El Gran Recapte també ajudarà els damnificats per la DANA

excuses gran recapteUn any més, els dies 22 i 23 de novembre torna el Gran Recapte, la gran campanya solidària que recull menjar per a les persones més necessitades de la nostra societat. Enguany, el Banc dels Aliments s’ha proposat un nou repte: doblar el Gran Recapte per ajudar les persones afectades per la depressió aïllada en nivells alts (DANA) que va impactar el País Valencià el 29 d’octubre.

A més de garantir aliments a més de 230.000 persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya, el 50% de les donacions es destinarà a totes les zones devastades per la gota freda. Això significaria superar amb escreix les 1.500 tones d’aliments recollides i les donacions del 2023, la suma dels quals van ser valorats en 5.868.844 euros.

Sense suport europeu

El Gran Recapte és una campanya clau per al Banc dels Aliments. I enguany encara més, ja que des del mes de gener, la Unió Europea ha deixat de distribuir aliments a través del programa FEAD (Fons d’Ajuda Europea per a les Persones més Desfavorides) i, per tant, el Banc no disposa d’aquesta entrada per repartir menjar a les persones ateses a través d’una xarxa formada per 649 entitats socials a tot Catalunya.

Per al president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, “les xifres de pobresa a Catalunya són escandaloses”. Segons dades de l’Idescat, el 18% de la població catalana es troba per sota del llindar de risc de pobresa i el 9% de la població està en situació de pobresa severa, ja que a la precarització del mercat laboral i la pujada dels preus del lloguer s’afegeix un encariment acumulat del 47% del preu de la cistella bàsica en els darrers quatre anys.

Sota l’eslògan Menja’t les excuses, els seus impulsors volen recollir més aliments que excuses. La directora del Banc dels Aliments de Barcelona, Elisabet Viladomiu, ha qualificat el Gran Recapte de campanya de quilòmetre 0 “perquè els aliments es recullen i es distribueixen en proximitat perquè aquesta part de la ciutadania tingui una ajuda per disposar d’aliments i d’una dieta més saludable”.

gran recapte teiaTres punts de recollida

Aquesta 16a edició del Gran Recapte repeteix el mateix format de l’any passat. Al Maresme hi haurà més de 100 supermercats on la gent podrà lliurar aliments, a més d’altres punts de recollida on només s’hi podran fer donacions econòmiques per al Banc dels Aliments. Aquests diners es dedicaran exclusivament a comprar queviures d’alt valor nutritiu, com ous, carn i peix.

Com cada any, els voluntaris i voluntàries de Càritas s’encarreguen de l’organització i coordinació de la campanya a escala local. Els punts de recollida d’aliments a Teià seran tres:

- Condis Supermercat
- Can Marcual
- Mercat Municipal

Donacions econòmiques

Com en edicions anteriors, el Gran Recapte adoptarà un format mixt, de manera que tothom qui vulgui podrà realitzar una donació econòmica fins al 5 de desembre per dues vies:

- Per transferència o ingrés a entitat bancaria al compte ES59 2100 5000 5402 0033 9765 o a través del Bizum 33596.

- Fent una donació en línia al web del granrecapte.org o bé en el supermercat virtual a https://reptes.granrecapte.org/supersolidar

Tot i mobilitzar prop de 20.000 voluntaris i de ser tot un fenomen social, el Gran Recapte amb prou feines permet cobrir els magatzems del Banc d’Aliments amb producte bàsic durant tres mesos, aproximadament. Els Bancs dels Aliments de Catalunya van distribuir l’any passat 25.000 tones d’aliments, per un valor de 67 milions d’euros, gràcies a la solidaritat ciutadana i la col·laboració de les administracions públiques i les empreses privades, ja que el 63% dels aliments distribuïts van ser recuperats d’establiments alimentaris.


Teià commemora el desè aniversari del 9N

Maresme 9NAquest vespre, el Parlament de Catalunya ha commemorat el desè aniversari de la consulta sobre el futur polític del país que es va celebrar el 9 de novembre de 2014.
L’acte ha estat presidit per Josep Rull com a màxim representant de la cambra legislativa i ha comptat amb les intervencions de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, que era al capdavant del Govern quan es va convocar la consulta, i de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que aleshores liderava l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

El president Rull ha reivindicat el “patrimoni immaterial col·lectiu” que va representar el 9N i ha defensat el “dret inalienable” d’una nació a decidir pacíficament i democràticament el seu futur. “Les urnes no divideixen, són instruments de què es doten les societats avançades per dirimir les seves discrepàncies i reforçar els seus consensos”, ha remarcat el president, que també ha posat en valor “la força de la gent” i de la unitat.

