Image
artistes2.jpg

Presentació

Olga Parra
Coordinadora del Lletrescena

Marià Espel
Regidor de Cultura

Us presentem la tercera edició del Lletrescena a Teià i des de Teià, aquest cop amb el tema Escriure o reescriure per a l’escena? I ho fem amb la col·laboració inestimable de La Perla 29, amb Oriol Broggi i Albert Reverendo com a comissaris.

Justament aquesta companyia sovint ha portat a escena textos no escrits en primera intenció per al teatre, però que ha escollit per adaptar o dramatitzar, i aquesta serà la qüestió central del Lletrescena 24, que tractarem a través d’experts i professionals de la dramatúrgia, la direcció teatral, l’escriptura i la interpretació, amb lectures dramatitzades, música i teatre fet per professionals i per amateurs de la Societat La Flor de La Palma.

Gaudirem, a més, dels Itineraris teatralitzats per racons singulars del poble i acollirem la trobada de conductors del projecte Llegir el teatre, amb la col·laboració de Biblioteques de Catalunya i el TNC.

Menció especial mereix la inclusió del Premi BBVA de Teatre d’enguany en el programa, amb l’obra El gegant del Pi de Pau Vinyals, que es representarà al teatre de La Palma en el marc del festival, iniciant així la gira de les cinc representacions a diferents sales del país, que ofereix el guardó.

Aquest any, a més de coincidir amb l’inici del actes de celebració de la Setmana Mundial del Teatre, el nostre festival ho fa, també, amb la campanya Cap butaca buida, a la qual ens hem adherit amb l’espectacle familiar On vas, Moby Dick? amb el convenciment que el Lletrescena contribueix també, en la seva essència, a aquest Sant Jordi del teatre

Dimarts 12

Lletres familiars: Tu contes
17.30h, Biblioteca de Can Llaurador
Coneixes la història de la Rateta que escombrava l'escaleta? I la de la Caputxeta? T'agradaria convertir-te en el llop que bufa i bufa? Vine a escoltar una sessió de contes tradicionals i si et ve de gust participa-hi convertint-te en algun dels seus protagonistes. Recomanat a partir de 3 anys.
A càrrec de la companyia Umpalumpa.

Dijous 14

Aixequem el teló! Inauguració LLETRESECENA 24
Conversa inaugural: Escriure, dirigir, interpretar
19h, CMC la Unió
A càrrec de Maria Barbal, escriptora, Magda Puyo, directora, i Jordi Martínez, actor.
Modera: Magí Camps, periodista cultural
Tres mirades des de tres experiències: Maria Barbal a partir del llibre Pedra de Tartera, Magda Puyo com a directora i dramaturga, entre d’altres, a l’adaptació de l’obra Cosmètica de l’enemic, basada en la novel·la d’Amélie Nothomb i Jordi Martínez com a actor protagonista de L’amic retrobat, adaptació del llibre homònim de Fred Uhlman.

Divendres 15

Llegir el teatre (Club de lectura de la Biblioteca de Can Llaurador):
Entrevistes breus a dones excepcionals
19h, Teatre de la Palma

Conversa amb Joan Yago, dramaturg, i Mònica Bofill, directora de l’obra
Condueix:
Elisenda Guiu

Una defensa irònica sobre les llibertats individuals i un homenatge a l’entrevista com a gènere.

Espectacle Teatral
El gegant del Pi
21 h,Teatre de la Flor de la Palma

A càrrec de Pau Vinyals. Direcció: Pau Vinyals i Júlia Barceló

 El gegant del Pi és un monòleg escrit per un actor, Pau Vinyals, i interpretat pel mateix autor. És un procés de creació per trobar les paraules de tots els silencis que habiten una família, un poble. Un viatge del poble a la ciutat i de la ciutat al mig del bosc i del bosc al menjador de casa. De l’espai públic al privat. El gegant del Pi és una autoficció de l’herència rebuda, d’un intent per encarar la construcció d’una llar.

Premi BBVA de Teatre 2023 organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport de BBVA.
Entrada 5 euros

Comprar Entrades

Dissabte 16

Escenes a Teià
Itineraris literaris dramatitzats
10h o 16h, carrer Pere Noguera
Un recorregut per diferents racons singulars de Teià que esdevenen l’escenari imaginari de diversos fragments d’adaptacions fetes per La Perla 29, dels quals en faran una lectura dramatitzada els intèrprets de La Flor de Palma.

