Reduir i controlar el consum d’aigua amb el servei de telemesura

anunci telemesuraL’Ajuntament de Teià i l’empresa Agbar, concessionària del servei municipal d’abastament d’aigua potable, volen donar a conèixer a la ciutadania l’existència d’un sistema gratuït de control i gestió dels consums domèstics i comercials per a particulars.

És l’anomenada “telemesura” o “telelectura”: un sistema de lectura a distància de comptadors intel·ligents que permet al titular del contracte conèixer l’evolució del consum domèstic d’aigua les 24 hores del dia, els 365 dies l’any. De tot plegat se’n deriva la possibilitat de poder fer una gestió més còmoda i eficient tant de l’aigua consumida com de la despesa associada.

Renovació del parc de comptadors

El sistema de telemesura és gratuït per a l’usuari, però per fer-lo utilitzar és imprescindible disposar d’un comptador electrònic. A principis d’any, el 46% dels abonats del municipi disposaven d’aquest model d’aparell. En aquests moments ja són el 62% i la previsió és que al llarg dels propers mesos s’arribi a una cobertura del 100%.

Aquest canvi de paradigma serà possible gràcies al conveni subscrit entre l’Ajuntament i la concessionària “per l’execució de les obres que permetin mesures de restricció a la xarxa d’aigua atesa la situació d’emergència per la sequera”, aprovat el passat 8 de febrer per la Junta de Govern Local.

L’actuació preveu substituir un total de 1.249 comptadors. L’objectiu de l’Ajuntament és que la concessionària realitzi periòdicament un control dels cabals subministrats des les reguladores existents al municipi i els compari amb el consum subministrat als abonats de cada sector. D’aquesta manera es podran analitzar de forma separada els rendiments de la xarxa i millorar la localització de fuites i fraus.

El preu d’execució material d’aquesta inversió és de 123.651 euros, que serà sufragada amb càrrec al fons d’amortització tècnica de les instal·lacions i actius revertibles acumulat a 1 de gener de 2024, que en aquella data ascendia a 258.677 euros.

Avantatges

El servei de telemesura té nombrosos avantatges per a les persones usuàries:

- Permet consultar les dades de consum domèstic o comercial en qualsevol moment i des de qualsevol lloc, a través d’Internet.
- Permet rebre tota la informació al mòbil o al correu electrònic.
- Permet conèixer el consum diari i configurar alarmes per detectar possibles fuites o consums inusuals.

Amb aquest eina, per exemple, els clients poden fixar un topall diari i configurar una alarma perquè l’aplicació els avisi quan superen un determinat consum. Des de l’àrea de Medi Ambient, es recomana d’establir l’alarma a l’entorn dels 100 litres per habitant i dia, que és el consum individual que recomana l’Agència Catalana de l’Aigua. Així, si en un domicili hi viuen 4 persones, es podria fixar una alerta que saltés quan se superen els 400 litres diaris.

El sistema també pot avisar si hi ha un consum sostingut en el temps, la qual cosa podria significar que hi ha una fuita a l’escomesa.

Per les seves potencialitats –la supervisió i gestió del consum, d’una banda, i la detecció d’incidències, d’altra–, la telemesura és una eina que pot contribuir, indirectament, a l’estalvi d’aigua en l’actual context d’emergència per sequera a les conques internes de Catalunya.

alta telemesuraDonar-se d’alta

Si voleu donar-vos d’altra, entreu a la pàgina web d’agbarclients.cat, accediu a l’apartat ‘Àrea de clients’ i introduïu les vostres dades d’accés.

A continuació, indiqueu el contracte que voleu visualitzar i comproveu si disposeu de servei de telemesura.

Per acabar, accediu a ‘Els meus consums’ i us apareixeran tres apartats:

- ‘Consums’: Us permet fer lectures diàries, mensuals i per franges horàries.
- ‘Cabal màxim / mínim’: Us permet visualitzar els gràfics de consum i descarregar-los en format de dades en un arxiu d'Excel.
- ‘Alertes de consum’: Us permet establir avisos en casos de fuita o sobreconsum. Les alarmes poden establir-se en litres o metres cúbics.

