El Ple aprova, per unanimitat, la contractació d’un crèdit per eixugar la totalitat del deute de l’Ajuntament

Ple2 El ple celebrat dijous al vespre va aprovar, per unanimitat, la contractació d'un crèdit amb Caixa Laietana per valor de 2.700.000€. Tots els grups municipals van coincidir a valorar que en el moment de crisi econòmica que viu l'Ajuntament -i tot el país en general- l'única solució per eixugar el deute pendent i poder pagar empreses i proveïdors és la contractació d'un crèdit que doni liquiditat a l'Ajuntament.

La contractació d'aquest crèdit implica, com a condició sine qua non, l'elaboració paral·lela d'un Pla de Sanejament que preveu com eixugar el dèficit amb què s'han tancat els pressupostos dels darrers tres anys. Aquest Pla de Sanejament, que tindrà una vigència de 4 anys (del 2011 al 2014), preveu una retallada de les despeses valorada en un milió d'euros que es repartirà entre aquest any 2011 i el 2012. En definitiva, es tracta de marcar un full de ruta per als propers 4 anys en què s'especifiqui sobre el paper quines seran les mesures que permetran tornar l'equilibri pressupostari a les finances municipals.

Aquest Pla de Sanejament, redactat per la Diputació de Barcelona, parteix d'un informe econòmic previ elaborat per aquest mateix organisme, que ha permès tenir les dades reals sobre quines són les àrees que més dèficit comporten i com redreçar-les. Partint, doncs, d'aquest estudi, s'ha pogut treballar en aplicar les mesures adequades per equilibrar el dèficit de l'Ajuntament. Així doncs, la màxima ha estat reduir despeses sense afectar excessivament els serveis que s'ofereixen des de l'Ajuntament. Dit d'altra manera, s'ha intentat seguir donant els mateixos serveis, però gastant menys, optimitzant recursos i reorganitzant àrees.

El Pla de Sanejament, presentat a aprovació al ple celebrat dijous, va rebre el recolzament del partits de govern (ERC i CiU) i del PSC; i l'abstenció del partit de Tots per Teià.

En aquest sentit, i a diferència dels darrers plans duts a terme, l'èxit i el compliment d'aquest nou Pla de Sanejament ve determinat per tres factors clau:

- Si bé el darrer Pla de Sanejament contemplava l'ingrés d'un crèdit per valor d'un milió i mig d'euros, les entitats bancàries només van oferir la meitat d'aquest import, per tant, el Pla quedava invalidat en no complir l'ingrés previst.

- Aquest Pla parteix d'un estudi previ de la Diputació que ha permès aplicar les mesures correctores adequades per equilibrar ingrés amb despesa.

- Després de la davallada d'ingressos, molt especialment de les llicències d'obra, i per tant derivades de l'aturada en l'àmbit de la construcció, ja al 2010 s'ha pogut estimar provisionalment la reducció del dèficit al voltant dels 500.000 €. El que significa que ja al 2010, s'han gastat mig milió d'euros menys del que s'ha ingressat. Aquestes retallades, doncs, han permès generar prou liquiditat com per pagar el crèdit que eixugarà el deute pendent.

Val a dir que, amb la contractació d'aquest nou crèdit, el nivell d'endeutament de l'Ajuntament de Teià es situarà al voltant del 60%, una xifra inferior a la mitjana de Catalunya, i inferior al màxim legal, que es troba en el 125%.


Ajuntamentdeteia