L’Escola El Cim reobrirà dijous amb restriccions d’ús del pati

temporal001Aquest vespre, l’equip de govern es reuneix per repassar i avaluar les conseqüències que ha tingut el temporal sobre l’espai públic, els equipaments municipals i el mobiliari urbà.

El passat dilluns a la tarda, l’Ajuntament va decretar el tancament de tots els centres educatius de la població davant del risc que la llevantada provoqués destrosses materials i danys personals. La mesura es va estendre també a dimarts i va ser adoptada per totes les poblacions del Maresme després que l’estació meteorològica de Cabrils va registrar ratxes de vent de 117 quilòmetres per hora.

Despreniment de teules

Ahir dimecres, el vent va arrencar nombroses teules de la coberta de l’Escola El Cim, algunes de les quals van sortir projectades cap als patis. Per aquesta raó, l’Ajuntament va decidir prorrogar el tancament del centre durant fins avui dimecres.

Aquest matí a les 8h, responsables municipals dels Serveis Tècnics, Policia Local i operaris de la brigada municipal n’han inspeccionat les instal·lacions i han retirat part dels materials despresos. Tanmateix, les condicions meteorològiques no han permès d’accedir a la coberta amb unes mínimes condicions de seguretat per als operaris.

Per tot plegat, l’Ajuntament ha comunicat a la direcció del centre que demà dijous autoritza la represa de l’activitat lectiva amb la prohibició expressa de sortir als patis. En canvi, la zona d’accés a l’escola i l’interior del col·legi es consideren espais segurs.

temporal003Incidències nombroses

Des de dilluns, l’Ajuntament ha destinat nombrosos recursos humans a prevenir i resoldre els danys ocasionats per la pluja i el vent. La majoria d’aquests operatius han estat supervisats personalment per l’alcalde, Andreu Bosch, com a coordinador local d’emergències.

La majoria d’incidències han estat ocasionades pel vent, com ara el desplaçament d’alguns contenidors, el trencament de branques i la caiguda d’arbres, així com la desestabilització de rètols i cartells anunciadors. També han volat les portelles d’alguns comptadors de llum particulars i s’han produït alguns esllavissaments de cornises i teules, així com petits esfondraments de parets i murs mitjaners.

Entre d’altres, la Policia Local ha senyalitzat i gestionat la retirada d’elements caiguts sobre la via pública que afectaven la mobilitat i la seguretat dels vianants, com és el cas d’un fanal al carrer dels Garrofers, una palmera al carrer de Ramon Llull, un pi de grans dimensions al carrer d’Enric Borràs i un altre arbre a la confluència del passeig de la Riera amb el carrer de Josep Puigoriol.

Per la seva part, l’aigua ha originat alguns bassals i ha causat talls de subministrament elèctric.

Aquesta tarda s’ha registrat el trencament d’una de les columnes de llum del camp de futbol municipal de Sant Berger. L’accident no ha provocat danys ja que l’Ajuntament va acordar el tancament del recinte mentre duri el temporal. També s'han desprès algunes plaques del revestiment de la façana del pavelló poliesportiu i s'ha acordonat l'entrada principal a l'edifici de l'Ajuntament per la caiguda de l'estucat de la façana.

Previsions i agraïment

Segons el Servei de Meteorologia de Catalunya, el temps millorarà progressivament al llarg de les pròximes hores. Per demà dijous es manté l’avís d’alerta per “perill moderat” per acumulació de pluges al Maresme, que localment podrien anar acompanyades de ratxes de vent fort i calamarsa.

Després de tres dies de llevantada, tant l’alcalde, Andreu Bosch, com el regidor de Serveis Municipals, Jordi Casanova, volen agrair la col·laboració ciutadana tant pel que fa a la comunicació d’incidències a la Policia Local com pel que fa al comportament, majoritàriament comprensiu i assenyat, dels veïns. Els responsables municipals també han tingut paraules de reconeixement per als treballadors i els departaments municipals que aquests dies estan fent un esforç suplementari per superar els contratemps.


Tanquen tots els centres educatius de Teià a causa del temporal

ventadesTal com han fet altres poblacions del Maresme, l’Ajuntament de Teià ha decidit suspendre aquesta tarda i demà totes les classes als centres educatius públics com a mesura de seguretat davant del temporal de vent i pluja.

La mesura és efectiva des de les 15h de la tarda d’avui dilluns i tot demà, dimarts 21 de gener, i afecta l’Escola Bressol Municipal Els Galamons, l’Escola El Cim i l’Institut Turó d’en Baldiri. La llar d'infants Bambi també se suma a les indicacions i així ho ha comunicat ja a la famílies.

