La Mostra Literària reivindica la importància de les biblioteques i dels autors amateurs


GuanyadorsAvui diumenge, diada de Sant Jordi, s’ha donat a conèixer el veredicte de la 40a fase local de la Mostra Literària del Maresme en l’acte de lliurament de premis que s’ha celebrat aquest migdia a La Unió, en el marc de la Setmana Cultural de Teià.

La cerimònia ha estat conduïda per la regidora de Cultura, Olga Parra, i ha comptat amb l’escenificació de tres fragments de Llibràlegs d’uns 10 minuts cadascun. Es tracta d’un muntatge teatral estrenat al festival Temporada Alta dirigit pel Premi Nacional de Cultura 2022 Jordi Casanovas i interpretat per les actrius Mercè Pons i Meritxell Yanes.

L’espectacle està ambientat en una biblioteca imaginària i reprodueix un diàleg entre una bibliotecària i una lectora. En aquesta ocasió, com no podia ser de cap més manera, s’hi ha recreat la Biblioteca Municipal de can Llaurador, amb una projecció del quadre de Gerard Rosés de presideix la sala d’actes de l’equipament.

LlibràlegsHomenatge a les biblioteques

Llibràlegs és un homenatge a les biblioteques com a font de coneixement. “Sense elles, què tenim? Ni passat ni futur”, deia l’autor de Farhenheit 451, l’escriptor nord-americà Ray Bradbury.

A Teià, la Biblioteca ha tingut un paper preponderant en l’organització de la Setmana Cultural, i és el lloc ideal on anar cercar els treballs del Rector de Vallfogona i de Josep Vallverdú, dels quals se n’ha celebrat els 400 i 100 anys, respectivament.

Jurat i premis

Entre peça i peça, s’ha anat descabdellant l’acte. Després de la primera escena –Rates, de Marta Aran– s’han presentat els membres del jurat d’enguany –format l’escriptor i poeta Rafa Aranda; Cristina Oliva, en representació de l’Institut Turó d’en Baldiri; Núria Espelt de l’Escola El Cim, i les lectores Emma Peiró i Marta Nieto– i s’ha fet pública l’acta del veredicte.

En total s’hi han presentat 388 textos (222 en prosa, 154 en poesia i 12 en microrelats). Com ja és habitual, s’ha declarat deserta les categories A i E de poesia, i la categoria E de prosa, per falta de treballs. “Deu haver-hi escriptors, deuen escriure, però no ens ho deixen llegir”, ha ironitzat la regidora, i tot seguit s’han lliurat els premis en les categories de microrelats i prosa.

Microrelats:
Primer premi: El judici, de Pau Riba
Accèssit: Boja, de Laia Sánchez Pérez Prosa:

Categoria A (de 6 a 8 anys)
Primer premi: El collar màgic, de Paula Calero González
Accèssit: La natura en perill, de Berta García Fernández

Categoria B (de 9 a 11 anys)
Primer premi: El planeta dels aliments, de Guillem Vall-llovera Orteu
Accèssit: El mur de l’infern, de Lou Lamy

Categoria C (de 12 a 14 anys)
S’han concedit un primer premi i dos accèssits.
Primer premi: La força d’una supervivent, de Nico Toril Cabello
Accèssit: Folklore, de Lia Cubells Riera
Accèssit: El bosc del cirerer, de Clara Martí Piñero

Categoria D (de 15 a 18 anys)
Primer premi: La seva història, de Maria Candel Pérez

Categoria F (a partir de 26 anys)
Primer premi: Amic, de Francesc Cortès Cid
Accèssit: Mare, de Glòria Olivella Esteller

Després de la segona escena de Llibràlegs –Negra, de Jordi Casanovas– s’han anunciat els guanyadors i guanyadores en la categoria de poesia, que han rebut les felicitacions dels regidors i regidores de la corporació.

Categoria B (de 9 a 11 anys)
Primer premi: Si el món, de Berta López Fàbrega
Accèssit: Els sentiments, de Júlia Oliveras Casulá Farrés Curto

Categoria C (de 12 a 14 anys)
Primer premi: El carrer, de Nil Velasco Andinyac
Accèssit: Nit fosca, de Maria Cabrera Astrola

Categoria C (de 15 a 18 anys)
Primer premi: Mai quedaràs en l’oblit, d’Andrea Torrado Borrallo
Accèssit: Cadenes, de Mariona Guerrero

Categoria F (a partir de 26 anys)
Primer premi: Poemes d’abans i d’ara, de Pere Julià i Lladó
Accèssit: Xiuxiuejant, de Mima Sant i Granados

Històries il·lustrades

Com ja es va fer l’any passat amb el conte El gran viatge (1870), de Nico Toril, i el poema Fugint d’Ucraïna, d’Itziar Casas, la Regidoria de Cultura tornarà a encarregar que un il·lustrador professional plasmi en imatges les obres guanyadores dels autors de 9 a 14 anys: Guillem Vall-llovera, en la categoria de prosa, i Nil Velasco, en poesia.

Nou premi i categoria

Per seguir fomentant la participació en la fase local de la Mostra, l’organització ha anunciat la creació d’una categoria de Microteatre i teatre breu. Parra ha concretat que “un dels premis consistirà a representar la peça guanyadora en un dels itineraris dramatitzats del festival de teatre i literatura Lletrescena 2024, a càrrec d’actors i actrius amateurs de La Palma”.

Un altre incentiu per afavorir l’interès per l’escriptura és el curs Tot el que volies saber sobre el guió, a càrrec de Pep Bras, que tindrà lloc els dies 10, 17 i 24 de maig a l’Espai can Llaurador, i que s’afegeix als cursos Com llegir poesia, amb la poetessa Joana Bel Oleart, i Lectura Dramatitzada, amb l’actor Manel Barceló, programats els mesos de gener i març, respectivament.

Cloenda i recordatori

La regidora de Cultura ha donat les gràcies a totes els participants en la Mostra Literària i ha recordat al públic les properes activitats relacionats amb la cultura que tindran lloc al poble. Es tracta de les presentacions del llibres El monje del turbante blanco, de Christian Fernández, i Impulso, d'Antonio Brieba, els dies 26 i 27 a les 19h, i de la celebració del Dia Internacional de la Dansa, el dia 29 a les 20h, amb l’espectacle musical La 39, ja et trucarem, de la companyia 3 que fan.

També ha convidat tothom a visitar fins al dia 30 l’exposició Rebrots il·lustrats. El ressorgir del llibre infantil català, que ha estat possible “gràcies a la inestimable col·laboració d’una altra biblioteca: la Biblioteca de Catalunya, que custodia els originals d’il·lustradores i il·lustradors, que van ser claus en la represa de l’edició del llibre infantil i juvenil il·lustrat en els anys 60 i 70”.

La cerimònia s’ha acomiadat fins l’any vinent amb la tercera escena de Llibràlegs, titulada La sortida, de Toni Gomila.


Ajuntamentdeteia