El ple regula el preu del servei de recàrrega de vehicles elèctrics


estació recàrregaDes del passat mes de juny, Teià compta amb un punt de recàrrega d’energia per a vehicles elèctrics situat a la plaça de Sant Martí. L’estació té associada una plaça d’estacionament reservada.

Ara, el ple municipal celebrat el passat 23 de novembre ha aprovat inicialment la creació d’una nova ordenança fiscal –la número 56– que fixa el preu públic del servei en 35 cèntims d’euro el quilowatt hora (0,35€ / kWh), IVA exclòs. La persona usuària farà efectiu el pagament un cop finalitzada la recàrrega a través dels mitjans físics o electrònics instal·lats a tal efecte en l’aparell subministrador.

Futura xarxa

Aquesta estació serà la primera d’una futura xarxa de titularitat municipal, de manera que l’ordenança serà d’aplicació en tots els punts d’accés públic que en formaran part. Properament, la norma serà publicada al Butlletí Oficial de la Província (BOP) i s’obrirà un període d’exposició pública de 30 dies hàbils per tal que les persones interessades puguin examinar l’expedient i presentar-hi les reclamacions que estimin oportunes.

Debat polític

L’ordenança es va aprovar amb els vots a favor de GdT, CaT-ERC i el PSC, els vots en contra de JxTeià i l’abstenció del PP.
Aleix Corral va plantejar, en nom de JxTeià, que “el fet cobrar per consum energètic representa un problema greu que es veu agreujat per la poca potència dels carregadors”. Corral va exposar que la lentitud de la instal·lació va en contra de la seva filosofia: “amb una hora n’hauries de tenir prou per carregar, que és el temps necessari per fer gestions i anar a comprar”. Segons ell, això motivarà, per exemple, que un usuari que s’hi connecti a les 19h no vegi completada la càrrega fins a la 1 de la matinada. “També hi haurà cotxes que arribaran al punt amb la bateria al 80% i que en tindran prou amb una hora, però que ja no mouran el cotxe fins l’endemà”. Per a JxTeià, aquest sistema tarifari “hipoteca” aquella plaça d’estacionament i impedeix que la faci servir una altra persona. Per tot plegat, aquest grup municipal va proposar, tant al ple com a la Comissió Informativa prèvia, “cobrar pel temps d’estacionament i no pas per l’energia consumida com a manera d’incentivar la rotació de vehicles.

El PSC es va declarar “a favor del punt de càrrega i de la tarifa”, però va obrir la porta a “corregir” o “polir” alguns aspectes de l’ordenança durant el període d’exposició pública o bé a “buscar una solució a través de l’ordenança de circulació per limitar el temps d’estacionament i preveure sancions” per a qui s’hi excedeixi.

El PP també es va mostrar “totalment a favor que es reguli” el servei, però va apuntar “que és una normativa que es pot treballar més”.

Pròrroga a la Mancomunitat

En la mateixa sessió plenària, l’Ajuntament va aprovar, amb l’abstenció de JxTeià, l’ampliació de la delegació de competències de la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià a favor del Consell Comarcal del Maresme. D’aquesta manera, l’ens comarcal seguirà gestionant les instal·lacions de les deixalleries fixa i mòbil durant l’exercici 2024 a través de l’empresa mixta Residus del Maresme Societat Limitada (RESMAR, SL), mentre els ajuntaments de la Mancomunitat redacten un nou plec de condicions per a una nova licitació.

El conveni entre ambdues parts es va formalitzar en data 31 de gener de 2018 i, segons el pacte cinquè, la vigència s’establia en un màxim de 4 anys, essent possible la seva pròrroga anual fins a un màxim de 4 anualitats més. Així les coses i amb el vistiplau previ pels respectius plenaris municipals, l’1 de gener de 2024 entrarà en vigor la tercera d’aquestes pròrrogues.

Tei de Plata

El ple de la corporació va incloure per via d’urgència la proposta de concessió del guardó honorífic del Tei de Plata a títol pòstum al ninotaire Toni Batllori, fent-se ressò de l’acord unànime adoptat en Comissió Informativa el passat 20 de juliol. A petició de JxTeià, el regidor de Cultura, Marià Espel, va llegir íntegrament el dictamen amb els mèrits que van justificar el lliurament del premi als seus tres fills el passat 9 de novembre, en el marc de la Festa Major.

