Descobreixen un forn i diverses estructures de combustió artesanals al jaciment romà de Vallmora


visita VallmoraCoincidint amb les Jornades Europees de Patrimoni, el passat dissabte, 9 d’octubre, es va presentar al jaciment romà de Vallmora la Guia de Recursos de les Biblioteques del Maresme 2021, que enguany gira a l’entorn de la temàtica El Maresme amb la recerca. Si en voleu un exemplar, podeu demanar-lo de forma totalment gratuïta a la Biblioteca Can Llaurador.

Visita guiada

La presentació de la Guia va comptar amb la presència de l’arqueòleg, museòleg i gestor cultural Antoni Martín, que és l’autor de l’article divulgatiu que hi apareix sobre el Projecte Cella Vinaria que ell mateix dirigeix.

Martín va fer una visita guiada als assistents per explicar-los la recerca bàsica i aplicada que s’ha desenvolupat al jaciment vitivinícola al llarg d’aquests 18 anys, així com per detallar les principals novetats de les darreres campanyes d’excavació de recerca dutes a terme pel Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

campanya juliolNova campanya d'excavacions

El passat mes de juliol es va dur a terme la campanya d’excavacions corresponent a l’any 2021, que compta amb el finançament de la Direcció General del Patrimoni Cultural-Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya, la col·laboració logística de l’Ajuntament de Teià i el suport tècnic de diferents professionals i empreses col·laboradores de l’àmbit privat.

Des del 2019, els treballs s’inscriuen dins d’un Projecte de Recerca Quadriennal 2018-2021 titulat Dinàmiques socioeconòmiques del món rural romà: formes d’hàbitat i cultura material al litoral central català. Els objectius principals és l’experimentació de noves tècniques i metodologies de registre, documentació, anàlisi i estudi, mitjançant l’aplicació de tecnologies i recursos de darrera generació: fotogrametria digital, restitucions tridimensionals 3D, desenvolupament de recursos de difussio i divulgació científica on line i multimèdia.

Hi han participat professionals contractats i alumnes de grau, màster i doctorat de la Universitat de Barcelona que han fet l’excavació, registre i documentació del sector nord del jaciment, corresponent a una de les àrees de reserva arqueològica. Es tracta d’un espai on es desenvolupaven activitats artesanes –bàsicament de terrisseria, ferreria, i fusteria– associades a les necessitats logístiques del celler romà.

Forn Vallmora 2021Forn i bassa

S’hi han localitzat diversos murs i estructures productives, una bassa de decantació d’argiles i un gran forn terrisser de 4 metres de llarg per 3 i mig d’amplada.

Gràcies a l’aplicació de tècniques geofísiques de teledetecció paleomagnètica s’hi han trobat diverses estructures de combustió que molt probablement corresponen a petits forns artesans per a la fabricació de peces, eines i estris de mida reduïda. Aquestes estructures s’excavaran en futures campanyes.

dolia 2021Tines de terrissa

 

A més de les prospeccions, s’ha completat la documentació i el registre fotogramètric de quatre dolia originals del segle I dC trobats el 2004 i museïtzats in situ, la qual cosa ha permès la creació d’un model digital en 3D. Es tracta de grans tines de terrissa semisoterrades per a la fermentació del most que podien arribar a contenir entre 550 i 700 litres de vi. Martín calcula que a Vallmora n’hi podrien haver uns 200 dolia d’aquestes característiques.

Per acabar, la campanya de 2021 ha inclòs el registre fotogramètric aeri del tota l’àrea mitjançant un dron amb l’objectiu de desenvolupar nous projectes de reconstrucció en 3D de les diferents estructures i de museïtzació del jaciment.

Nota: Les fotografies 2, 3 i 4 corresponents a les excavacions són autoria d'Antoni Martín Oliveras.


Ajuntamentdeteia