Dol oficial per la mort de l’alcalde Martí Creus

alcalde marti creusL’Ajuntament ha declarat tres dies de dol oficial per la mort de Martí Creus Pujadas, que va ser alcalde de Teià durant dos mandats consecutius: del 1979 al 1983 i del 1983 al 1987. Per aquesta raó, les banderes del consistori onejaran a mig pal fins dimecres.

Tei de Plata

L’any 2001, Martí Creus va rebre el Tei de Plata, la màxima distinció honorífica que atorga l’Ajuntament. El número 79 del Butlletí municipal –corresponent als mesos de setembre i octubre– se’n feia ressò de la notícia. El guardó reconeixia la seva implicació en el teixit social i la seva contribució al progrés del municipi. D’una banda, “per haver format part de diferents entitats i grups locals: primer com a practicant de diferents esports” i més endavant “com a membre de diferents juntes directives i com a president de diverses entitats, com La Palma, l’Agrupació Esportiva Teià, la petanca i el futbol 5”.

Des d’aquesta posició, va impulsar les dues campanyes de subscripció popular que van fer possible la construcció de la pista de bàsquet de davant de La Palma, l’any 1962, i la pavimentació del passeig de la Riera, el 1976.

Fites històriques

Martí Creus va ser alcalde del primer ajuntament democràtic després de la dictadura franquista. El 1979 va encapçalar la llista del Grup Unitat Independent (GUI), que va obtenir sis representants. El 1983, el GUI va ser l’única candidatura que es va presentar a les eleccions municipals, de manera que va obtenir els 11 regidors que llavors tenia el ple amb un suport del 92,6% dels vots emesos

Durant la seva Alcaldia es va construir la piscina municipal de Sant Berger. Un cop obtinguda la titularitat de La Unió de mans de l’Estat, va aconseguir el finançament d’una entitat bancària que havia de permetre, inicialment, destinar-ne la planta baixa al Casal de la Gent Gran i el pis de dalt a usos culturals. També va dedicar molts esforços a la posada en marxa i la millora de l’Escola El Cim i del servei de proveïment d’aigua potable en un municipi que va passar de 2.168 habitants el 1979 a més de 3.000 el 1987. 

Joan Botey, que va ser regidor de Cultura durant aquells mandats, recorda Martí Creus com una persona tenaç que deixava treballar i donava màniga ampla als membres del seu equip. Botey posa com a exemple l’encàrrec per al disseny i adquisició dels Gegants de Teià –en Pere Noguera i l’Elionor–, l’any 1985, i la publicació del primer número del Butlletí d’informació municipal, el 1983.


Ajuntamentdeteia