L’Ajuntament crea el portal i l’Oficina del POUM

presentacio PPC 01Unes setanta persones van assistir dimarts al vespre a La Unió a la presentació del Programa de Participació Ciutadana (PPC) i de l’equip pluridisciplinar que s’encarregarà d’elaborar l’Avanç del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). A la sessió també hi eren l’alcaldessa Gemma Rosell, la tinent d’alcalde Èrica Busto i els regidors Núria Andinyac (GdT), Marià Espel (CaT-ERC), Francesc Ribas (JxTeià) i David Basi (PP).

L’Ajuntament de Teià ha habilitat un lloc web específic per informar de l’agenda d’activitats del PPC i per recollir les opinions i suggeriments de la ciutadania relacionades amb el POUM a través d’una enquesta en línia de 44 preguntes tipus test que ja està disponible i que es pot emplenar en 10 minuts. Es tracta de la plataforma participa311 de la Diputació de Barcelona.

A més, s’ha creat una Oficina del POUM: un servei ubicat a l’edifici de l’Ajuntament que estarà dirigit per l’arquitecte municipal i que atendrà totes les consultes relacionades amb el nou planejament. Obrirà cada dijous de 16 a 19h amb cita prèvia obligatòria trucant al telèfon 93 540 93 51 o bé adreçant un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Marc general

La regidora de Comunicació, Núria Andinyac, va donar la benvinguda al públic, va animar tothom a dir-hi la seva a través dels canals i espais de participació que es posaran en marxa properament i va descriure breument les funcions del POUM com “l’instrument de planificació que ordena urbanísticament tot el terme municipal, incloent-hi tant el sòl urbà i el sòl no urbanitzable com les possibles zones de creixement”.

“El POUM ha de dibuixar el model de poble que volem per a les properes generacions”, va dir. I ho ha de fer –va afegir-hi– partint de dues premisses: una, “garantint l’equilibri entre les futures necessitats de la població, els recursos naturals i els valors paisatgístics, històrics i culturals”, i dues, “vetllant per la qualitat dels serveis, els equipaments, les zones verdes, l’espai públic, l’habitatge, la xarxa de transport públic i l’activitat econòmica, entre d’altres aspectes”.

presentacio PPC 03Del 2016 fins ara

La regidora va contextualitzar els motius que obliguen l’Ajuntament a tramitar un nou POUM després que el novembre de 2021 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar una sentència que declarava la nul·litat del planejament urbanístic que havia entrat en vigor cinc anys abans.

En la seva intervenció, l’arquitecte municipal Josep Anton Novo va donar-ne tots els detalls. El decaïment del POUM aprovat definitivament el 2016 va suposar la reviviscència del Pla General d’Ordenació Urbana de l’any 1990. Es tractava d’una normativa “obsoleta” i “contradictòria” amb les necessitats actuals des de molts punts de vista, ja que era anterior a la Llei d’Urbanisme de Catalunya i el seu Reglament, i no contemplava, per exemple, cap reserva d’habitatge de protecció oficial ni cap mesura de protecció del patrimoni.

Per sortir d’aquest impàs, Ajuntament i Generalitat van acordar de dotar-se d’unes Normes de Planejament Urbanístic (NPU), una “figura excepcional” de caràcter transitori que només havia estat autoritzada pel Govern de Catalunya en el cas de Tarragona i Mollet i que havia de permetre, en el cas de Teià, prosseguir amb les promocions d’habitatge social programades el 2016 en alguns àmbits d’actuació.

Tal com és prescriptiu, un cop aprovades les NPU per part de la Comissió de Territori de Catalunya, Teià disposa ara d’un termini màxim de 3 anys –a comptar des de la data de la seva publicació, l’octubre de 2023– per redactar i aprovar un nou POUM.

Equip redactor

L’Ajuntament ha contractat els treballs de la fase preliminar del POUM corresponents a l’Avanç de Pla a l’empresa Teseu, representada per Pere Mogas. L’arquitecte encapçala un equip pluridisciplinar que integra altres tècnics, geògrafs i un ambientòleg –Joan Casas, de l’empresa Assessors Ambientals de Catalunya– que també va assistir a la sessió de presentació.

Com el seu nom indica, l’Avanç apuntarà els criteris, els objectius i les solucions generals del planejament. L’Avanç constarà d’una memòria descriptiva i justificativa; un Document Inicial Estratègic (DIE) que serà sotmès a un procés d’avalució ambiental per part de la Generalitat; un esbòs de la nova regulació normativa i diversos plànols d’informació i d’avanç d’ordenació.