Artur Mas ha dit que l’esperit del 9N “avui és encara viu” perquè “segueix vigent la voluntat de passar de l’autonomia a la sobirania”. El Molt Honorable ha explicat que les virtuts del procés van ser “les mobilitzacions populars continuades”, l’exercici del dret a decidir com a “objectiu compartit”, la suma de gent molt diferent i uns lideratges que superaven “les fronteres limitades del partits polítics”.

Per la seva part, Carme Forcadell ha recordat que el 9N va ser possible gràcies al “treball coordinat” de les institucions i de la societat civil organitzada i ha afirmat que aquella consulta “va ser una gran victòria” i un “assaig” del referèndum de l’1 d’octubre.

9N2024Suport del món local

L’acte, conduït per la periodista Maria Xinxó, ha inclòs dues actuacions musicals en què s’han interpretat les cançons Quan tot s’enlaira, de Txarango, a l’inici, i Camins, de Sopa de Cabra, com a cloenda.

A l’auditori hi havia els expresidents del Parlament Ernest Benach, Laura Borràs i Anna Erra; els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau, Jordi Turull i Meritxell Borràs; així com diversos representants polítics i d’entitats com els exdiputats David Fernàndez i Germà Bel, l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez o el president del Consell Assessor per la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer.

També hi han assistit nombrosos alcaldes i exalcaldes, ja que la implicació i complicitat del món local va ser determinant per a l’èxit de la convocatòria. Aquest ha estat el cas de l’actual alcaldessa de Teià, Gemma Rosell, que hi ha anat acompanyada d’altres càrrecs electes del Maresme.

‘Sí-sí’

La consulta del 9N es va plantejar com un gran procés participatiu a partir d’una pregunta binària: Vol que catalunya esdevingui un estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?

A Catalunya hi van prendre part 2.305.290 electors. A Teià, la participació va ser del 61,75 % del cens. Un total de 2.957 veïns i veïnes es van atansar al col·legi electoral instal·lat a l’Institut Turó d’en Baldiri. El resultat va ser el següent: sí-sí, 2.542 vots (85,97%); sí-no, 262 vots (8,86%); sí-en blanc, 11 vots (0,37%); no, 62 vots (2,1%), i en blanc, i 8 vots (0,27%).


Pilarín Bayés dibuixarà un mural sobre Teià per a ca la Cecília

cartell muralLa coneguda dibuixant i ninotaire Pilarín Bayés elaborarà un mural porcellànic de grans dimensions que recrearà la vida quotidiana, els monuments, les entitats culturals i socials, i els personatges històrics de la vila. Es tracta d’un encàrrec de l’Ajuntament de Teià per embellir el poble i posar en valor els atributs que el caracteritzen amb el segell inconfusible de la il·lustradora més popular de Catalunya.

L’Ajuntament vol que la fase prèvia a l’elaboració d’aquesta obra artística sigui un procés participatiu: “Desitgem que aquesta iniciativa ens permeti no només redescobrir el nostre passat, sinó també enfortir els vincles de la nostra comunitat i augmentar el sentiment de pertinença”. Per això, el consistori convida tothom a aportar-hi idees per donar vida a la història de Teià a través d’un formulari en línia que trobareu en aquest enllaç.

També podeu lliurar les vostres idees i suggeriments en paper a ca la Cecília, La Unió i l'Ajuntament fins al 30 de novembre.

“La vostra experiència, records familiars, coneixement sobre edificis emblemàtics, esdeveniments significatius o històries que hagin passat de generació en generació són fonamentals per construir un relat col·lectiu i fidel”, diu el text de presentació. “Ens encantaria que tota la ciutadania, des dels més joves fins als més grans, hi participi. Cadascun de vosaltres forma part de la història viva del nostre municipi i cada contribució és una peça valuosa d’aquest mosaic que volem construir”, conclou.

La voluntat dels seus impulsors és que tothom hi digui la seva, però deixant ben clar que l’autora farà una interpretació lliure de les aportacions de la ciutadania.