Col·lapse a Serveis Tècnics

En el torn de precs i preguntes dels grups municipals, el regidor del PP, David Basi, es va fer ressò de la demanda expressada en l’audiència prèvia anterior al ple per un veí, relativa a la tardança en la resolució d’expedients per part del Serveis Tècnics. Basi va assegurar que es tracta de “queixes recurrents” que afecten tots els tràmits: des dels certificats urbanístics fins a les llicències d’obres (majors i menors), passant per les autoritzacions d’instal·lació de plaques solars.

Per al regidor popular, “és un problema que ve d’altres mandats. GdT no n’és responsable, però el govern municipal s’ha d’implicar molt més per donar resposta a la ciutadania amb l’adopció de les mesures que siguin necessàries”. Basi va proposar “suspendre els pressupostos participatius i qualsevol activitat que requereixi la intervenció dels Serveis Tècnics, incorporar reforços de personal i, sobretot, diagnosticar i controlar cada tres mesos quin ritme de resolució s’està portant”.

L’alcaldessa, Gemma Rosell, va assentir: “Et dono la raó. Quan em vaig fer càrrec de la Regidoria d’Urbanisme estava tot col·lapsat”, entre d’altres coses perquè “durant molts mesos no s’han pogut informar algunes llicències perquè no teníem les Normes de Planejament Urbanístic”. Des de la seva publicació, el passat 9 d’octubre, la situació ha començat a canviar. Rosell es va referir concretament als expedients per instal·lar plaques solars: “la tramitació s’ha accelerat, però cal dir que molts informes han estat desfavorables perquè la documentació presentada no és correcta”. Per a l’alcaldessa, “s’ha d’intentar arribar a un punt que no hi hagi tant de temps d’espera”, per la qual cosa es reforçarà el servei amb la incorporació d’un segon arquitecte tècnic, tal com es va explicar en el ple anterior.

Pel que fa a la bonificació de l’IBI durant tres exercicis per la col·locació de plaques solars, el regidor de JxTeià Aleix Corral va preguntar “per què no s’hi aplica automàticament, ja que la gent compta amb aquest finançament?”.

El secretari de l’Ajuntament precisar que la bonificació “no és un finançament perquè no és una subvenció ni un préstec”, sinó que és un acte graciós que té l’administració per incentivar, en aquest cas, la generació d’energia per a l’autoconsum. La interventora municipal va defensar el sistema actual perquè és més àgil –“tot i la demora, igualment gaudiran del descompte durant tres anys”, va dir– i va alertar dels riscos de fer-ho al revés: “si l’informe tècnic no és positiu, llavors s’hauria de requerir aquell particular que retornés l’import bonificat”. Per a l’alcaldessa, en aquesta qüestió “el criteri tècnic és que les coses es facin bé. Per això la bonificació es fa després de comprovar que la instal·lació s’adequa a la normativa”.

Escola bressol

El portaveu de JxTeià, Francesc Ribas, es va mostrar preocupat perquè no s’ha produït “el reconeixement econòmic a les educadores” de l’Escola Bressol Municipal que es va anunciar: “Han cobrat tres nòmines i el sou no ha pujat”.

La regidora d’Educació, Núria Andinyac, va assegurar que l’Ajuntament hi està a sobre “des del minut 1”. “Ens hem reunit amb l’enllaç sindical de les educadores i amb l’empresa concessionària. L’informe econòmic dels plecs de la licitació reflectia l’increment que nosaltres volíem. Per tant, l’adjudicatari sabia d’inici quin era el nostre interès”, va raonar. “Per aquest motiu estem elaborant un informe a Secretaria per reclamar el compliment d’aquestes millores”. El secretari, al seu torn, va explicar que “s’ha sol·licitat suport a l’assessor jurídic de l’Ajuntament perquè no serà un tema fàcil i té pinta que acabarà en un contenciós”.

Soterrament de la riera

El portaveu del PSC, Miguel Ángel Peinado, va informar que l’Agència Catalana a de l’Aigua (ACA) va licitar el 19 d’octubre el concurs per adjudicar els treballs d’actualització del projecte de soterrament de la Riera, i va demanar al govern municipal “que en faci el seguiment perquè sigui aprovat pel ple i li donem el tràmit que s’escaigui” per no perdre l’oportunitat d’executar l’obra. L’alcaldessa s’hi va comprometre –“em consta que l’enginyer municipal n’està al corrent”, va dir– i va avançar que “finalment hi haurà un pas polític i que serà anar a Madrid”.


Ajuntamentdeteia