulants d’associació criminal i d’afavorir la immigració clandestina, per la qual cosa es podrien enfrontar a penes de 7 anys de presó.

En els darrers dos anys, Proactiva Open Arms ha rescatat més de 54.000 persones a la Mediterrània que fugien de la guerra i de la pobresa extrema als seus països d’origen. Aquesta feina ha comptat amb el suport econòmic i polític de molts ciutadans anònims, així com de bona part del món local català.

Per al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, “salvar vides en cap cas pot ser delicte, i les acusacions de tràfic de persones estan absolutament fora de lloc en una organització humanitària”. El manifest de l’organització recorda que “el dret del mar estipula que la protecció de la vida humana és prioritat absoluta” i exigeix categòricament “l’alliberament de les persones retingudes, que s’aixequi la immobilització del vaixell, així com la retirada dels càrrecs contra els treballadors i treballadores de Proactiva Open Arms”.

gegantsCompromís solidari
En els darrers anys, la ciutadania teianenca ha demostrat de forma reiterada el seu compromís solidari amb les persones migrants, especialment arran de l’èxode provocat per l’esclat de la guerra de Síria. Durant aquest temps, l’Ajuntament ha fet palesa la seva posició inequívoca amb l’aprovació de diverses mocions favorables a la creació de corredors humanitaris i a l’acolliment de refugiats. També ho ha fet la societat civil, organitzada a través de les diverses entitats locals i del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, que ha impulsat tota mena d’iniciatives de sensibilització: xerrades, activitats infantils, exposicions i projecció de reportatges, entre més.

La regidora de Cooperació, Montse Riera, ha recordat especialment la campanya Som un poble acollidor liderada l’any 2016 pel Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat amb la participació de l’Esplai Itaca, l’AE Mintaka i molts establiments comercials, així com la participació dels Gegants de Teià en la Marató de Barcelona del 2017 amb finalitats solidàries, o l’adhesió de l’Ajuntament a la campanya Casa nostra, casa vostra.

Per tot plegat, Riera considera aquest afer un capítol més d’aquesta crisi humanitària i de valors, i acusa la Unió Europea de desatendre les persones refugiades i d’incomplir els acords internacionals sobre refugi i asil.
Llegir més ...

Obertes les inscripcions per a la Caminada dels Tres Pobles

Caminada3poblesEl pròxim 15 d’abril tindrà lloc la tretzena edició de la Caminada dels Tres Pobles: una passejada per l’entorn natural d’Alella, El Masnou i Teià que ha esdevingut l’activitat de lleure a cel obert més popular de totes les que se celebren al llarg de l’any gràcies al seu caràcter lúdic i eminentment familiar. La Caminada és una iniciativa conjunta dels tres municipis amb l’objectiu de fomentar els hàbits saludables i gaudir plegats d’un entorn natural que combina paisatges de mar i muntanya.

Enguany, els organitzadors han dissenyat un sol itinerari de 10 quilòmetres perfectament accessible per a grans i menuts a través de diversos camins de la vall de Rials i del Parc de la Serralada Litoral.

La sortida té una durada aproximada de 4 hores: des de la sortida al Poliesportiu El Cim de Teià fins a l’arribada al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, on els excursionistes seran recompensats amb un esmorzar popular. Per a la bona marxa de l’activitat, es recomana als assistents que portin aigua i facin ús de calçat còmode.

Inscripció gratuïta
El regidor d’Esports de Teià, Jordi Casanova, anima tothom a apuntar-s’hi i agraeix la col·laboració de les entitats del poble que col·laboren a nivell logístic: el Club Excursionista, l’Agrupació de Defensa Forestal i el Club Patinatge Teià.

Com sempre, les inscripcions són gratuïtes, però estan limitades a 1.500 participants. Des d’aquest mateix instant, les persones interessades s’hi poden apuntar directament a través de la pàgina web de la Caminada que trobareu en aquest enllaç. Els infants menors de 14 anys hauran d’anar acompanyats d’una persona adulta, mentre que els nois i noies d’entre 14 i 18 anys que vulguin participar sense l’acompanyament d’una persona adulta, hauran de portar el full d’inscripció amb l’autorització correctament emplenada i signada.
Llegir més ...