Entrada 5 euros (Gratuïta amb el Carnet de la Biblioteca. Imprescindible la reserva prèvia)
Comprar entrades
Mercat de llibres
D’11 a 14 i 17 a 20 h, carrer Pere Noguera
La Llibreria QuatreCincU d’Alella i El Masnou (en col·laboració amb la Llibreria de la Diputació) ens posarà a l’abast tots els llibres dels autors convidats i una selecció d’obres portades al teatre.
Club de lectura
Trobada de conductors de llegir teatre
10.30h, Biblioteca can Llaurador
Trobada oberta dels conductors de clubs Llegir el teatre, un projecte en col·laboració entre el TNC i les Biblioteques Públiques de Catalunya. Un espai d’intercanvi, reflexió i formació amb un taller sobre lectura dramatitzada a càrrec de Lali Álvarez, que dotarà els participants de més recursos a l’hora de conduir els respectius clubs Llegir el teatre.
Lletres familiars
On vas, Moby Dick?
11.30 h, CMC La Unió

Una producció del Centre de Titelles de Lleida

Adaptació lliure del clàssic d’Herman Melville, escenificat per al públic familiar, on els titelles de taula, la projecció d’animacions i les cançons ens endinsaran en la història d’una gran balena blanca, Moby Dick. 

Adaptació  i direcció a càrrec de Joan Andreu Vallvé
Entrada 3 euros. Aforament limitat

Comprar entrades
Image

Converses i reflexions a vàries bandes

Condueix: La Perla 29 - Oriol Broggi i Albert Reverendo

11.30 h Presentació. Oriol Broggi i Albert Reverendo de La Perla 29. Plaça de missa (plaça sant Martí)

Matí: De la paraula escrita a la paraula dita. La llibertat d’imaginar.

La Perla 29 busca col·locar-nos davant l'abisme de la ficció́. I aquí́ s’obre un bonic paisatge que han visitat moltes vegades: Què significa adaptar una novel·la al teatre? Voler abastar el món ocult que hi ha darrere seu? Com passar de ser lector a espectador? En què s’han transformat aquelles paraules? Què és dramatúrgia? Una tertúlia distesa i acompanyada de lectures de fragments, on Oriol Broggi i Albert Reverendo, durant tot el dia, conversaran amb diversos artistes i escriptors per desplegar aquestes qüestions.

Conversa: Clara Segura i Oriol Broggi
Imaginar novel·les al teatre

Entre l’autoria, la direcció i la interpretació
11.30h, plaça sant Martí
En algunes ocasions ens ha mogut la idea de voler fer una obra de teatre a partir d’una història que un llegeix a casa seva en solitud, i d’aquesta lectura en surt un impuls d’explicar aquesta història en veu alta. Algunes vegades l’impuls neix de la fascinació de la història, d’altres de com està escrita, i d’altres del repte d’explicar-la. En tots els casos l’escrit no teatral dota la lectura d’una llibertat extra per sobre d’una obra de teatre. Quines són aquestes llibertats que es troben en el trànsit entre dos llenguatges diferents? Quina diferència hi ha entre la paraula llegida i la paraula recitada en veu alta?
Conversa: Espartac Peran, Marta Carnicero i Clara Segura
L'impuls d'adaptar la novel·la pròpia
12h, plaça sant Martí

Moderen: Oriol Broggi i Albert Reverendo.

A alguns autors i autores els neix l’impuls d’adaptar al teatre les seves pròpies novel·les. Què comporta repensar teatralment la pròpia obra?

En el cas de Matrioixques i Tres desitjos abans de morir, d’on neix aquest impuls? Com segueix la recerca artística al voltant de la mateixa història?

Lectura de fragments adaptats per La Perla 29
12.50h, plaça sant Martí
A càrrec de Màrcia Cisteró, Xavier Boada i Montse Vellvehí. Fragments de textos dits en veu alta: del text i la veu dels autors a la veu dels actors. Ja quasi a punt de ser escenificats, l’equip artístic en basteix una proposta.
Conversa: Marc Artigau amb Oriol Broggi
Adaptacions-Collage. La llibertat total del text
13.10 h, plaça sant Martí

Reescriure i sobreescriure per a l’escena. La Perla 29 ha creat diversos espectacles combinant passatges de diferents textos. Com s’entén la dramatúrgia en aquests espectacles-collage?  Fins a quin punt neixen juntes l’adaptació textual i la creació escènica en aquest tipus de processos?

Image

Tarda: Llegir, (re)escriure i compondre. Translacions escèniques de la paraula.

La Perla 29 traça camins que reconstrueixen la ficció escrita. Com es substitueix un paràgraf per una imatge escènica? Quines eines tenim a l’abast per explicar teatralment una història? Quines formes pren la paraula en escena? Quines capes afegim? Quins detalls perdem? Què ens ensenya aquest ofici de burxar les fronteres entre gèneres i llenguatges?

Oriol Broggi i Albert Reverendo conversen amb creadors escènics i adaptadors teatrals per aprofundir en aquestes fronteres que, més que limitar, obren nous mons.

