El cementiri dedica un espai al dol perinatal

espai dol perinatalEl passat 15 d’octubre va ser el Dia internacional del dol perinatal amb el propòsit de fer visible i sensibilitzar la societat sobre l’abast que suposa la pèrdua d’un nadó durant l’embaràs, el període neonatal o el primer any de vida. La mort del fetus o del nounat deixa una petjada molt fonda en els cors dels seus progenitors, que veuen com s’esvaeixen les il·lusions i projectes que havien imaginat. Per això, tenir-ne cura no és només una obligació del sistema sanitari, sinó que és també –i per damunt de tot– un deure ètic profundament humà.

Objectiu municipal

En aquest context, i tal com preveia el primer punt del capítol d’Igualtat del Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023-2027 aprovat pel Govern de GdT i CaT-ERC, Teià ja disposa d’un "espai del record dedicat al dol perinatal, gestacional i neonatal". Ahir diumenge, 20 d’octubre, va tenir-ne lloc la inauguració al cementiri municipal amb una acte institucional “ple d’emoció i respecte profund” que va comptar amb l’assistència d’algunes dones i famílies que han viscut aquesta circumstància.

A més de l’alcaldessa, Gemma Rosell, la commemoració també va aplegar la tinent d’Alcaldia Èrica Busto i les regidores Montse Tarradas i Luci Villagrasa. Totes elles van voler plasmar el compromís, com a poble, d’acompanyar les dones i famílies que hagin de recórrer aquest camí i de treballar perquè ningú no hagi de passar aquest dolor en soledat.

escultura dol perinatalRecord, comprensió i solidaritat

El dol perinatal és una realitat sovint silenciosa i socialment silenciada, però marcadament present en moltes vides. La mortalitat neonatal en els primers 28 dies de vida suposa el 40% de les defuncions en edat pediàtrica, i les conseqüències de la pèrdua gestacional poden ser tant físiques ─hemorràgies o infeccions─ com psicològiques, que inclouen una important presència de símptomes d’ansietat, depressió, dol complicat i estrès posttraumàtic.

El dol per la mort d’un fill o filla suposa un procés de reconstrucció de significats i de reajustament emocional, espiritual i vital a tots els nivells que implica, també, un procés actiu per tal de poder transitar-lo. Per contribuir a aquest trànsit, el cementiri municipal acull a partir d’ara “un espai de suport, acollida i comprensió”, en paraules de l’alcaldessa. Rosell considera “fonamental que hi hagi llocs com aquest, on puguem compartir els nostres sentiments, parlar, plorar, recordar i trobar confort en la comunitat”. Un espai, en definitiva, “per a la memòria i la solidaritat”.

Papallones al vent

La formalització d’aquest espai s’ha dividit en dues intervencions. En la primera fase, realitzada durant el mes de juny, l’empresa Connatura hi va dur a terme diversos treballs de jardineria i condicionament per import de 18.089 euros (IVA inclòs): modificació del paviment de travesses de fusta i formigó existents, instal·lació de la xarxa de reg i treballs de plantació de l’espai enjardinat al voltant d’un vell ametller.

Més recenment, l’empresa local Oxydum Nicknom ha realitzat un conjunt escultòric format per un faristol d’acer rovellat i un conjunt de papallones projectat sobre un mur de pedra mentre alcen el vol, que ascendeix a 3.170 euros (IVA inclòs). Tal com van explicar in situ les seves autores, Mireia Oliva i Ari de Brito, en l’imaginari col·lectiu d'algunes cultures ─i de les famílies que han experimentat el dol per un fill o filla─, les papallones són un símbol d’esperança i renaixement. “Són criatures delicades i belles, però tenen una vida efímera”. Com va dir l’alcaldessa, “la papallona representa que l’ànima de l’infant es troba en un lloc millor, lliure del dolor, o, fins i tot, que tornarà amb una altra forma o que continuarà vivint en els records i en l’amor dels seus pares”.

