L’Ajuntament aprova una moció de suport a la pagesia

agricultura teiaAra fa tot just una setmana, i arran de les tractorades i la mobilització del sector primari a Catalunya, el ple de l’Ajuntament de Teià va aprovar una moció de suport a la pagesia. El text va ser transaccionat per GdT, CaT-ERC i JxTeià, i va comptar amb el vot favorable del PP. El PSC s’hi va abstenir perquè el seu portaveu, Miguel Àngel Peinado, va considerar que l’Ajuntament hauria d’assumir també responsabilitats en l’àmbit de les seves competències.

Podeu llegir i descarregar en PDF el text complet de la moció al peu d'aquesta notícia. 

Problemes del camp català

La situació precària del camp català ve de lluny i els indicadors estadístics mostren, any rere any, la seva pèrdua de pes en el conjunt de l’economia catalana. El 2023, l’agricultura donava feina a poc més de 48.000 persones a Catalunya –l’1,2% de la població ocupada– i la seva contribució al valor afegit brut de l’economia del país va ser del 0,6%, en comparació amb el 2,6% del conjunt d’Espanya.

Algunes de les causes són els baixos preus de venda –que sovint estan per sota del preu de cost–, els increments dels costos de producció i la dependència tant de l’agroindústria com de les grans cadenes de distribució. Aquesta situació s’ha agreujat amb la crisi climàtica i la sequera.

El pagesos també es queixen de l’excés de burocràcia per part de l’administració i de la “competència deslleial” provocada per la nova política agrària comuna (PAC) de la Unió Europea, que fixa quotes i limitacions per a la producció interna i, en canvi, afavoreix les importacions d’altres països que no respecten la biodiversitat ni els drets laborals dels treballadors.

Lectura conjunta

Com ja va succeir en ocasió del manifest feminista del 25N, els grups municipals proposants van llegir plegats el contingut de la resolució. La cap de files de CaT-ERC, Èrica Busto, va posar veu a la part expositiva, en la qual es reconeix la pagesia com a “sector estratègic per a Catalunya tant per la seva funció essencial en el proveïment d’aliments com per la seva funció social i mediambiental en la gestió i custòdia del territori”.

La moció defensa “el model familiar de pagesia i d’explotacions arrelades al territori” i defensa que cal preservar-lo “amb la priorització de polítiques públiques que contribueixin a dignificar-lo socialment i a fer-lo sostenible ambientalment i rendible econòmicament”.

A continuació, la portaveu de GdT, Montse Tarradas, va detallar una desena de mesures “de caràcter urgent” per abordar-les en el marc de la Taula Agrària, com ara “habilitar una finestreta única per a tots els tràmits”, “revisar les restriccions del Pla Especial de Sequera”, “implementar un nou sistema per agilitar el cobrament d’ajuts” o “estudiar la creació d’un fons agrari que actuï com a renda bàsica agrària amb la finalitat d’assegurar la viabilitat de les explotacions i fomentar-ne el relleu generacional”. La moció també reclama “una campanya de comunicació per prestigiar la pagesia i fomentar el consum de productes de proximitat” i advoca per “augmentar les inversions estructurals relacionades amb la transformació agroalimentària, com la creació i reforç d’estructures de comercialització de venda directa o de circuits curts, la reconversió de cultius per promoure la sobirania alimentària i l’adaptació al canvi climàtic o el foment de projectes liderats per dones”, ja que únicament representen el 15% de les treballadores.

Per la seva part, el regidor de JxTeià Aleix Corral va concretar les demandes al Govern de l’Estat: “incrementar el control sobre les importacions”, “resoldre les mancances de la Llei 16/2021 per millorar el funcionament de la cadena alimentària i controlar el preu de venda dels aliments”, “modificar els criteris de repartiment dels recursos econòmics de la PAC” i “flexibilitzar-ne les exigències des del punt de vista burocràtic i d’accés als ajuts perquè es destinin majoritàriament als agricultors petits i mitjans”.

Compromisos a escala local

Bo i compartir les reivindicacions, el PSC va titllar de “brindis al sol” la proposa perquè “s’espolsa les responsabilitats”. Per als socialistes, “un ajuntament seriós i compromès amb la pagesia té algunes competències pròpies que li permeten desplegar polítiques efectives”. I en va posar tres exemples: “Per fomentar la sostenibilitat econòmica de les explotacions, podria revisar la recent pujada de l’IBI que va aplicar als terrenys rustics. Per fomentar el relleu generacional, podria bonificar el 95% de l’impost de la plusvàlua als fills i filles que heretin activitats agroramaderes. I per fomentar el consum de productes de proximitat, podria exigir que els àpats siguin de km 0 com a criteri d’adjudicació en la licitació de l’Escola Bressol Municipal”.

Per al·lusions, la regidora d’Educació, Núria Andinyac, va explicar que l’EBM ja operava amb aquest criteri, però que recentment l’empresa concessionària ha decidit unilateralment prescindir del proveïdor de proximitat en contra de l’opinió de les famílies i de l’Ajuntament, la qual cosa serà comunicada als Serveis Territorials d’Educació.

Per últim, el PSC va proposar al govern municipal que convoqui “un fòrum de participació de la pagesia de Teià o, millor encara, que creï un consell sectorial d’agricultura perquè els pagesos del poble tinguin veu”. L’alcaldessa va assegurar que en prenia nota “perquè és molt interessant” i va recordar que l’antiga cooperativa agrària està en procés de liquidació: “Ens agradaria molt i els donarem tot el suport per impulsar una associació amb gent jove”.

Segons dades de l'Institut Català d'Estadística (Idescat), l'any 2020 a Teià hi havia 14 explotacions agropecuàries donades d'alta i un total de 18 hectàrees de sòl cultivades: 7 de vinya, 5 d'hivernacles i 6 d'"altres conreus herbacis". 

pdf Moció_suport_pagesia.pdf 119Kb Downloads: 56

Moció_suport_pagesia.pdf


Ajuntamentdeteia