Conscients de la urgència d'aquesta mesura, els Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme ha assegurat serveis mínims de professorat i equip directiu fins que hagi marxat tot l'alumnat.

Altres precaucions

La resolució també recomana que no es facin activitats a l’aire lliure i que es retirin de les façanes i balcons tots els elements mòbils o inestables.

El decret de l’alcaldia diu literalment així:

  1. Procedir a la suspensió de les classes la tarda d’avui, a partir de les 15h i durant tot el dia de demà, dimarts 21 de gener, de tots els centres educatius del municipi.
  2. Procedir a la suspensió de les activitats exteriors de les instal·lacions esportives municipals la tarda d’avui, a partir de les 15h i durant tot el dia de demà, dimarts 21 de gener.
  3. Recomanar de no fer activitats a l’aire lliure i actuar amb la màxima prudència.
  4. Recomanar a tota la població retirar de balcons i terrasses elements inestables, com testos i mobiliari, i recollir tendals.

Institut Teia 638 alumnes d’educació infantil, primària i secundària van encetar ahir el curs 2018-2019 als centres escolars de titularitat pública de la població, que s’afegeixen als 60 infants que el passat dia 6 van començar l’adaptació a l’Escola Bressol Municipal Els Galamons. Un cop més, aquest centre pràcticament ha exhaurit la seixantena de places que ofereix, ja que únicament queden tres places per a nadons a P0. A P1 hi ha 13 infants i la franja de P2 està desdoblada en dos grups de 20 nens i nenes cadascun.

L’Escola El Cim recupera el seu pols habitual amb 417 alumnes d’entre 4 i 12 anys. Són 19 menys que el curs passat, però la regidora d’Educació, Montse Riera, assegura que “s’ha produït un augment considerable dels nens i nenes de 3 anys que permet ser optimistes de cara al futur”. En total, hi ha 113 escolars d’educació infantil (P3, P4 i P5). La primària, al seu torn, es divideix entre els 92 alumnes de cicle inicial (1r i 2n) els 115 de cicle mig (3r i 4t) i els 97 de cicle superior (5è i 6è).

Durant les vacances, l’Ajuntament ha invertit en el col·legi 60.000 euros en obres i accions de millora com la col·locació d’una línia de vida a la teulada, la instal·lació de llums LED a diverses aules i la pavimentació del pati d’educació infantil, tot i que encara resten alguns serrells per acabar. Per la seva part, la Generalitat va comunicar al llarg de l’estiu que els treballs de seguretat i accessibilitat que tenia previstos s’executaran al llarg del curs sense interferir en la dinàmica del centre.

Nova fornada a l’Institut
L’Institut Turó d’en Baldiri ha tingut un repunt d’alumnes de 1r d’ESO, de manera que els 221 alumnes del centre queden distribuïts de la següent forma: 60 a 1r, 56 a 2n, 57 a 3r i 48 a 4t.

pati vell i nouL’Ajuntament està aprofitant els mesos d’estiu per executar les millores que tenia consignades en el pressupost municipal de 2018 per a l’escola El Cim, per un import superior als 60.000 euros. També la Generalitat, a través del Departament d’Ensenyament, hi ha previst una inversió de 18.000 euros.

Per part del municipi, aquesta setmana s'han destinat més de 40.000 euros a diversos treballs de pavimentació al pati que utilitzen els alumnes d’educació infantil, amb l'aplicació d'una micro-barreja bituminosa amb una imprimació especial de morter acrílic i un acabat de pigments blaus (a les fotografies podeu veure el pati abans i després de l'actuació). Més endavant, la brigada construirà un nou sorral al pati gran per completar la instal·lació de jocs, circuits i cabanes que els voluntaris de l’Associació de Mares i Pares (AMPA) han fet mitjançant la recuperació i restauració de barques antigues, pneumàtics i troncs de fusta.

talús camí escolar 01En compliment de la normativa de riscos laborals, també durant l’agost s’instal·larà a la teulada una línia de vida, per valor de 6.300 euros. Es tracta d’un cable que permet accedir-hi risc de caure per recuperar pilotes, canviar teules o tapar degoters. En els darrers temps també s’han instal·lat malles geotèxtils als talussos de la zona verda adjacent al poliesportiu per evitar la caiguda de rocs i sauló al camí escolar.

Les actuacions a l’escola finalitzaran la primera setmana de setembre amb la substitució de 30 punts de llum per d’altres de tecnologia LED. Aquesta mesura està dotada amb 12.000 euros i redundarà en l’estalvi energètic i la millora de les condicions d’il·luminació dins les aules.