L'acte va finalitzar amb un peça musical interpretada per la celista Tian i una ofrena floral amb clavells blancs al peu del monument.


Sant Martí espolsa la capa

FM 2024Teià ja ho té tot a punt per viure una nova Festa Major en honor al seu patró. Del 2 al 17 de novembre, el poble s’omplirà d’activitats lúdiques, culturals i esportives per a tots els públics gràcies a la feina dels voluntaris i voluntàries de la Comissió de Festes i a les vint entitats que hi participen en estreta col·laboració amb la Regidoria de Cultura i la resta d’àrees i serveis municipals.

El programa festiu, que aviat serà presentat i distribuït, inclou sengles salutacions de l’alcaldessa, Gemma Rosell, i del regidor Marià Espel. Tots dos agraeixen la contribució d’aquests col·lectius i fan una crida a gaudir-ne “amb alegria, responsabilitat i amb la certesa que formem part d’una comunitat forta i unida”.

Nou pedaç

Per quart any consecutiu no hi faltaran la capa i el pedaç: una peça de roba que recorda la llegenda del bisbe de Tours quan era soldat romà. Podreu adquirir la capa per 5 euros i el pedaç de 2024 per 2 euros a La Unió i la Merceria Olivé.

El brodat d’enguany és fruit de la col·laboració entre la Comissió de Festes i l’Institut Turó d’en Baldiri. Va ser un treball de l’alumnat de 3r d’ESO del curs passat a l’assignatura de Plàstica. De totes les propostes presentades, els mateixos estudiants van escollir el dibuix que més els va agradar. Victòria Messeguer, de 15 anys, n’és l’autora. El 7 de novembre a les 18 h la podreu conèixer personalment a La Unió mentre un grup de cosidores ensenyaran a planxar i cosir el pedaç a la capa. La jornada finalitzarà amb un berenar de pa amb oli, sucre, sal o vi organitzat per Òmnium Cultural.

Ball de capes i premis

El 2 de novembre a les 19.30 h tindrà lloc a la Casa Municipal de cultura la segona edició del Ball de capes, un taller impulsat per l’associació Trasbals Folk per aprendre a ballar danses col·lectives i de parella d’arrel tradicional que comptarà amb l’acompanyament musical del grup Flowk. A més, heu de saber que anar als actes amb la capa posada pot tenir recompensa: l’organització repartirà vals de descompte per gastar als dos foodtrucks que hi haurà a l’envelat.

Trenet i aperitiu

El mateix dissabte a les 10 h, l’Agrupació Amics del Tren i l’Associació Amics del Ferrocarril del Maresme Sud muntaran al parc de Vallbellida un trenet elèctric de cinc polzades ideal per a grans i menuts. I quan seran les 12 h, l’Associació de Veïns i Veïnes oferirà un aperitiu als assistents.

Pregó i ball al Cim

La comunitat educativa de l’Escola El Cim serà la pregonera de la Festa Major amb motiu dels seus 50 anys. Per celebrar-ho, Bibiana Morales ha ideat una peça escènica que combina música, teatre i ball a càrrec dels nens i nenes del col·legi. La cita serà diumenge 3 de novembre, a les 12 h, al centre escolar.

A continuació, el Cor Gòspel Teià & Friends interpretaran un repertori de temes espirituals amb el col·lectiu de cantaires Connectats i els Corresponsals del Casal de Joves serviran un vermut per recollir fons per al viatge de fi de curs.

Activitats familiars

La programació és plena a vessar d’atractius per als menuts de la casa. El dia 5 a les 17.30 h, la Biblioteca acollirà una sessió especial de L’hora del conte: Cacauet Teatre explicarà amb un teatrí d’ombres El millor regal del món, per a nens i nenes a partir de 3 anys.

El dia 8 a les 18.30 h, la família de gegants del poble sortirà de Gresca gegantera pels carrers del nucli antic al ritme de la Bufant Fort Street Band.

