Image
colaboradors.jpg

Presentació

Olga Parra
Regidora de Cultura
Arriba la segona edició del Lletrescena a Teià, després de la bona acollida de l’any passat on, entre la literatura i el teatre, començàvem explorant els trànsits entre narrativa i text teatral en un sentit o l’altre. Aquest cop, ens centrem en l’essència del festival: “El teatre també és literatura?”, ja sigui com a hipòtesi a demostrar o, simplement, com a afirmació. I per fer-ho, hem demanat a la Sala Beckett que proposi i condueixi el pinyol de les converses.

De nou, us oferim una combinació de propostes variada i transversal per a tots els públics: teatre fet per professionals i amateurs, itineraris literaris i lectures dramatitzades, presentacions de novetats editorials, mercat de llibres… Amb l’escreix del coneixement del territori i de la restauració local i amb la inestimable implicació de la Societat La Flor de La Palma, que ens posa l’escenari, la platea i les veus amateurs. I tot plegat gràcies, també, a la complicitat d’institucions, editorials, companyies, professionals i creadors de la traducció, la dramatúrgia, la narració, la poesia, la interpretació… I aquest any, amb la participació activa, aquest any, del projecte “Llegir el teatre”, fruit de la col·laboració entre el Servei de Biblioteques públiques de Catalunya i el TNC, a més de la implicació del CoNCA, a través del seu Premi nacional de cultura al dramaturg Jordi Casanovas.

Vinga, doncs, les plomes ben esmolades, les goles escurades i amunt el teló que a Teià comença el Lletrescena’23!

Dijous 23

Hora del Conte: Any Josep Vallverdú
On és en Rovelló? Qui és?
17.30h, Biblioteca de Can Llaurador
A càrrec d'Albert Estengre
El Rovelló és petit i remenut, li agrada jugar, també caçar, i té molts amics. Tot passejant entre el públic ens anirà explicant les seves aventures. Adreçat a infants a partir de 4 anys.
Acte inaugural i
xerrada amb lectura

Aixequem el teló
19 h a la CMC La Unió
El teatre també és literatura?

A càrrec de Jordi Casanovas, reconegut dramaturg que ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2022 (atorgat pel CoNCA). Ens ofereix una xerrada on explicarà com entén la relació entre teatre i literatura, alhora que farà un repàs de les seves obres més destacades, amb lectura de fragments a càrrec de Mercè Pons, actriu.
Espectacle teatral
Hamlet.01
21 h, Teatre La Flor de la Palma
Amb Enric Cambray. Direcció Sergi Belbel
Hamlet, protagonista de la tragèdia més famosa de Shakespeare i d’una de les obres cabdals de la literatura universal, apareix davant els espectadors del segle XXI per explicar, comentar, jugar i dissseccionar de manera divertida i “gamberra” el primer acte de l’obra que duu el seu nom.
Comprar entrades

Divendres 24

Llegir el teatre
Vent de garbí i una mica de por
18.30 h, Biblioteca de Can Llaurador
Conversa amb Carme Sansa. Conduït per Elisenda Guiu, dramaturga
Aquest febrer, Carme Sansa ha bufat 80 espelmes i celebra també 60 anys dalt l’escenari. Una llarga trajectòria professional on, entre les innumerables obres que ha interpretat, l’any 1968 va portar a escena al Teatre Romea, justament, Vent de Garbí de M. Aurèlia Capmany, a qui va tenir de professora de literatura.
Recital
Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany
20 h, Biblioteca de Can Llaurador
Amb Carme Sansa acompanyada a l’acordió deper Jaume Mallofré Textos i fragments seleccionats de l’extensa obra de Maria Aurèlia Capmany, en homenatge a una dona polifacètica que hibrida el recital, el teatre i l’espectacle musical, amb una clara reivindicació de la figura de la dona des de la ironia i les referències a la repressió franquista.

