La Perla 29 conduirà la tercera edició del Lletrescena

Lletrescena cartellPer tercer any consecutiu, l’Ajuntament de Teià organitza una nova edició del festival Lletrescena de teatre i literatura. L’esdeveniment tindrà lloc del 14 al 17 de març, coincidint amb la Setmana Mundial del Teatre, si bé el dia 12 a les 17.30h la Biblioteca oferirà una sessió especial de L’hora del conte.

Enguany, el Lletrescena compta amb la col·laboració de la companyia teatral La Perla 29. El seu director, Oriol Broggi, i el coordinador artístic de la companyia, Albert Reverendo, en seran els comissaris. La Regidoria de Cultura, com a promotora del festival, els ha escollit per la seva experiència a l’hora d’adaptar o dramatitzar textos que en primera instància no havien estat escrits per ser representants damunt d’un escenari. De fet, aquesta serà la qüestió central del Lletrescena 2024: tractar de respondre la pregunta Escriure o reescriure per a l’escena? a través de les reflexions i les actuacions d’experts i professionals de la dramatúrgia, la direcció teatral, l’escriptura i la interpretació, tant dramàtica com musical.

Converses i reflexions

El 14 de març a les 19h, el Lletrescena aixecarà el teló a La Unió amb una conversa inaugural titulada Escriure, dirigir, interpretar, a càrrec de l’escriptora Maria Barbal, la directora teatral Magda Puyo i l’actor Jordi Martínez.

El dia 15 a la mateixa hora, el teatre La Flor de la Palma acollirà una sessió del club de lectura Llegir el teatre que condueix Elisenda Guiu sobre l’obra Entrevistes breus a dones excepcionals amb la seva directora, Mònica Bofill, i el dramaturg Joan Yago.

L’endemà dissabte a les 10.30h, els dinamitzadors dels clubs de lectura Llegir el teatre de tot Catalunya es donaran cita a la Biblioteca de can Llaurador per intercanviar experiències i realitzar un taller sobre lectura dramatitzada. La trobada, que es realitza per segon any consecutiu en el marc del festival, compta amb el suport del Teatre Nacional de Catalunya i la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya.

Simultàniament, Oriol Broggi i Albert Reverendo encetaran al teatre de La Palma una jornada sencera de tertúlies disteses acompanyades de lectures de fragments amb diversos artistes i escriptors sobre La llibertat d’imaginar: De la paraula escrita a la paraula dita. Pel matí hi participaran Clara Segura –Imaginar novel·les al teatre. Entre l’autoria, la direcció i la interpretació, a les 11.30h–, Espartac Peran i Marta Carnicero –L’impuls d’adaptar la novel·la pròpia, a les 12h–, Màrcia Cisteró, Xavier Boada i Montse Vellvehí –els quals llegiran una selecció de fragments de textos adaptats per La Perla 29, a les 12.50h– i Marc Artigau, que parlarà de les Adaptacions-Collage de dita companyia, a les 13.10h.

Per la tarda, els comissaris del festival reprendran el fil de les converses amb creadors escènics i adaptadors teatrals per explorar els “espais fronterers” entre gèneres i llenguatges des de diferents perspectives: Llegir, (re)escriure i composar. Translacions escèniques de la paraula. Ho faran de la mà de Carlota Subirós i Jeroni Rubió –Formes de la paraula, a les 17.30h–, Màrcia Cisteró i Montse Vellvehí –que tornaran a posar veu a diversos fragments, a les 18.30h–, Joan Arqué –Traslladar l’esperit de la novel·la, a les 18.45h–, i Josep Botey –L’adaptació a La Flor de la Palma, a les 19.30h. El president d’aquesta entitat, que compta amb diversos grups amateurs de teatre i una llarga trajectòria, explicarà com es duu a terme el treball d’adaptació d’un text i de quina manera es modifica durant els assajos.