L’endemà dissabte tindran lloc, a partir de les 11 h, la baixada de vehicles sense motor de l’AFA El Cim, inspirada en diverses ciutats del món, seguida de la guerra de bombardes de l’Agrupament Escolta Mintaka. Per la tarda, a partir de les 18.30 h, se celebraran el correfoc infantil i el ball de bèsties, amb en Batraci, el Drac Pepa de Santa Perpètua de Mogoda i els tabalers i les tabaleres de la Colla de Dimonis.

Diumenge dia 10 a les 17 h se celebrarà una festa popular al parc de can Godó amb jocs de tota la vida per gaudir en família com la cucanya, curses de sacs, trencar l’olla o estirar la corda. La jornada comptarà amb la col·laboració de l’Esplai Itaca i inclourà xocolata desfeta per recuperar forces i un ball d’animació amb el grup Pentina el gat i el seu espectacle Balambambú. I per aquells que en vulguin més, dilluns a les 11 h el carrer de Joan Torrents s’omplirà de jocs de punteria i d’equilibris, xanques, xarranca i baldufes.

Costums i tradicions

El dia 4 a les 19 h, la guanyadora del concurs de relleno de l’any passat, Laura Mateu Besalú, ensenyarà tots els seus secrets a tothom qui s’apunti al taller per aprendre’n a fer. Els assistents podran tastar les pomes farcides de carn acabades de coure amb una copeta de vi de la DO Alella, sempre que reservin plaça a l’adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dissabte dia 9 a les 14 h, les campanes de Teià faran el primer repic de la Festa. I a les 21 h, els Dimonis sortiran de l’infern per fer trontollar el poble. L’endemà diumenge, en Pere Noguera i l’Elionor exerciran com a amfitrions de la 37a Trobada de Gegants, que comptarà amb una desena de parelles vingudes d’arreu. Despertada (8 h), plantada (10 h), cercavila (11.30 h) i ballada (13.15 h), entre la plaça de Catalunya i el parc de can Godó.

Diada de Sant Martí

L’11 de novembre serà el dia gran. A les 9 h, els campaners faran retrunyir els batalls per segon cop perquè tothom es llevi i vagi a plaça. A les 11 h s’oficiarà missa, amb la participació del Cor Parroquial i cantada dels goigs. En acabar es farà una fotografia a tots els Martins i Martines de Teià a les escales de l’església, mentre la Cobla Cervianenca marcarà els compàs de les sardanes. A la mitja part de la ballada s’hi celebrarà el concurs de relleno i un tastet gratuït a càrrec del restaurant Can Cambray.

A les 18.30 h es lliuraran a La Unió els dos distintius honorífics del municipi –el Tei de Plata i el Teianenc de l’Any– i dues hores més tard es clourà la Festa Major a la Rampa de l’església amb una projecció d’imatges de tots les actes i un espectacle làser a la façana del temple, botifarres a la brasa i la cançó de Sant Martí.

Teatre, ball i havaneres

Fidel a les arts escèniques, el programa festiu inclou dues obres de teatre a la Palma: la comèdia titulada La paella dels dijous, escrita per Cristina Clemente i dirigida per Muguet Franc (dimecres 6 a les 20 h) i l’espectacle familiar de clown Italino Grand Hotel, de la Companyia La Tal (dilluns 11 a les 18 h).

Dissabte dia 9 a les 18 h, el Casal de la Gent Gran organitza a La Unió un berenar i ball amb el duet Banda Sonora, que interpretarà temes clàssics de tots els temps. Per reservar plaça, cal apuntar-s’hi presencialment al Casal (dilluns i dimecres de 10 a 12 h, i dimarts i dijous de 16 a 18 h) o a La Unió fins l’1 de novembre. I diumenge, dia 10, l’envelat de can Bruguera acollirà una cantada d’havaneres amb el grup masnoví Borinquen, just després de l’arrossada popular de les 14.15 h.

