Dol oficial en record de Jaume Mònico Fernàndez

Jaume Monico 2021L’Ajuntament ha declarat dos dies de dol oficial per la mort de Jaume Mònico Fernàndez. Durant el cap de setmana, les banderes onejaran a mig pal i els actes del Lletrescena li dedicaran unes paraules de record i d’afecte a la família, ja que la seva germana Neus hi col·labora com a cronista.

Aquesta tarda tindrà lloc la vetlla al tanatori, a partir de les 17 h, i demà diumenge a les 11 h es farà un acte de comiat al cementiri municipal.

Negoci familiar

La família Mònico-Fernàndez és molt coneguda al poble perquè ha regentat tres establiments comercials amb el seu cognom: primer, una botiga de queviures, i després, una carnisseria –inicialment en una altra ubicació– que actualment es troba situada al tram baix del passeig de la Riera.

Jaume Mònico va començar a treballar en el negoci familiar l’any 1987, tant al taulell com a l’obrador, on s’encarregava de tot: tallar les peces de vedella, picar la carn i elaborar botifarres i hamburgueses. Era un gran amant de l’ofici i de la feina artesanal –“de la meva professió m’agrada tot”, deia–, per la qual cosa no tenia mai horari. La seva jornada començava a les sis del matí i de vegades s’allargava fins a les vuit o les nou del vespre.

Atleta i ciclista

En Jaume era una persona que es feia estimar: vital, noble i molt esportista. Enamorat de la natura i de València d’Àneu, al Pallars Sobirà, hi feia cap cada estiu amb la família: la dona, la Ruth, i els fills, l’Àneu i en Roc.

Era membre actiu del Club Excursionista de Teià (CET). Com a atleta, havia corregut diverses maratons i era un ciclista molt polivalent, tant amb bicicleta de carretera com de muntanya.

teianenc2020bTeianenc de l’Any

El novembre de 2020 va rebre, per aclamació popular, el premi al Teianenc de l’Any com a impulsor del projecte solidari Passes de Gegant: una campanya de solidaritat amb La Marató de TV3 que va aplegar 3.212 euros per ajudar en la investigació de les malalties minoritàries.

Mònico va esmentar expressament la seva “mà dreta” en aquella iniciativa, l’agent de la Policia Local Josep Villagrasa, que també va ser Teianenc de l’Any el 2017 i que ens va deixar el 2021 a causa d’un càncer. Aleshores, Mònico va dir: “He nascut a Teià, m’hi ha batejat, hi he fet la comunió, hi vaig estudiar, hi treballo, hi visc i segurament hi moriré”.

Persona entusiasta

El desembre de 2021, Mònico va publicar una nota a les seves xarxes socials per explicar que feia poc havia estat diagnosticat de càncer: "tot i que la paraula és bastant desagradable i gens benvinguda, és el que m’ha tocat viure [...] M’han dit que de moment no es cura, però estem mirant d’aturar-lo amb tractament. Sóc moooolt positiu, però això no vol dir que no sigui realista i sàpiga el que pot venir. Passi el que passi, no tinc por”.

I així, emmirallat en el pare –el seu “exemple a seguir– i confortat per “una família magnífica” i pels “millors amics que mai podria somiar ningú”, en Jaume ha seguit donant i rebent amor, sobreposant-se a l’adversitat i promovent activitats solidàries relacionades amb la recerca mèdica i científica.

Com a veí del poble, se sentia “molt estimat per la gran majoria de teianencs i teianenques amb què he conviscut”. I afegia: “em sento molt afortunat de la gent que m’envolta i de la vida que he tingut, que no la canviaria per res del món. Gràcies, gràcies, gràcies a tots per fer-me un dels homes més feliços del món!”


Teià presenta l’Oficina d’Igualtat

inauguracióEl 27 de març va obrir les portes l’Oficina d’Igualtat de Teià. Es tracta d’un espai situat en el local municipal que hi ha a la baixada de les Moreres, entre l’edifici de l’Ajuntament i el teatre de la Palma.

