El celler romà de Vallmora exposarà peces del Museu d’Arqueologia de Catalunya


Andreu Bosch Jusèp BoyaAhir dijous, 25 de maig, el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), Jusèp Boya, i l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, van refrendar el conveni de col·laboració per integrar el Centre Arqueològic i Enoturístic de Vallmora (CEAV) dins la xarxa de museus i jaciments arqueològics de Catalunya (Arqueoxarxa) com a centre col·laborador. Com a propietari del jaciment, que està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, el conveni va ser aprovat per la Junta de Govern celebrada el passat 4 de maig, després de donar-ne compte a la resta de grups municipals en la comissió informativa del 20 d’abril.

La formalització de l’acord entre les dues institucions es va celebrar en un acte marcadament simbòlic en què Boya i Bosch es van fotografiar davant del pedestal funerari dedicat a Epictet, el responsable de la producció de vi a la Cella Vinaria de Vallmora com a esclau de Luci Pedani Clement, al segle II dC. El pedestal, que es conserva al magatzem del MAC, li va ser dedicat per la seva vídua, Acília Arethusa, després que Epictet va aconseguir la condició de llibert i va ser nomenat sevir augustal de la ciutat de Barcino.

Els orígens d’aquest conveni es remunten a la passada tardor. A l’octubre, Jusèp Boya i la responsable de l’àrea de difusió, activitats i comunicació del MAC, Anna M. Garrido, van visitar el CEAV amb l’alcalde i el director del projecte Cella Vinaria, l’arqueòleg Antoni Martín, i el mes de desembre Bosch va ser rebut pel seu amfitrió a la seu del museu nacional.

Cella Vinaria camp doliaCentre col·laborador

El conveni amb el MAC situa el celler romà de Vallmora entre “els jaciments més singulars i rellevants del país” i suposa l’entrada de l’equipament que gestiona la Mancomunitat de Serveis d’Alella, el Masnou i Teià com a “museu col·laborador” d’Arqueoxarxa, amb totes les possibilitats i reptes que això comporta.

A partir d’ara, el MAC i el CEAV col·laboraran en la recerca, conservació, museïtzació, promoció i difusió del celler romà de Vallmora a través de diverses línies de treball, com ara:

- L’assessorament arqueològic i museístic per a totes les actuacions i projectes que l’Ajuntament vulgui implementar al jaciment del celler romà de Vallmora.

- La difusió periòdica, a través del seu web i xarxes socials, de les activitats de recerca, conservació, promoció i dinamització del celler romà que organitzi el centre.

- El suport tècnic i institucional a la incorporació del CEAV als itineraris patrimonials i xarxes de col·laboració museística que impulsi o en què hi participi el MAC.

- La cessió en dipòsit de objectes de les seves col·leccions o altres recursos museogràfics, gràfics i audiovisuals propietat del MAC que puguin completar o enriquir el discurs històric i patrimonial del centre.

- El préstec d’exposicions temporals i itinerants produïdes pel MAC que puguin ser d’interès per al centre i el municipi.

- La col·laboració en l’organització i implementació de projectes de recerca, conservació, museïtzació i difusió del patrimoni arqueològic que siguin d’interès per ambdues institucions.

Per la seva part, l’Ajuntament de Teià es compromet a cedir els recursos museogràfics i audiovisuals relacionats amb el celler romà que puguin ser de l’interès del MAC, així com a participar en projectes de recerca, conservació, museïtzació i difusió del patrimoni arqueològic que siguin d’interès per ambdues institucions.

Comissió de seguiment

El conveni tindrà una durada de quatre anys a partir de la seva signatura, prorrogables per un període addicional. Per al seu desenvolupament i seguiment, es crearà una comissió que es reunirà almenys un cop a l’any i que estarà integrada per l’alcalde o alcaldessa, el director o directora del MAC i un tècnic o tècnica designat per cada institució.

Renovació de confiança

La Cella Vinaria de Teià és l’únic celler romà museïtzat a Catalunya. La reproducció a escala real de dues premses de l’època l’ha convertit en un centre d’interpretació especialitzat en els orígens i el comerç del vi a la regió de la Laietània, una tradició que ha tingut continuïtat fins a l’actualitat dins del territori de la Denominació d’Origen Alella. Aquesta singularitat es fa palesa i es veu refermada, des del punt de vista pedagògic i divulgatiu, pel conreu de tres peces de vinya de propietat municipal.