Una setmana més tard, el 17 de novembre a les 12.30 h, la Festa Major plegarà veles definitivament amb una exhibició del ball dels Llancers de Teià a La Unió en homenatge a la pianista Maria Rosa Ribas i a la balladora Elena López.

buhosMúsica i gatzara nocturna

L’envelat serà el centre de l’activitat nocturna dels dies 8, 9 i 10 a partir de les 23 h. Aquesta carpa gegant serà una olla a pressió on se succeiran propostes musicals de tota mena: rock, ska, rumba, trap, electrònica, versions... Els grups i artistes en cartell no deixaran ningú indiferent: Band The Gresca i DJ Ryna (divendres a partir de les 23.30 h); Flashy Ice Cream i DJ Toni Barba (dissabte), i Balkan Paradise Orchestra i Joan Garriga i el mariatxi galàctic (diumenge).

La matinada de dissabte promet emocions fortes, ja que, com de costum, els Dimonis de Teià celebraran al parc de can Godó una nova edició del Petem la nit amb una selecció de punxadiscos locals.

Com a fet extraordinari, el dissabte següent, 16 de novembre, la Regidoria de Cultura ha programat un concert de Buhos a les 23 h a l’esplanada de can Padellàs. La banda penedesenca farà vibrar el públic amb hits com Volcans o Mil batalles, i el grup Brou rematarà la vetllada amb diversos covers en català de The Tyets i Stay Homas, entre d’altres.

Conèixer i viure el poble

La Festa Major és una ocasió immillorable per aprofundir en el gaudi, la descoberta i el coneixement del poble. El dia 8 a les 20 h tindrà lloc a La Unió el concurs Què d’aquí, en què equips de quatre integrants hauran de respondre preguntes d’actualitat i d’altres sobre la història i la idiosincràsia del municipi. Per participar-hi, cal apuntar-s’hi abans del 6 de novembre a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

El dia 9 a les 9 h, els responsables de l’Arxiu Històric, Jordi i Josep Maria Balada, conduiran la 29a Passejada per Teià pels carrers i racons del centre urbà. El tiquet val 3 euros (incloent-hi esmorzar i llibret) i podeu comprar-lo fins al dia 7 a https://compres.teia.cat

Durant tota la Festa Major, l’Esplai Itaca organitza el joc de La pastanaga assassina. L’activitat és obert a tothom i per a totes les edats. A cada participant se li assignarà una persona aleatòria, a la qual haurà de trobar pels carrers i “eliminar-la” tocant-la amb una pastanaga. Podeu inscriure-us-hi a l’Instagram de l’@esplaiitacateia o bé escrivint a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dòmino i BTT

El dia 9 a les 8.30 h, el Club de Tennis Barcelona-Teià acollirà un Open de dòmino amb 4 partides de 45 minuts cadascuna amb una aturada per esmorzar. Les inscripcions ja són obertes a la seu de l’entitat.

I el dia 17 a les 9 h, el Club Excursionista Teià (CET) celebrarà la 20a Teialada: una cursa popular en bicicleta de muntanya i bicis elèctriques amb dos recorreguts d’exigència física diferent, tant pel que fa a la distància com al desnivell acumulat. Enguany, tothom rebrà un mallot commemoratiu de l’efemèride. El preu de la inscripció oscil·la segons el dia que es faci i podeu completar-la a través del web http://clubexcursionistateia.cat A les 12 h, els infants fins a 9 anys d’edat podran recórrer el circuit de la Miniteialada al parc de can Llaurador. En aquest cas, cal apuntar-s’hi presencialment el mateix dia a partir de les 11.30 h.

Reserves i activitats de pagament

La majoria dels actes són gratuïts i oberts a tothom. N’hi ha, però, que són de pagament per qüestions d’aforament i altres raons. La venda de la majoria de tiquets i entrades es vehicularà a través del web https://compres.teia.cat fins a exhaurir les existències. És el cas, per exemple, de les funcions teatrals dels dies 6 i 11 (5 euros cadascuna); del dinar popular del dia 9 a l’envelat (5 euros, amb plat d’arròs, pa, vi, aigua i postres), i del concert de Buhos del dia 16 (10 euros, ja a la venda).