La inauguració va tenir lloc al vespre i va comptar amb la presència d’una vintena de persones. La representació local estava encapçalada per l’alcaldessa, Gemma Rosell, i la tinent d’Alcaldia Èrica Busto. Totes dues van acordar, amb ocasió del pacte de govern subscrit entre GdT i CaT-ERC al principi del mandat, donar prioritat i visibilitat a les polítiques de gènere. Per aquest motiu, la Regidoria d’Igualtat està adscrita a l’Alcaldia.

També hi eren el tinent d’alcalde Abel Ballesteros i els regidors Núria Andinyac, Marià Espel, Montse Tarradas i Luci Villagrasa. En representació del Consell Comarcal van prendre la paraula l’advocada i tècnica d’Equitat i Treball, Margarida Colomines, i la tècnica de l’Àrea de Dret i Serveis a les Persones, Marta González.

De fet, l’Oficina d’Igualtat de Teià funcionarà com a punt d’informació amb el suport de la Casa de la Dona de Premià de Mar i de l'Àrea de Gènere i Diversitat Sexual Consell Comarcal del Maresme.

Objectius i funcions

L’Oficina té com a missió principal treballar per una societat més justa i equitativa. L’alcaldessa va explicar que “aquesta iniciativa neix amb el compromís de garantir els drets de totes les persones i de lluitar contra qualsevol forma de discriminació”.

Rosell va assenyalar que es tracta d’una fita “important per al nostre poble, ja que inaugurem un espai dedicat a promoure la igualtat d’oportunitats, la inclusió i la diversitat en tots els àmbits de la nostra comunitat”. L’alcaldessa va destacar que “l’Oficina és per a tothom perquè la igualtat és una responsabilitat col·lectiva. Totes i tots podem construir un poble més just i respectuós”.

Els principals objectius són els següents:

• Desenvolupar campanyes de sensibilització i formació en matèria d’igualtat de gènere, diversitat i inclusió.

• Col·laborar amb entitats, associacions i institucions per impulsar polítiques d’igualtat efectives, mitjançant tallers, xerrades i altres activitats.

• Promoure la igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral, educatiu i social.

• Ajudar i redirigir a les víctimes de violència de gènere, així com altres col·lectius vulnerables, als serveis especialitzats que siguin necessaris.

Horari i personal

L’Oficina obrirà cada dimarts de 10 a 12 h i una tarda a la setmana, mitjançant cita prèvia. Per sol·licitar hora, podeu telefonar a l’Ajuntament (93 555 12 34), enviar un correu electrònic a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o acostar-vos directament al local.

L’Oficina comptarà amb persones voluntàries per prestar aquests serveis:

• Atenció personalitzada i confidencial per a qualsevol consulta relacionada amb la igualtat.

• Informació sobre tallers i activitats educatives per a escoles, empreses i col·lectius.

• Informació d’on rebre suport psicològic i jurídic en casos de discriminació o violència de gènere.

• Informació sobre recursos i ajuts disponibles, com la possibilitat de formar part d’un grup de dol.


L’Ajuntament vigila l’emissió de gas radó en edificis municipals

Sense títol Publicació dInstagram 2El passat 11 de març, l’Ajuntament de Teià va rebre l’informe elaborat per l’empresa A10RADO per calcular la concentració de gas radó en sis edificis públics de titularitat municipal. Aquest estudi, així com la publicació de les seves conclusions, dona compliment a l’acord del Ple municipal del 19 de juny de 2024.

En aquella sessió, tots els grups municipals van aprovar una moció de JxTeià i el PP “sol·licitant la implementació d’un programa que permeti descartar la presència de gas radó al terme municipal” i, en cas contrari, “adoptar les mesures adequades per minimitzar-ne l’impacte en la salut de la població”.