El ple de Teià aprova l’actualització del rebut de l’aigua

aiguaEl ple de l’Ajuntament de dijous passat va adoptar, entre d’altres acords, la revisió a l’alça de les tarifes del servei d’abastament d’aigua potable. L’actualització és conseqüència directa del nou preu per la venda d’aigua que l’empresa proveïdora Aigües Ter-Llobregat (ATLL) imputarà a partir d’ara als ajuntaments com a titulars del servei i a les diverses empreses concessionàries.

Si bé l’increment d’ATLL és de l’11,88%, la repercussió en el rebut domèstic serà menor. Com va exposar l’alcalde, Andreu Bosch, l’Ajuntament de Teià aplicarà una pujada lineal del 5,58% sobre la quota fixa de servei i sobre els quatre trams de subministrament amb que es graven els diversos blocs de consums en què es divideix la factura. D’aquesta manera, la repercussió serà de 0,6 euros per als consums domèstics de fins a 15 metres cúbics mensuals; d’1,28 euros per als de 15 a 30 m3; d’1,62 euros per als 30 a 45 m3, i de 2,86 euros per als de més de 45 m3. Addicionalment, Bosch va precisar que l’augment aprovat per ATLL ha estat recorregut als tribunals per la Federació de Municipis i per l’Àrea Metropolitana, per la qual cosa “haurem d’esperar la resolució de la sentència, que tindria caràcter retroactiu i deixaria la pujada sense efecte”.

La portaveu de GT, Teresa Casellas, va expressar la seva disconformitat perquè, segons va dir, “Teià ja és un dels pobles que la paga més cara”. Casellas va qüestionar que la pujada fos lineal a tots els blocs de consum i va advocar per aplicar un augment progressiu: “No és just. Només cobrint les necessitats bàsiques, com ara rentar la roba i dutxar-se, un pis del nucli urbà ja sobrepassa fàcilment els dos primers trams”. Per tot plegat, i com a alternativa, la regidora va proposar que s’ampliés la capacitat de consum del primer bloc “fins a 25 metres cúbics, per exemple”.

L’alcalde va explicar que “l’Ajuntament de Teià, a diferència d’altres municipis, ja va incorporar a la factura un quart bloc de consum precisament per gravar els consums excessius”, però va alertar que “el cost s’ha de repercutir en tots els trams per garantir l’equilibri financer del servei”.

Extinció d’aforaments
L’informe sobre la revisió tarifes del servei de subministrament d'aigua realitzat pels Serveis Tècnics Municipals també preveu la pujada del preu dels aforaments antics. L’alcalde va explicar que l’aforament és una modalitat de proveïment desfasada que es presta al malbaratament d’un recurs car i escàs com és l’aigua. Bosch va informar que dels 50 que n’hi havia al començament del mandat, ara només en queden 28. La reducció ha estat possible perquè l’Ajuntament assumia el cost del comptador nou i l’abonat només pagava l’obra d’instal·lació. “Per això, després de dos anys d’incentius, ara hem decidit apujar el preu de 7,82 a 14 euros al mes”, va afirmar.

GT també va discrepar en aquest apunt. La seva portaveu va dir que “no volem que es castigui als titulars dels aforaments” per l’elevat cost de les obres que s’haurien de fer en alguns casos per substituir-los, a causa de les distàncies de les escomeses fins al domicili o de la necessitat d’instal·lar reguladors de pressió.

Dipòsit d’ATLL
Dins el mateix àmbit temàtic, el ple va acordar per unanimitat l’acceptació de la cessió del terreny situat al camí de la Serra ocupat per un dipòsit de 3.000 m3 propietat d’ATLL que es destina a l'abastament d'aigua al municipi.
Llegir més ...

El Maridatge dels sentits de Teià convocarà un premi internacional de perfumeria

II MaridatgeQuan falten pocs dies perquè es presenti oficialment el programa del festival, els seus organitzadors han anunciat avui la principal novetat que acompanyarà la segona edició del Maridatge dels sentits. Aquest vespre, l’alcalde Andreu Bosch ha avançat que Teià acollirà la celebració d’un Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette de Plata, que ha estat possible gràcies a la coordinació tècnica d’Ainea Perfums.

Es tracta d’un concurs adreçat a perfumistes professionals de qualsevol nacionalitat que vulguin donar a conèixer la seva capacitat creativa. Bosch explica que “el concurs tindrà un caràcter anual i s’emmarcarà dins el Maridatge dels Sentits. Hi podrà participar qualsevol perfumista, sempre que les creacions incloguin l’essència o la nota olfactiva seleccionada per a aquella edició”.