Campanya de vacunació contra la grip i la Covid-19

vacunesAvui dilluns, 14 d’octubre, el Departament de Salut ha posat en marxa la campanya anual de vacunació contra la grip i la Covid-19. La tardor és el període ideal per vacunar-se, ja que durant aquesta època de l’any proliferen els virus estacionals respiratoris. Vacunar-se, doncs, és vital per reduir la transmissió d’aquestes malalties i per prevenir-ne complicacions.

Punts de vacunació exprés

Aquesta temporada, i com a novetat, el Baix Maresme i el conjunt de la Regió Sanitària Metropolitana Nord seran objecte d’una prova pilot per incrementar la cobertura vacunal de la població diana, reforçant l’accessibilitat a la vacunació i els missatges de crida a la ciutadania.

Properament, les persones de 60 a 79 anys i les persones de risc de 12 a 59 anys, així com les famílies amb infants de 6 mesos a 5 anys i infants de risc de 5 a 11 anys rebran un missatge al mòbil per donar-los dia i hora per vacunar-se en algun dels sis Punts de Vacunació Poblacional (PVP) repartits pel territori. Als adults se’ls oferirà el vaccí de la grip i la Covid-19, i als infants únicament el primer. En tots dos supòsits, se n’administrarà una sola dosi, tret de casos especials.

Els PVP estan situats a Badalona (CAP Doctor Robert), Premià de Mar (CAP Doctor Gasol), Mataró (CAP El Maresme – Gatassa), Sant Adrià del Besós (CAP Doctor Barraquer), Sant Andreu de Llavaneres (CAP Sant Andreu de Llavaneres) i Santa Coloma de Gramenet (CAP Major). L’horari d’aquests PVP serà de dilluns a dissabte, de 9 a 20 h, tant amb cita via SMS com sense cita.

Tot i haver rebut una citació per anar a un PVP, si a la persona no li va bé desplaçar-s’hi, podrà demanar hora i vacunar-se al consultori local de Teià (trucant al 93 540 79 77) o al seu CAP de referència. En aquests moments, i atesa la demanda, el consultori de Teià està donant cita per al mes de novembre. Complementàriament, els veïns i veïnes que ho desitgin poden acudir al CAP El Masnou dimarts i dijous de 15 a 19.30 h i vacunar-se a l'instant, sense necessitat de fer cap reserva. 

Embarassades i professionals

A banda de les persones que rebran un SMS, també podran atansar-se als PVP les dones embarassades i els membres dels col·lectius professionls per als quals també es recomana la vacunació, com ara policies, bombers i personal docent, entre d’altres. Aquestes persones no caldrà que reservin cita prèvia i poden anar-hi preferentment de 16 a 19 h.

Grip i Covid

La vacunació d'ambdues vacunes està especialment recomanada per a:

- Persones de 60 anys i més.
- Persones a partir de 5 anys internes en residències de persones grans i centres per a persones amb discapacitat, així com altres persones institucionalitzades de llarga durada i residents en institucions tancades.
- Persones de menys de 60 anys (incloent-hi infants a partir de 6 mesos) amb condicions de risc.
- Persones amb immunosupressió.
- Dones embarassades i dones que han tingut un fill o filla en els darrers 6 mesos.
- Contactes i cuidadors de persones d’alt risc.
- Treballadors de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats (tant personal sanitari com no sanitari).
- Policies, bombers, personal de protecció civil, etc.

