L’any 2024, el Departament de Cultura de la Generalitat va commemorar el centenari de la mort de l’escriptor i poeta Àngel Guimerà (Tenerife, 1845 - Barcelona, 1924), un dels prohoms de la Renaixença: el moviment de redreçament cultural català de finals del segle XIX. En la seva faceta d’activista polític va promoure les idees catalanistes i liberals.
A més d’esdevenir una figura molt popular en el seu temps, Guimerà és encara ara el dramaturg de les lletres catalanes que ha gaudit de major projecció internacional i ha estat un referent per a autors posteriors, des de Josep Maria de Sagarra a Sergi Belbel, passant per Josep Maria Benet i Jornet, entre d’altres.
Com a conseqüència del seu èxit com a escriptor, l’Acadèmia de les Bones Lletres el va presentar com a candidat al premi Nobel de literatura de manera consecutiva de 1906 a 1922. Recentment, la plataforma 3Cat ha estrenat una sèrie documental de tres capítols sobre aquesta qüestó, titulada Guimerà, el Nobel sense premi, que podeu veure clicant aquí.
‘Matar el llop’
Ara, la Biblioteca municipal de Teià se suma a l’Any Guimerà amb dues activitats: una exposició i una sessió especial del programa Llegir el teatre.
Del 13 de gener al 3 de febrer es podrà visitar, al vestíbul de l’equipament, l’exposició Àngel Guimerà, matar el llop. El títol fa referència a una de les frases més conegudes de la seva producció dramàtica, en què el llop esdevé una metàfora de la capacitat destructora del desig.
Ideada per Ramon Bacardit, comissari de l’efemèride, es tracta d’una mostra de petit format que repassa les diferents facetes de l’autor a través de material gràfic i de citacions sobre la seva obra: la dramàtica (des de les primeres tragèdies en vers –com la conegudíssima Mar i cel– fins a la darrera etapa marcada pel tempteig de noves propostes estètiques, com Terra baixa), la poètica (centrada en els dos volums de poemes que va publicar, fruit de la seva formació romàntica) i la de reflexió política (com els discursos als Jocs Florals de 1889 i a la presidència de l’Ateneu Barcelonès el 1895).
Com a cloenda, el 30 de gener a les 19 h hi tindrà lloc una representació de microteatre. Durà el mateix títol que l’exposició, Matar el llop, i serà portada a escena per Eduard Sáenz, Carol Ribera i Roger Bosch, sota la direcció de Jordi Almirall. Mitja hora després, a les 19.30 h, l’escriptora i dramaturga Elisenda Guiu conduirà una nova sessió del projecte Llegir el teatre basada en la lectura de L’aranya, que va ser estrenada al teatre Romea l’any 1908 i que properament pujarà per primer cop a l'escenari del Teatre Nacional de Catalunya sota la direcció de Jordi Prat i Coll.
Programació diversa
Després de Reis, la Biblioteca reprèn la programació habitual amb activitats per a tots els gustos i totes les edats. El 10 de gener al 31 de gener, la sala polivalent acollirà una altra exposició. En aquest cas, es tracta de Tibar el fil, una mostra pictòrica d’Antonio Esposito Ayala que ha estat comissariada pel professor de Belles Arts Rafael Romero i que forma part d’un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona.
Dimarts 21 de gener a les 17.30 h, la companyia Patawa oferirà una sessió especial de L’hora del conte per a nadons de 6 a 24 mesos amb l’espectacle de titelles i cançons Bitxos. No hi faltaran el cargol treu banya, l’escarabat bum-bum, la mosca que volava per la llum i tots molts altres animalons.
Dijous 23 de gener a les 19 h, el Club d’escriptura obrirà les portes a tothom qui vulgui assistir a la trobada amb l’escriptora Laia Aguilar, que presentarà la novel·la Tots aquells mars. I dissabte 25, a partir de les 11 h, la Biblioteca posarà el seu catàleg de jocs de taula a disposició del públic familiar.
Clubs de lectura i escriptura
D’altra banda, el Club d’escriptura per a nois i noies a partir de 12 anys que coordina Rafa Aranda tornarà a reunir-se el 9 de gener a les 16 h. L’endemà a les 18 h serà el torn del l’espai Xerrem de llibres que condueix Rosa Villaplana.
Els infants de 3r i 4t de primària de La colla superlectora es veuran les cares els dies 14 i 28, a les 17 h, i els nois i noies de 5è i 6è de La penya dels llibres s’aplegaran els dies 15 i 29, a la mateixa hora.
Els aficionats al gènere de ciència-ficció que dinamitza Francesc Cortés es retrobaran també el 15 i el 29 de gener, però en aquest cas serà a les 19.15 h. I encara queden tres cites literàries més: el Racó poètic (el dia 16, a les 19 h); el Club d’escriptura (el dia 20, a les 18.30 h) i el Club de lectura de novel·la de Mercè Pujadas (el dia 24, a les 18 h).