Totes aquestes inversions s’afegeixen al pagament de les factures d’aigua, calefacció i electricitat, així com a les despeses associades al manteniment de l’edifici que regularment realitza el conserge i la brigada, o que requereixen la contractació d’alguna empresa especialitzada.

Protecció contra incendis
Per evitar la propagació del foc en cas d’incendi, la Generalitat sectoritzarà les dues escales interiors de l’edifici mitjançant la formació de sengles envans amb plaques guix ignífugues i la col·locació de portes tallafoc al primer pis. També se substituiran les respectives portes situades a la planta baixa, així com les dues del menjador, per d’altres amb tanca antipànic i sortida cap a l’exterior per facilitar l’evacuació des de dins en cas d’emergència. Aprofitant l’avinentesa, es refaran i s'adaptaran a la normativa vigent les baranes d’ambdues escales i s'aprofitarà perquè les rampes també tinguin el seu passamà.

scratch 2018Aquest dissabte, dos equips d'alumnes de 6è de primària de l’escola El Cim de Teià van participar a la Farga de l’Hospitalet en la final de l’Scratch Challenge que des de fa un parell d’anys convoquen el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i el Mobile World Congress en el marc dels mSchools Student Awards.

L’Scratch Challenge aplega els 20 millors equips de Catalunya d'aquest llenguatge de programació lliure que facilita la creació d’històries interactives, simulacions, jocs i animacions, i la seva compartició online. La convocatòria d'enguany estava basada en el repte 'De grans serem...'

Acompanyats pel professor d'informàtica Xavier Eguiguren i per la directora de l'escola Aurora Perea, un equip estava format per Guillem Calvet, Martina Puig i Gina Sanz i l'altre per Rita Amigó, Toms Nalivaiko i Martina Valero, que van resultar els vencedors absoluts de la competició.

Dos triomfs consecutius
Dues participacions, dues finals, dos campions. “Estem molt orgullosos de tenir dos equips entre els finalistes i que les dues propostes presentades hagin estat escollides entre les 158 que optaven a la final”, diuen des del centre educatiu. I recorden que “en l'edició del 2017 la nostra escola ja va obtenir un premi en aquesta categoria i per tant el llistó estava molt alt. Però una vegada més els nostres alumnes ho han tornat a aconseguir i han demostrat que al Cim la programació és un projecte sòlid”.

Ara, els guanyadors gaudiran d'un gran premi: una jornada en un TechCamp en companyia de dos familiars on gaudiran de diferents activitats lúdiques i d’una formació específica en el camp de la tecnologia (programació, robòtica, electrònica...)

Guanyadors del Premi Cangur
D’altra banda, els alumnes de 5è Martina Merigó i Biel Vall-llovera van obtenir 100 punts cadascun i van quedar en primera posició en les Proves Cangur de Matemàtiques a Catalunya, un concurs en què hi van participar 14.667 alumnes d’aquest nivell. L'acte de lliurament de premis es va celebrar el passat 15 de maig al teatre Poliorama de Barcelona.


Cim01La setmana passada, 700 alumnes van començar el curs escolar 2017-2018 als centres educatius de titularitat pública de la població. A la pràctica, l’Escola Bressol Municipal Els Galamons ha exhaurit la seixantena de places que ofereix, en espera únicament que s’incorpori un nadó a P0. Les aules de P1 estan desdoblades en dos grups de 13 infants, i la de P2 té 20 nens i nenes matriculats. El centre va començar l’adaptació el passat dia 6. La seva directora, Laura Lara, destaca com a principal novetat la introducció dels ambients de lliure circulació: “es tracta que, alguns dies, els alumnes puguin anar a qualsevol dels racons habilitats en aules i passadissos com a espais d’aprenentatge i experimentació, segons les seves preferències”.

Noves aules creatives
L’Escola El Cim concentra el gruix de la comunitat escolar del poble, amb 436 alumnes d’entre 4 i 12 anys. D’aquests, 106 cursen estudis d’educació infantil. La primària, al seu torn, es divideix entre els escolars de cicle inicial (107), cicle mig (106) i cicle superior (117).

Durant l’estiu, l’Ajuntament hi ha invertit 26.000 euros en obres i treballs de millora: s’han substituït i reparat finestres, s’han arranjat les humitats del sostre, s’han adequat noves sortides d’emergència i s’hi ha instal·lat un acumulador d’aigua calenta, entre d’altres.