Estil propi

Nascuda l’any 1941, Pilarín Bayés ha il·lustrat més d’un miler de llibres i ha col·laborat en nombroses publicacions i col·leccions, com Cavall Fort o Petites històries, de l’Editorial Mediterrània. El seu estil és naïf, alegre, colorista, detallista i atapeït, amb un clar domini de la profunditat i de la perspectiva. Un tret típic dels seus personatges és que tots tenen les galtes ben vermelles.

El 2018 va començar a dissenyar una sèrie de murals porcellànics personalitzats per a diversos municipis. Les noves tecnologies de vectorització i alta resolució permeten que el resultat representi els dibuixos originals amb la màxima fidelitat. El primer va ser un mural de 27 metres quadrats a Vic. Actualment ja n’ha realitzat prop d’una vintena. Al Maresme, Teià s’afegirà a quatre poblacions que ja en tenen: Calella, Malgrat de Mar, Vilassar de Mar i Sant Vicenç de Montalt.


El Mercat de Nadal tornarà a Teià el 14 i 15 de desembre

mercat nadalDesprés de la bona acollida de l’any passat, el Mercat de Nadal tornarà a la pista de bàsquet de l’Agrupació Esportiva Teià el cap de setmana del 14 i 15 de desembre.

La fira obrirà dissabte 10 a 14h i de 16 a 21h, i diumenge de 10 a 14h. Amb aquesta iniciativa, la Regidoria de Promoció Econòmica persegueix quatre objectius: crear un ambient de festiu al poble, donar visibilitat als artesans i productors locals, afavorir la compra de regals al municipi i dinamitzar, de retruc, el conjunt del teixit comercial local amb una oferta complementària.

Les dates del Mercat de Nadal coincideixen amb la campanya de la Marató de TV3, de manera que l’esperit solidari hi serà present a través de diverses iniciatives. A més, l’Ajuntament ha programat nombroses activitats lúdiques i culturals en col·laboració amb diverses entitats i col·lectius, com ara: un espectacle de màgia familiar, tallers de manualitats i jocs de gran format. Els Corresponsals del Casal de Joves hi muntaran un tió i oferiran un vermut musical. També hi haurà un taller de danses tradicionals i un grapat d’actuacions més a càrrec, respectivament, de TrasBals Folk, la Banda Municipal, la Coral Gòspel Teià i l’Escola de Música Cadença.

27 parades

En total, s’ha previst lloc per a 27 parades: 23 de comercials, 3 per entitats del poble i 1 per a l’Ajuntament, com a punt d’informació. La infraestructura anirà a càrrec de l’Ajuntament i serà idèntica per a totes les parades per raons estètiques i funcionals.

Els estands seran de fusta i tindran unes dimensions de 2x2m, amb proteccions de feltre per protegir el paviment de la pista. L’organització facilitarà un punt de llum, el rètol exterior de cada caseta, una taula de 2x1 per exhibir els productes i una cadira. L’Ajuntament també assumirà el cost del servei de vigilància nocturna i control d’accessos.

paradetesRequisits de la sol·licitud

Per participar en el Mercat de Nadal cal sol·licitar formalment una parada mitjançant la instància específica que trobareu adjunta al peu d’aquesta notícia. La podeu descarregar, emplenar i presentar telemàticament com a document adjunt a una instància genèrica o bé imprimir-la i presentar-la al registre de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania. El termini per fer-ho finalitza el 20 de novembre.

Tal com descriuen les bases de participació aprovades per la Junta de Govern Local, les parades podran ser de decoració i complements tradicionals (incloent-hi verd natural, avets, vesc i ponsèties); tions, pessebres, figures i suro; joguines i contes; dolços (torrons, mels, neules i llaminadures); licors, vins i aiguardents; artesania; joieria i orfebreria; herbolari; minerals; perfumeria i cosmètica natural; tèxtil i articles per a la llar.

Tots els productes que es comercialitzin hauran de complir la normativa vigent que correspongui en cada cas i preferentment els articles hauran de ser artesans, de proximitat, sense embolcalls, d’origen ecològic i respectuosos amb el medi ambient.

Criteris d’assignació

La gestió administrativa de les sol·licituds anirà a càrrec de la Regidoria de Promoció Econòmica, que valorarà individualment cada sol·licitud d’acord amb els criteris de puntuació que s’especifica a les bases i vetllarà per distribuir sobre el plànol l’oferta de productes de manera equilibrada. Les persones sol·licitants hauran d’acceptar la distribució d’espais que estableixi l’organització.