D’acord amb el Projecte Museològic aprovat el 2006, el jaciment compta amb una zona de 500 m2 on s’ha reproduït la tècnica romana d’emparrat amb posts i pèrgoles de fusta, una altra de 4.500 m2 que recupera la plantació tradicional en vas, i 8.800 m2 amb emparrat modern. Totes tres van ser plantades i han estat mantingudes i explotades satisfactòriament fins avui per la societat Alella Vinícola Can Jonc, en virtut d’un conveni de col·laboració que es remunta a l’any 2009. El passat 6 d’abril, la Junta de Govern va renovar-ne l’acord amb la mercantil Think Big Winery, com a empresa successora l’Alella Vinícola.

Visita Vinseum 2022Nova aliança

L’atractiu vitivinícola de Vallmora ha afavorit moltes sinergies. El mateix 6 d’abril, la Junta de Govern va donar el vistiplau a un conveni amb el Museu de les cultures del Vi de Catalunya (VINSEUM). Feia temps que l’Ajuntament i el VINSEUM treballaven per establir un acord de col·laboració. El maig de 2022, el seu director, Xavier Fornos, va ser al jaciment de Teià per conèixer-lo de prop, i el mes de juliol l’alcalde de Teià i les regidores Èrica Busto i Olga Parra van visitar a Vilafranca del Penedès les noves instal·lacions del Museu, aleshores en construcció.

El protocol de relacions aprovat constata que les dues parts “tenen objectius comuns i complementaris” a través de projectes culturals i iniciatives que fomenten “el coneixement i reconeixement de la realitat del vi del país”. Per això, l’Ajuntament de Teià i el VINSEUM s’han dotat d’un marc legal per intercanviar “projectes d'investigació, museïtzació o divulgació a l’entorn del món del vi, des de l’antiguitat romana fins a les actuals denominacions d’origen vitivinícoles”, així com per cedir-se mútuament “peces de museïtzació” amb caràcter temporal. Per començar, aviat s’exposarà a Vilafranca el signaculum de plom del segle II dC que es va exhumar a Vallmora amb el nom del responsable del celler i que actualment es trobava dipositada al Museu de la Nàutica del Masnou.

Vallmora passeraInversions i millores

En els darrers anys, l’Ajuntament de Teià han captat diverses subvencions de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona que han anat destinades fonamentalment a la conservació, la recerca i la millora del jaciment.

Fruit del Projecte de Recerca Quadriennal 2022-2025 amb la Universitat de Barcelona, s’hi han fet campanyes d’excavació anuals, que han donat com a resultat la descoberta d’un altar i un déu Lar, així com d’un forn metal·lúrgic, així com d’un forn metal·lúrgic.

A més dels treballs de manteniment, sanejament, consolidació i reposició periòdics de les estructures, paviments i premses, als quals s’hi destinen 6.000 euros de recursos propis, el passat desembre s’hi va instal·lar una passera elevada construïda amb xapa d’acer. Es tracta d’un mirador panoràmic de 12 metres de longitud i 2 metres d’amplada amb vistes als camps de dolia –les àrees d’emmagatzematge del vi, en grans recipients de terrissa semisoterrats– situats ambdós costats: l’inferior, del segle I dC, I el superior, del segle II dC. Aquesta actuació ha estat finançada amb un ajut específic del Departament de Cultura de 17.000 euros i es considera fonamental per millorar l’accessibilitat, així com la comprensió i la qualitat expositiva del jaciment.

De fet, en aquests moments s’estan elaborant de forma totalment artesanal –amb argila i forn de llenya– les rèpliques de dolia del camp inferior, gràcies a una subvenció de 45.000 euros de la Diputació. Aquesta administració també s’ha fet càrrec de renovar i adaptar els continguts i el recorregut de la visita per a les persones amb diversitat funcional, dins del programa La Mirada Tàctil. La inversió de global per aquest concepte ha estat de 9.000 euros, distribuïts en dues fases: 6.000 per a una maqueta tàctil i la retolació en Braille de tota la retolació, i 3.000 per a l’edició de disset vídeos sobre diversos aspectes que es poden activar in situ a través d’un codi QR i que compten amb una intèrpret en llengua de signes en català per a la comunitat sorda signant; subtítols per a la comunitat sorda oralista, i locució en off per a la comunitat amb dificultat visual i per a la resta de visitants.

Primers efectes

Els convenis amb el VINSEUM i el MAC contribuiran a difondre’n les activitats i ampliar el coneixement de la Cella Vinaria arreu del país. Per la seva naturalesa, aquesta col·laboració obre les possibilitats d’acollir al CEAV exposicions d’Arqueoxarxa i la cessió temporal de peces, com el pedestal funerari d’Epictet. Tot plegat pot plantejar a mig termini la conveniència d’orientar les futures sol·licituds de subvenció per destinar-les a l’actualització de la museografia i museologia del centre d’interpretació, que daten del 2009, amb la voluntat de d’harmonitzar l’interès cultural i arqueològic del jaciment amb l’atractiu turístic del complex.


Ajuntamentdeteia