Tal com establia el text, l’Ajuntament també ha “posat a disposició dels veïns i veïnes informació sobre empreses especialitzades en el mesurament” del radó residencial –i sobre l’Associació Catalana contra el Radó– per si volien contactar-hi, a través de les adreces de correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., respectivament.

Un gran desconegut

El radó és un gas radioactiu que emana de forma natural de l’escorça terrestre com a conseqüència de la desintegració geomorfològica de l’urani que contenen roques com el granit, que al Maresme és el principal mineral. De fet, l’any 2017, el Consell de Seguretat Nuclear va elaborar un mapa que identifica la comarca com zona 2 o àrea “d’actuació prioritària”, atesa l’alta probabilitat que el gas es pugui concentrar en nivells superiors als tolerables.

Si es dispersa a l’aire lliure no suposa cap problema, però si queda contingut en espais tancats pot acabar afavorir l’aparició d’un càncer de pulmó. Per això, l’exposició crònica al radó es considera un problema de salut pública, amb la dificultat afegida que es tracta d’un gas incolor i sense olor que passa completament desapercebut.

L’única forma de mesurar-lo és mitjançant la instal·lació de detectors per part d’una empresa homologada. Des de juny de l’any passat, el Reial Decret 1029/2022, de 20 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament sobre protecció de la salut contra els riscos derivats de l’exposició a les radiacions ionitzants, obliga les empreses situades en la zona 2 –que a Catalunya engloba 175 municipis– a fer mesuraments en tots els llocs de treball que ocupin soterranis i plantes baixes.

Metodologia i fases

L’octubre de 2024, la Regidoria de Medi Ambient va contractar la col·locació de 18 detectors sòlids de traces nuclears en sis equipaments públics: 7 a l’Ajuntament, 3 a la prefectura de la Policia Local 2 a La Unió, 2 a l’Espai can Llaurador, 2 el Casal de Joves i 2 més ca la Cecília.

Taula1

 

L’estudi pretén determinar la mitjana anual de la concentració de radó en cadascuna d’aquestes dependències, i s’ha dut a terme durant període hivernal perquè és l’època de l’any en què hi ha menys circulació d’aire, ja que les finestres acostumen a estar tancades.

Per fases, primer es va planificar el nombre i la ubicació dels aparells de detecció a partir de l’anàlisi dels plànols dels edificis, la feqüentació dels espais per part del personal municipal i el reconeixement in situ de cadascuna de les sales. En segon lloc, el 14 de novembre s’hi van emplaçar i activar dels detectors, que han estat en funcionament durant 95 dies, ininterrompudament i sense moure’s en cap moment. Finalment, el 18 de febrer van ser recollits pel personal especialitzat d’A10RADO i el dia 20 van ser enviats al laboratori suec de referència, acreditat amb la ISO 17025, que el 10 de març va comunicar-ne els resultats.

Nivell de referència

La Unió Europea –que l’any 2013 va aprovar-ne una directiva al respecte– considera nociva per a la salut una radiació superior als 300 becquerels anuals per metre cúbic (Bq/m3). Es tracta del mateix nivell de referència (NR) que estableix el Codi Tècnic de l’Edificació aprovat el 2019 a l’hora d’establir la mitjana anual de concentració de radó a l’interior dels espais habitables. En canvi, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) fixa el límit recomanable de 100 becquerels l’any.

En el cas de Teià, segons les anàlitiques fetes pel laboratori Radonova Laboratories, el gruix dels mesuraments se situa per sota d’aquest segon llindar.

D’acord amb l’article 75.1 del Reial Decret 1029/2022, si es detecta una concentració superior al NR de 300 Bq/m3, l’empresa ha de prendre mesures per reduir-ne l’exposició.

L’informe d’A10RADO conclou que, “segons la normativa espanyola vigent, en els llocs de treball que han donat valors inferiors no és necessari realitzar-hi més mesures de la concentració de radó fins d’aquí a 10 anys, a excepció de que s’hi dugui a terme alguna obra menor que modifiqui les característiques de les sales. Tot i això, nosaltres aconsellem realitzar-hi un control una mica més freqüent –per exemple, cada 5 anys–, ja que els valors de concentració poden experimentar variacions importants d’un any a l’altre per factors climàtics, estructurals, etc”.

