L'Ajuntament informarà la població sobre el risc d’exposició al radó

gas radoEl passat 19 de juny, el ple municipal va aprovar per unanimitat una moció del PP i JxTeià, transaccionada per la resta de grups, “sol·licitant la implementació d’un programa que permeti descartar la presència de gas radó al terme municipal” i, en cas contrari, “adoptar les mesures adequades per minimitzar-ne l’impacte en la salut de la població”.

La moció –que podeu descarregar en format PDF al peu d’aquesta notícia– pren com a model un acord plenari de l’Ajuntament del Masnou, que “ja ha començat a fer alguns treballs de mesuraments en equipaments municipals a càrrec de l’Associació Catalana contra el radó i ha pres precaucions al respecte”.

El portaveu popular, David Basi, va llegir-ne el text. A la part expositiva s’explica que el radó “és un gas radioactiu que es produeix de manera natural” i que “sorgeix de la desintegració de l’urani contingut en algunes pedres, com el granit”.

L’evidència científica demostra l’associació entre l’exposició a radó en ambients interiors i el càncer de pulmó, per la qual cosa és considerat “un problema per a la salut pública” per diverses agències i organismes internacionals. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), per exemple, estima que entre el 3 i el 14% dels casos de càncer de pulmó són atribuïbles al “radó residencial”. D’acord amb aquestes xifres, el radó representa la segona causa de càncer de pulmó després del tabac i la primera en persones no fumadores.

Campanya informativa

El radó que emana del sòl penetra en les edificacions a través dels porus, esquerdes i fissures de les fonamentacions. En general, la seva presència disminueix en els pisos superiors, tot i que de vegades poden trobar-se concentracions elevades a causa dels materials de construcció, les aixetes d’aigua corrent i l’efecte xemeneia.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) identifica les zones amb un percentatge significatiu d’edificis residencials amb concentracions superiors a 300 Bq/m³. A partir del mapa del potencial de radó, es determinen les “zones d’actuació prioritària”. És el cas de Teià i de tota la comarca del Maresme.

El Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) obliga a aïllar les noves construccions i a partir de juny serà obligatori, en els municipis de la zona 2, fer mesuraments en tots els llocs de treball situats en soterranis o plantes baixes. Tenint en compte el radó és indetectable per a l’ésser humà perquè no té olor, color, ni gust, el text aprovat proposa:

- “Instar l’equip de govern perquè elabori i aprovi un programa municipal transversal que permeti concretar l’existència i concentració de gas radó, així com les mesures per minimitzar el seu impacte en la salut dels veïns i veïnes”.

- “Demanar a l’Ajuntament que iniciï, d’urgència, una campanya informativa i d’assessorament a la població amb l’objectiu de conscienciar sobre la perillositat de la inhalació continuada del gas”, així com “fer pública la moció i els seus acords mitjançant els canals habituals de comunicació de l’Ajuntament: xarxes socials, pàgina web i Butlletí Municipal”.

L’Ajuntament també “posarà a disposició dels veïns i veïnes informació sobre empreses especialitzades en el mesurament” del radó residencial.

L’alcaldessa, Gemma Rosell, va explicar les gestions realitzades fins ara amb la Diputació de Barcelona i es va comprometre a facilitar un llistat d’empreses i a informar de les passes a seguir a través del web. “Els preus que tenim són molt assequibles”, va assegurar. Pel que fa als equipaments i edificis públics, l’alcaldessa va concretar que “es faran mesuraments en llocs estratègics que considerem urgents durant la tardor-hivern, ja que s’han de fer amb les finestres tancades”.


Teià i el Masnou milloraran les comunicacions en autobús

Trobada Mobilitat Masnou TeiaEl passat divendres, 21 de juny, els responsables municipals de Teià i el Masnou van mantenir en aquesta segona localitat una reunió per donar una resposta conjunta a algunes de les necessitats de transport públic reclamades pels seus veïns i veïnes.

A la trobada van assistir l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, l’alcaldessa de Teià, Gemma Rosell, i els regidors de Mobilitat Ricard Plana i Montse Riera. De la reunió en van sortir quatre acords que suposaran un nou impuls a l’aposta dels dos municipis a favor d’una mobilitat més sostenible i segura.

Nou recorregut de la C15

Fruit dels canvis que es produiran en la senyalització de l’antiga carretera N-II com a conseqüència de la seva pacificació, la línia d’autobús C15 que uneix Teià amb l’estació de Rodalies d’Ocata adaptarà el seu recorregut de baixada per passar per l’avinguda del president John Fitzgerald Kennedy. D’aquesta manera, aquest servei permetrà acostar els usuaris de Teià al Centre d’Atenció Primària (CAP) d’Ocata, a més de donar cobertura als barris masnovins de Santa Madrona i la Colomina.