Dissabte 25

Escenes a Teià
Itineraris literaris dramatitzats
10.30 o 16.15 h, carrer Pere Noguera
Un recorregut per 5 racons singulars de Teià que esdevenen l’escenari imaginari de diversos fragments de les obres d’alguns dels autors convidats en aquesta edició, dels quals en faran una lectura dramàtica actors i actrius de La Flor de la Palma.
Entrada 5 euros Venda anticipada a https://compres.teia.cat (Gratuïta amb el Carnet de la Biblioteca. Imprescindible la reserva prèvia)
Comprar entrades
Clubs de lectura Llegir el teatre
Una trobada en cinc actes
11 h, Biblioteca de Can Llaurador
Trobada oberta dels conductors de clubs "Llegir el teatre". Conduït per Oriol Guinart, actor i home de llibres Quines són les claus per a "llegir el teatre"? Com podem acompanyar els lectors? Preguntes i respostes, encerts i errors des de l’experiència de 10 anys i 115 clubs "Llegir el teatre", un projecte en col·laboració entre el TNC i les biblioteques públiques de Catalunya.
Mercat de llibres
D’11 a 14 i 17 a 20 h, carrer Pere Noguera
La Llibreria QuatreCincU i amb la Llibreria de la Diputació, ens posa a l’abast tots els llibres dels autors convidats i altres edicions d’obres teatrals.
Lletres familiars
Momo a càrrec de Cia. Anna Roca
11.30 h, CMC La Unió
Adaptació teatral de la novel·la de Michael Ende. Tres personatges que viuen dins un jardí botànic abandonat ens esperen per explicar-nos la història de la Momo, una nena que posseeix la meravellosa qualitat de saber escoltar els altres. La Momo també vol ajudar la gent quan els homes grisos decideixen apoderar-se d’un dels béns més preuats que posseeixen les persones: el seu temps. Recomanat per a infants a partir de 8 anys. Aforament limitat. Entrades a 3 euros
Comprar entrades
Sala Beckett. Paraula d’autor
Dues converses amb grams de lectura per parlar del text dramàtic
Presenta i modera Toni Casares
Editorials
El teatre publicat
12 h, Escenari Ajuntament
Amb Arola Editors, Comanegra i Sala Beckett.
Dues editorials catalanes i un espai de creació i experimentació teatral que també edita, en conjunt, han apostat fort pel teatre i, en particular, per l’edició d’obres dramàtiques. Per què s’edita teatre? Qui llegeix teatre? Es ven el teatre editat?
Tres recomanacions i alguna novetat...
13 h, Escenari Ajuntament
Cadascuna de les editorials convidades disposarà de 20 minuts per recomanar-nos i seduir-nos amb lectures d’obres dramàtiques.
De la paraula justa a la paraula justa
L’ofici del traductor
17.30 h, Teatre La Flor de la Palma
Amb Joan Sellent
Des de Shakespeare fins a Pinter, passant per Conor McPherson, Alan Bennett o Oscar Wilde, Joan Sellent, és un dels traductors teatrals més prestigiosos del país, que s’ha anat consolidant com un tot terreny i que aconsegueix fer creïbles en català tots els personatges que tradueix, sigui en el registre que sigui. Lectura de fragments de les obres traduïdes a càrrec de Santi Ricart, actor.
Escriure per a l’escena o des de l’escena?
18.45h, Teatre La Flor de la Palma
Amb Pere Riera, Mercè Sarrias i Pau Miró
Tres reconeguts dramaturgs reflexionen sobre diverses formes d’escriure: des de la solitud de casa seva, a peu d’escena a partir de les propostes i improvisacions del directors i intèrprets o amb un procés d’afinament a mesura que transcorren els assaigs...
De la narrativa al text dramàtic
Captivades per... La trena
20 h Teatre La Flor de la Palma
Conversa i lectura amb Marta Marco i Cristina Genebat, actrius, però en aquest cas també les traductores en la versió teatral i dramaturgues de la reconeguda novel·la La trena de Laetitia Colombani. Una conversa sobre la motivació i mirada entre la lectura del llibre i la seva posada en escena, vestida amb la lectura de fragments del llibre i de l’obra.
Espectacle teatral
Terra baixa d'Àngel Guimerà
22 h, Teatre La Flor de la Palma
A càrrec d’actrius i actors amateurs de La Flor de La Palma. Direcció: Dolors Badia. En un any en què hem pogut veure diverses versions del clàssic, La Palma ens n’ofereix una versió fidel o quasi...
Entrades a 5 euros
Comprar entrades

Diumenge 26

Mercat de llibres
D’11 h a 14 h, parc de Can Godó
La Llibreria QuatreCincU(en col·laboració amb la Llibreria de la Diputació) ens posarà a l’abast tots els llibres dels autors convidats durant tot el cap de setmana.
Lletres familiars:
Lectures en veu alta a càrrec d’alumnes de l’Institut de Teià
10.45 h, parc de Can Godó
Com a resultat del taller realitzat per Marta Montiel a totes les classes de 1r i 2n de l’Institut Turó d’en Baldiri. Dinamitzat per Laberta Delpoblet.
Veïns
11.15 h, parc de Can Godó
Toni Cabré presenta el seu “Teatre reunit”. Obra i trajectòria del mateix dramaturg maresmenc amb lectura de fragments a càrrec de Jordi Boixaderas, actor.
Conduït per Jordi Boixadós
Negroni de lletres
Narració, poesia i performativitat
12 h, Parc de can Godó
Amb Josep Pedrals, Martí Sales i Jordina Biosca
En escena, cada element significa alguna cosa i hi té una funció determinada. Hi ha qui posa l’accent en la història que vol explicar, hi ha qui cerca, sobretot, una mirada poètica sobre el món i sobre les coses, i n’hi ha que tenen en compte, per damunt de tot, el caràcter performatiu de l’acció teatral. Dos poetes i una narradora ens ho explicaran i actuaran.
Baixem el teló
13.30 h parc de Can Godó
Concert a càrrec de la Banda Municipal de Música de Teià, dirigits per Dídac Tranis

Programa en PDF

Descarrega't el programa de Lletrescena 2023

Vídeo promocional

Visualitza al nostre canal de Youtube el vídeo promocional

Dossier de premsa

Qui és qui al Lletrescena 2023

Lletrescena 2022

Consulta què va passar a l'edició de l'any passat
Image
Image

Ajuntamentdeteia