Dol per la mort de l’artista Maria Rosa Ribas

Maria Rosa Ribas 2022Avui dimecres, 21 de febrer, les banderes de l’Ajuntament de Teià onegen a mitja asta en senyal de dol per la mort, ahir, de la compositora i pianista Maria Rosa Ribas Monné.

Nascuda l’any 1944 a Barcelona, va cursar estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Música, on va obtenir els títols de piano, guitarra, solfeig i composició. Va ser deixebla dels mestres Xavier Montsalvatge i Antoni Ros Marbà, entre d’altres. Va rebre coneixements de música contemporània de Carles Guinovart i amb Paul Schilhawsky va treballar específicament l’acompanyament del lied. Posteriorment va ampliar la seva formació amb nombrosos cursos i seminaris.

Trajectòria

De 1977 a 2014 va ser professora de piano del Conservatori. Entre els seus alumnes hi ha Jordi Vivancos, actual director del Concurs de Música Internacional Maria Canals, amb el qual es va retrobar posteriorment a Teià.

A més, va ser la impulsora i curadora d’un fons de partitures de piano d’autors catalans per a la biblioteca del Conservatori i va impartir classes d’iniciació a aquest instrument dins dels Cursos Oberts per a gent gran que organitzava aquesta institució. També va ser la directora artística i coordinadora de la col·lecció de partitures Piano Català Contemporani.

La seva activitat se centra tant en la interpretació com en la composició. Com a intèrpret va formar duo amb la soprano Maria Àngels Miró. Entre els seus números destaquen els concerts de lieder dedicats a les dones compositores

Com a autora, era membre de l’Associació Catalana de Compositors (ACC). Les seves obres han estat interpretades a diversos països d’Europa, a més dels Estats Units, Japó i Mèxic. Del seu extens catàleg destaquen la música pianística i les cançons, molt especialment les musicades amb textos del poeta lleidatà Màrius Torres.

Al web de l’ACC hi ha un compendi de 121 temes seus que arrenquen el 1975 amb Fuga I per a piano i arriben fins a l’última estrena, Dança, que va tenir lloc a l’Auditori del Conservatori el gener de 2020.
Maria Rosa Ribas va musicar nombrosos versos de Màrius Torres, de qui era una gran admiradora. En el terreny discogràfic, deixa diverses gravacions amb textos del poeta lleidatà. El 1987 va enregistrar la cara B del disc Tot el fred que s’acosta amb les cançons: Cançó a Mahalta, Abenlied, Tres amigues, A la soledat, Això és la joia, Finestra i Ara que em torna el foc de viure... El 1998 va participar com a pianista en la totalitat del disc Canciones japonesas, europeas y latinoamericanas, al costat de la soprano Yoko Suzuki, i com a compositora de la cançó Finestra, amb text de Màrius Torres, i encara el 2010 va enregistrar un àlbum sencer de tribut, Les ales del vent, amb motiu del centenari del naixement de Màrius Torres.

El desembre de 2015, Maria Rosa Ribas i Maria Àngels Miró van presentar aquest treball a la Biblioteca de can Llaurador, amb lectura de poemes a càrrec de Primitiva López, Francesc Fàbregas i la mateixa pianista.

Premis i reconeixements

Al llarg de la seva carrera va rebre nombrosos guardons, començant per la Menció d’Honor de 1975 per la seva opera prima, Fuga I, i prosseguint amb els Premis d’Honor de piano, música de cambra, harmonia i composició. El 1998, l’Associació Catalana de la Dona li va atorgar el 1r Premi de Música Caterina Albert i Paradís pel lied El bes, i el 2009 va rebre el 1r Premi de Composició Ciutat de Sant Cugat per l’obra 12 haikús japonesos per a veu i piano amb versió catalana de Jordi Coca.

Maria Rosa Ribas 2020Relació amb Teià

Com a veïna de Teià, va participar en diverses iniciatives culturals arrelades a la població. Va ser una de les promotores de La primavera de les arts, de la Societat la Flor de la Palma. Com va expressar ahir l’entitat a través del seu compte d’Instagram, “La Primavera de La Palma s’ha quedat sense la seva ànima”.

El 2005, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, va presentar l'espectacle Dones compositores al Cafè de Baix, en un acte multitudinari organitzat pel Grup d'Opinió Dones 21.

El 2010 va contribuir decisivament a recuperar el ball tradicional dels Llancers, primer amb la col·laboració de Rosalia Raméntol, Primitiva López i Elena Barrioso, i més tard amb l'erudit i mestre dansaire Pompili Massa.

Des de 2017, Maria Rosa Ribas va col·laborar amb la Regidoria de Cultura en l’homenatge anual que l’Ajuntament de Teià i la Fundació Maria Canals reten a aquesta pianista pels volts del mes d’abril. Des de llavors, Maria Rosa Ribas va oferir sempre un breu recital de composicions dins del programa Pianos al carrer. 

El 22 d'abril de 2017, vigília de Sant Jordi, va acompanyar al piano la lectura de poemes d'Antonieta Lladó i Martí Casals que va fer l'actriu Mercè Sampietro al teatre de La Palma.

L’any 2018 va actuar en l’acte institucional de record i reconeixement a Maria Canals davant la seva tomba, al cementiri municipal, on va interpretar a quatre mans amb Jordi Vivancos les obres de Rossend Llates i Maria Canals Serenata, Marxa i Petit Vals, i va cloure la cerimònia tocant en solitari el Cant dels Ocells.

L’any 2020, per commemorar l’Any Beethoven, va interpretar al pati de ca la Cecília l’obra T’estimo (Tendre amor), del compositor alemany, al costat de Josep Maria Trepat.


Ajuntamentdeteia