Conversa: Carlota Subirós, Jeroni Rubió i Oriol Broggi
Formes de la paraula
17.30h, Teatre de la Flor de la Palma

Ens tornem a col·locar entre l’autoria, la direcció i l’adaptació. Com són les connexions que ens faran seguir la mateixa història treta de la paraula escrita, passant per la sala d’assaig i de treball, per finalment acabar altra vegada amb la paraula dita davant l’espectador? Com són aquestes fronteres? Què s’entén aquí per dramatúrgia? Reflexionarem sobre totes aquelles imatges que substitueixen en escena una paraula, les formes que ens expliquen un paràgraf d’un llibre, les capes que podem afegir en un espectacle i de com ho fem, les capes que perdem indefectiblement, o els matisos que tenim por de perdre.
Lectura de fragments adaptats per La Perla 29
18.30h, Teatre de la Flor de la Palma
A càrrec de Màrcia Cisteró i Montse Vellvehí.
Traslladar l'esperit de la novel·la

18.45h, Teatre de la Flor de la Palma

“Adaptar una novel·la que t’agrada és com passar per un camí de muntanya amb les indicacions d’un amic”. De quina manera es pot abastar el món ocult que hi ha darrere una novel·la com Canto jo i la muntanya balla? Potser no són només les paraules, és alguna cosa més: un esperit majúscul i màgic. Com passar de ser lector a espectador? Quan llegíem la novel·la, què és el que ens va atrapar i es va fer un lloc dins nostre? En què s’han transformat aquelles paraules? Un cop més, què és dramatúrgia? Quins són els llenguatges de l’escena? Com seran les llums, l’espai, els moviments que convoquen escènicament l’esperit de la novel·la?

Conversa: Josep Botey i
Joan Arqué

L'adaptació a La Flor de La Palma
19.30h, Teatre de la Flor de la Palma

La Flor de La Palma, que amb diversos grups amateurs de teatre i una llarga trajectòria, ha portat a escena obres, algunes de les quals han estat adaptacions de textos narratius, ens presentaran una petita mostra de teatre breu a partir de tres relats. Parlem amb el president de l’entitat: Com es du a terme el treball d’adaptació del text i de la proposta escènica? De quina manera es modifica amb els assajos?

Conclusions per aquest dissabte
20h, Teatre de la Flor de la Palma
Amb Oriol Broggi i Albert Reverendo
Espectacle teatral
Tres històries breus
21h, Teatre de la Flor de la Palma

A càrrec de La Flor de La Palma. Coordinació artística: Dolors Badia

Ànimes mudes de Víctor Català
Direcció: Francesc Elias

Musclos per sopar de Birgit Vanderbecke (traducció: Marisa Presas)
Direcció: Marc Panal

Conversió i mort de Quim Federal de Salvador Espriu/Ricard Salvat
Direcció: Jordi Almirall

Diumenge 17

Mercat de llibres
D’11h a 14h, parc de Can Godó
La Llibreria QuatreCincU (en col·laboració amb la Llibreria de la Diputació) ens posarà a l’abast tots els llibres dels autors convidats durant tot el cap de setmana.
Lletres amb moviment
10.45h, parc de Can Godó
A càrrec d'alumnes de 3r d'ESO de l’IES Turó d’en Baldiri de Teià. A partir del taller realitzat a l’Institut dinamitzat per Salva Soler
Veïns
11.15 h, parc de Can Godó
A càrrec Jordi Boixadós i Elies Barberà, com a autors a quatre mans. Una novel·la a escena: d’Àngels a l’andana a Popocatéptl.
Negroni de lletres
Narració, poesia i performativitat
12 h, Parc de can Godó

Amb Salva Soler, Anaïs Falcó i Marc Vilajuana

Slam poetry, spoken word, corrandes, cant gregorià: tres estils, gèneres, història... però amb denominador comú, la veu al servei de la transmissió de continguts literaris
Baixem el Teló!
Concert de clausura
13.15 h parc de Can Godó

A càrrec de la Banda Municipal de Teià
Dirigits per Ignasi Caballé

Autors de cap de setmana

Com a novetat, convidem dos reconeguts escriptors a passar tot el cap de setmana del Lletrescena a Teià.

La idea és que coneguin i s’inspirin ens els escenaris del poble per escriure una narració curta o una peça de teatre breu que tindrà Teià com a escenari de l’obra. Això permetrà anar confegint al llarg del temps un recull de relats que publicats anomenarem Col·lecció Escenes de Teià.

Aquest any, els autors convidats són Ada Castells, escriptora, i Carles Batlle, dramaturg.
Image

Parada d’informació i punt d’acollida:

El dissabte de 9.30 a 14 h i de 15.30 a 21 h al carrer Pere Noguera

Venda d’entrades: https://compres.teia.cat
Image

La crònica
de la Neus

Programa en PDF

Descarrega't el programa de Lletrescena 2024

Com arribar a Teià?

En tren, autobús o en transport privat...

Dossier de premsa

Qui és qui al Lletrescena 2024

Lletrescena 2023

Consulta què va passar a l'edició de l'any passat
Image
Image

Ajuntamentdeteia