Un cop finalitzat el termini de presentació, les persones a les quals s’atorgui una parada hauran de formalitzar-ne la inscripció mitjançant el pagament de la taxa de 50 euros i enviant el justificant a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Francesc Elias, Tei de Plata, i Mika Rodon, Teianenc de l’any

Francesc EliasCoincidint amb la diada de Sant Martí, dilluns 11 de novembre, l'Ajuntament de Teià va fer públic el nom dels guanyadors dels dos guardons honorífics de la població.

El premi del Tei de Plata va ser per al director de teatre amateur Francesc Elias, mentre que el ciclista de descens Mika Rodon es va endur el reconeixement popular al Teianenc de l’any.

Com de costum, la cerimònia de lliurament es va celebrar a La Unió. L'acte, que va comptar amb gran assistència de públic, va ser conduïda pel regidor de Cultura, Marià Espel.

Una vida consagrada al teatre

Instituït el 1991, el Tei de Plata és la màxima distinció que atorga l’Ajuntament i té com a objectiu exalçar aquelles persones o entitats que al llarg de la seva vida han destacat pels seus mèrits personals o col·lectius i han contribuït al desenvolupament cultural o social de la vila.

Aquest és el cas de Francesc Elias i Pagès, a qui el Ple de la corporació ha volgut agrair “la seva contribució al desenvolupament cultural del nostre poble”.

El regidor de Cultura va ser l'encarregat de glossar aquesta “història d'amor” amb les arts escèniques que es remunta a la infantesa i que ha servit per acostar el gaudi del teatre a tota la població a través de nombrosos muntatges artístics.

acte lliuramentContagiat pel seu pare, que aleshores dirigia el Grup Escènic La Flor de la Palma, Francesc Elias va començar a interpretar personatges com a actor, a més d'ajudar-lo en tasques de direcció. I així va ser quan ara fa més de 50 anys, el jove Elias va agafar les regnes de la direcció de la companyia amb l'obra de Jaume Salom La gran aventura.

El 1977, Elias va donar un cop de mà al seu pare a l'hora de portar a escena Els Pastorets. D'aleshores ençà els ha dirigit sempre ell, amb el suport d'un bon equip de col·laboradors que han convertit l'obra de Josep Maria Folch i Torres “en una bella tradició de la qual participa la gent del poble, i això fa que mai no faltin les complicitats”.

Però per damunt de tot, per a Espel, “la representació d'El retaule de la vila de Teià a la plaça de Sant Martí va ser el projecte més aglutinador i transversal del teatre local amateur pel gran nombre d’entitats que s’hi van implicar per representar la història de la vila des de l’època romana fins a l’edat moderna”.

A més, Elias ha dirigit peces tradicionals, comèdies, drames i musicals que han transmès el llegat del teatre fins als nostres dies. És el cas, per exemple, de L’hostal de la Glòria o El Cafè de la Marina –totes dues del seu autor preferit, Josep Maria de Sagarra–; però també de La dama de l’alba, Els teixidors, El criat de dos amos o L’auca del senyor Esteve.

Certament, la seva determinació ha estat cabdal per superar “moments difícils en què semblava que el teatre desapareixeria a Teià”. Gràcies a ell, avui a La Palma hi ha sis grups de teatre actius. Per al responsable de Cultura, “són pocs els teatres que han aconseguit mantenir-se amb la voluntat d’un poble i d’uns socis. I això no hagués estat possible sense la implicació i la dedicació de persones com Francesc Elias, que han fet del teatre un motor d’integració, interrelació i cohesió social”.

FelicitacionsVídeo i felicitació

Un cop acabada la presentació del regidor, es va projectar un vídeo amb diversos testimonis en el qual també apareix una breu entrevista amb el guardonat, i, a continuació, l’alcaldessa Gemma Rosell va lliurar-li el Tei de Plata: “Aquest Tei de Plata ret homenatge a una persona que ha estat una veritable ànima del nostre teatre i, per extensió, de la nostra cultura i identitat. Francesc Elias, fill de Teià, apassionat i enamorat del teatre, porta el teatre al seu ADN i, gràcies a ell, el teatre forma també part de l'ADN de Teià”.