Una de les activitats amb més requesta del Lletrescena és el Negroni de lletres, una taula rodona a l’aire lliure amb un vermut a les mans que se celebrarà diumenge a les 12h al parc de can Godó. En aquesta ocasió, durà per títol Veus al servei de la paraula i comptarà amb la participació de Salva Soler, Anaïs Falcó i Marc Vilajuana, que parlaran de tres gèneres musicals diferents –el rap, les corrandes i el cant gregorià– amb un denominador comú: la veu al servei de la transmissió de continguts literaris.

Protagonisme local

Com sempre, el Lletrescena té un ull posat en l’escena local. El festival va néixer, en bona part, per posar en valor la tradició teatral teianenca. Per això, el programa inclou els exitosos itineraris literaris teatralitzats per racons singulars poble que protagonitzaran els actors i actrius de La Palma el 16 de març a les 10 i les 16h. L’aforament per participar en les sortides és limitat i caldrà comprar l’entrada amb antelació al web compres.teia.cat (gratuït amb carnet de biblioteca).

El mateix dia, al teatre de La Flor de la Palma es podran veure Tres històries breus: un espectacle que encadena les adaptacions de Musclos per sopar, de Birgit Vanderbecke; Ànimes mudes, de Víctor Català, i Conversió i mort de Quim Federal, de Salvador Espriu i Ricard Salvat, dirigides per Marc Panal, Francesc Elias i Jordi Almirall, respectivament.

L’endemà diumenge, el festival s’acomiadarà amb una matinal al parc de can Godó que inclourà una lectura de textos per part d’un grup d’alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Turó d’en Baldiri basada en un taller previ dinamitzat per Salva Soler –Lletres en moviment, a les 10.45h–, una conversa entre Elies Barberà Bolinches i Jordi Boixadós –autors de Popocatépetl, a partir de la novel·la de Boixadós Àngels a l'andana, a les 11.15h– i el concert de cloenda del Lletrescena a càrrec de la Banda Municipal, dirigida per Ignasi Caballé, a les 13.15h.

Autors en residència

Com a novetat, el Lletrescena convida dos autors reconeguts –l'escriptora Ada Castells i el dramaturg Carles Batlle– a passar el cap de setmana festival a Teià, allotjats a la casa modernista de Ca l'Andreu. La idea és que coneguin i s’inspirin ens els escenaris del poble per escriure una narració curta o una peça de teatre breu. Això permetrà anar confegint al llarg del temps un recull de relats que es publicaran en una col·lecció anomenada Escenes de Teià.

Públic infantil

Enguany, les dates del Lletrescena coincideixen amb la campanya Cap butaca buida. Per aquest motiu, el festival s’hi ha adherit amb la programació, el dia 16 a les 11.30h, de l’espectacle familiar On vas, Moby Dick?, a La Unió. Es tracta d’una producció del Centre de Titelles de Lleida; una adaptació lliure d’aquest clàssic de les novel·les d’aventures escrit el 1851 per Herman Melville, acompanyada de la projecció d’imatges, que relata la història d’una gran balenca blanca que s’enfronta al vaixell que vol capturar-la. L’entrada val 3 euros i es podrà adquirir de forma anticipada al web compres.teia.cat

Premi BBVA

El dia abans, divendres 15 de març a les 21h, tindrà lloc al teatre de La Flor de la Palma la representació de l’obra guanyadora del 22è Premi BBVA de teatre. Es tracta del monòleg El Gegant del Pi, interpretat per Pau Vinyals i dirigit pel mateix actor i Júlia Barceló. D’aquesta manera, Teià es converteix en una de les cinc etapes de la gira per diferents sales de Catalunya que ofereix aquest guardó impulsat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport del BBVA.

Mercat de llibres

El cap de setmana del Lletrescena podreu fullejar i comprar totes les obres que hauran estat objecte d’anàlisi i esment durant el festival a les parades de la Llibreria QuatreCincU d’Alella i el Masnou, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, que trobareu dissabte de 11 a 14h i de 17 a 20h, al carrer de Pere Noguera, i diumenge d’11 a 14h, al parc de can Godó.


Ajuntamentdeteia