Distingeixen l’AE Mintaka amb el Tei de Plata i Xavi Pich com a Teianenc de l’any


Tei002Ahir dilluns, 11 de novembre, va tenir lloc l’acte de lliurament dels dos guardons honorífics del municipi: el Tei de Plata, que atorga l’Ajuntament a una persona o entitat com a reconeixement a tota una trajectòria, i el premi al Teianenc de l’any, que es decideix pel vot popular de la ciutadania. Com és habitual, la celebració es va fer a la sala gran de La Unió en el marc de la Festa Major de Sant Martí.

Enguany, el Tei de Plata ha estat atorgat a l’Agrupament Escola Mintaka pels seus 50 anys d’història i per promoure de forma ininterrompuda al llarg de tot aquest temps “una formació en el lleure i en valors dels infants i joves de Teià perquè s’impliquin en el seu entorn i puguin transformar-lo”. L’entitat, coneguda també com “el Cau”, té la seva seu a cal Senyorcinto i cada cap de setmana organitza activitats per a desenes d’infants i joves d’entre 6 i 18 anys que s’organitzen en unitats, segons la seva edat: follets, llops, raiers, pioners i claners.

‘Valors inestimables’

A més de l’estatueta del premi, la regidora de Cultura, Olga Parra, va lliurar als representants de l’entitat un llapis de memòria amb la forma d’un mosquetó d’esclada, en al·lusió a la relació de l’escoltisme amb la muntanya.

El guardó destaca “eIs valors inestimables que transmet l’entitat” amb la seva activitat setmanal, com ara “el respecte cap a un mateix, tant físicament com mentalment; el respecte mutu; la sinceritat; l’honestedat; l’esforç; la responsabilitat i l’autonomia”. També subratlla “la capacitat de saber compartir; el treball en equip; la solidaritat; la llibertat; la justícia i l’esperit crític, així com la importància d’estimar i protegir la natura, de participar activament de la vida col·lectiva del poble i el país”. Entre d’altres iniciatives, el Cau forma part del Consell Educatiu Municipal i col·labora amb el Consell de Cooperació i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF).

Tei001Mig segle de vida

L’Agrupament Escolta Mintaka va ser fundat l’1 de febrer de 1969 per Pere Duran, sota la denominació inicial de Centre Excursionista Pompeu Fabra. Des de 1974, el Cau de Teià forma part de l’Associació d’Escoltes Catalans, que és l’associació laica de l’escoltisme català, i, també, de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge. L’any 1996, Teià va acollir l’assemblea general d’Escoltes Catalans i el 2010 va ser la seu de la trobada anual de formació de tots els caps de Catalunya.

L’objectiu del moviment escolta és educar en el lleure “posant la persona al centre de l’acció educativa” i “afavorint que els infants i joves puguin entendre els esdeveniments amb una mirada crítica i s’impliquin per canviar aquells aspectes de la societat que no els agraden”.

En els darrers temps, el Cau ha col·laborat en iniciatives a favor de les persones refugiades. També ha participat en el projecte ‘La Murga’, al Raval de Barcelona, per conèixer la realitat del quart món als nostres pobles i ciutats. L’any 2002, els membres de 18 anys de l’entitat va marxar a Galícia per ajudar en la neteja de les platges del vessament de petroli produït per l’accident del Prestige.

Per mostrar tota aquesta feina i deixar constància de totes les generacions de teianencs i teianenques que l’han feta possible, la casa municipal de cultura de La Unió va dedicar una exposició sobre el 50è aniversari de l’AE Mintaka que es va poder visitar del 4 al 27 d’octubre.

Teianenc002Reconeixement a mossèn Pich

Per la seva part, la tercera edició del premi al Teianenc de l’any va ser per a l'exrector de Teià, Xavi Pich. El regidor de Participació Ciutadana, Jordi López, va glossar la figura del mossèn.

En el procés de votació popular, Pich va rebre 109 vots en reconeixement a la seva feina al front de la comunitat cristiana de Teià i, molt especialment, pel seu compromís amb Caritas i per la cessió al poble de cal Senyorcinto, per obrir de bat a bat les portes de l’església i per facilitar-hi l’accés a les persones amb mobilitat reduïda”.

El guanyador va estar acompanyat a l’escenari dels altres tres candidats: l’actriu Sílvia Aranda, el jove jugador de bàsquet Mateu Crisol i el president del Club de Futbol Joventut, Ignacio Gil.

Al final de l’acte, tant els premiats com els nominats van fer-se una fotografia de família, entre els aplaudiments del públic.


Ajuntamentdeteia