Els teianencs reciclen un terç dels residus que generen


Campanya ReaccionaEls hàbits de compra associats a la celebració de les festes de Nadal incrementen la generació de residus, per la qual cosa l’Ajuntament fa una crida al consum responsable de les famílies i a una gestió acurada i sostenible de la brossa domèstica. Per evitar la saturació d’algunes àrees de contenidors, el servei municipal de recollida s’ha reforçat amb un doble torn els dies 24, 27 i 31 de desembre. L’operatiu de Nadal també preveu serveis especials per als dies 5, 6 i 9 de gener, sobretot pel que fa a la fracció de paper i cartró.

Punt d’inflexió
Des que el passat 1 de maig va entrar en funcionament el nou servei de recollida de la brossa, l'Ajuntament es fa càrrec, a través de la nova concessionària, de tots els residus que es generen al municipi, incloent-hi les fraccions de vidre, envasos i paper i cartró que abans estaven delegades al Consell Comarcal.

Amb l'assumpció d'aquesta competència, ara l'Ajuntament té coneixement immediat i directe de les tones transferides a les diverses plantes de tractament, així com dels percentatges de recollida selectiva de cada fracció. Les dades globals entre maig i novembre són esperançadores, ja que després d’anys d’estancament s’ha constatat un increment substancial dels índexs de reciclatge gràcies a la renovació del parc de contenidors i l’ampliació de 28 a 90 del nombre d’àrees de recollida selectiva.

Gràfica reciclatge 2016El got mig ple
Des del mes de juny s’observen dues tendències molt positives: d’una banda, un augment del 170% de la fracció orgànica (de 91 tones a 245) i, de l’altra, una caiguda del 20% de la fracció resta (de 984 tones a 792).

Segons dades del Consorci de Residus Urbans del Maresme, el 2016 els veïns i veïnes de Teià hauran reciclat el 31,3% dels seus residus: un 16,2% corresponent a la fracció orgànica, un 4,8% al vidre, un 4,4% a paper i cartró, un 3,3% a envasos i un altre 2,6% a mobles i voluminosos.

Aquestes xifres no inclouen els residus portats selectivament a la deixalleria.

El got mig buit
Amb tot, el 68,7% dels residus generats a la població van ser dipositats en els contenidors amb tapa grisa corresponents a la fracció resta i, com a tals, no es van poder reciclar. El marc normatiu a Catalunya en matèria de residus penalitza econòmicament la incineració, la qual cosa representa un sobrecost per a l’Ajuntament.

Els organismes reguladors europeus estableixen que l'any 2020 el 50% dels residus municipals s'han de recollir de forma selectiva. En cas d'incompliment és probable que els cànons que graven la incineració de residus siguin modificats a l'alça, la qual cosa podria tenir repercussions fiscals sobre la taxa de la brossa que paguen els contribuents. En aquest aspecte Teià té molt camí a recórrer, ja que se situa més de 10 punts per sota de la mitjana comarcal en matèria de reciclatge.

Contenidors desbordatsDesbordaments i brutícia
Un altre problema és l’abandonament de mobles i electrodomèstics a la via pública i el mas ús dels contenidors per part d'alguns usuaris, que aboquen la brossa allà on no toca. Això genera una gran brutícia i un elevat nombre d'impropis que dificulta el procés de triatge i reciclatge. Per aquest motiu des de l'Ajuntament es recorda la necessitat de llençar cada fracció al seu contenidor, identificat amb el color gris per a la resta; marró per a l'orgànica; verd per al vidre; groc per als envasos, i blau per al paper i el cartró.

Per últim, el regidor de Serveis Municipals, Jordi Casanovas, recorda que “existeix un servei gratuït de recollida de voluminosos amb cita prèvia trucant al 93 790 55 60 o bé a través de l'adreça electrònica: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Ajuntamentdeteia