Dues excepcions

L’estudi ha detectat “dos edificis que cal analitzar amb una mica més detall perquè presenten valors més elevats a 100 Bq/m3”. Es tracta del Casal de Joves –amb valors de 146 Bq/m3 al despatx de la Regidoria de Joventut i 159 Bq/m3 a la sala gran– i de ca la Cecília –amb lectures de 222 Bq/m3 a la cuina i de 793 Bq/m3 al rebost.

Tot i estar situat en planta baixa, l’informe assenyala que el Casal de Joves “es podria considerar un semisoterrani perquè algunes de les parets estan directament en contacte amb el terreny”. L’estudi constata que la ventilació de la sala principal “és elevada, ja que durant la jornada laboral la porta d’accés està normalment oberta” i que “el despatx, en canvi, té dues portes interiors, i està menys ventilat”. A més, es dona la circumstància que el detector de la sala gran “va ser modificat al llarg de l’exposició”, per la qual cosa “no podem garantir el resultat d’aquesta mesura”.

Ca la Cecília, al seu torn, acull el Casal de la Gent Gran i la Regidoria de Serveis Socials. L’edifici consta de soterrani, planta baixa, pis i golfes. “La sala que dona el valor més alt està situada a la planta semisoterrània i s’utilitza com a rebost i magatzem de material, així que la seva ventilació és molt reduïda”. Tot i que s’estima que “el temps de permanència al seu interior –menys d’1 hora setmanal– és molt inferior que el d’un lloc de treball estàndard”, l’informe observa que “la sala adjunta sí que és molt més concorreguda, ja que s’utilitza com a cuina i menjador”.

Es tracta de valors “que cal tenir en consideració”, ja que “la concentració de radó pot experimentar variacions estacionals significatives, especialment en els recintes tancats que tenen molta superfície directament en contacte amb el terreny”. Per aquest motiu, l’empresa A10RADO aconsella “realitzar noves mesures trimestrals fins a completar un any a les diferents sales semisoterrànies d’aquests dos edificis. D’aquesta forma es disposarà del valor mig de la concentració de radó amb molta més precisió i es podrà veure si és necessari realitzar algun tipus d’actuació addicional”.

Centres educatius

Després d’aquesta primera tanda de mesuraments, l’alcaldessa Gemma Rosell ha anunciat que properament s’encarregarà un nou estudi per calcular la concentració de radó a l’Escola Bressol Municipal Els Galamons i a l’Escola El Cim.

BM153 juliol 2024Campanya informativa

Tal com establia la moció aprovada pel Ple, l’Ajuntament ha anat facilitant informació i assessorament a la població “amb l’objectiu de conscienciar sobre la perillositat de la inhalació continuada del gas” a través dels seus “canals habituals de comunicació: xarxes socials, pàgina web i Butlletí Municipal”.

A continuació podeu recuperar les notícies relacionades amb aquesta temàtica que s’han publicat fins ara:

- L’Ajuntament analitzarà la concentració de gas radó en equipaments públics (12 de juny de 2024). 

- L'Ajuntament informarà la població sobre el risc d’exposició al radó (26 de juny de 2024).

- Recomanacions per mesurar el gas radó residencial (11 de desembre de 2024).


Març a la Biblioteca: de la cultura del vi al Lletrescena

Artistes envinatsEl mes de març és especialment intens a la Biblioteca: va començar amb el Carnestoltes i la commemoració del 8M, i segueix amb la dotzena edició del programa Biblioteques amb DO i el quart festival de teatre i literatura Lletrescena.