Si teniu dubtes, consulteu aquest tutorial de vídeo a YouTube.


infocat2019Des l’1 de gener fins avui ja s’ha superat el total d’hectàrees cremades durant tot l’any passat a Catalunya. Concretament, hi ha hagut 62 incendis forestals, que han calcinat 225 hectàrees.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Teià ha publicat un ban de l’Alcaldia per donar a conèixer la prohibició de fer foc sense autorització a menys de 500 metres del bosc, d’acord amb la Llei Forestal de Catalunya i diverses ordres i decrets en matèria de prevenció d’incendis. La restricció va entrar en vigor el 15 de març i respon a la consideració de Teià com a “zona d’alt risc d’incendi forestal”.

Amb caràcter general, és absolutament prohibit de cremar rostolls, marges o restes de jardineria a tots els terrenys forestals, siguin o no poblats d'espècies arbòries, i la franja de 500 metres que els envolta; així com fer-hi focs d'esbarjo, llançar coets i petards, o utilitzar bufadors per a obres o activitats relacionades amb l’apicultura.

Franges i línies elèctriques
El ban de l’Alcaldia recorda que les urbanitzacions situades en zones forestals o a menys de 500 metres del bosc han de disposar de les franges perimetrals de protecció contra el foc, a més de mantenir netes de vegetació les parcel·les interiors no edificades.

D'acord amb la normativa vigent, les companyies elèctriques també han de mantenir netes de vegetació les seves línies de conducció d’energia.

Barbacoes
D'aquesta prohibició en queda exclosa la utilització, dins de parcel·les edificades, de fogons de gas i de barbacoes d'obra que estiguin equipades amb mataguspires.

Sancions
Les persones que passegin, treballin o romanguin en zones forestals han de complir totes les indicacions en matèria de prevenció d'incendis que els siguin fetes pels agents rurals, Policia Local i altres agents de l'autoritat, i facilitaran la seva identitat si són requerides a fer-ho.

Qui sigui sorprès contravenint aquestes prohibicions serà objecte de denúncia a la Direcció General del Medi Natural.


Franja Pi de lIndiàLa setmana passada es van iniciar els treballs forestals de tala i aclarida de la vegetació arbrada i arbustiva en una franja de 25 metres al voltant de la urbanització del Pi de l’Indià, a Teià.

En aplicació de la Llei 5/2003, de 22 d’abril, en matèria de prevenció d’incendis forestals, i d’acord amb el projecte aprovat per l’Ajuntament el passat 1 de març sobre la reducció de la densitat de l’arbrat i l’estassada del sotabosc en aquest sector, l’actuació consisteix a reduir la càrrega de combustibilitat del bosc per evitar la propagació de les flames durant el període de màxim perill d’incendi.

Aquests treballs tenen un cost de 10.4780 euros (9.328 euros d’execució i 1.150 de direcció d’obra) i han estat sufragats en un 90% per la Diputació de Barcelona. En principi, és previst que els treballs finalitzin abans del 15 de juny, coincidint amb l’inici del període d’alt risc d’incendi.

A més del Pi de l’Indià, la regidora de Medi Ambient, Montse Riera, explica que també es realitzaran tasques de manteniment a les franges de les Delícies, Gran Vista i Santa Fe-Assumpció-Paradís, segons el projecte aprovat per l’Ajuntament el passat 20 d’octubre i en consonància amb les actuacions realitzades amb caràcter biennal els anys 2011, 2013 i 2015.

Troncs TeiàDes de mitjan gener, a Teià es duen a terme treballs de tala i extracció de pins pinyers afectats per la plaga de l’escarabat Tomicus destruens en el marc d’un programa per a la seva eradicació en què hi participa el Consell Comarcal, el Parc de la Serralada Litoral i l’Ajuntament de Teià i que està finançat a través de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

L’actuació, que és executada per una empresa especialitzada sota la direcció i supervisió d’enginyers forestals de l'Associació de Propietaris Forestals de la Serralada Litoral Central, ha suscitat les crítiques d’alguns veïns perquè la consideren excessiva.

També l’Ajuntament s’ha mostrat preocupat per l’abast de la tala, que en alguns casos afecta 8 de cada 10 exemplars. Tot i que la diagnosi ja va ser efectuada el mes de novembre i posteriorment contrastada pels tècnics de l'Associació de Propietaris Forestals i després pels del Departament d’Agricultura de la Generalitat, tant l’alcalde, Andreu Bosch, com la regidora de Medi Ambient, Montse Riera, s’han reunit diversos cops amb ells sobre el terreny per demanar aclariments i dissipar els dubtes.

