El ple modifica la plantilla i el catàleg retributiu


ple octubreEl ple del 26 d’octubre va aprovar inicialment la modificació parcial de la plantilla de personal de l’Ajuntament “per criteris d’organització administrativa interna”, així com la relació de llocs de treball i el catàleg retributiu.

En concret, i d’acord amb els informes dels caps d’àrea respectius, a Serveis Socials es restableix la jornada completa de l’auxiliar administratiu davant “l’increment considerable del nombre de persones ateses” i a Serveis Territorials s’extingeix la plaça de delineant al 60% de la jornada i es reclassifica per la d’un arquitecte tècnic a temps complet “per assumir part de l’increment de tasques que s’han derivat al departament”. Aquest canvi comporta la creació d’un lloc de treball i la seva futura provisió reglamentària.

D’acord amb l’informe de l’empresa Consultors de Gestió Pública, de febrer de 2023, també es revisa a l’alça la retribució de l’arquitecte municipal, que passa a ser cap d’àrea, davant de l’augment d’activitat i de magnitud econòmica del departament.

La proposta de Recursos Humans i Organització també incloïa la reclassificació de la plaça reservada a personal eventual en la plantilla aprovada el 20 de desembre de 2022 per “ajustar-la al càrrec d’assessorament i suport a Alcaldia i Regidories” amb una jornada del 70%. Des del 2 d’octubre, aquesta funció és exercida per Syra Duran com a càrrec de confiança amb un sou anual de 18.654 euros (més 5.975 euros de Seguretat Social).

Vot en contra de l’oposició

Els grups municipals de l’oposició van discutir-ne el nomenament, que van atribuir a la “de dedicació insuficient de l’alcaldessa”, i van votar-hi en contra tot i estar d’acord amb les modificacions que afecten el personal funcionari.

JxTeià va lamentar que “es barregin naps amb cols” en una mateixa proposta i va acusar GdT de col·locar “un cinquè regidor per la porta del darrere”. Per al seu portaveu, Francesc Ribas, “aquest càrrec de confiança no cobreix una plaça vacant ni unes funcions que han quedat desertes, com s’ha anunciat des del govern”.

Per a JxTeià, “en el moment de presentar-se de cap de llista, l’actual alcaldessa ja era coneixedora de les dificultats de compaginar el càrrec amb una feina al 100%, però es va estalviar d’anunciar-ho en campanya”. Segons Ribas, aquest “no és el primer govern de Teià en què l’alcalde manté la seva professió, ni tampoc no és un govern amb pocs regidors. En té vuit. Que cent dies després de començar el mandat es contracti un càrrec de confiança, sense cap circumstància ni projecte extraordinari que requereixi el suport d’un especialista o entès en un tema concret, només demostra la inoperància d’aquest govern. Si entre vuit regidors no es poden assumir les tasques de govern de manera col·legiada, hi ha un problema: una falta greu de compromís i de dedicació, o bé una manca de confiança entre els socis de govern”. Per tot plegat, va concloure, “amb els regidors de JxTeià al govern aquesta situació ni es produiria ni es permetria perquè ens fa vergonya”.

El PSC va admetre que al principi ho veia “amb bons ulls”, però que al llarg del procés “ha faltat transparència i sinceritat”. Segons Miguel Ángel Peinado, “ens semblava raonable si serveix perquè hi hagi un bon govern perquè és una possibilitat legal de la qual fan ús governs de tots els colors”, però va advertir que “algunes coses que hem vist no ens han agradat”.

Peinado va fer un repàs del cartipàs i les dedicacions dels diferents equips de govern des de l’any 2003. Aleshores “hi havia 6 o 7 regidors que assumien el compromís de dedicar una part del seu temps a l’Ajuntament”, fins a una xifra “d’unes 125 hores a la setmana”. Segons el regidor socialista, “el 2019 la dedicació va baixar a 90 hores setmanals, amb resultat no gaire exitosos per a ERC, i ara s’ha reduït a 45, ja que només hi ha tres regidors amb dedicació parcial”. Peinado va recordar que “això només va passar el 2011, amb una alcaldia de GdT i un sol regidor a 40 hores, i va acabar molt malament”. En conseqüència, se’n va distanciar –“aquest no és el model que ens agrada”, va sentenciar– i va reclamar que “l’alcalde ha d’encapçalar i tirar del carro”.

La portaveu de CaT-ERC, Èrica Busto, va precisar que tots les membres del govern “fan més hores de les que tenen assignades”. Les jornades parcial són de 15 hores a la setmana i en realitat en podem estar fent 20 o 25, i encara més quan hi ha pics de feina a les respectives àrees”.

El regidor del PP, David Basi, va considerar que els canvis sobre la plantilla de personal “s’haurien d'haver tramitat per separat”. Com JxCat i el PSC, PP també va demanar més implicació i lideratge a l’alcaldessa. “I no discuteixo que no ho facis”, va disculpar-se, adreçant-se a ella, però el nomenament d’un càrrec de confiança “genera dubtes davant la ciutadania”.

Al·legat de Rosell

Gemma Rosell va rebutjar les crítiques. “És un tema que m’afecta i ho vull explicar: compatibilitzo el càrrec amb la meva feina perquè soc una dona independent. Visc sola i necessito viure de la meva feina. Dedico dos matins sencers, totes les tardes i els caps de setmana a l’Ajuntament. I necessitem una persona per posar en marxa la Regidoria d’Atenció a la Ciutadania i per atendre les instàncies que ningú no contesta”.

Rosell va defensar que “hi ha confiança en els socis” i va ser taxativa a l’hora de desmentir rumors i insinuacions: “No em trobareu a les xarxes perquè soc una persona transparent, que vaig de cara i que tinc les portes del despatx sempre obertes. Se m’ha dit que tinc una alcaldessa encoberta. Que diguin el que vulguin. Soc una dona valenta. Abans de la pandèmia tenia tres feines com a infermera: abans ho feia per salvar vides i ara ho faig per ajudar la gent de Teià. I si no se m’havia acudit dir-ho en campanya és perquè potser pensava guanyar i governar 4 anys en solitari. Llavors sí me l’hauria jugada”.

L’alcaldessa va explicar que l’anterior càrrec de confiança “va guanyar unes oposicions” i que “després d’analitzar la situació i de parlar-ne amb Secretaria i Recursos Humans” van trobar un mecanisme que és “legal i legítim”. I va reblar: “El meu cost per a la institució és de 17.317 euros anuals i se m’ha tractat de lladre quan la meva alcaldia surt més econòmica que altres alcaldes que van tenir sous astronòmics en temps de retallades”.

La tinent d’Alcaldia Èrica Busto va donar suport a la decisió de Rosell “perquè entenem que ho necessita”. I va afegir: “No jutgem. El juny de 2025 assumiré el càrrec d’alcaldessa amb exclusivitat i cessarà la persona que ocupa la plaça de personal eventual”.


Ajuntamentdeteia