Mogas i la jurista Glòria Bardají –que també forma part de Teseu– són bons coneixedors dels antecedents i de la realitat urbanística del municipi, ja que van redactar-ne les NPU i van estudiar a fons el POUM de 2016. Per aquest motiu, Mogas va voler ser optimista: “Estem al moment zero. Tornem a començar i a iniciar tots els procediments i tràmits legals que estableix la Llei d’Urbanisme, però hem d’intentar fer de les dificultats virtuts. Estem en una època nova, amb legislació nova i una situació ambiental i climàtica que és diferent i que hem de saber aprofitar”. Segons Mogas, “el nou POUM s’haurà d’adaptar a la nova circumstància, però bàsicament recollirà l’ordenació que es va aprovar el 2016.

cronograma PPCCalendari de participació

D’acord amb la legislació urbanística, el POUM ha d’incorporar un Pla de Participació Ciutadana (PPC) en la fase d’Avanç que estableixi els mecanismes de publicitat i interacció amb els habitants i agents socials del municipi. Amb aquest objectiu, el ple municipal del 25 de gener va aprovar per unanimitat l’esmentat PPC, que dinamitzarà la cooperativa Estel.

Els seus representants, Alba Domínguez i Marc Deu, van destacar la importància que la gent s’hi impliqui i faci arribar les seves reflexions, opinions, neguits i queixes: “Cal posar el focus en les persones, les seves vivències, les seves necessitats i els seus coneixements perquè l’objectiu d’un POUM és millorar la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes”.

El PPC inclourà tres sessions d’entrevistes “restringides”: una amb personal tècnic de les diverses àrees de l’Ajuntament, una altra amb càrrecs electes de tots els grups municipals i una tercera amb representants del teixit associatiu. D’aquesta manera, l’equip del PPC espera, d’una banda, obtenir una visió global del poble de caràcter transversal i, de l’altra, identificar els temes que susciten l’interès ciutadà per tal de posar-los a debat públic.

A partir d’aquí, el PPC ha previst dues jornades “comunitàries” obertes a tothom: un “taller de debat obert” (dimecres 3 d’abril a les 19h, a La Unió) i una “passejada participativa” per alguns indrets del pobe (dissabte 13 d’abril a les 12h).

L’empresa Estel elaborarà un informe parcial amb les conclusions de cada sessió que traslladarà a l’equip redactor del POUM, juntament amb els resultats de les enquestes en línia, perquè siguin tingudes en compte.

Abans que l’Avanç de Pla sigui elevat a votació del ple municipal es farà una “sessió de retorn” per explicar a la ciutadania el contingut del document i quins aspectes del procés participatiu s’hi han recollit i quins han estat desestimats, i per què. Un cop aprovat l’Avanç s’obrirà un període d’exposició pública en què qualsevol persona física o jurídica podrà formular nous suggeriments que seran estudiats i degudament contestats per l’equip redactor del POUM abans d’encetar la segona fase del procés: la preparació d’un document més complex i detallat per a la seva aprovació inicial.

presentacio PPC 02Intervencions del públic

En el torn de preguntes, les persones del públic van plantejar diverses qüestions:

- Quin cost econòmic tindrà el nou POUM: En aquests moments s’han adjudicat els treballs corresponents a l’Avanç de Pla per import de 68.575 euros (38.000 dels quals seran sufragats amb una subvenció de la Diputació de Barcelona). L’arquitecte municipal va estimar un “cost total orientatiu” al voltant dels 200.000 euros.

- Què passarà si el nou POUM triga més de 3 anys a tramitar-se, que és el termini de vigència de les NPU: Josep Anton Novo i Pere Mogas van precisar que es tracta d’un “termini teòric” i van mostrar-se confiats que hi ha temps suficient, ja que es parteix de les NPU pel que fa a la normativa i del POUM de 2016 pel que fa als àmbits d’actuació.

- Quants habitatges nous preveia el POUM de 2016 respecte del Pla General de 1990: El parc edificat és de 2.400 i el POUM preveia un màxim de 800 noves unitats a llarg termini. En l’actualitat, el 86,3% són habitatges principals amb una mitjana de 2,81 residents a cada llar.

- Un assistent va proposar la creació d’una comissió consultiva formada per arquitectes, urbanistes i enginyers residents a Teià per aprofitar la seva expertesa: El PPC preveu la creació d’una Comissió de seguiment del POUM integrada per responsables polítics i tècnics de l’Ajuntament. Els dinamitzadors del PPC van animar aquests professionals a participar en les jornades de participació comunitàries i a traslladar per escrit, arribat el cas, les seves reflexions.