Denominació d’Origen

L’acostament al món i la tradició vitinícola de Teià va començar el 10 de març amb un convidat d’excepció. Als seus 86 anys, el dissenyador alellenc Enric Satué –Premi Nacional de Disseny 1988 i autor del cartell dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992– va conversar amb la periodista cultural Montse Serra, de Vibop edicions, de la seva última joia: Artistes envinats, una mirada original sobre algunes de les obres més representatives de la història de l’art que comparteixen el vincle del vi i del beure.

El proper dimecres 19 de març a les 19 h, la divulgadora científica, professora de Pedagogia Aplicada i actriu Olga Armengol Pastallé relatarà un “conte fantàstic per a adults” sobre la influència dels models geomètrics i la biomimètica en l’arquitectura en els cellers modernistes. La xerrada duu el títol de La geometria natural de Gaudí i es clourà amb un tast de vi a càrrec del Celler Can Roda de Martorelles.

Activitats familiars

Durant les sis setmanes de rigor i privacions, cada dimarts a les 17.30 h totes les famílies i infants del poble estan convocats a la porta de la Biblioteca per anar tallant, una a una, les extremitats de la Vella Quarema amb un xerrac. Enguany, com a novetat, després de cada sessió de Serra la Vella hi haurà un conte o taller per arrodonir la jornada:

- Una Vella Quaresma amb cames mòbils, a partir d’un dibuix del ninotaire Toni Batllori (11 de març).

- Taller de taps de suro, dins del programa Biblioteques amb DO (18 de març).

- La tortuga Faluga, amb Laura Arnal, en el marc del festival Lletrescena (25 de març).

- Punts de llibre amb collage (1 d’abril)

- Els tres porquets amb titelles (8 d’abril)

- Taller d’ous de Pasqua (15 d’abril)

I el dissabte 22, a partir de les 11 h, tindrà lloc una nova sessió matinal de Jocs al voltant de la taula.

Clubs de lectura

Com cada mes, tots els grups de lectors i lectores segueixen amb les seves sessions habituals, organitzats per gèneres i afinitats literàries:

- Club d’escriptura, dilluns 17 de març a les 18.30 h.

- Club de lectura de novel·la conduït per Mercè Pujadas, divendres 21 de març a les 18 h (Grup 2).

- La colla superlectora (formada per infants de 3r i 4t de primària), dimarts 25 de març a les 17 h.

- La penya dels llibres (adreçada a nois i noies de 5è i 6è de primària), dimecres 26 de març a les 17 h.

- 450. Club de lectura de ciència-ficció conduït per Francesc Cortés, dimecres 26 de març a les 19.15 h.

Imma RomeuTrobades amb autors

El 13 de març, l’escriptora Imma Romeu va presentar-hi El secret de la lluna plena, el segon lliurament d’aquesta saga de literatura fantàstica iniciada amb La cova de les llegendes, que recull moltes llegendes i topònims del Maresme.

I el proper dijous 20 de març, el Racó poètic de la Biblioteca celebrarà el Dia mundial de la poesia a les 19 h amb la participació de nombrosos autors i autores que van participar en la fase local de la Mostra Literària de l’any passat.

Moda i art fet per dones

Dins la programació del Dia internacional de les dones, el 14 de març la directora i productora Montse Vives va projectar el documental Entre teles. Es tracta d’un curtmetratge que s’endinsa en l’univers de la marca de roba ètica Instinto Barcelona, que enguany celebra el quarantè aniversari. La cinta recull el testimoni de les seves fundadores –Cris, Dolors i Elsa– des que van començar a dissenyar peces per a dones quan tenien 20 anys i que, quatre dècades després, segueixen fidels als valors del primer dia: feminisme, proximitat i sostenibilitat.

Amb una filosofia molt similar, fins al 27 de març es pot visitar a la sala polivalent de la Biblioteca l’exposició col·lectiva Art amb veu de dona. La mostra exhibeix pintures, escultures, peces de disseny en ferro, joieria i il·lustracions creades per artistes residents a Teià i el Baix Maresme com Mima Sant, Verònica Madrid, Renate Antony Schaeffler, Mar Zamora, Fili Plaza, Oxydum Design i Inga Kaupelyte.