El taronger, protagonista
Aquesta nota serà diferent cada any i esdevindrà un dels fils conductors del Maridatge. Per a aquesta primera convocatòria, els perfums que s’hi presentin hauran de contenir com a mínim una de les tres essències que produeix el taronger: el neroli, que s’aconsegueix dels pètals de la tarongina; el petitgrain, oli essencial de les fulles del taronger; i, finalment, la taronja, que s'obté de la pell del fruit.

Enguany, el jurat del premi serà presidit per Rossend Mateu, maître perfumista, i en formaran també part un perfumista, un sommelier o enòleg, un artista, un dissenyador, un arquitecte, un periodista i un escriptor.

El termini d’inscripció finalitzarà d’aquí a un mes: el 13 d’abril. Per apuntar-s’hi caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i indicar les següents dades: nom i cognom del concursant; nom de l’empresa o freelance, ciutat i nacionalitat, telèfon mòbil, i una breu descripció del perfil.

Els perfums seran olorats pel jurat el 18 de maig a l’Espai d’Art de ca l’Antiga.

Premi del públic
A més del premi del jurat, hi haurà també un premi del públic. Serà per votació oberta entre els veïns de Teià i tots els assistents al Maridatge dels sentits. El període de votació serà entre divendres 18 de maig a la tarda i dissabte 26 fins a les 14 h. A aquest efecte s’habilitaran dos llocs de votació: l’Espai d’Art ca l’Antiga i la Casa Municipal de Cultura La Unió, on els votants trobaran sengles còpies de cada perfum.

Guardons
Els dos premis seran atorgats en un sol acte públic que se celebrarà dissabte 26 de maig a l’Espai d’Art Ca l’Antiga. Els guanyadors rebran un diploma acreditatiu i una reproducció d’argent d’un Mouillette creat per a l’ocasió, patrocinat pel Beauty Cluster de Barcelona.

L’organització es reserva el dret de fabricar una petita producció del perfum guanyador, que es distribuiria entre les perfumeries d’autor del país.
Llegir més ...

Teià glossarà la memòria de la pianista Maria Canals

Maria Canals 2017Avui 13 de març, coincidint amb l’efemèride del seu naixement, la Regidoria de Cultura ha anunciat que Teià tornarà a recordar per segon any consecutiu a la pianista Maria Canals, que el 1938 va venir a viure al poble fugint dels bombardejos de la Guerra Civil i després hi va estiuejar durant alguns anys.

En concret s’han programat dues activitats dins el marc de la Setmana Cultural: un homenatge al cementiri, on està enterrada, el dia 7 d’abril, i una nova edició de la iniciativa Pianos al carrer, el dia 27.

Homenatge
El 7 d’abril a les 17.30h el cementiri de Teià acollirà un recital poètic i musical en què Ana Maria Dávila llegirà un passatge del seu llibre Maria Canals i Barcelona, on es rememora l’estada de la pianista a Teià.

A continuació s’intercalarà la lectura per part de Jordi Jané d’alguns poemes escrits per Rossend Llates, espòs de Maria Canals, amb la interpretació al piano a quatre mans de les obres de Rossend Llates i Maria Canals Serenata, Marxa i Petit Vals a càrrec de M. Rosa Riba i Jordi Vivancos. En solitari, M. Rosa Ribas tocarà també la composició de Rossend Llates Preludi (homenatge a Ravel) i el Cant dels ocells. Clourà l’acte Mariona Carulla, presidenta de la Fundació Palau de la Música.

Maria Canals cementiriPianos al carrer
Com l’any passat, el dia 27 s’instal·larà un piano a la plaça de la Cooperativa perquè tothom qui vulgui pugui tocar-lo. La jornada forma part de la iniciativa Pianos al carrer que promou el Palau de la Música Catalana i estarà dinamitzada per Jordi Vivancos, membre de l’associació que impulsa el Concurs Internacional de Música Maria Canals de Barcelona (MCB). De 10 a 13h rebrà la visita dels nens i nenes de 1r i 3r de l'Escola el Cim, i durant la resta del dia se succeiran les actuacions de Narcís Perich i les Kirias, i de M. Rosa Ribas i els alumnes de l’escola de música Cadença, entres d'altres.

