La Setmana Cultural inunda Teià de propostes atractives

SC2024Fa molts anys que Teià eixampla pel davant i pel darrere la diada de Sant Jordi amb un ampli ventall d’activitats per a tots els públics, amb tres fites fonamentals. Primer va ser la Mostra Literària, després la Revetlla de Sant Jordi i més endavant s’hi va incorporar l’homenatge a la pedagoga i pianista Maria Canals.

Enguany, la Setmana Cultural torna amb la mateixa força –o més, encara, si això és possible–, gràcies a la implicació i la col·laboració de nombroses entitats i equipaments del municipi.

Paraules i lletres

La Setmana Cultural començarà el 18 d’abril a les 19h amb el recital La poesia no té edat. Organitzat pel Racó Poètic de la Biblioteca, l’esdeveniment comptarà amb la participació de Pere Julià i Pepita Castellví, acompanyats de joves rapsodes.

L’endemà a les 20h, La Unió serà escenari d’El ring, Espriu vs Ferrater, una obra de petit format intepretada per Dafnis Balduz i Jaume Madaula, sota la direcció d’Albert Roig. La peça reescriu el Primer Festival de Poesia Popular de Poesia Catalana que es va celebrar el maig de 1970 al quadrilàter del Gran Price de Barcelona. L’espectacle és una “mirada divertida dels anys 60” del segle XX a través de dos autors ben oposats: el vell Salvador Espriu, el màrtir jueu de Sefarad, i el jove Gabriel Ferrater, el sàtir romà de Bacus. “Tots dos pugen al ring i s’encaren. S’adrecen al públic. Representen escenes de la Guerra Civil. Reciten poemes. Malparlen l’un de l’altre”. Les entrades per assistir-hi valen 3 euros i es poden comprar en línia clicant aquí.

El dia 21 a les 11.30h, el percussionista Santi Arisa posarà ritme a la cerimònia de lliurament dels premis de la fase local de la Mostra Literària del Maresme que es farà a La Unió. L’acte, obert a tothom, donarà a conèixer el nom dels autors i el títol de les obres guanyadores en les diverses modalitats: prosa, poesia, microrelats i microteatre.

El dia 22, la Biblioteca acollirà la tercera Trobada d’autors i autores locals, de 17 a 20h. Es tracta d’una magnífica ocasió per saludar, conèixer i conversar amb escriptors i poetes de Teià i de les poblacions de l’entorn, i una oportunitat d’aconseguir signatures i dedicatòries personals per regalar. Al final de la jornada, a les 19h, els membres del Club d’Escriptura de la Biblioteca presentaran el llibre col·lectiu Pluja de relats.

El dia 24 a les 19h a La Unió, l’escriptora i conferenciant Margarida Cordina farà un recorregut al llarg dels segles per donar a conèixer algunes de les autores que van trencar les barreres imposades pel patriarcat en ocasió de la xerrada divulgativa Les dones escriuen, també.

I el dia 26 a les 18.30h, amb el patrocini del Club Excursionista Teià, l’escriptor i muntanyenc Albert Masó parlarà a la Biblioteca del seu tercer llibre, Cims de Sant Llorenç del Munt, en què descriu 25 itineraris dins d’aquest massís de la Catalunya central.

El Club de Ciència-Ficció 450 clourà la Setmana Cultural amb una trobada amb l’escriptor Jaume Valor, autor de Les causes invisibles, el 29 d’abril a les 19 h a la Biblioteca.

Poesia escenificada

L’origen de l’slam poetry es remunta a la dècada de 1980, tot i que les seves arrels són molt més fondes. El seu estil, marcat per l’aire musical i el vers lliure, parteix de les contribucions de la generació Beat, que engloba poetes maleïts com Jack Kerouac o Allen Ginsberg.

Es tracta d’un gènere literari performatiu i competitiu, ja que els conceptes d’slam poetry o slam fan referència a l’escenificació davant del públic d’un text original per part del seu propi autor.

A més d’explicar la seva història, temàtiques i motivacions, el dissabte 27 d’abril a les 19h s’oferirà un taller a l’Espai can Llaurador per treballar el text i la recitació com un tot a partir de l’autoconeixement de les emocions de cadascun dels participants. L’activitat és gratuïta i oberta a tothom però les places són limitades, per la qual cosa cal apuntar-s’hi abans a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Pianos i aperitius

Durant el mes d’abril, La Unió organitza quatre aperitius culturals a l’entorn de l’exposició Dones i llibres, de Gerard Rosés. Després de les actuacions de Yu Ping Chen (el dia 7) i del duet Marlara (el dia 14), encara en restaran dues de pendents: el concert a cappella de l’octet badaloní Dos x Quatre (el dia 21, a les 12.30h) i el recital de Mireia Federico, MIRS (el dia 28, a les 12h). Els dos actes són gratuïts i inclouen una copa de vi de la Denominació d’Origen Alella i un tastet elaborat per un establiment de restauració del poble.

Entre una cita i l’altra, el Concurs Internacional de Música Maria Canals instal·larà un piano de cua a La Unió. Serà el dia 25. Pel matí s’hi faran visites escolars i, per la tarda, les escoles de música de Teià i el Masnou oferiran diverses audicions. Com de costum, tothom qui vulgui podrà venir a tocar lliurement. Us hi podeu inscriure escrivint a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Enguany, la col·laboració de l’Ajuntament de Teià amb la Fundació Maria Canals a través dels programes Jo hi toco i Pianos al carrer retrà homenatge a la compositora, pianista i professora Maria Rosa Ribas, que des del 2017 va participar-hi sempre oferint un breu recital.

Visita guiada

El dia 20 a les 10h es farà una visita guiada a la vil·la romana de can Ferrerons i al Museu Romà de Premià de Mar. Es tracta d’un jaciment que es troba en una estat excepcional de conservació i que consta d’un edifici singular de planta octogonal únic a Catalunya. L’activitat és gratuïta i oberta a tothom però les places són limitades, per la qual cosa cal apuntar-s’hi abans a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Activitats familiars

El públic infantil centra bona part de l’atenció de la Setmana Cultural. El 20 d’abril a les 12h tindrà lloc la presentació del conte En Jan i l’aventura dels colors amb un parell d’activitats per posar a prova la percepció dels colors. El seu autor, Roger Bascompte, va ser guardonat amb el premi al Teianenc de l’any 2023 precisament per aquest treball: un llibre il·lustrat per Anna Valls que explica als infants el fenomen del daltonisme.

El dia 22, coincidint amb la Revetlla de San Jordi, la secció local d’Òmnium Cultura organitzarà a la Biblioteca una sessió d’Scrabble gegant a partir de les 17h. I a les 17.30h, la companyia teatral La Senyoreta explicarà un conte per a nens i nenes més grans de 3 anys sobre Els antecedents familiars de Sant Jordi que revelarà la influència cabdal que van exercir algunes dones –la seva cosina, la seva àvia i la seva germana– en la personalitat del cavaller que va matar el drac.

La Setmana Cultural s’acomiadarà fins l’any vinent amb un espectacle familiar per a infants a partir de 3 anys. Serà el dia 28 d’abril, a les 18h, a La Unió. La companyia La Dansívora hi presentarà Somni sota la finestra, una peça sobre la sol·litud d’una iaia amb dificultats de mobilitat a la qual la seva néta li prepara una sorpresa al carrer –amb música, dansa i teatre– perquè la pugui veure des de casa. L’entrada costa 3 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.


Ajuntamentdeteia