Només grip

Es recomana la vacunació només contra la grip als següents grups de població:

- Infants de 6 a 59 mesos.
- Persones de 5 a 18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic.
- Infants entre 5 i 11 anys (ambdós inclosos) amb condicions de risc.
- Persones fumadores.
- Persones celíaques.
- Persones amb fístula de líquid cefalorraquidi i implant coclear o en espera d’aquest implant.
- Estudiants en pràctiques a centres sanitaris i sociosanitaris.
- Persones amb exposició laboral directa a aus domèstiques o porcs, i també a aus salvatges o d’altra fauna silvestre.
- Personal docent, especialment el de llars d’infants i centres d’educació infantil (menors de 5 anys).

Trobareu tota la informació relacionada amb la campanya de vacunació d’aquesta tardor en aquest enllaç.


Teià obté la tercera flor d’honor i el premi a la Millor Rotonda Florida

flors honorEl moviment Viles Florides, promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya, ha reconegut l’aposta de l’Ajuntament de Teià per l’enjardinament i la gestió sostenible de les zones verdes del municipi amb dos guardons: una nova flor d’honor, que se suma a les dues que ja tenia des de 2017, i el premi a la Millor Rotonda Florida de Catalunya i Andorra per l’embelliment del giratori de can Gassó.

Les dues distincions es van fer públiques el passat 4 d’octubre en una gala que va tenir lloc a Blanes i a la qual van assistir la regidora Montse Riera i la tècnica de Medi Ambient, Neus Rogés. “Es tracta d’un aval als criteris de l’Ajuntament pel que fa a la gestió del verd urbà i la seva adaptació a la crisi climàtica”, va dir Riera.

Fita sense precedents

Per setena vegada es va lliurar el Premi a la Millor Rotonda Florida de Catalunya i Andorra en el decurs de l’acte de les Flors d’Honor 2024. És el segon cop que Teià aconsegueix aquest diploma després d’haver-lo rebut el 2020 per l’arranjament de la rotonda d’entrada al nucli urbà que hi ha a la Plana.

Amb aquest guardó, Viles Florides vol dignificar uns espais sovint oblidats però que tenen una gran rellevància en el paisatge urbà i que es converteixen un punts estratègics d’accés i pas per les vies urbanes dels municipis. Renaturalitzar aquests espais es converteix en una oportunitat única de fer més amable l’espai públic.

viles floridesSituada a l’avinguda de Massarrosa, la rotonda de can Gassó ha estat recentment recondicionada. Conserva els tres cirerers d’arboç del disseny anterior, igual que l’altra rotonda premiada, i, com aquella, també combina els cèrcols ornamentals d’espècies vivaces amb la grava volcànica. Aquesta combinació que genera un ecosistema amb pocs requeriments hídrics i amb gran varietat de textures, formes i colors al llarg de l’any. És el cas dels rosers, que van florint durant tot l’any, o de floracions molt persistents com la Verbena bonariensis.

Sota la grava hi ha una malla antiherbes i dins de cada cèrcol les plantacions estan cobertes amb un encoixinat de restes vegetals per retenir la humitat de la nit. Algunes d’elles, com l’espígol, actuen com a refugis de papallones i altres insectes que contribueixen a la pol·linització.

El reg, al seu torn, es fa amb aigua procedent del pou de can Llaurador mitjançant un sistema regulat a distància per telegestió. En tot moment s’ha complert el decret de sequera, així que durant un llarg període de temps aquestes plantes han hagut de superar una duríssima prova de resistència. El desherbatge de les graves és manual i no es fan servir herbicides, ja que Teià és un municipi lliure de glifosat i altres compostos químics per acord del Ple municipal des de l’any 2019.

rotonda can gasso173 municipis i parròquies

Després de molts anys amb dues flors, Teià n’ha obtingut la tercera. Les Flors d’Honor són un distintiu de qualitat que atorga cada any un jurat independent després de visitar i avaluar els jardins i parcs de cadascuna de les poblacions. El tribunal és format per professionals dels sectors del viverisme, la jardineria, el paisatgisme i el mobiliari urbà. Fins fa poc, hi havia 166 municipis catalans i 7 parròquies andorranes adherits al moviment Viles Florides. N’hi ha 19 amb quatre Flors d’Honor, 74 amb tres, 55 amb dues i 17 amb una de sola.