De resultes d’aquestes inspeccions oculars es desprèn que la plaga afecta els boscos de coll de Clau i la Molassa en proporcions que oscil·len entre el 50 i el 80%, segons la qualitat del sòl i la fortalesa dels arbres. L’enginyer forestal del Parc, Joan Anglada, explica que “si bé en el moment de la tala algunes de les copes continuaven verdes, els arbres haguessin acabat morint. Si s’observen amb deteniment els troncs tallats es detecten nombrosos forats resinosos, signe inequívoc de l'entrada de l'escarabat Tomicus. És per això que cal tenir present que, per molt saludable que sembli l'arbre, el tronc pot estar ja afectat i l'arbre, condemnat”.

Els tècnics competents entenen que les mesures “poden semblar exagerades” a ulls dels veïns, però exposen que “són necessàries per al control de la plaga”, que es propaga en cercles concèntrics. “Si es vol erradicar el focus de propagació ha de ser a base de tales intenses”, conclouen.

Anglada destaca “el valor paisatgístic de les pinedes de pi pinyer”, però recorda que “en la majoria de casos són una formació transitòria”, posterior a l'abandonament dels antics cultius i prèvia al creixement de l'alzina. Per aquest motiu creu que “aquells indrets afectats pel Tomicus on no hi hagi rebrot d'alzina haurem de plantejar-nos destinar-los o bé a espais oberts o bé reforestar-los convenientment per evitar problemes d'erosió”.


Tomicus TeiàEl passat dia 10 es van iniciar els treballs de tala i eliminació dels pins pinyers afectats per la plaga de l’escarabat Tomicus destruens a Teià. L’actuació forma part del paquet de mesures adoptades per l’Associació de Propietaris Forestals del Parc de la Serralada Litoral Central en els municipis de Cabrils, Vallromanes, Vilassar de Dalt i Teià. Segons fonts del Parc, les finques han estat escollides per l'elevat grau d’afectació, “amb més del 80% dels arbres malalts”.

A Teià s’hi faran dues intervencions, que abastaran un total de 13 hectàrees. De moment s’ha començat a actuar a l’entorn dels veïnats de l’Assumpció, les Delícies i Santa Fe, en la finca coneguda com la Gavatxa, entre el camí de la carena i el Molí. En les pròximes setmanes, els treballs s’ampliaran a la finca del Cau de la Guineu, entre el camí de la Serra i el torrent de can Lledó. L’actuació s’allargarà, com a màxim, fins al 28 de febrer: data límit perquè l’escarabat adult reprengui el seu cicle vital i emergeixi del tronc per colonitzar altres arbres.

Tomicus01Cost i procediment dels treballs
Sobre el terreny, les feines són executades per una brigada forestal equipada amb motoserres, una tanqueta amb pala excavadora i un camió de càrrega. Tot l’operatiu és coordinat i supervisat per l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació. Segons l’enginyera de la Secció de Restauració i Millora Forestal d'aquest organisme, Núria Ruiz, el procediment consisteix a talar i retirar del bosc tots els arbres morts i afectats, ja que constitueixen un focus d'infecció i un veritable perill d'incendi. “Per tal de no deixar-ne restes, estem retirant l’arbre sencer amb tronc i capçada cap a una zona d’apilat per ser estellat”.

La feina no acaba aquí: un cop eliminats els pins afectats, les brigades forestals procediran a “seleccionar i podar les alzines que quedin a bosc per tal que aquestes puguin desenvolupar-se correctament”. D’aquesta manera es pretén afavorir la successió ecològica d’una espècie per l’altra i avançar cap a un estadi de bosc més madur.

El cost total de les actuacions a Teià és de 35.000€, finançats a mitges per la Generalitat de Catalunya a través d’un ajut de 1.250€ per hectàrea, i per la Diputació de Barcelona per mitjà d’un conveni de col·laboració amb l’Associació de Propietaris Forestals del Parc de la Serralada Litoral Central. Precisament “per fer costat els propietaris i palesar el seu compromís amb la lluita contra el Tomicus”, l’Ajuntament de Teià s’ha inscrit recentment també com a membre d’aquesta Associació, segons informa la regidora de Medi Ambient, Montse Riera.