L’inici de curs ha comportat d’altres novetats com la substitució del timbre per un fil musical, que ha estat molt ben acollida per part dels alumnes. Amb recursos propis, l’escola ha reconvertit dues aules de reforç en una aula de jocs i una aula creativa destinades als alumnes de P3 a P5 per fer experiments i aprendre matemàtiques de forma lúdica a través del joc i la manipulació d’objectes i materials.

Tanmateix, la modificació més destacada és la reorganització de l’horari lectiu en tres franges d’una hora i mitja, després d’avançar l’hora d’esbarjo de les 11h a les 10.30h. Aquest canvi iguala la durada de totes les classes i afavoreix el treball de les matèries per projectes, segons els interessos de l’alumnat. Aquesta reestructuració ha suposat també un augment del nombre d’hores de conversa en anglès.

Per la seva part, els alumnes de 2n, 4t i 6è participaran en un projecte europeu de prevenció d’abusos sexuals que ha estat impulsat pel Consell Educatiu Municipal. A través de diversos tallers impartits per especialistes externs, es donaran les eines de prevenció i detecció perquè els nens i nenes no en siguin víctimes. El projecte també inclou una formació per a mestres i familiars.

Sense TEI
No tot, però, han estat flors i violes. Tant la directora del centre, Aurora Perea, com la regidora d’Educació, Montse Riera, han denunciat la retirada de dotacions i recursos humans per part del Departament d’Educació de la Generalitat. La reivindicació és doble. D’una banda, se sol·licita que l’escola retingui la tècnica d’educació infantil (TEI) que hi tenia assignada des de 2009 i que ara ha estat denegada en aplicació d’una nova reglamentació que incrementa el nombre d’alumnes per aula. La seva tasca consistia a prestar suport als mestres tutors de P3 a P5. Des de la direcció s’al·lega que “la TEI era la impulsora d’alguns dels canvis metodològics que s’estan introduint a l’escola –com ara, el treball sense llibres i algunes activitats específiques– i una figura clau, ja que tenia una dedicació de 30 hores lectives a la setmana”. L’AMPA també s’hi ha mobilitzat i ha cursat una carta a la directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament, però tot ha estat debades. La regidora, però, no es dóna per vençuda i reclama al Departament “que atengui les particularitats del centre i la població”: “Estem parlant d’una escola que és l’única que hi ha al poble, que té alumnes amb necessitats educatives especials a P3 i una previsió de recuperar la ràtio el curs vinent, ja que hi ha 62 infants nascuts el 2015”, exposa Riera.

D’altra banda, Escola i Ajuntament reclamen que també s’hi assigni un mestre més per cobrir la mitja jornada que ha quedat coixa com a conseqüència de la reducció de la jornada lectiva dels professors de primària de 25 a 24 hores a la setmana. Com recorda la seva directora, “El Cim és un centre de dues línies, però amb tres grups triplicats a segon, tercer i sisè”. Si bé els Serveis Territorials d’Ensenyament ja han comunicat que aquest increment no és possible, l’Ajuntament no dóna el seu braç a tòrcer. “Si de debò creiem en l’educació, no pot ser que un canvi positiu com és la reducció de la jornada lectiva dels mestres tingui efectes perjudicials”, sosté la regidora.

10 anys
Als instituts, la reducció de l’horari lectiu dels professors ha passat de 20 a 19 hores setmanals. En el cas de Teià, això ha suposat la incorporació d’un nou mestre, fins arribar-ne als 22. La directora de l’Institut Turó d’en Baldiri, Àngela Sánchez, n’està satisfeta: “tenim un claustre molt jove, amb una mitjana d’edat a l’entorn dels 40 anys, i això es transmet en el seu dinamisme”, assegura. Sánchez avisa que “és un any amb molts projectes”. Com l’Escola El Cim, l’Institut també forma part de la Xarxa de Competències Bàsiques del Maresme. “De 1r a 4t d’ESO treballem per projectes interdisciplinars. Enguany posem en marxa la generació plurilingüe, amb l’anglès com a llengua vehicular a diverses assignatures, i estem a l’espera que es resolgui la nostra sol·licitud per participar en un projecte de prevenció i mediació del bullying”.

La directora es congratula per l’increment de matrícula sostingut des de 2015, amb més de 200 alumnes: “Tenim grups de 25 alumnes per aula. Són ràtios molt reduïdes que ens permeten de treballar molt bé”, i això es veu reflectit en el rendiment acadèmic.

Per acabar, Sánchez recorda que “el gener de 2018 farà 10 anys que es va inaugurar l’Institut”, i anuncia que “està coent-se un programa d’activitats per celebrar-ho”, per la qual cosa fa una crida a tots els teianencs i teianenques a implicar-s’hi.

Ajuntamentdeteia