En paraules de l'alcaldessa, “Elias ha dedicat tota una vida a mantenir viva la flama d’aquesta expressió artística amb sinceritat, positivitat i una dedicació inesgotable”. A més, “ha estat un ferm defensor de la continuïtat del teatre com a espai de trobada, diversió i, sobretot, de preservació de la nostra llengua i literatura, i amb el seu lideratge ha fet del teatre una experiència compartida per a totes les generacions de teianencs”.

Rosell va agrair a Elias “el seu treball incansable, que ha deixat una empremta inesborrable en els cors de qui ha tingut la sort de treballar amb tu”. Per acabar, l’alcaldessa va reproduir el missatge que li va encomanar un altre Tei de Plata, l'ex regidor de Cultura Joan Botey, que per motius de salut no va poder assistir a l'acte: “Moltes felicitats, Francesc. És un premi merescut i reivindicat fa anys”.

Mika Rodon del AmoTeianenc de l’any

La gala també va aplegar els quatre candidats al Teianenc de l'any: el també director de teatre amateur de La Palma Jordi Almirall; la cooperant i educadora infantil Neus Botey; el duet musical Dani6x i Izzkid format per Daniel Nieto i Pau Izquierdo, i el ciclista Mika Rodon del Amo.

La votació popular que impulsa la Regidoria de Participació es va tancar la mitjanit de diumenge, 18 hores abans de l’inici de l’acte. La seva titular, Montse Tarradas, va ser l'encarregada de donar a conèixer el resultat del vot telemàtic.

En aquest cas, la distinció va ser per a Mika Rodon, el jove rider de 16 anys format al Club Excursionista Teià que recentment s'ha proclamat campió de Catalunya i de la Copa Catalana en bicicleta de descens en categoria júnior. A més, Rodon ha estat seleccionat per les federacions catalana i espanyola de ciclisme i l'estiu passat va participar en la Copa del Món de l'especialitat.


Comença la votació per escollir el Teianenc de l’any

candidatures 2024Des del 2017, els habitants de Teià escullen un dels seus veïns o veïnes com a Teianenc o Teianenca de l’any. Es tracta d’un guardó honorífic d’elecció popular per reconèixer públicament una persona que durant el darrer any hagi destacat per algun acte concret o un fet extraordinari en l’àmbit social, cultural, esportiu o científic.

Enguany hi ha quatre candidatures: tres d’individuals i una de col·lectiva. Totes elles han estat proposades pels teianencs i teianenques que van participar en la fase anterior del procés, entre el 18 i el 24 d’octubre.

Majors de 16 anys

Avui, 5 de novembre, s’enceta la darrera fase, en què tots els veïns i veïnes de Teià majors de 16 anys poden votar un dels aspirants a través del formulari que trobareu en aquest enllaç. El termini per fer-ho finalitza el proper diumenge, 10 de novembre, a les dotze de la nit (a les 00.00 h).

Candidatures i mèrits

A continuació us presentem, per ordre alfabètic, les persones que opten al guardó i els mèrits que les fan mereixedores:

Jordi Almirall Pujol. Metge intensivista jubilat i director de teatre amateur a la Societat la Flor de la Palma, enguany ha engrescat i conduït amb gran èxit una nova fornada d’actors i actrius molt joves que han portat a escena el musical Matilda.

Neus Botey Creus. L’educadora de l’Escola Bressol Municipal Els Galamons ha participat a l’Índia en el Projecte Lupresti de voluntariat amb persones amb discapacitat sensorial i diversitat funcional, fent tallers de percussió per a gent cega, sorda i amb paràlisi cerebral.

Daniel Nieto i Pau Izquierdo. Coneguts amb el nom artístic de Dani6ix & Izzkid, els dos músics han enregistrat el disc Stem Vius i han catapultat la cançó Van Gogh al capdavant de totes les llistes d’èxits gràcies a TikTok.

Mika Rodon del Amo. El jove rider format al Club Excursionista Teià s’ha proclamat Campió de Catalunya i de la Copa Catalana en bicicleta de descens en categoria júnior. Ha estat seleccionat per les federacions catalana i espanyola de ciclisme i aquest estiu ha participat en la Copa del Món de l’especialitat.

Recompte i veredicte

El nom de la persona guanyadora es farà públic dilluns 11 de novembre, coincidint amb la cerimònia de lliurament del Tei de Plata, en el marc de la Festa Major de Sant Martí.


Ajuntamentdeteia