L’origen de la plaga
La sequera i la calor dels darrers anys, afegida a l’elevada densitat d’arbres a causa de la manca de gestió forestal, han afeblit els pins pinyers i els han fet vulnerables als atacs del Tomicus: un escarabat d'entre 3 i 5 mm de longitud que forada l'escorça del tronc i hi fa una galeria on diposita els ous. En eclosionar, les larves tallen la circulació de la saba i causen la mort de l'arbre. L'única solució es tallar els arbres afectats i retirar les seves restes perquè l'insecte no es reprodueixi i s'escampi


Campanya ReaccionaEls hàbits de compra associats a la celebració de les festes de Nadal incrementen la generació de residus, per la qual cosa l’Ajuntament fa una crida al consum responsable de les famílies i a una gestió acurada i sostenible de la brossa domèstica. Per evitar la saturació d’algunes àrees de contenidors, el servei municipal de recollida s’ha reforçat amb un doble torn els dies 24, 27 i 31 de desembre. L’operatiu de Nadal també preveu serveis especials per als dies 5, 6 i 9 de gener, sobretot pel que fa a la fracció de paper i cartró.

Punt d’inflexió
Des que el passat 1 de maig va entrar en funcionament el nou servei de recollida de la brossa, l'Ajuntament es fa càrrec, a través de la nova concessionària, de tots els residus que es generen al municipi, incloent-hi les fraccions de vidre, envasos i paper i cartró que abans estaven delegades al Consell Comarcal.

Amb l'assumpció d'aquesta competència, ara l'Ajuntament té coneixement immediat i directe de les tones transferides a les diverses plantes de tractament, així com dels percentatges de recollida selectiva de cada fracció. Les dades globals entre maig i novembre són esperançadores, ja que després d’anys d’estancament s’ha constatat un increment substancial dels índexs de reciclatge gràcies a la renovació del parc de contenidors i l’ampliació de 28 a 90 del nombre d’àrees de recollida selectiva.

Gràfica reciclatge 2016El got mig ple
Des del mes de juny s’observen dues tendències molt positives: d’una banda, un augment del 170% de la fracció orgànica (de 91 tones a 245) i, de l’altra, una caiguda del 20% de la fracció resta (de 984 tones a 792).

Segons dades del Consorci de Residus Urbans del Maresme, el 2016 els veïns i veïnes de Teià hauran reciclat el 31,3% dels seus residus: un 16,2% corresponent a la fracció orgànica, un 4,8% al vidre, un 4,4% a paper i cartró, un 3,3% a envasos i un altre 2,6% a mobles i voluminosos.

Aquestes xifres no inclouen els residus portats selectivament a la deixalleria.

El got mig buit
Amb tot, el 68,7% dels residus generats a la població van ser dipositats en els contenidors amb tapa grisa corresponents a la fracció resta i, com a tals, no es van poder reciclar. El marc normatiu a Catalunya en matèria de residus penalitza econòmicament la incineració, la qual cosa representa un sobrecost per a l’Ajuntament.

Els organismes reguladors europeus estableixen que l'any 2020 el 50% dels residus municipals s'han de recollir de forma selectiva. En cas d'incompliment és probable que els cànons que graven la incineració de residus siguin modificats a l'alça, la qual cosa podria tenir repercussions fiscals sobre la taxa de la brossa que paguen els contribuents. En aquest aspecte Teià té molt camí a recórrer, ja que se situa més de 10 punts per sota de la mitjana comarcal en matèria de reciclatge.

Contenidors desbordatsDesbordaments i brutícia
Un altre problema és l’abandonament de mobles i electrodomèstics a la via pública i el mas ús dels contenidors per part d'alguns usuaris, que aboquen la brossa allà on no toca. Això genera una gran brutícia i un elevat nombre d'impropis que dificulta el procés de triatge i reciclatge. Per aquest motiu des de l'Ajuntament es recorda la necessitat de llençar cada fracció al seu contenidor, identificat amb el color gris per a la resta; marró per a l'orgànica; verd per al vidre; groc per als envasos, i blau per al paper i el cartró.

Per últim, el regidor de Serveis Municipals, Jordi Casanovas, recorda que “existeix un servei gratuït de recollida de voluminosos amb cita prèvia trucant al 93 790 55 60 o bé a través de l'adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Ajuntamentdeteia