Els aspectes que es valoren són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants; els recursos destinats al seu manteniment; la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds; la integració paisatgística; la singularitat dels espais; l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, i la selecció d’espècies.

També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues o la qualitat del mobiliari urbà. A Teià, la Regidoria de Medi Ambient ha posat en marxa un seguit de “bones pràctiques” de jardineria que inclouen la creació de reservoris de fauna auxiliar; la conversió de les plantacions en praderies, les segues diferenciades per afavorir la biodiversitat; l’aplicació d’adobs naturals procedent de l’esporga viària i de la gestió forestal, i el control biològic de plagues amb espècies autòctones d’insectes que mantene l’equilibri natural alimentant-se de pugons, psil·les, àcars i caparretes.

Maridatge dels Sentits

D’altra banda, el jurat té en compte un tercer paquet d’elements relacionats amb l’ús social i l’activitat turística, com ara l’organització d’esdeveniments relacionats amb els jardins i les plantes, programes d’educació ambiental o accions de participació ciutadana. En el cas de Teià hi juga un paper molt important el Maridatge dels Sentits, que se celebra pels volts del mes de maig, i que enguany ha posat l’accent en la jardineria sostenible.


Les Jornades d’Ocupació fixen l’atenció en el benestar emocional a la feina

Jornades 2024Enguany, les Jornades d’Ocupació que organitzen els ajuntaments d’Alella, el Masnou i Teià arriben a la desena edició. Del 23 al 25 d’octubre, els tres municipis acolliran un programa de formacions que girarà a l’entorn del benestar emocional i la salut mental, tant en el lloc de treball i com en el procés de recerca de feina. Es tracta d’aspectes que cada vegada es tenen més en compte en l’àmbit laboral, on es detecta una tendència creixent de les empreses per facilitar eines i espais que afavoreixen l’autocura i el benestar emocional dels seus membres.

La jornada inaugural se celebrarà a la Sala Carquefou de l’Espai d’Arts Escèniques d’Alella i comptarà amb la participació de l’empresària i mentora Eli Abad, que farà una xerrada motivacionals titulada Com em parlo? Autocura i diàleg intern, abans de donar pas a la intervenció d’un representant de l’empresa Essentia Social, especialitzada en benestar laboral i emocional.

La primera sessió finalitzarà amb una taula rodona en la qual diferents empreses compartiran les experiències i les accions que duen a term per millorar el benestar dels seus equips humans i el funcionament de les respectives organitzacions.

Taller conjunt a Teià i el Masnou

La segona i tercera sessió tindran un caràcter més pràctic. Es tracta d’un taller dividit en dos matins –Reconnecta amb el teu cervell: neurociència aplicada al benestar, el 24 d’octubre a l’Espai can Llaurador de Teià i l’endemà a la Sala Joan Comellas de l’Edifici Centre del Masnou– per oferir eines enfocades al benestar físic, psicològic i social. L’objectiu principal és prevenir i gestionar l’estrès, d’una banda, i millorar la qualitat de vida i la capacitat d’afrontar reptes quotidians, de l’altra.

Com sempre, les Jornades d’Ocupació són gratuïtes i obertes a tothom gràcies al suport econòmic de la Diputació de Barcelona, si bé les places són limitades i cal formalitzar la inscripció prèvia en aquest formulari.


Teià serà escenari del triatló Ironman Calella-Barcelona

IronmanEl proper diumenge, 6 d’octubre, Teià serà testimoni d’excepció d’un dels triatlons més importants d’Europa: l’Ironman Calella-Barcelona, que enguany celebra la desena edició. L’esdeveniment aplega triatletes d’arreu del món.

La competició, dividida en diverses categories, combina tres disciplines esportives: la natació –amb una travessa de 3,8 quilòmetres a la platja de Calella–, el ciclisme –amb un recorregut de 180 quilòmetres i un desnivell acumulat de 750 metres– i la marató –amb un circuit de tres voltes entre Calella i Pineda de Mar de 42,2 quilòmetres.