- Una persona va expressar dubtes sobre la capacitat de càrrega del territori per assumir nous creixements urbans i va demanar un estudi hidrològic de la Riera: Segons l’arquitecte municipal, els sectors susceptibles de ser transformats són pocs i tothom sap on són, ja que tant la muntanya com la plana litoral estan protegides pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) i el Pla Director del Sistema Costaner (PDUSC), respectivament. Pel que fa a la segona qüestió, l’Avanç de Pla incorporarà un DIE que serà informat per l’Oficina Tècnica d’Avaluació Ambiental (OTAA) de la Generalitat. Entre els informes sectorials del POUM n’hi haurà un de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), organisme que recentment ha encarregat la redacció d’un nou projecte de soterrament de la Riera en el tram comprès entre la plaça de l’1 d’octubre i el torrent d’Aroles.

Nova oportunitat

L’alcaldessa va acomiadar l’acte amb un “missatge positiu i motivador”: “Tenim l’oportunitat de construir un nou POUM, de fer bé les coses i de rectificar alguns aspectes amb els quals molta gent no estava d’acord perquè tothom hi guanyi i tinguem el poble que volem”. Com a responsable de l’àrea d’Urbanisme, Rosell va destacar “el compromís dels equips tècnics, de la comissió de seguiment perquè el resultat sigui millor que el 2016 i no acabi als tribunals”.


L’Ajuntament inicia la redacció del POUM

Cartell PPC POUMBen aviat, l’Ajuntament iniciarà els treballs del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que ha de planificar el model de poble per a les properes dècades. El POUM substituirà les actuals Normes de Planejament Urbanístic (NPU), que tenen una vigència màxima de tres anys des de la data de la seva publicació, l’octubre de 2023.

L’Ajuntament ha confiat la redacció del POUM a l’empresa Tallers d’Estudis i Serveis d’Estratègies Urbanes (Teseu, SLP). Es tracta d’un equip interdisciplinari liderat per l’arquitecte Pere Mogas, que és el mateix autor de les NPU. 

Avanç de Pla

Al llarg de 2024 és previst de completar la primera fase dels treballs: el denominat Avanç de Planejament o Avanç de POUM. Aquest document esbossa els objectius, els criteris i les prioritats de la proposta d’ordenació, així com les alternatives al nou model territorial. L’Avanç donarà peu a un Document Inicial Estratègic (DIE), que serà objecte d’avaluació ambiental. A més, l’Avanç contindrà una memòria descriptiva i justificativa; plànols d’informació i d’ordenació, i els trets bàsics de la nova regulació normativa.

El cost de l’Avanç –equivalent al 30% del pressupost global– és de 68.575 euros, 38.000 dels quals seran sufragats amb una subvenció de la Diputació de Barcelona atorgada el 2022.

Programa de Participació

La fase inicial del POUM s’acompanya d’un Programa de Participació Ciutadana (PPC) per recollir i integrar les necessitats de la societat civil. Aquest procés, obert a actors socials del municipi, inclourà diverses entrevistes, sessions públiques, tallers temàtics i passejades per l’entorn del poble.

El 23 de novembre, la Junta de Govern va adjudicar la confecció del PPC a la cooperativa Estratègies Socials per al territori i els espais lliures Estel per import de 10.890 euros (IVA inclòs) i el ple municipal del 25 de gener va aprovar-ne la seva formulació. El PPC començarà el 27 de febrer amb una presentació a La Unió i es donarà per tancat a finals d’abril. En l’endemig, s’habilitarà un espai virtual específic al web municipal per informar del POUM i s’hi penjarà una enquesta d’opinió. Les aportacions i conclusions expressades durant aquest període seran recollides en un informe final que serà tingut en compte pels redactors del POUM i s’annexarà a l’Avanç de Pla. El PPC es clourà amb una sessió de retorn oberta a tothom.

Aprovació i exposició pública

Un cop enllestit, l’Avanç serà elevat al ple. Aquest tràmit pot anar acompanyat d’una suspensió de llicències en alguns àmbits durant el termini màxim d’un any. Un cop aprovat, l’Avanç serà sotmès a exposició pública durant 30 dies hàbils per tal que s’hi puguin formular suggeriments i alternatives. Arribat el moment, els redactors del POUM elaboraran un informe tècnic d’anàlisi i valoració de les al·legacions per confirmar o esmenar els criteris del planejament.

Informe preceptiu

Simultàniament, l’Ajuntament trametrà l’Avanç al Departament de Territori i Sostenibilitat per obtenir el document d’abast d’avaluació ambiental i el primer informe urbanístic territorial de la Comissió Territorial d’Urbanisme. Amb el seu vistiplau, el procés deixarà enrere la fase preliminar i encetarà pròpiament els treballs de redacció del POUM.


Subcategories

Ajuntamentdeteia