Lletrescena

A més d’obrir el festival Lletrescena de literatura i teatre amb L’hora del conte de La tortuga Faluga (dimarts 25 de març, a les 17.30 h), la Biblioteca acollirà la trobada nacional de conductors i conductores del programa Llegir el teatre de la xarxa de biblioteques públiques de la Generalitat i el Teatre Nacional de Catalunya (dissabte 29 de març, a partir de les 11 h).


El festival Lletrescena revifa els clàssics teatrals

Lletrescena 2025Una primavera més, Teià es bolcarà, del 25 al 30 de març, en una nova edició del Lletrescena –i ja en van quatre!– que comptarà amb una vintena d’activitats per a tots els públics: xerrades, debats, itineraris, espectacles teatrals i actuacions musicals.

Amb el Lletrescena, Teià es reivindica dins el circuit cultural del país com a motor d’intercanvi i espai de reflexió entre el món de la literatura i de les arts escèniques, gràcies a la participació de més de cinquanta professionals i amateurs de les dues disciplines.

L’art de la paraula

L’edició d’enguany, que duu per títol Primer fou la paraula i el teatre!, es capbussa en l’origen d’aquesta confluència a la Grècia arcaica –“on aquells vells i bells mots van ser, abans que res, dits en un escenari”– i en les tradicions literàries que se n’han derivat, en català i en moltes altres llengües.

La coordinadora del certamen, Olga Parra, explica que “l’art de la paraula, primer dita i després escrita i vehiculada al llarg del temps en diferents formes i gèneres, ha anat confegint un corpus literari que parla de nosaltres i conforma una inestimable herència que ens arriba amb les pàtines corresponents a la nostra cultura”.

Per fer possible aquest recorregut a través del temps, l’organització de l’esdeveniment ha confiat la confecció del programa al director, actor, gestor i compositor Xavier Albertí. Qui millor que ell –gran coneixedor de Calderón de la Barca, Lope de Vega, William Shakespeare, Frederic Soler Pitarra, Àngel Guimerà, Santiago Rusiñol o Josep Maria de Sagarra– per posar en relleu la importància literària i teatral dels clàssics?

Plats forts

A mesura que acumula experiències, el festival es retroalimenta i ofereix productes culturals propis. És el cas dels exitosos Itineraris dramatitzats que interpreten els actors i actrius de la Societat la Flor de la Palma, i del Cap de setmana en residència amb què la Regidoria de Cultura convida dos autors catalans de renom perquè coneguin el poble i escriguin un relat durant la seva estada.

Així doncs, el dissabte 29 de març es faran dues sortides teatralitzades per diversos racons del nucli urbà –a les 9.30 i a les 15.45 h–, al llarg de les quals es recrearan alguns passatges d’obres clàssiques catalanes i s’estrenarà la peça Amics, de Rafa Aranda, com a guanyador de la primera convocatòria de microteatre de la Mostra Literària de Teià.

El tiquet per assistir als Itineraris dramatitzats costa 5 euros –bescanviables per un val gratuït amb el carnet de la Biblioteca– al portal de l’Ajuntament compres.teia.cat

El mateix dia a les 11.30 h tindrà lloc a la plaça de Sant Martí la presentació del primer número de la col·lecció Llestrescenes. El volum recull les creacions dels autors residents del Lletrescena 2024, La cua del dromedari, de Carles Batlle, i La Ventafocs de Teià, d’Ada Castells. Es tracta d’una prometedora col·laboració entre l’Ajuntament i Vibop edicions que comptarà amb la presència dels dos escriptors i de la periodista i editora Montse Serra.

Aquests any, els hostes de Ca l’Andreu seran l’escriptor, periodista, autor de mots encreuats i enigmista Màrius Serra, i l’escriptora, traductora i investigadora Marta Marín-Dòmine.