La parada més propera a l’estació seguirà sent l’actual, situada a la cruïlla dels carrers de Sant Felip i dels Capitans Comellas. El trajecte de pujada tampoc no es modificarà i continuarà passant per l’avinguda de la Verge de Núria.

En un principi, aquest canvi en l’itinerari d’anada no suposarà cap increment en el temps invertit i permetrà mantenir l’actual freqüència de pas per totes les parades. Es preveu que aquesta modificació es faci efectiva entre final d’estiu i la tardor vinent.

Nova línia al CAP i l’estació del Masnou

A proposta de l’Ajuntament de Teià, que ha fet diversos estudis al respecte, els dos municipis també han donat llum verda a la creació d’una línia d’autobús entre Teià i el Masnou que passaria prop de l’Institut Maremar i donaria servei al Masnou Alt, el CAP del Masnou, l’Institut Mediterrània i l’estació de tren del Masnou. Aquesta nova línia seria finançada conjuntament pels dos ajuntaments i es podria posar en marxa l’any 2025.

Valoració altament positiva

Des de l’Ajuntament de Teià es fa una valoració “altament positiva” d’aquests acords, ja que permetran connectar la població amb els CAP de referència d’Ocata i el Masnou i les respectives estacions de ferrocarril. Un cop estiguin en marxa les dues línies es preveu intercalar els horaris de pas perquè per la plaça de l’1 d’Octubre hi surti un autobús cada 20 minuts cap a una o altra destinació.

Bus sanitari a Can Ruti

A proposta del Masnou, els dos ajuntaments elevaran una petició a la Generalitat de Catalunya perquè ampliï el recorregut de la línia d’autobús 849. És el conegut com a ‘bus sanitari’, que opera des del 2021 per connectar Teià, Alella, el Masnou i Montgat amb l’hospital Germans Trias i altres equipaments sociosanitaris de Badalona.

El Masnou i Teià sol·licitaran que el recorregut arribi fins a la parada de la línia 2 del metro a la plaça Pompeu Fabra de Badalona, la qual cosa permetria als seus usuaris enllaçar directament amb el centre de Barcelona.

Bus directe a Barcelona

Per últim, ambdós ajuntaments també insistiran a la Generalitat perquè ampliï les freqüències de l’autobús C8 (808) entre Teià i Barcelona.


El ple demana al Congrés l'aprovació urgent de la llei de l'ELA

ELAAvui divendres, 21 de juny, és el Dia Mundial contra l’Esclerosi Lateral Amiotròfica. La data es va implantar l’any 1977 per pressionar els governs del món perquè millorin els serveis de salut per a les persones que pateixen aquesta malaltia i augmentin els recursos per a la recerca sobre les seves causes, tractament i guariment.

Coincidint amb aquesta data, el ple municipal extraordinari celebrat el passat dimecres 19 de juny va aprovar per unanimitat una proposta de JxTeià “per millorar la vida de les persones afectades per l’ELA”, una malaltia neurodegenerativa del sistema nerviós. Els pacients d’ELA perden gradualment la capacitat de controlar els músculs voluntaris, que són els que ens permeten caminar, menjar i parlar.

En aquests moments, a Catalunya hi ha més de 500 persones diagnosticades, amb una esperança de vida d’entre tres i cinc anys durant els quals esdevindran completament dependents, “amb el patiment que això comporta al propi afectat i al seu entorn social i familiar”. Tal com exposa la moció, “a les fases finals de l’ELA, el malalt requereix cures les 24 hores del dia”. Es tracta d’“una atenció molt difícil d’assolir per a la gran majoria de les famílies i que comporta una gran càrrega econòmica”.

Per tot plegat, és “urgent” i necessària “una legislació que reconegui la singularitat d’aquesta malaltia. Hi ha d’haver una resposta de les administracions davant la manca de prestacions i recursos suficients per cobrir les despeses i proporcionar cures en l’àmbit de la Seguretat Social”.

El text aprovat assenyala nou “necessitats importants”:

- “Establir d’un grau de discapacitat 3, de mínim del 65%, en el mateix moment del diagnòstic, i elevar-lo automàticament un any més tard fins al grau 4, corresponent a la discapacitat total (96-100%).

- Tramitar de forma preferent el reconeixement de la situació de dependència, concedint el grau II des del mateix moment del diagnòstic, en un termini màxim de 3 mesos, i establir el silenci administratiu positiu en aquesta demanda.

- Afegir el concepte de la dificultat respiratòria al barem de mobilitat per al reconeixement del grau de discapacitat.