Sorteig d’entrades
Per donar a conèixer la participació de Teià en els actes complementaris al MCB, la Regidoria de Cultura sorteja sis entrades per assistir a la prova final que se celebrarà el 22 d’abril a les 20h a la Sala de Concerts del Palau de la Música de Barcelona.
Llegir més ...

El Pla de Participació Ciutadana comença a caminar

taller01L’Ajuntament ha prorrogat fins al proper diumenge 18 de març el termini perquè els veïns i veïnes que ho desitgin puguin emplenar l’enquesta relacionada sobre diversos aspectes relacionats amb la comunicació municipal i la participació ciutadana que es va repartir a la bústia de tots els domicilis. L’objectiu és conèixer la percepció dels teianencs sobre diversos aspectes, així com recollir les seves inquietuds per intentar millorar els serveis d’informació i atenció a la ciutadania.

El qüestionari consta de 15 preguntes i es pot complimentar per internet a través d’aquest enllaç. També es pot emplenar en paper i lliurar-lo presencialment en qualsevol de les dependències i equipaments municipals.

Visita a l’Institut
Per donar a conèixer aquesta iniciativa, la regidora de Participació, Sílvia Marcos, es va reunir dimarts de la setmana passada amb els alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’Institut Turó d’en Baldiri. Marcos va explicar-los que Teià té un Pla de Participació aprovat per unanimitat el passat mes de setembre i va animar els nois i noies a dir-hi la seva i a valorar la possibilitat de crear un Consell de Joves per canalitzar les seves inquietuds.

Parada informativa al Mercat
Amb el mateix propòsit, però amb una visió més general, l’Ajuntament muntarà una parada a la plaça de Catalunya el proper divendres 16 de març per atendre totes les sol·licituds d’informació relacionades amb l’enquesta i el procés que s’ha obert ara per elaborar els futurs reglaments d’organització municipal i de participació ciutadana.

Taller a La Unió
Precisament divendres passat, 9 de març, va tenir lloc a La Unió un taller obert a veïns i entitats per debatre i presentar propostes per a la redacció d’aquests reglaments. Hi van assistir una quinzena de persones, que es van dividir en dos grups de treball per valorar i plantejar algunes mesures concretes.

Les conclusions que van suscitar més consens són, d’una banda, que cal potenciar els consells sectorials (d’Educació, de Solidaritat...), amb la possibilitat de crear-ne de nous i fer més visible la feina que desenvolupen, i, de l’altra, que cal millorar els espais de comunicació entre la ciutadania i l’Ajuntament potenciant, per exemple, les audiències públiques prèvies a les sessions del ple.

També es va generar un debat al voltant de la poca assistència i manca de participació de la ciutadania i de com es pot canviar aquesta realitat.

Agraïment
Abans d’iniciar el taller, l'alcalde Andreu Bosch va posar en valor la feina feta fins ara en l’àmbit de participació “tant per part dels ciutadans com per part de l’Ajuntament” i va reafirmar el compromís del govern de potenciar els canals d’interacció i els òrgans de decisió compartits. Per la seva part, la regidora Sílvia Marcos va agrair als assistents el seu compromís i va engrescar-los a seguir participant-hi. “Partim d'un full en blanc. Ara es tracta de pensar quins espais de participació volem revisar i quins altres voldríem crear”, va dir Marcos.
Llegir més ...

Un robatori a Teià acaba amb la detenció de quatre lladres

MossosEls Mossos d’Esquadra han fet pública avui la desarticulació d'un grup criminal especialitzat en realitzar robatoris a domicilis del Baix Maresme. La banda estava formada per quatre homes d'entre 22 i 30 anys de nacionalitat albanesa. Els detinguts es desplaçaven des de Badalona fins a les zones on volien actuar en taxi amb la intenció de dificultar l’acció policial. Un cop al lloc, saltaven les tanques i forçaven les portes o finestres per accedir a l’interior dels habitatges.

Les detencions es van produir el passat 28 de febrer, després que els investigadors van establir un dispositiu de control quan els lladres tornaven d’actuar en un domicili del carrer Castell de Teià. A tots ells se’ls considera autors d'onze robatoris amb força a domicilis del Masnou, Teià, Tiana i Premià de Dalt.