Entre setmana

El Lletrescena 2025 començarà el dimarts 25 de març a les 17.30 h amb una sessió especial de L’hora del conte a la Biblioteca per a infants a partir de 3 anys. La mestra i cantant Laura Arnal explicarà amb titelles la història de La tortuga Faluga, un dels darrers exemplars d'aquesta espècies mediterrània que viu a la serra de l’Albera.

L’endemà dimecres, a les 19 h, La Unió acollirà l’acte inaugural pròpiament dit –Aixequem el teló!– en què Xavier Albertí oferirà un recorregut per la història del teatre català, amanit amb lectures d’alguns textos que abastaran des de la Renaixença fins a Teresa Cunillé i Josep Benet i Jornet, a càrrec de Mont Plans i Oriol Genís.

Coincidint amb el Dia mundial del teatre, el dijous 27 de març a les 20 h, Pep Tosar portarà al teatre de La Palma Amb la claredat augmenta el fred, una adaptació en clau de comèdia de l’animadversió que sentia pels premis literaris el dramaturg austríac Thomas Bernhard. L’entrada val 5 euros i es pot adquirir de forma anticipada clicant aquí.

El divendres 28 de març a les 19 h, el mateix escenari serà testimoni d’una conversa entre la dinamitzadora teianenca del programa Llegir el teatre, Elisenda Guiu, i el dramaturg Carles Mallol. Tots dos xerraran sobre l’obra Marie, 'la Roja' i la faceta teatral de Rosa Maria Arquimbau, una de les escriptores catalanes més apassionants del segon terç del segle XX. En acabat, pels volts de les 21 h, quatre actrius i una ballarina –Sandra Olmedo, Txell Miret, Anna Fuhui Gol, Elsa Llargués i Nàdia Pessarodona– representaran l’espectacle teatral Guimerà: dones, poder i passió. Es tracta d’una produccció de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya per commemorar el centenari de l’escriptor i donar veu als seus personatges femenins.

Un dissabte trepidant

El dissabte 29 de març, Teià viurà una jornada frenètica. A les 11 h, els conductors i conductores del programa Llegir el teatre del Teatre Nacional de Catalunya i de la xarxa de bliblioteques de la Generalitat es trobaran a la Biblioteca de can Llaurador per fer un cafè amb el comissari del festival i participar en un taller de rol sobre Lectura i joc escènic a càrrec de Lali Álvarez i Erola Albesa. Tot i que es tracta d’un programa específic, l’activitat és oberta a persones interessades amb inscripció prèvia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

D’11 a 14 h, a la plaça de Sant Jaume hi trobareu la instal·lació lúdica familiar Lil·liput, que convida grans i menuts a experimentar i viure en primera persona contes de tota la vida com En Patufet, La Bella Dorment, La Ventafocs o Els músics de Bremen.

En paral·lel, a la plaça de l’altre costat, la de Sant Martí, la presentació dels llibres Les claus de Gràcia, d’Araceli Bruch, i Gossos dempeus, d’Eduard Olesti, a les 12 h, donarà pas a la xerrada El teatre vist per la novel·la, amb Xavier Barroso, Núria Perpinyà i Damià Bardera, a les 12.30 h.

Per la tarda, les converses es traslladaran al teatre de La Palma. A les 17.30 h, Raül Garrigasait, Maria Bohigas i Lluís Calvo parlaran sobre El llegat teatral i els drets culturals de la ciutadania, i, a les 19 h, Xavier Albertí i Lluís Homar miraran de respondre la pregunta Primer fou la paraula... o el teatre? i d’il·lustrar la resposta amb alguns fragments dels seus clàssics de capçalera.

Diumenge al parc

El darrer dia, l’activitat es concentrarà al parc de can Godó. A les 10.30 h, l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Turó d’en Baldiri oferirà l’espectacle Les cançons improvisades, a partir dels tallers realitzats durant les setmanes prèvies amb la musicòloga Anaís Falcó.

