Teià es tenyeix de lila el mes de març

cartell 8M2024La commemoració del Dia Internacional de la Dona cada cop pren més volada i sobrepassa amb escreix la data del 8 de març. A Teià, el programa d’activitats abastarà tot el mes.

Per fer explícita la lluita per la igualtat, l’Ajuntament convida tothom a penjar als aparadors de les botigues i a les façanes, portes, finestres o balcons de les cases elements de color lila, especialment entre el 4 i el 10 de març, i a penjar fotos a Facebook i Instagram amb l’etiqueta #teiàposatlila

Dues exposicions

Dissabte 2 de març a les 12h obrirà les portes l’exposició Sueño en verso a la sala polivalent de la Biblioteca. Es tracta d’una mostra d’il·lustració i poesia visual a càrrec de Verònica Madrid, una “dona, mare i mestra idealista i creadora de realitats invisibles” que va escollir la docència “per fer del món un lloc més amable” i que el 2022 va publicar el seu primer poemari.

Divendres 8 de març a les 19h tindrà lloc un dels plats forts de la programació: la inauguració de la primera exposició del Fons Rosés. Durà per títol Dones i llibres i serà “una mostra única de quadres i escultures de Gerard Rosés” reunides especialment per a l’ocasió i en què “la dona és la protagonista indiscutible, des de figures costumistes fins a representacions contemporànies de la dona actual que en destaquen la vitalitat i el poder femení”.

Sueño en verso es podrà visitar fins al 26 de març, mentre que Dones i llibres serà oberta fins al 28 d’abril.

Marxa exploratòria i marxa mixta

Dijous dia 7 es farà una “marxa exploratòria” per diversos indrets de la població amb dos objectius: identificar els “punts foscos” de l’espai públic des d’una perspectiva de gènere i fer propostes que millorin la percepció de seguretat. El recorregut sortirà de La Unió a les 19h i és oberta a les dones de qualsevol edat que s’inscriguin prèviament a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Diumenge dia 10 a les 11.30h s’ha convocat una “marxa feminista mixta” oberta a tota la ciutadania que anirà des de la plaça de la Cooperativa fins al parc de can Godó. L’organització convida tothom a portar-hi les seves pancartes.

Manifest i concert

Divendres 8 de març serà el Dia de la Dona. A les 20h, el grup d’opinió Dones 21 llegirà el manifest de la jornada davant l’església parroquial.

Tot seguit, la pianista d’origen búlgar Dina Nedéltcheva oferirà al temple parroquial un concert titulat Entre notes i dones en què interpretarà un repertori de peces d’autoria femenina.

Calçotada de dones

Dissabte 9 de març se celebrarà una nova edició de la calçotada de dones. A partir de les 12.30h, el parc de can Godó s’omplirà de graelles. L’Ajuntament hi posarà els calçots, la beguda (aigua i vi) i l’animació: hi haurà bingo musical i la discjòquei X Mandona amenitzarà la jornada. Les dones que hi vulguin participar s’hi poden inscriure de forma gratuïtament fins al 4 de març escrivint un correu a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

‘Flashmob’ i vermut d’autores

Un cop finalitzi a les 12h la marxa feminista mixta del 10 de març al parc de can Godó, donarà inici el flashmob –o aplec llampec, en català– titulat Respect! per ballar alhora una coreografia de Laia Benjumea. L’activitat serà dinamitzada per Bohème Musicals de La Flor de la Palma. En acabat, els nens i nenes que hi assisteixin podran pintar una silueta de dona gegant.

També a les 12h i al mateix indret se celebrarà un nou vermut musical d’autores organitzat pel Casal de Joves. Hi actuaran cantants, artistes i creadores de Teià i el Maresme per reivindicar els valors del feminisme. Mentre segueixen l’espectacle, el públic podrà fer l’aperitiu i col·laborar a recaptar diners per al viatge de fi de curs dels nois i noies que fan de Corresponsals a l’institut.

Xerrada sobre coeducació

Dilluns 18 de març a les 19h, la Biblioteca serà escenari d'una xerrada oberta a totes les famílies amb infants de 0 a 12 anys que duu per títol Coeducació, criança lluny d'estereotips de gènere. L'activitat forma part del cicle de trobades que periòdicament realitza l'Associació de Famílies d'Alumnes de l'Escola El Cim en col·laboració amb l'entitat sense ànim de lucre Sexducación i s'hi pot assistir sense necessitat d'inscripció prèvia. 

Any Montserrat Vayreda

Dimarts 12 de març, la Biblioteca Municipal de can Llaurador i Òmnium Cultural organitzen la conferència Natura i poesia a càrrec d’Anna M. Velaz Sicart, comissària de l’Any Montserrat Vayreda. La xerrada forma part dels actes del centenari del naixement d’aquesta escriptora empordanesa (Lladó, 1924 – Figueres, 2006) que va conrear la prosa i la poesia en obres com Els pobles de l’Alt Empordà i Amb el sol a la mà.

Cinefòrum

La programació a l’entorn del 8M es clourà divendres 22 de març amb la segona i última sessió del cicle de cinefòrums de La Unió dedicats a La dona i les Belles Arts. Després de projectar-hi Camille Claudel, 1915, ara arriba el torn de Frida: un biopic interpretat per l’actriu Salma Hayek sobre la pintora surrealista Frida Kahlo que va ser rodat per Julie Taymor l’any 2002. La pel·lícula es passarà en versió original subtitulada i donarà pas a un debat moderat per la historiadora de l’art especialitzada en gènere Montserrat Pérez.


Ajuntamentdeteia