Cursa ciclista

Per primera vegada en el seus 10 anys d’història, l’Ironman Calella-Barcelona abandonarà l’eix de l’antiga carretera N-II i farà marrada en dos municipis de l’interior del Maresme: Teià i Cabrera de Mar.

Per a l’Ajuntament de Teià, la participació en un esdeveniment internacional com aquest “és una gran oportunitat per donar a conèixer el municipi i fomentar els valors de l’esport i la superació personal”.

Més concretament, Teià acollirà un dels trams de la prova de bicicleta, que quedarà tancat al trànsit de vehicles a motor de les 7 fins a les 16.30 h. En aquest punt, el públic podrà veurà passar els corredors dues vegades: a l’anada, entre els quilòmetres 42,5 i 45,5, i a la tornada, entre el 128 i el 131.

Aquest sector engloba la major part de la carretera nova, entre la rotonda del sector Voramar II i l’accés a can Padellàs. Per tant, no es podrà accedir ni a la deixalleria mancomunada ni a les explotacions agrícoles de l’entorn. Tampoc no es podrà accedir a la rotonda de can Gassó. En canvi, es podrà entrar i sortir de l’aparcament de can Llaurador i la rotonda de l’1 d’octubre funcionarà amb normalitat.

L’accés al sector industrial i comercial Voramar II s’haurà de fer des de Premià de Mar, mitjançant el Camí del Mig.

Transport públic gratuït

L’Ironman obligarà a modificar el recorregut de la línia de bus C15 entre Teià i l’estació de tren d’Ocata. S’anul·laran les parades dels carrers de Tomàs Vives i dels Capitans Comellas i, com a alternativa, se n’habilitarà una altra al carrer de Fontanills, al costat de les Escolàpies.

Com cada any en aquestes circumstàncies, l’Ajuntament de Teià assumirà íntegrament el cost del servei de bus, de manera que les persones que en facin ús no hauran de validar les seves targetes en aquesta zona tarifària.

Tancament de la deixalleria

Les instal·lacions de la deixalleria mancomunada de Teià, Alella i el Masnou al paratge de la Bomba romandran tancades a causa dels talls de trànsit esmentats.

Talls i afectacions

Com sempre, la disputa de la Ironman tindrà importants restriccions sobre el trànsit comarcal. Amb l’objectiu de garantir la seguretat dels participants i de tots els assistents, l’accés a diverses vies es veurà interromput durant bona part de la jornada.

●Tall de trànsit a la carretera nova de Teià, entre l'N-II i l’accés a can Padellàs (incloent-hi la rotonda de can Gassó).

● Tall de trànsit a l’N-II a tot el Maresme. En el tram del Masnou s’habilitarà un carril de circulació entre les rotondes de la carretera d’Alella i el límit amb Montgat per tal d’accedir a la C-32.

Vies alternatives

Per garantir la mobilitat dels veïns i veïnes, s’habilitaran dues vies d'entrada i sortida del municipi durant les hores de tall:

● Sant Berger (accessos a la C-32 per Premià Dalt)
● Camí d’Alella (accessos a la C-32 per Alella)

Recomanacions

Per tot plegat, tant la Policia Local com els organitzadors de la competició demanen a la ciutadania que respecti la senyalització provisional i que segueixi les indicacions dels agents de trànsit i dels auxiliars de seguretat que es desplegaran al llarg del recorregut amb armilles reflectants.

A més, es recomana als residents que tinguin en compte els següents consells per tal d’evitar qualsevol contratemps:

● Planifiqueu els desplaçaments amb antelació: Si heu de sortir de casa o tornar-hi durant les hores afectades pel tall de trànsit, tingueu en compte els accessos habilitats.
● Per evitar sancions, no accediu a les zones restringides.


Ajuntamentdeteia