- Incloure l’especificitat de l’ELA en la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència per garantir serveis multidisciplinaris i els recursos tècnics i humans necessaris.

- Garantir serveis de fisioteràpia a domicili en els casos de gran dependència.

- Assegurar el manteniment de les bases de cotització a la Seguretat Social d’aquells familiars que hagin hagut d’interrompre la seva feina per prestar atenció al malalt.

- Garantir els ajuts al transport per a les persones malaltes d’ELA.

- Impulsar l’avaluació de l’estratègia de malalties neurodegeneratives.

- Prioritzar la incorporació al sistema de salut els nous tractaments innovadors que aprovi l’Agència Europea del Medicament.

Per tot això, els grups municipals de l’Ajuntament de Teià (GdT, CaT-ERC, JxTeià, PSC i PP) “manifesten la solidaritat i el suport a les persones malaltes d’ELA i a les seves famílies”, i “exigeixen l’impuls urgent de les reformes legislatives per donar compliment a les necessitats expressades anteriorment, amb l’aprovació de la Proposició de Llei per millorar la vida de les persones afectades per l’ELA i la de les seves famílies, que s’està tramitant al Congrés dels Diputats”.

A més, els grups es comprometen a promoure des de l’Ajuntament “campanyes d’informació i acompanyament a les persones malaltes d’ELA i als seus familiars i cuidadors per poder accedir a tots els ajuts i prestacions a la seva disposició”.


L’Ajuntament recuperarà la bassa i arranjarà el camí de can Llaurador

bassa can llauradorProperament començaran les obres d’adequació del vial per a vianants que comunica la plaça de l’1 d’Octubre amb el veïnat de la Plana a través del parc de can Llaurador. A més, l’actuació també preveu rehabilitar la bassa i netejar els grafitis i protegir de les pintades el mur de l’era de la masia que conté les terres de l’avinguda de José Roca Suárez Llanos.

El projecte, redactat per l’arquitecte Fernando Nieves, compta amb una subvenció de la Generalitat a través de la convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC, 2020-2024).

Les obres han estat adjudicades a l’empresa Massachs Obres i Paisatge després que el passat 11 d’abril la Junta de Govern Local va aprovar-ne definitivament la proposta tècnica i que un parell de setmanes més tard va tramitar l’expedient de contractació mitjançant procediment obert amb un pressupost base de licitació de 95.708 euros (IVA inclòs).

Des del moment d’inici dels treballs, l’empresa disposarà d’un termini d’execució de vuit setmanes.

vial can llauradorArranjament del camí

El projecte preveu substituir el ferm del camí de sorra que porta a la Biblioteca i que comunica el veïnat de la Plana amb la plaça de l’1 d’Octubre, incloent-hi la rampa que condueix a la parada de bus de l’avinguda José Roca Suárez Llanos. Aquest recorregut serà restringit a vianants, bicicletes i petits vehicles de manteniment.

L’actuació consistirà en l’extracció i l’anivellament d’un gruix de 10 centímetres de terra i la seva substitució per una capa de rodament feta amb “sauló sòlid”.

Es tracta d’un compost natural de diferents terres, lligams ecològics i additius naturals que s’utilitza en la construcció de camins, jardins, places i voreres. El “sauló sòlid” s’aconsegueix a partir d’una mescla homogènia de silicats, fosfats, carbonats de sodi i de potassi amb la humitat pròpia de la terra tractada, sense reciclats de la construcció, vidre o siderúrgia, per garantir un envelliment totalment natural.

El sistema “sauló sòlid” té nombrosos avantatges: augmenta la capacitat de resistència al pes i l’erosió; té un color molt similar al terreny natural, sense brillantors; neutralitza les substàncies orgàniques de sòl i allarga la seva compacitat; redueix dràsticament la pols; elimina totalment el fang, així com els xaragalls i les deformacions provocades per la contracció del terreny.

Visualment, la solució plantejada s’integra paisatgísticament en l’entorn i és respectuosa amb la naturalització de l’espai. I pel que fa a la durabilitat, es conservarà durant molts anys en perfectes condicions d’ús per persones amb mobilitat reduïda i cotxets de criatura, la qual cosa permetrà reduir les feines i recursos públics dedicats al seu manteniment.

bassa can llaurador interiorRecuperació de la bassa

La recuperació de l’antic safareig de la masia forma part de les mesures d’estalvi d’aigua i d’aprofitament dels recursos hídrics del municipi. La bassa ocupa una superfície de 63 metres quadrats. Es refaran els murs de pedra, es reposaran les peces ceràmiques que falten al fons i se substituirà el revestiment actual –molt malmès– per un arrebossat interior amb morter de calç aèria, prèvia col·locació de malla de fibra de vidre. L’exterior serà tractat morter de reparació de calç hidràulica manual i el paviment de la bassa s’impermeabilitzarà amb pintura de poliuretà.

