Dissabte 16 de març
Escenes a Teià: Itineraris literaris dramatitzats
Han estat quasi de dues-centes persones les que han participat enguany d'aquest recorregut literari teatralitzat per diferents espais i racons de Teià.
Racons i espais singulars que han esdevingut l'escenari dels cinc fragments triats, d'algunes de les obres de teatre que la companyia La Perla 29 van adaptar i portar a escena sota la direcció d'Oriol Broggi.
De les cinc lectures teatralitzades, tres són adaptacions de textos narratius, i dos són textos escrits per al teatre.
Els intèrprets són actors i actrius de teatre amateur de La Flor de la Palma que ens han regalat unes interpretacions memorables.
La primera de les lectures dramatitzades ha estat un fragment de La guerra no té rostre de dona, que es va poder veure al teatre La Biblioteca durant la temporada 2020/2021 amb dramatúrgia i direcció d'Oriol Broggi.
Es tracta d'un espectacle que neix dels escrits de Svetlana Aleksiévitx, escriptora guanyadora del Premi Nobel de Literatura l'any 2015, i de la necessitat de reunir veus femenines que formen part de l'imaginari de La Perla 29, que ens parlen de la guerra i la història.
La lectura dramatitzada s'ha representat al carrer de Can Bordoi, un racó on hi va haver l'antic Convent de les monges de dalt de la Comunitat de Pobres Filles de Jesús i de la casa de l'escriptor Pere Bordoi, una construcció d'estil barroc del s. XVIII, que va ser l'escola durant uns anys.
Sota la direcció de Jordi Boixadós, les interpretacions de Toni Calmet (dona), Laia Duch (periodista i germana) i Alèxia Effa (germana)
"Recordar és terrible, però molt més terrible és no recordar"
Segona lectura dramatitzada
Carrer Antonio Machado, on trobem Cal Baster, una masia d'estil gòtic del S. XV i de la qual encara es conserva una torre de defensa i una finestra gòtica.
Continuem caminant per un carreró petit i sense sortida. En el patí d'una de les cases que hi ha en aquest indret, hi ha en Raffaele, el porter de la finca (Josep M.Trepat), la Carmela, una veïna (Glòria Prats) i la Conce, la matriarca (Agnès Soler) assaborint un cafè.
La lectura dramatitzada que veurem en aquest raconet de Teià, dirigida per en Jordi Almirall, és un fragment de l'obra Nadal a cals Cupiello d'Eduardo de Filippo estrenada a Nàpols el Nadal de 1931 i que reflecteix la importància de la família malgrat la complexitat de determinades situacions en una obra que es pot classificar com una comèdia dramàtica.
Nadal a cals Cupiello es va veure al Teatre La Biblioteca durant tres temporades (2010, 2011 i 2012) Traduïda per Núria Furió i dirigida per l'Oriol Broggi.
"Te piace 'o presepio?"
La tercera lectura dramatitzada és un fragment de l'obra La mort d'Ivan Ilitx de Lev Tolstoi que es va veure a la Sala Beckett el 2005 i al teatre La Biblioteca el 2011. Va ser traduïda per Jeroni Rubió i dirigida per l'Oriol Broggi.
Ivan Ilitx és un jutge que porta una vida burgesa i tranquil·la fins que un dia la malaltia comença a rosegar el seu cos i la seva ànima.
La mort d’Ivan Ilitx ens mostra de manera magistral com un home com qualsevol altre ha d’enfrontar-se des del seu llit amb allò que és comú a totes les persones però únic en cada cas: la seva pròpia mort.
El lloc on transcorre la història és la residència d'Ivan Ilitx, en aquesta ocasió l'espai escènic triat és Can Dartanyà, una construcció neoclàssica del segle XIX, del que destaquen dos fumerals, una font i la capella dedicada a la Mare de Déu de la Mercè.
A escena una Narradora (Montse Rovira), Ivan (Eduard Sàenz), Gueràssim (Enric Coromines) i dos mims (Simó Batllori i Berta Casino). Dirigida per Dolors Badia.
La quarta lectura dramatitzada Tonio, el poeta a partir de la novel.la curta Tonio Kröger de Thomas Mann, Premi Nobel de Literatura 1929, autor de La mort a Venècia, l'hem escoltat dins la finca de Can Banchs, una edificació datada de 1889, amb uns esgrafiats modernistes a la porta de l'entrada i uns vitralls acolorits que li dona un punt bohemi a l'espai.
Els protagonistes d'aquest fragment són en Tonio, un poeta (Joan Soler), Lisaveta, una pintora (Carolina Sàenz) i un Narrador (Josep Botey)
Dirigida per Josep Botey
Aquesta obra es va veure teatre La Biblioteca dins del Taller de La Perla 29 el 2011. Una adaptació d'Oriol Broggi i Jeroni Rubió.
El fragment que hem escoltat és el nucli intel.lectual d'aquesta breu novel·la, en la que Tonio comparteix els seus neguits amb la seva amiga la Lisaveta.
La història de Tonio Kröger és la història d’un jove que vol ser artista, poeta i bohemi. Un fill de família bona que creix en un ambient on l’art i la literatura són els pilars fonamentals de la vida.
La Cinquena lectura dramatitzada transcorre a les escales de l’Ajuntament, prop de l’Església de Sant Martí i l'antiga Casa Delmera. Es tracta d'un fragment de l'obra Sis personatges en cerca d'autor , l'obra de teatre més famosa de Pirandello, que es va poder veure dins de l'obra 28 i mig , un espectacle de creació d'Oriol Broggi, estrenat el 2013 i dirigit pel mateix Broggi.
Els personatges d'aquest fragment són gent del públic, la directora (Carol Ribera), la mare (Sara Pérez) i el porter (Pere Duran).
Direcció Jordi Almirall
Estic totalment d'acord amb l'Olga Parra quan diu que els itineraris literaris és una de les perletes d'aquest festival.
Teatre de qualitat.
Molt bones interpretacions. Ha sigut increïble l'entrega i professionalitat de tots els intèrprets. Treball, implicació, entrega, emoció, generositat, entusiasme, però, sobretot, amor pel teatre.
Trobo molt encertat la tria dels espais escènics lligats a les lectures dramatitzades interpretades.
Molt cuidada la posada en escena, el vestuari i l'atrezzo.
Els comentaris dels espectadors han estat molt positius.