A les 11 h, l’escriptor Màrius Serra parlarà del Tirant lo Blanc des de l’òptica actual, a partir de dues translacions: una de lingüística, que salta 500 anys del català medieval a l’actual, i una altra de genèrica, que salta de la novel·la al teatre. Aquesta conversa comptarà amb la participació activa del públic, gràcies a un joc de cartes creat expressament per al Lletrescena amb naips de dues menes: les unes amb expressions i les altres amb situacions.

Per acabar, el festival abaixarà el teló amb un aperitiu musical. El Negroni d’enguany se servirà amb la música en directe del grup Malalletra, un conjunt format el 2022 per escriptors i escriptores que toquen versions d’altres bandes i artistes, entre lectures de petits fragments dels seus propis llibres. Els membres de la banda són Jordi Boixadós, Francesc Bombí, Jordi Campoy, Marta Carnicero, Sergi Corbella, Maria Escalas, Lluís Llort, Salvador Macip i Elisenda Roca.

Mercat de llibres i cròniques en línia

Com els altres anys, el cap de setmana del Lletrescena podreu fullejar i comprar totes les obres que hauran estat objecte d’anàlisi i esment durant el festival a la parada de la Llibreria QuatreCincU d’Alella i el Masnou, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona: dissabte al matí a la plaça Sant Martí, dissabte a la tarda al teatre de La Palma i diumenge al matí al parc de can Godó.

A més de seguir de prop l’actualitat de l’esdeveniment a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i del compte d’Instagram @lletrescena, també podreu seguir-la des de dins si llegiu les cròniques en línia que, per segon any consecutiu, publicarà l'aficionada i crítica local Neus Mònico en aquest enllaç.


La Caminada dels Tres Pobles celebrarà el Dia mundial de l'activitat física

cartell caminada 2025El diumenge 6 d'abril tindrà lloc la 18a edició de la Caminada dels Tres Pobles, una cita que servirà per donar la benvinguda a la primavera i que enguany s'ha fet coincidir per primer cop amb el Dia mundial de l'activitat física.

Tres en un

La Caminada dels Tres Pobles és una activitat popular organitzada per les regidories d'Esports dels ajuntaments d'Alella, el Masnou i Teià a l'entorn de la vall de Rials: un pulmó verd que es caracteritza pel conreu de les vinyes de la Denominació d'Origen Alella i per la biodiversitat del Parc de la Serralada Litoral.

A més de practicar esport, la caminada permet gaudir del paisatge i compartir una estona d'esbarjo a l'aire lliure amb familiars, amics i veïns de les tres poblacions. L'itinerari completa un recorregut circular de 9 quilòmetres i és apte per a totes les edats.

Els menors de 14 anys hauran d'anar acompanyats d'alguna persona adulta que se'n faci responsable. Les noies i els nois de 14 a 18 anys que vulguin participar-hi sense l'acompanyament d'un adult hauran de formalitzar la inscripció i portar, a més, un full d'autorització signat pels pares o tutors legals. 

Inscripcions i sortida

La participació està limitada a un màxim de 1.500 persones. La inscripció és gratuïta i cal fer-la de forma anticipada abans del 3 d'abril clicant aquí, ja que el dia de la caminada no es faran inscripcions. 

Com de costum, els participants de cada municipi sortiran des de tres punts diferents, es trobaran a la vall de Rials i acabaran, tots junts, al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora amb un esmorzar gratuït. Fins al final, doncs, no hi haurà cap avituallament, per la qual cosa cal que tothom porti aigua i menjar segons les seves necessitats.

Els veïns i veïnes de Teià es trobaran al Poliesportiu Municipal El Cim a les 8.30 h i mitja hora després iniciaran la marxa.  

Trobareu més informació al díptic que hi ha al peu d'aquesta notícia i al web www.lacaminadadels3pobles.cat


Ajuntamentdeteia