Per evitar la caiguda d’infants i mascotes a l’interior, es col·locarà una estructura de perfils d’acer laminats fixats al mur interior i una malla electrosoldada amb dues parts registrables per al manteniment de la bassa.

Pou i equips de reg

La bassa s’omplirà amb aigua procedent del pou de can Llaurador, que es troba situat a la part inferior de l’àrea d’aparcament. Per fer-la arribar fins al dipòsit, el pou serà equipat amb una bomba submergible de turbina, degudament acoblada a una canonada d’impulsió de 100 metres de longitud. Per això s’haurà d’obrir una rasa de connexió a la xarxa existent que en permeti l’alimentació i el buidatge mitjançant dos tubs de polietilè de 90 i 70 mil·límetres, respectivament. Al llarg del traçat es crearan quatre pericons de registre i una arqueta per allotjar-hi les vàlvules de sortida.

Aquesta instal·lació activarà automàticament la bomba cada cop que davalli el nivell de la bassa, gràcies a una sonda i una electrovàlvula.

mur can llauradorProtecció del mur

Els treballs previstos inclouen la neteja de les pintades de les parets del mur de l’era i l’aplicació d’una capa de veladura. Sobre seu s’instal·larà una estructura de protecció formada per una reixa metàl·lica electrosoldada i galvanitzada amb nou plafons que cobriran una superfície de 10,7 metres de longitud per 2,4 metres d’altura.

Enllumenat

Per il·luminar la bassa, l’era de la masia i el camí que hi mena s’instal·larà una columna de 9 metres d’altura amb tres projectors LED. Per últim, es formarà una cuneta lineal en forma de ‘V’ amb una peça prefabricada de formigó per evitar l’esllavissament de terres del camí de la bassa a la terrassa de la masia.


Cicle d’hàbits saludables per a persones de més de 60 anys

habits saludablesDel 5 d’abril al 28 de juny, l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Ocata-Teià està duent a terme a un cicle de tallers d’hàbits saludables adreçat a persones de més de 60 anys que són usuàries del Consultori Local. Aquest projecte de l’Institut Català de la Salut (ICS) compta amb la col·laboració de l’Ajuntament, que cedeix la Casa Municipal de Cultura de La Unió per acollir les sessions.

L’objectiu general d’aquesta iniciativa és millorar l’estat de salut de les persones majors de 60 anys. La programació, distribuïda en 12 sessions, no només proporciona eines i informació valuosa, sinó que també crea un espai de trobada que fomenta les relacions personals i el suport social dins la comunitat, elements clau per al benestar emocional i físic dels participants.

Els tallers pretenen assolir objectius específics com millorar els coneixements i les habilitats en salut de les persones participants, així com el maneig de l’aplicació de la Meva Salut i la prevenció del risc de caigudes. Entre els temes tractats s’inclouen la salut emocional, l’alimentació saludable, els primers auxilis, el Document de Voluntats Anticipades o l’ús adequat de la medicació. També s’han programat dues jornades específiques sobre seguretat a Internet i prevenció de robatoris, amb el suport dels Mossos d’Esquadra.

El curs ha tingut molt bona acollida. Hi assisteixen una quinzena de persones i l’EAP Ocata-Teià no descarta organitzar-ne un de nou l’any vinent.


L’Ajuntament analitzarà la concentració de gas radó en equipaments públics

gas radoL’alcaldessa de Teià, Gemma Rosell, es va reunir la setmana passada amb diferents responsables de la Diputació de Barcelona per estudiar vies de col·laboració que permetin mesurar la concentració de gas radó en els edificis i equipaments públics de Teià.

Per part de la Diputació, a la trobada van assistir la coordinadora de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica, Elisenda Realp, la gerent de Serveis de Medi Ambient, Immaculada Pruna, i el cap de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental, David Casabona.

La convocatòria d’ajuts per aquest exercici ja està tancada, per la qual cosa els representants de l’ens provincial van oferir la possibilitat de sol·licitar aquest recurs l’any vinent. També van brindar el seu suport i assessorament tècnic. En aquest escenari, l’Ajuntament estudia ara l’opció d’encarregar per compte propi els primers mesuraments a una empresa especialitzada que compta amb l’aval tècnic de la Diputació.