El dia 1 de març, els quatre arrestats van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Mataró, que va decretar-ne la llibertat amb càrrecs. Mentrestant, la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Vehicle sostret
Per la seva part, la Policia Local va recuperar el passat 24 de febrer pels volts de les 20h un vehicle que havia estat robat el dia 7 a Gavà i que en aquells moments estava mal estacionat prop d’una zona boscosa al carrer dels Xops. Al seu interior es van trobar diferents utensilis per a la realització de robatoris, com ara guants, tornavisos, tenalles i una pota de cabra.

En el moment de donar avís als Mossos d'Esquadra, els agents van ser alertats per un veí que dos homes havien fugit corrent pel voral del carrer de Joan XXIII cap a les vinyes de la vall de Rials, sense que poguessin ser identificats. D’altra banda, el vehicle va ser immobilitzat i traslladat a les dependències dels Mossos d’Esquadra a Premià de Mar per ser analitzat per la policia científica.
Llegir més ...

8 de març: vaga feminista i actes reivindicatius

8 març 2018A la vista de les diverses convocatòries sindicals de vaga general i d’aturades parcials per demà dijous 8 de març, Dia Internacional de la Dona, per reivindicar l’equiparació salarial de les dones treballadores, l’Ajuntament de Teià ha decretat serveis mínims per garantir el funcionament de les oficines municipals i dels serveis de consergeria de l’escola i de l’àrea de Manteniment. Tanmateix, aquesta regulació no afecta la resta de serveis i equipaments públics, per la qual cosa la seva obertura i funcionament restarà condicionada al seguiment de la vaga o de les aturades que faci el col·lectiu de funcionaris i laborals.

Lectura de manifest
A les 12h hi ha prevista una concentració davant de l’Ajuntament en què es llegirà una moció que se sotmetrà a votació en el proper ple municipal. El text fa palès que “la bretxa salarial entre homes i dones se situa en un 26,6% a Catalunya” i denuncia que “les desigualtats i les discriminacions cap a les dones encara estan presents i són massa punyents alhora. Les situacions de vulnerabilitat són més crues per a les dones, i això es tradueix en una major precarietat laboral d’aquestes i una feminització de la pobresa”. El manifest també aposta per desplegar "de forma decidida polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar per garantir que les dones tinguin dret a gaudir de temps de lleure i participació en igualtat de condicions que els homes” i reivindica el dret de les dones a decidir sobre el propi cos i el dret a una maternitat lliure i segura, especialment en el cas de les dones joves de 16 i 17 anys.

Per tot plegat, l’Ajuntament es compromet a “continuar treballant per la prevenció de qualsevol tipus de discriminació i d’assetjament sexual en l’àmbit laboral i els espais d’oci”, així com a integrar la perspectiva de gènere “com a eix important de les actuacions i les polítiques fetes des del govern municipal”.

Actes commemoratius
Per commemorar el 8 de març, a l'hora de dinar tindrà lloc una calçotada per a dones a la piscina municipal, i a les 19h s’oferirà una sessió de contes per a adults a la Biblioteca de can Llaurador a càrrec d’Elisabeth Ulibarri.
Llegir més ...

Rap contra el masclisme i la xenofòbia a l’Institut

rapAhir dilluns, el Casal de Joves de Teià va organitzar dos tallers a l’Institut Turó d'en Baldiri al voltant del Dia de les Dones per donar a conèixer la música rap com a forma d’expressió per combatre les discriminacions culturals i de gènere.

De la mà de la rapera masnovina Fanny Ortiz, més coneguda com a Skai, els alumnes de 1r d'ESO van observar que moltes cançons actuals porten lletres masclistes que perpetuen els estereotips de cosificació de la dona. Com a alternativa, nois i noies van treballar a l’aula temes propis contra la violència de gènere i a favor de la igualtat i l'empoderament de la dona.

Per la seva part, els alumnes de 3r van compartir reflexions crítiques amb el raper i tuitaire Pau Llonch i van acabar improvisant les seves pròpies composicions per denunciar la normalització del sexisme i l’auge del racisme i la xenofòbia a nivell europeu.

Al final de la jornada, els cantants van agrair als alumnes el seu interès:

 

Llegir més ...
Subscripció a aquest canal RSS

CERCAR

recollida de mobles
NADONS2017
activatCaminant2
idCATmobil
Seu Electrònica
enllumenat
bn efact