Incolor i inodor

El radó és un gas radioactiu que es produeix al sòl de manera natural en desintegrar-se l’urani que contenen roques com el granit i la pissarra. Està present de forma natural a bona part del territori català i és la principal font de radioactivitat ambiental, especialment a les comarques del Maresme, la Selva i part dels Pirineus.

L’exposició crònica al radó és considerada un problema de salut pública. És un tipus de radioactivitat anomenada “alfa”, que és molt poc profunda i fàcil de bloquejar, però el principal problema és que és un gas incolor i sense olor que passa completament desapercebut.

Si es dispersa a l’aire lliure no suposa cap problema, però si queda contingut en espais tancats pot ser cancerigen. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que entre un 3 i un 14% dels casos de càncer de pulmó són atribuïbles al radó. Segons aquestes dades, seria la segona causa de càncer de pulmó, després del tabac, i la primera entre les persones no fumadores.

El Maresme, zona 2

L’any 2017, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va elaborar un mapa de la península ibèrica que classifica les àrees geogràfiques amb potencial de radó en dues categories de risc. El Maresme es troba a la zona 2, que és on hi ha més probabilitat que el gas es pugui concentrar als edificis en nivells superiors als tolerables.

En aquests indrets –que el CSN considera “d’actuació prioritària–, el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) estableix en la seva secció DB HS6 que s’ha d’aïllar el terra de tots els edificis nous i de qualsevol reforma o rehabilitació integral en contacte amb el subsol.

gas radoA partir del juny, la llei anirà molt més enllà als 175 municipis catalans que es troben a la zona 2 i obligarà a fer mesures a tots els llocs de treball situats en soterranis i plantes baixes. Més concretament, l'article 75.1 del Reial decret 1029/2022, de 20 de desembre, estableix que les empreses han de realitzar mesuraments i avaluacions periòdiques de la qualitat de l’aire al lloc de treball. I si es detecta una concentració superior al límit segur d’exposició, l’empresa ha de prendre mesures per reduir-ne l’exposició.

En canvi, no hi ha cap mesura prevista per al parc d’habitatges preexistents. Això vol dir que els mesuraments, si algú vol fer-ne, els hauran de contractar i pagar els particulars. Algunes de les estratègies per evitar la contaminació d’aquest gas en cases i llocs de treball consisteixen a posar barreres de protecció impermeables al gas –com una làmina aïllant ben segellada– i ventilar amb regularitat l’interior dels edificis obrint la finestra o bé instal·lant sistemes d'extracció per tiratge natural o forçat. 

Límits ‘tolerables’

L’any 2013, la Unió Europea (UE) va aprovar una directiva sobre el radó, però la transposició a la legislació espanyola no es va fer fins al 2019. Finalment, el passat gener es va aprovar el Pla Nacional contra el Radó i el Ministeri de Sanitat va presentar-lo el mes d’abril.

La UE considera nociva per a la salut una radiació superior als 300 becquerels anuals per metre cúbic de radó (Bq/m3), la unitat de mesura de l’activitat radioactiva. L’OMS, en canvi, recomana una mesura molt inferior i estableix el límit en 100 becquerels l’any.

El punt novè del codi europeu contra el càncer –una iniciativa de la Comissió Europea per informar la població de les accions per reduir el risc de desenvolupar aquesta malaltia– recomana avaluar els nivells de radó i que es prenguin mesures en cas que siguin elevats: “Esbrineu si esteu exposats a la radiació procedent d’alts nivells naturals de radó a la vostra llar i preneu mesures per reduir-los”.

En aquest sentit, l’Associació Catalana contra el radó aconsella no fumar dins de casa perquè la sinergia entre el gas i el tabac és molt forta i dispara la probabilitat de patir càncer de pulmó.

Moció a debat

En ocasió de la propera sessió ordinària, el ple de l’Ajuntament de Teià debatrà una moció per implementar un programa que permeti descartar la presència de gas radó al terme municipal i s’adoptin mesures per minimitzar-ne l’impacte en la salut de la població. El text, presentat pel PP i posteriorment transaccionat amb JxTeià, s’inspira en l’acord de ple de l’Ajuntament del Masnou aprovat el 22 de desembre passat sobre aquesta mateixa qüestió.

En el ple extraordinari del 23 de maig, la moció va ser afegida a l’ordre del dia per via d’urgència, però tots els grups municipals van coincidir a deixar-la sobre la taula per tal de poder-la treballar conjuntament en la Comissió Informativa que tindrà lloc demà dijous, 13 de juny. A la sessió del ple de maig també va assistir com a espectador l’assessor mediambiental i divulgador sobre el radó José Luis Sánchez, que es va oferir a col·laborar-hi.


Ajuntamentdeteia